ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση αλληλεγγύης

Την άλλη Κυριακή, με πρωτοβουλία των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ

Στο πλευρό των μεταναστών κολίγων της Ν. Μανωλάδας θα βρεθούν ξανά την άλλη Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των μεταναστών κολίγων της Ν. Μανωλάδας θα βρεθούν ξανά την άλλη Κυριακή οι ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ
Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Μανωλάδα, όπου εργάζονται και διαβιούν οι σύγχρονοι είλωτες, την Κυριακή 11 Μάη. Με απόφαση των τοπικών Γραμματειών του ΠΑΜΕ των νομών στην Πελοπόννησο, εργαζόμενοι από ολόκληρη την περιοχή θα βρεθούν στους τόπους δουλειάς - κάτεργα, στα θερμοκήπια της φράουλας, όπου εργάζονται περισσότεροι από 2.500 μετανάστες εργάτες γης, για να εκφράσουν για μια ακόμη φορά την έμπρακτη αλληλεγγύη τους προς τους συναδέλφους τους.

Αποκορύφωμα της έμπρακτης συμπαράστασης αποτέλεσε η παρουσία στελεχών και μελών του ΠΑΜΕ στην τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση των μεταναστών εργατών γης πριν από δύο εβδομάδες. Η απεργία έσπασε το φράγμα της σιωπής παρά το όργιο τρομοκρατίας των μεγαλοκαλλιεργητών και πέτυχε την αύξηση του μεροκάματου από 23,50 ευρώ σε 25 - 26 ευρώ, χωρίς να εγκαταλείπεται το αίτημα για ημερομίσθιο 30 ευρώ, ενώ άνοιξε και ο δρόμος για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Ηλιόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ στην Ηλεία, απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στους εργαζόμενους του Μοριά και σημειώνει: «Εχουμε μια πρώτη και σημαντική κατάκτηση των μεταναστών εργατών γης με την ουσιαστική στήριξη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. Οι συνάδελφοί μας αυτοί, που είναι το πιο εκμεταλλευόμενο κομμάτι της εργατικής τάξης, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ακόμα καλύτερο μεροκάματο, συνθήκες διαβίωσης, έγγραφα παραμονής. Σε αυτό τον αγώνα τα ταξικά σωματεία δεν μπορούν να λείπουν και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε να σημειώσουμε νέες νίκες για να σταματήσει αυτό το αίσχος».

Στο πλευρό τους η ΠΑΣΥ

Ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα των αλλοδαπών εργατών γης της Μανωλάδας εξέδωσε η ΠΑΣΥ επισημαίνοντας: «Η ΠΑΣΥ χαιρετίζει και συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των αλλοδαπών εργατών γης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, για ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα, για νομιμοποίηση όλων των αλλοδαπών εργατών.

Ο τραμπουκισμός των μεγαλοαγροτών που έγινε σε βάρος των αλλοδαπών εργατών γης και σε όσους τους συμπαρατάχτηκαν, με την ανοχή και συγκάλυψη του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής εξουσίας, αποδεικνύει ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των αλλοδαπών εργατών είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που δημιούργησαν και συντηρούν αυτή την κατάσταση, επειδή εξασφαλίζει τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να συμπαραταχτούν με όλους τους εργάτες γης επειδή έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους τους εμποροβιομηχάνους και τους μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες και από κοινού να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα, καλύτερα ημερομίσθια, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ο Χρήστος από τη Βουλγαρία...

Ο Χρήστος είναι από τη Βουλγαρία. Ηρθε πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα με την ελπίδα να δουλέψει για να ζήσει την οικογένειά του. Σήμερα δουλεύει στα θερμοκήπια της Νέας Μανωλάδας. «Εδώ, για να πας για δουλειά δίνουν 23,5 ευρώ, δε φτάνουν για τίποτα», λέει, και προσθέτει: «Και από πάνω μας νοικιάζουν μια παράγκα 100 ευρώ και μας παίρνουν και τις ταυτότητές μας, για να είναι σίγουροι πως θα πάρουν τα λεφτά και δε θα κάνουμε απεργία.

Εμείς δουλεύουμε 7 ώρες και παίρνουμε 23,5 ευρώ. Τα αφεντικά όμως όταν δε χρειάζονται φουλ παραγωγή μας κάνουν να δουλεύουμε 6 ώρες και 6,5 για να μας δώσουν 18 ευρώ. Και για μία ώρα μας κρατούν 5,5 ευρώ. Μας κοροϊδεύουν. Οταν υπάρχει ανάγκη ξεκινάμε να δουλέψουμε στις 7 το πρωί, το κεφάλι μας είναι κάτω και το σηκώνουμε μετά από 7 ώρες. 1 - 2 λεπτά μας δίνουν να κάτσουμε, νερό δε μας δίνουν, φαΐ δε μας δίνουν, τίποτα, μας κοροϊδεύουν και μας λένε μόνο να δουλεύουμε γρήγορα. Κι εμείς λέμε, αφεντικό, συγνώμη, ένα ποτήρι νερό μπορείς να μας δώσεις; Μας λένε: Αν θέλεις νερό και φαΐ, κάτσε σπίτι. Αυτά είναι τα πράγματα εδώ».

Για τους χιλιάδες μετανάστες - θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, όπως και οι Ελληνες συνάδελφοί τους, το ΠΑΜΕ κυκλοφόρησε τη διπλανή αφίσα, καλώντας τους να γραφτούν μαζικά στα ταξικά συνδικάτα, να πυκνώσουν τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

Λαχειοφόρος του ΠΑΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λαχειοφόρος αγορά για την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Ο κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ (δύο νούμερα). Ο αριθμός που θα κερδίσει ένα αυτοκίνητο θα είναι αντίστοιχος του 1ου αριθμού του Λαϊκού Λαχείου της κλήρωσης της 1/7/2008. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις μπορούν να προμηθευτούν λαχεία από τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και από τα κεντρικά γραφεία (Εμμ. Μπενάκη 28, τηλ. 210.3833.786 - 210.3305.219). Για κατάθεση χρημάτων: Εθνική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 129/594136-96 (Πέρρος Γεώργιος - Τενές Χαράλαμπος).

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Μπλόκο στην εφοπλιστική ασυδοσία των εφοπλιστών που συμμετέχουν στην πλοιοκτήτρια εταιρεία «MONARCH CLASSIC CRUISES», στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο «BLUE MONARCH», επέβαλαν χτες τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καθώς μετά από συνεχείς αγωνιστικές πιέσεις πέτυχαν να ναυτολογηθούν στο μηχανοστάσιο 9 Ελληνες ναυτεργάτες με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Και αυτό τη στιγμή που η ΠΝΟ προσπαθεί με παζάρια και εκπτώσεις στα υποτυπώδη αιτήματα που βάζει να αποκατασταθεί η οργανική σύνθεση του πλοίου. Να σημειωθεί πως στο πλοίο, που εκτελεί κρουαζιέρες με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, η πλειοψηφία των ναυτεργατών ήταν αλλοδαποί χαμηλόμισθοι. Η μάχη τώρα επικεντρώνεται στην ασφάλεια του πλοίου.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Εποχική απασχόληση, πενιχροί μισθοί και μεροκάματα είναι η κατάσταση για 100 περίπου εργάτες που απασχολούνται στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Αχελώος» (συλλέγει σπαράγγια) στο Αγρίνιο, όπου περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Οι εργάτες προσλαμβάνονται κατά κύριο λόγο από Μάρτη μέχρι Μάη, με μεροκάματα των 26 ευρώ και ασφάλιση ΟΓΑ. Την ίδια στιγμή, οι μικρομεσαίοι σπαραγγοπαραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο κ.ά.) και τις χαμηλές τιμές. Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρόβαλε την ανάγκη ενιαίας πάλης και δράσης με κοινά αιτήματα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που πετσοκόβει τα εργασιακά δικαιώματα και ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Σύσκεψη Διοικητικών Συμβουλίων των συνταξιουχικών σωματείων Θεσσαλίας ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΤΑΕ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας την Τρίτη 6 Μάη στις 11 π.μ. Στη σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση από μέλη της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου και το συντονισμό της καθόδου στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Μάη, για το πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ