ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
«Σημαιοφόρος» των επιχειρηματικών συμφερόντων και των επικίνδυνων ΝΑΤΟικών σχεδίων

Eurokinissi

Τον «ηγετικό ρόλο» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου, που στήνει μπίζνες διεκδικώντας μερίδια από τη «λεία», επιβεβαίωσε η χτεσινή επίσημη πρώτη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, συνοδεία πολυπληθούς αντιπροσωπείας επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών αλλά και η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπου αποφασίστηκαν και στη συνέχεια υπογράφηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς μια σειρά από συμφωνίες, μνημόνια συνεργασίας και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας.

Ευρωατλαντικός «πάτρονας»...

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ στις κοινές τους δηλώσεις υπερασπίστηκαν με ζήλο τη συμφωνία των Πρεσπών, εξωραΐζοντας το περιεχόμενό της στα μάτια των λαών, στους οποίους μοίρασαν ανέξοδες και κάλπικες υποσχέσεις για ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. Μάλιστα, δεν δίστασαν τον ανταγωνισμό ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που σοβεί στην περιοχή και προοιωνίζεται νέα δεινά για τους λαούς να τον αναγορεύσουν σε «καλοδεχούμενο ενδιαφέρον», με τον Αλ. Τσίπρα να βαφτίζει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη «πολύπλευρο ενδιαφέρον για την περιοχή, (που) δεν είναι κατ' ανάγκη αρνητικό», αλλά «θετικό, στο βαθμό που όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την περιοχή αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των λαών και την επιθυμία τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής σταθερότητας, ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης», δείχνοντας προς τη μεριά της Ρωσίας που αντιδρά στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια «συνανάπτυξης».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού, οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στη μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από την Ελληνική Αεροπορία καθώς και συνεργασία σε τομείς, όπως η εκπαίδευση, η αμυντική βιομηχανία και τεχνολογία, η κυβερνοάμυνα, οι στρατιωτικές πληροφορίες.

Συζητήθηκε ακόμα η παραπέρα συνεργασία τόσο σε επίπεδο ΝΑΤΟ όσο και σε «περιφερειακό επίπεδο», στο πλαίσιο των «σχημάτων» που στήνει η κυβέρνηση με άλλες χώρες της περιοχής, όπως π.χ. της Τετραμερούς Συνεργασίας των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, της Τετραμερούς Συνεργασίας Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας, της «Διαδικασίας του Βερολίνου», για την «ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», των αμερικανικών πρωτοβουλιών για την περιοχή στον επιχειρηματικό και τον ενεργειακό τομέα, αλλά και των κινεζικών για επενδύσεις στην περιοχή, στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 16+1».

...για τις μπίζνες του κεφαλαίου

Οπως είπε όμως και ο Αλ. Τσίπρας, «το κύριο πιάτο της συνάντησης ήταν οικονομικό». Ετσι, ανακοινώθηκε ότι συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή για την Οικονομική Συνεργασία, που θα εποπτεύει, θα ενθαρρύνει και θα βοηθάει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, υιοθετήθηκε ένα συμβατικό πλαίσιο οικονομικών σχέσεων, για την προστασία επενδύσεων και την αποφυγή διπλής φορολόγησης, ενώ υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας, για τη διάνοιξη της συνοριακής διόδου στους Πρόμαχους της Πέλλας για την ενίσχυση του εμπορίου, των τουριστικών ροών κ.λπ.

Στον τομέα των μεταφορών και υποδομών, αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς και της διασύνδεσης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης διαμέσου της Βόρειας Μακεδονίας.

Στον ενεργειακό τομέα συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν η υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου (Ελλάδα, Β. Μακεδονία, Σερβία) και η επαναλειτουργία του αγωγού πετρελαίου. Υπήρξε προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ και MER, κρίσιμες συνομιλίες των ΕΛΠΕ για τη διευθέτηση εκκρεμοτήτων, αλλά και τη μελλοντική συνεργασία, καθώς και συνομιλίες ΑΔΜΗΕ-MEPSO για την ηλεκτρική διασύνδεση.

Στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησαν οι δύο πρωθυπουργοί, ανακοινώθηκαν επίσης ότι: Εκλεισαν «με θετικό τρόπο» οι διαβουλεύσεις της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα σε ό,τι αφορά τα σχολικά εγχειρίδια, καθώς και ότι θα προχωρήσει η ίδρυση πρεσβειών που θα αντικαταστήσουν τα Γραφεία Συνδέσμου που υπήρχαν έως τώρα.

Αποφασίστηκε ακόμα η σύσταση μέχρι τα μέσα Μάη αυτής της διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους και από τα δύο κράτη, που προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα προσπαθήσει να βρει συγκεκριμένες λύσεις, με βάση τους διεθνείς και ενωσιακούς κανόνες, στα ζητήματα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών.

Πέρα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, συγκροτείται και ένα Συμβούλιο το οποίο θα παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και μια ειδική Επιτροπή μεταξύ των υπουργείων Οικονομίας, η οποία θα στηρίζει τις προσπάθειες των επιχειρηματιών.

Το οικονομικό φόρουμ

Αργότερα χτες το απόγευμα, απευθυνόμενοι στους περισσότερους από 300 επιχειρηματίες των δύο χωρών που συμμετείχαν στο επιχειρηματικό φόρουμ που οργανώθηκε, οι δύο πρωθυπουργοί αλλά και οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων Ελλάδας και Β. Μακεδονίας ανακοίνωσαν προσκλητήριο επενδύσεων, υποσχόμενοι εγχώρια και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρηματικών επενδυτικών πλάνων.

Από την ελληνική πλευρά εξαγγέλθηκε η στήριξη των επενδύσεων για επέκταση της επιχειρηματικότητας στα Βαλκάνια με «χρηματοδοτικά εργαλεία», μέσω του Εθνικού Οργανισμού Βαλκανικής Ανάπτυξης, που σχεδιάζεται να ιδρυθεί, με προίκα περίπου 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στην ελληνική επιχειρηματική αποστολή εκπροσωπήθηκαν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (Μυτιληναίου, Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη, Σαββίδη κ.λπ.), από μια σειρά κλάδους (Ενέργεια, κατασκευές, μεταφορές, αγροδιατροφή κ.λπ.), επιβεβαιώνοντας το πραγματικό περιεχόμενο των συμφωνιών και ποιους εξυπηρετούν. Και οι δύο κυβερνήσεις προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη συμμετοχή των επιχειρηματιών ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλ. Τσίπρας περιγράφοντας τα οφέλη σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου και η Β. Μακεδονία δίοδος δρόμων ενεργειακών αλλά και δρόμων μεταφοράς, εμπορικών συναλλαγών, και οι προεκτάσεις αυτών των δρόμων φτάνουν στην καρδιά της Κεντρικής Ευρώπης».

Ο Ζόραν Ζάεφ προσπάθησε να παρουσιάσει μια ανάταση της οικονομίας της Β. Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκαν κατά 27% οι εμπορικές συναλλαγές με την Ελλάδα, με το εμπορικό ισοζύγιο να ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια. Αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα επενδύσεων στη χώρα του και κάλεσε σε πολλαπλασιασμό των επενδύσεων και σε νέους τομείς. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ότι στον πρώτο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, θα μπορούν να συμμετέχουν και εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις και κοινοπρακτικά σχήματα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συνεχίζονται τα διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η επίδοση διαπιστευτηρίων της ελληνικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, διά του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο περιθώριο των εορτασμών τους εκεί για τα 70χρονα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Μετά τη «διάλεξή» του προχτές στο Πανεπιστήμιο Columbia με κύριο θέμα τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, ακολούθησε χτες «γεύμα εργασίας» στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΝYU) με «επιφανείς ακαδημαϊκούς», όπου παρέθεσε τις «πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», ευθυγραμμισμένες όπως είναι με τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια σε Ανατ. Μεσόγειο και Βαλκάνια.

Σήμερα, Τετάρτη, θα πάρει μέρος μαζί με τους άλλους ΥΠΕΞ της λυκοσυμμαχίας στην κοινή Σύνοδο του αμερικανικού Κονκρέσου και της Γερουσίας, ενώ αργότερα θα πάρουν μέρος σε φιέστα στο σημείο («Mellon Auditorium») όπου τα 12 αρχικά κράτη υπέγραψαν το 1949 την ιδρυτική διακήρυξη του οργανισμού.

Επίσης, πέρα από τις φιέστες για τα 70χρονα θα μετάσχει και σε «ανοιχτή συζήτηση» με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ, που συνδιοργανώνουν οι διαβόητες «δεξαμενές σκέψης» «Atlantic Council», «German Marshall Fund» και «Munich Security Conference».

Αύριο, Πέμπτη, θα μετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με κύριο θέμα στην ατζέντα τη Ρωσία. Επίσης, θα πραγματοποιήσει και παρέμβαση στη «δεξαμενή σκέψης» «Transatlantic Leadership Network», με θέμα «τις πρωτοβουλίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε Βαλκάνια και Ανατ. Μεσόγειο».

Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ ολοκληρώνεται την Παρασκευή με συνάντηση με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζ. Χ. Λουτ, καθώς επιταχύνονται και εκεί διευθετήσεις. Αλλωστε, Αθήνα και Αγκυρα έχουν συμφωνήσει στις 12 Απρίλη να έχουν μια «ανταλλαγή απόψεων» για το θέμα, με την ελληνική κυβέρνηση να διαχέει ότι «αν προετοιμαστεί καλά, μπορεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων να έχει αποτελέσματα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα συμφέροντα των λαών θυσία στο βωμό επιχειρηματικών κερδών και ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία με επιχειρηματίες:

«Η επίσκεψη Τσίπρα, μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει ότι η συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ' τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα.

Αυτούς που δεν συμφέρει είναι τους δύο λαούς, τα συμφέροντα των οποίων θυσιάζονται στο βωμό των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και κερδών και των επικίνδυνων σχεδίων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, η υποχρέωση της Ελλάδας για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Β. Μακεδονίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, είναι ΝΑΤΟική υποχρέωση. Το επιχείρημα της ασφάλειας της περιοχής, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, είναι τουλάχιστον γελοίο, γιατί ουσιαστικά καλείται ο ελληνικός λαός να πληρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής επιθετικής πολιτικής στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ηδη η ελληνική Πολεμική Αεροπορία επιτηρεί το Μαυροβούνιο και τώρα τη Β. Μακεδονία. Αυτό σημαίνει "μεντεσές" του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ