ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Για δεύτερη φορά σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, επισκέφτηκε την περασμένη Τετάρτη τον νομό Εβρου, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος, όπου συμμετείχαν επίσης ο Ζ. Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο βουλευτής Γ. Δελής και ο Δ. Κλάδης, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος, και ο Σ. Μιχαηλίδης, Γραμματέας της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Στον ακριτικό Εβρο, απ' άκρη σ' άκρη, τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, γνώριμα για το σύνολο του ελληνικού λαού, περιπλέκονται παραπέρα, καθώς συμπίπτουν με ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό αλλά και των οξυμένων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που τοποθετούν την περιοχή, με το λιμάνι της, την αμερικανική βάση, στο «μάτι του κυκλώνα».

Τα προβλήματα αυτά ανέδειξε η περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα με πρώτο σταθμό το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον διοικητή και αργότερα από τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Σωματείου, στη συνέχεια στη συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Β. Μαυρίδη, ακολούθως στην επίσκεψη στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας και στη συζήτηση με την επιτροπή πλημμυροπαθών στο Απαλό.

Επιβεβαιώθηκαν απ' τις παρεμβάσεις εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φορείς του κινήματος στη σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αλεξανδρούπολη, η οποία έκλεισε την περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην περιοχή. Με την ομιλία του στη σύσκεψη ο Δ. Κουτσούμπας ανέδειξε την κόκκινη κλωστή που διαπερνά και συνδέει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εβρίτες: Από την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας έως τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε έναν νομό όπου το αμερικανικό «αποτύπωμα» αυξάνεται, και από την εγκατάλειψη των αγροτών μέχρι το κλείσιμο Τμημάτων με τον νέο νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, όλα έχουν τη ρίζα τους σε ένα σύστημα που γεννά κρίσεις και τις φορτώνει στην πλάτη του λαού με τη φτώχεια, την ανεργία, και εκεί χρειάζεται να σημαδέψει και ο αγώνας.

Ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» δημοσιεύει στο φύλλο αυτό ρεπορτάζ από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη, όπως και αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Δεν συναντιούνται πουθενά οι ανάγκες του λαού και τα σχέδια του κεφαλαίου

Οι παρεμβάσεις των εκλεγμένων σε φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη

Δημήτρης Γιαννούδης
Δημήτρης Γιαννούδης
Εκλεγμένοι σε φορείς του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, των υγειονομικών, σε αθλητικά σωματεία, στην Τοπική Διοίκηση, σε Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης, με την οποία ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα στον Εβρο.

Στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα των εργαζομένων που σχετίζονται με την εντατικοποίηση της εργασίας και την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, αλλά και την πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι από την πολυδιαφημισμένη «αναβάθμιση» της περιοχής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, τα μεγάλα ενεργειακά και άλλα έργα. Επισημάνθηκαν ακόμη οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ μαθητές, γονείς και φοιτητές έθεσαν το ζήτημα της ασφαλούς επαναλειτουργίας σχολείων και σχολών.

Ξεσάλωσε η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης

Ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», αναφέρθηκε στη μεγάλη πείρα που έχει συγκεντρώσει το Σωματείο από τη δράση του στους χώρους δουλειάς, μέσα σε ένα διάστημα που οι εργαζόμενοι έχουν διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει «αδράξει» την ευκαιρία να πάρει και άλλα αντιλαϊκά μέτρα, δίνοντας «πάσα» στην εργοδοσία που έχει βρει την «ευκαιρία» να εντατικοποιήσει την εργασία και συνολικά να οργιάζει απέναντι στους εργαζόμενους, φτάνοντας να παίζει κορόνα - γράμματα την υγεία και τη ζωή τους.

Αναστάσης Γεωργιάδης
Αναστάσης Γεωργιάδης
Εδωσε το παράδειγμα μεγάλης βιομηχανίας της περιοχής που επιχείρησε να αποκρύψει κρούσματα, αδιαφορώντας για την υγεία των εργατών αλλά και των οικογενειών τους, φτάνοντας μέχρι και το σημείο το περασμένο καλοκαίρι να απειλεί εργαζόμενους πως σε περίπτωση που κάνουν και δεύτερη δουλειά ή παρευρεθούν σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, θα επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος του τεστ και της 14ήμερης καραντίνας κατ' οίκον. Η παρέμβαση του Σωματείου οδήγησε στην πραγματοποίηση μαζικών τεστ για τους εργαζόμενους από τον ΕΟΔΥ, όπως και σε προσλήψεις από την εργοδοσία μετά από τις καταγγελίες που έλαβε το Σωματείο για την εντατικοποίηση της εργασίας και τις απλήρωτες υπερωρίες. Μάλιστα, ο Δ. Γιαννούδης διάβασε μία από τις επιστολές που έστειλαν εργαζόμενοι στο Σωματείο, που αφορούσε τη συνταρακτική περιγραφή μιας εργαζόμενης σε σούπερ μάρκετ σχετικά με τις συνεχόμενες μέρες εργασίας δίχως άδεια και ρεπό.

Επίσης, σημείωσε πως το Σωματείο αντιμετώπισε την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω της αστυνομοκρατίας να περιοριστεί η δράση του, όπως στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στην απεργία της 26ης Νοέμβρη, πράγμα που επίσης φάνηκε με τα εξοντωτικά πρόστιμα, όπως αυτό στον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Τρίγωνου στον βόρειο Εβρο.

Ακόμα αναφέρθηκε στους εξαντλητικούς ρυθμούς με τους οποίους εργάζονται οι συνάδελφοί του στις ταχυμεταφορές: «Η εντατικοποίηση έφερε εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα", δεκάδες από αυτά θανατηφόρα σε όλη τη χώρα. Δυστυχώς και στην Αλεξανδρούπολη είχαμε τέτοια και θρηνήσαμε έναν συνάδελφο ταχυμεταφορέα».

Εχθρική στις λαϊκές ανάγκες η «γεωπολιτική αναβάθμιση» της περιοχής

Δημήτρης Παγωνίδης
Δημήτρης Παγωνίδης
Ο Αναστάσης Γεωργιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, τόνισε πως η περιοχή εδώ και καιρό έχει μπει σε έναν «ιδιαίτερο» κύκλο «ανάπτυξης με γεωπολιτικό ενδιαφέρον», που σχετίζεται, στο παρελθόν, με τον TAP, με τη δημιουργία σήμερα του φράχτη στον Εβρο και θα ακολουθήσει ένα άλλο μεγάλο ενεργειακό έργο, αυτό της πλωτής εξέδρας για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, LNG.

«Από την πείρα μας βλέπουμε ότι η ανάπτυξη δεν μας αφορά όλους το ίδιο. Σε όλα τα έργα δουλεύουμε για κάποιους μήνες με δύσκολες συνθήκες και χαμηλά μεροκάματα, και μετά ξανά στην ανεργία», είπε στην παρέμβασή του.

Αναφέρθηκε στις μικρές και μεγάλες νίκες που κατάφερε το Σωματείο απέναντι στην εργοδοτική βία και τρομοκρατία μέσω της συσπείρωσης των εργαζομένων του κλάδου, στην πάλη για Κλαδική Συλλογική Σύμβαση και τις δυσκολίες που βάζει το κράτος, «που τελικά έχει συνέχεια», στον αγώνα, μέσα από τους εκτρωματικούς νόμους ενάντια στην απεργία και για την κατάργηση του 8ωρου.

Ο Χρήστος Τρέλλης, περιφερειακός σύμβουλος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε μεταξύ άλλων πως Τοπική Διοίκηση και βουλευτές «λιβανίζονται ότι η περιοχή μετατρέπεται σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο ενώ αναβαθμίζεται παράλληλα και γεωπολιτικά», εξελίξεις που, όπως είπε, δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες.

Σάββας Δευτεραίος
Σάββας Δευτεραίος
Στην περιοχή υπάρχουν δύο αγωγοί φυσικού αερίου, ένα κοίτασμα πετρελαίου και σχεδιάζεται μια πλωτή αποθήκη φυσικού αερίου. Ομως παρά τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο «ο λαός της περιοχής είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα στην ενεργειακή φτώχεια», πρόσθεσε. Επίσης, η ζωή και η περιουσία του λαού απειλούνται συνεχώς από την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και αντισεισμικής θωράκισης.

«Συνέχεια» της υποβάθμισης και της εμπορευματοποίησης τα σημερινά χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας

Ο Δημήτρης Παγωνίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου και του ΝΤ Εβρου της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στην αποψίλωση του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών που έφτασε στο 40% - 50% την τελευταία δεκαετία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των μνημονίων, την οποία έρχεται να ολοκληρώσει σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή την πανδημία, οδηγώντας κομβικές για την εξυπηρέτηση των πολιτών υπηρεσίες να λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο και την προσπάθεια των εργαζομένων, όπως και στον αρνητικό ρόλο των κυβερνητικών και συμβιβασμένων πλειοψηφιών και διοικήσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ο Σάββας Δευτεραίος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θράκης και δημοτικός σύμβουλος εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Αλεξανδρούπολη, κατήγγειλε αρχικά τον κυβερνητικό αυταρχισμό ενάντια στους υγειονομικούς που παλεύουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ακόμα και σε γιατρούς που νόσησαν από κορονοϊό και βρίσκονται υπό ΕΔΕ, η νόσηση από τον οποίο, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, δεν θεωρείται εργατικό ατύχημα, ακόμα και αν οι υγειονομικοί εργάζονται σε περιβάλλον όπου έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες κρούσματα και επιπλέον δεν συμπεριλαμβάνονται στα ΒΑΕ.

Μαρία Βαλσαμίδου
Μαρία Βαλσαμίδου
Στάθηκε στις σημαντικές ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας, ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό, δίνοντας το παράδειγμα των 220 οργανικών θέσεων νοσηλευτών στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, από τις οποίες καλύπτονται μονάχα οι περίπου 30 με μόνιμη σχέση εργασίας.

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει ουσιαστικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καυχήθηκε για το ότι στήθηκαν κρεβάτια ΜΕΘ με πρόχειρες διαδικασίες. Ακόμα, είπε πως ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι προηγούμενες έλυσαν το βασικό πρόβλημα, τις ανάγκες άμεσων και μόνιμων προσλήψεων στην Υγεία, δίνοντας πάλι το παράδειγμα των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα του Νοσοκομείου, οι οποίοι είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εργοδότη το Νοσοκομείο, είτε με ΝΔ και εργολάβο, παραμένουν με μισθούς πείνας και εγκλωβισμένοι σε ολιγόμηνες συμβάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στη λειτουργία της Τοπικής Διοίκησης πρόσθεσε πως μέσα στην πανδημία έχουν ουσιαστικά καταργηθεί τα Δημοτικά Συμβούλια και οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής οι οποίες ελέγχονται απόλυτα από τις πλειοψηφίες των δημάρχων.

«Μονόδρομος η διεκδίκηση» για μαθητές και φοιτητές

Ταμάρα Κοσμίδου
Ταμάρα Κοσμίδου
Η Μαρία Βαλσαμίδου, μαθήτρια, πρόεδρος του 15μελούς του 1ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, μετέφερε τους προβληματισμούς των μαθητών, που εδώ και έναν χρόνο είναι αναγκασμένοι να βιώνουν το δράμα της τηλεκπαίδευσης, για την οποία σχολίασε πως είναι πλέον κοινό μυστικό η ανεπάρκειά της. Παράλληλα, τόνισε πως ειδικά όσοι φοιτούν στη Γ΄ Λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμα πώς θα δώσουν πανελλαδικές και εάν θα έρθουν από φέτος αντιμέτωποι με τις αντιδραστικές αλλαγές στην εισαγωγή στα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο της κυβέρνησης, ο οποίος αποκλείει από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσους μαθητές δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των φροντιστηρίων.

Σημείωσε πως οι μαθητές έχουν άγχος και αγωνία για τα εν λόγω προβλήματα, αλλά και όνειρα, γι' αυτό και αγωνίζονται για σχολεία ανοιχτά σε όλη τη χώρα με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, με άμεσες προσλήψεις καθηγητών και προσωπικού καθαριότητας. «Για εμάς η διεκδίκηση είναι μονόδρομος», είπε καταλήγοντας.

Η Ταμάρα Κοσμίδου, πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Αλεξανδρούπολης, μίλησε για την αγανάκτηση που διακατέχει τους γονείς από το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων από την κυβέρνηση δίχως να λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας από την πανδημία, με αποτέλεσμα να παραμένει ελλιπής ο καθαρισμός στα σχολεία και να εξακολουθεί ο συνωστισμός στα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων. Πρόσθεσε πως όλο αυτό το διάστημα το γονεϊκό κίνημα συνεχίζει, μαζί και με τους εκπαιδευτικούς, να στηρίζει τις κινητοποιήσεις των μαθητών για τα δίκαια αιτήματά τους.

Χρήστος Τρέλλης
Χρήστος Τρέλλης
Τέλος, η Σεμίνα Τουμάση, πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Αλεξανδρούπολης, μετέφερε το πρόβλημα των φοιτητών, οι οποίοι καθώς δεν υπάρχουν καν εστίες, φιλοξενούνται σε μισθωμένα δωμάτια ξενοδοχείων, από τα οποία εκδιώκονται κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι, ενώ υπάρχουν και μερικά τα οποία δεν έχουν θέρμανση και ζεστό νερό. Σημείωσε πως οι φοιτητές με την οργάνωση και τον αγώνα τους κατάφεραν να αποτρέψουν τον τελευταίο μαζικό ξεσπιτωμό εστιακών που επιχείρησε η διοίκηση του πανεπιστημίου, εκμεταλλευόμενη τις κλειστές σχολές, για να μειώσει το κόστος. Την ίδια ώρα που οι φοιτητές ζουν σε τέτοιες συνθήκες και παραμένουν έναν χρόνο μακριά από τις σχολές τους, η κυβέρνηση επιλέγει να δαπανήσει 30 εκατομμύρια για αστυνόμευση στα πανεπιστήμια και διαγραφές, σχεδιασμό στον οποίο οι φοιτητές είναι αποφασισμένοι να απαντήσουν δυναμικά με τον αγώνα τους, τόνισε.


Σεμίνα Τουμάση
Σεμίνα Τουμάση

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα προβλήματα είναι ενιαία, σαν ένας άνθρωπος να τα παλέψουμε όλοι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην περιοδεία του που είχε προηγηθεί στον νομό, σημειώνοντας πως όλα τα προβλήματα που καταγράφηκαν στο πλαίσιο των επαφών του «μαζί με τα υπόλοιπα που συμβαίνουν εδώ, όπως είναι η - σε εξέλιξη - άσκηση "Defender" των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, δεν είναι διαφορετικά προβλήματα, που αλλού είναι το ένα, αλλού το άλλο, άλλους απασχολεί το ένα, άλλους το άλλο. Eίναι προβλήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, από τη μόρφωση για τα παιδιά μας, που θέσανε οι μαθητές και οι γονείς, μέχρι τα ζητήματα της Υγείας, μέχρι τα ζητήματα των οξυμένων ανταγωνισμών ή της οικονομικής κρίσης και τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, που έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων, των φορέων της εργατικής τάξης εδώ του νομού ή της πόλης της Αλεξανδρούπολης. Και έτσι θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε».

Πακτωλός για το κεφάλαιο, «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα» για το λαό

Εφερε ως παράδειγμα ότι την ώρα που ένας πακτωλός χρημάτων πρόκειται να εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης - το σχέδιο για το οποίο παρουσίαζε την ίδια μέρα η κυβέρνηση - και να κατευθυνθεί στους μεγάλους ομίλους της «πράσινης» ανάπτυξης, «όταν του λέμε να δώσει λεφτά για την Υγεία, για περισσότερους γιατρούς, όταν του λέμε στη Βουλή να δώσει περισσότερα λεφτά για την Παιδεία με εκπαιδευτικούς, όταν του λέμε να δώσει λεφτά για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και να πάρουν τις αποζημιώσεις τους οι πλημμυροπαθείς ή άλλα τέτοια ζητήματα, η μόνιμη απάντηση είναι "δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Πού να τα βρούμε τα χρήματα;"».

Ο Δ. Κουτσούμπας έφερε αναλυτικά παραδείγματα από τον τομέα της Υγείας, όπου εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση κάνει το παν για να μην πειράξει την «ιερή αγελάδα» των ιδιωτικών κλινικών, από τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή, με τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και τις αποζημιώσεις να μη θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ, αφού δεν φέρνουν κέρδη, από τον πακτωλό χρημάτων που δίνεται στους ομίλους για τις «μεγάλες επενδύσεις» που «αφορούν την Ενέργεια, το φυσικό αέριο, τις ανεμογεννήτριες, τις ΑΠΕ. Οι οποίες λένε μάλιστα ότι προστατεύουν το περιβάλλον, και εδώ ξέρουμε απ' όλη την Ελλάδα ότι όπου έχουν γίνει καταστρέφουν δασικές εκτάσεις, δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον, διότι δεν παίρνονται μέτρα, δεν υπάρχουν σχέδια περιβαλλοντικά πουθενά για το πού θα γίνουν και αν πρέπει να γίνουν. Και βεβαίως το αποτέλεσμα είναι η ενεργειακή φτώχεια, ακριβό ρεύμα πάλι για τις λαϊκές οικογένειες και πάει λέγοντας. Και οι θέσεις εργασίας ευκαιριακές και μετά απόλυση ή όποιος δουλεύει με φτηνά μεροκάματα, με απληρωσιά και πάει λέγοντας».

Και συμπλήρωσε αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης: «Η εκταμίευση ακόμα και των 32 δισ. θα γίνεται με το σταγονόμετρο, όπως με τα μνημόνια, γιατί νέο μνημόνιο θα έχουμε (...) Δηλαδή υπάρχει η εποπτεία που σου λέει, όπως με τα μνημόνια, π.χ. "τα μέτρα κατάργησης - αλλαγής των εργασιακών σχέσεων τα πήρες;", "τα μέτρα για τα πανεπιστήμια ή για τα γυμνάσια τα πήρες;", "τα μέτρα που σου είπα για τη δεκάωρη δουλειά που θέλει η μεγάλη εργοδοσία τα πήρες;", "τα μέτρα τα επιπλέον για την Κοινωνική Ασφάλιση, που θα δώσουν νέο χτύπημα στους ασφαλισμένους, τα πήρες;". Ετσι θα λέει στην κυβέρνηση. "Αν δεν τα πήρες, πάρτα", για να μπορέσεις να πάρεις με τη σταγόνα το κομμάτι που σου αναλογεί ως χώρα. Αυτό θα γίνεται. Κι αυτό το ζήσαμε δέκα χρόνια πριν, με την προηγούμενη οικονομική κρίση, θα το ζήσουμε και με τη νέα. Δεν τα ονομάζουν τώρα μνημόνια, αλλά η ουσία αυτή είναι και τέτοια μέτρα ετοιμάζονται να πάρουν, μέτρα που θα περιορίζουν τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, να μη διεκδικούν, να μην έχουν αιτήματα, που θα περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα και βεβαίως θα τους καταχεριάζουν κιόλας...».

Δεν μπορεί να λες «ναι» στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και «όχι» στα προβλήματα που δημιουργούν

Σε άλλο σημείο, φέρνοντας άλλο παράδειγμα για το πώς η «κόκκινη κλωστή» διαπερνά τα ζητήματα που απασχολούν τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, με αφορμή την επίσκεψή του στο ΚΥΤ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, σημείωσε: «Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοια κέντρα, στρατόπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά, πολύ περισσότερο σε παραμεθόριες περιοχές, κρίσιμες γεωστρατηγικά περιοχές όπως ο Εβρος ή τα νησιά μας.

Θα πρέπει να φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι, χωρίς ρατσισμό οπωσδήποτε, αντιπαλεύουμε όλες αυτές τις απόψεις, είναι κι αυτοί θύματα πολέμων, διώξεων κ.λπ., θα πρέπει προσωρινά να μεταβαίνουν σε χώρους όπου θα έχουν και υγιεινή και ανθρώπινη, αξιοπρεπή διαβίωση για λίγες μέρες, όσο χρειάζεται, να επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των ταξιδιωτικών τους εγγράφων ή του ασύλου και να παίρνουν τον δρόμο για τις χώρες προορισμού τους, κι αν δικαιούνται άσυλο να τους δίνεται.

Δεν μπορεί να επεκτείνονται συνεχώς και μάλιστα σε κρίσιμες περιοχές, και έχουν δίκιο οι κάτοικοι και οι μαζικοί φορείς που έχουν φτιάξει επιτροπή αγώνα, ξαναλέω όμως, μακριά από ρατσισμό, γιατί κι αυτοί είναι θύματα.

Και δεν μπορεί να λες "τι να κάνουμε με το ΝΑΤΟ;". Μα το ΝΑΤΟ είναι που δημιουργεί προβλήματα και βομβαρδίζει τη Συρία, τη μία χώρα μετά την άλλη, το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι και η ΕΕ εξαπολύουν πολέμους και αναγκάζουν τους ανθρώπους να ξεσπιτώνονται και να ψάχνουν στον ήλιο μοίρα. Είναι η ΕΕ που έχει ευθύνες τεράστιες για την κοινή συμφωνία με την Τουρκία, που τη χρηματοδοτεί κιόλας για να μπορεί ο Ερντογάν να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και να τους στέλνει στην Ελλάδα για να δημιουργούνται προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες κ.λπ. Δεν φταίει η ΕΕ; (...) Πρέπει να αντιπαρατεθείς, να πεις όχι, ως εδώ! Δεν μπορεί να λες και ναι στο ΝΑΤΟ και ναι στην ΕΕ και την ίδια ώρα να σου δημιουργεί προβλήματα. Αύριο τι θα γίνει;».

Ενώ, αναφερόμενος σε όσους λένε πως η παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή τάχα «προστατεύει» το λαό της περιοχής, έφερε ως παράδειγμα την άσκηση «Defender», «που γίνεται εδώ σε μια κρίσιμη περιοχή, στοχεύει τη Ρωσία. Αλλά η Ρωσία σου λέει "κοιτάξτε κύριοι, άμα έχετε βάσεις στην Ελλάδα, όπως είναι η Σούδα, και σε άλλα 22 σημεία, ανάμεσά τους και η Αλεξανδρούπολη πλέον εδώ με το λιμάνι, η βάση ελικοπτέρων κ.λπ., εγώ θα σας στοχεύσω αν υπάρξει πολεμική εμπλοκή. Ετσι γίνονται αυτά και έτσι μπερδεύονται οι λαοί, γίνονται τα θύματα ισχυρών ανταγωνισμών, ιμπεριαλιστικών, ανάμεσα σε ισχυρά κράτη».

Πρέπει να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε: «Αρα λοιπόν δεν είναι - επιμένω σε αυτό - αλλού το ένα ζήτημα, αλλού το άλλο πρόβλημα. Ολα αυτά δένονται με μια "κόκκινη κλωστή" που λέει ποιος έχει την εξουσία, για ποια συμφέροντα παλεύει και ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσουμε.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο και παλεύοντας παντού - ξαναλέω, δεν υποτιμάμε τίποτα, και μέσα στη Βουλή παλεύουμε, και στην Ευρωβουλή - το κύριο όμως είναι ο ελληνικός λαός, οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, οι γυναίκες, οι νέοι, που υποφέρουν και αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα και πάνω τους δέχονται αυτήν την πίεση, αυτοί όλοι να ενωθούν, γιατί δεν τους χωρίζει τίποτα εδώ, δεν υπάρχουν αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι κ.λπ., άσχετα τι ψηφίζει ο καθένας, πρέπει να παλέψουν σε μια κοινωνική συμμαχία που να έχει ξεκάθαρο στόχο για το πού πρέπει να πάμε. Και με ποιους πρέπει να τελειώσουμε (...) Αρα χρειάζεται στο μυαλό μας να έχουμε και την αλλαγή των συσχετισμών, και μέσα στη Βουλή αλλά κυρίως μέσα στο κίνημα, στα σωματεία, στους συλλόγους... Ολοι σαν ένας άνθρωπος πρέπει να τα παλέψουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ