ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επικίνδυνο σκηνικό από την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και την ελληνική εμπλοκή

Νέες δηλώσεις για τα Ιμια ως «τουρκικό έδαφος» και νέες συνδέσεις των υποθέσεων των «2» και των «8»

Ψηλά κρατά τους τόνους η Αγκυρα και στα Ελληνοτουρκικά, στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται διαρκώς, «αγκαλιάζοντας» όλη την περιοχή και αλληλεπιδρώντας με τις επιδιώξεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Παράλληλα, μόνο ανησυχίες γεννούν οι κυβερνητικές «κορόνες», που εναλλάσσονται με την προσπάθεια εφησυχασμού για τις εξελίξεις την ίδια ώρα που η κυβέρνηση σταθερά εντάσσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, σχεδιασμών που υπηρετεί για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επανέλαβε σε ανακοίνωσή του ότι τα Ιμια αποτελούν «τουρκικό έδαφος». Με αφορμή το ότι η Ελλάδα συμπεριέλαβε τα Ιμια στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ «Natura 2000», το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία περί της κυριαρχίας της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Καρντάκ (σ.σ. όπως αποκαλούν οι Τούρκοι τα Ιμια)», αλλά και ότι «δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα δημιουργήσει η Ελλάδα όσον αφορά τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη θάλασσα του Αιγαίου, το νομικό καθεστώς των οποίων αμφισβητείται». Το υπουργείο αναφέρει ότι θέλει «να καλέσουμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μη γίνεται εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών προγραμμάτων από την Ελλάδα» και ότι «ο ελληνικός νόμος υπ' αριθμόν 4519 δεν θα έχει καμία νομική ισχύ στις διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο».

Τη «σκυτάλη» πήρε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, που μιλώντας σε εγκαίνια νοσοκομείου είπε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει "σας ευχαριστώ", υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές. Δεν θα ανεχτούμε ποτέ κύκλους που παραβιάζουν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Να μη βγάλουν από το μυαλό τους την ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου 1922 εκείνοι που κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου» (τέλη Αυγούστου - αρχές Σεπτέμβρη 1922 κορυφώθηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή).

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέφερε το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που η Αγκυρα θέλει να εκδοθούν από την Ελλάδα ως ύποπτοι για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος του Ιούλη του 2016. Συσχετίζοντας ακόμα μια φορά τους «8» με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη, ο Ερντογάν είπε: «Ολη η Δύση ξεσηκώθηκε, μας είπαν "είστε μεγάλο κράτος, δώστε τους" (σ.σ. τους "2")», κάλεσμα στο οποίο εκείνος απάντησε: «Λυπάμαι πολύ, και εμείς είμαστε κράτος δικαίου, ό,τι αποφασίσει η δικαιοσύνη». Συνδέοντας τις δύο υποθέσεις πάλι, έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι είχε απευθυνθεί στον Ελληνα πρωθυπουργό, λέγοντας πως «ο κ. Τσίπρας, που του είχα μιλήσει, μου είχε πει πως σε 10 - 15 μέρες θα κανόνιζε την υπόθεση. Πέρασαν μέρες, πέρασαν μήνες και ακόμη να το κανονίσει και να παραδοθούν οι 8 γκιουλενιστές». Ενώ για την ηγεσία της ΕΕ είπε ότι «για αυτούς τους τρομοκράτες (σ.σ. εννοεί τους "8") δεν κάνατε τίποτα, δεν είπατε τίποτα στον Τσίπρα».

Διαγωνισμοί «κορόνας»...

Από τη μεριά της Αθήνας, το ελληνικό ΥΠΕΞ υποστήριξε σε ανακοίνωσή του για τα Ιμια ότι το νομικό τους καθεστώς «είναι πλήρως κατοχυρωμένο» και «η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της».

Ενώ στις δηλώσεις Ερντογάν για τους «8» και τους «2» απάντησε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αποδίδοντας στον Τούρκο Πρόεδρο «έναν ακατανόητα ολισθηρό δρόμο προκλητικών επιθέσεων» που ακολουθεί, «συμψηφίζοντας δυο εντελώς ανόμοιες υποθέσεις». Η ανακοίνωση ανέφερε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και έχει πρωθυπουργό που σέβεται και γνωρίζει τις διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης και όχι Σουλτάνο, ώστε να μπορεί να υπόσχεται για τις αποφάσεις της».

Ενώ ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας χτες στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, εκτίμησε ότι η σύλληψη των «2» ήταν προσχεδιασμένη και πως αν και δεν περιμένουν «βαριά καμπάνα», εντούτοις «σε μία χώρα όπου δεν υπάρχουν δικαστήρια και η δικαιοσύνη λειτουργεί με δομές του Σουλτάνου, μπορεί να πάρει και 15 χρόνια»! Παράλληλα, με αναφορές περί «τρελού» Ερντογάν κ.λπ., σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανάλι επικοινωνίας», ενώ διαχώρισε την υπόθεση απ' αυτήν των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, λέγοντας πως «δεν είναι το ίδιο πράγμα». Δεν απέκλεισε μάλιστα και θερμό επεισόδιο, εκτιμώντας ότι «ένας που έχει συνηθίσει να παίρνει πτώματα και δεν το υπολογίζει, μπορεί κάποια στιγμή να κάνει κάποια παραπάνω ενέργεια, γι' αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

Τουρκικές ασκήσεις στην Κύπρο, εμπλοκή στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, νέες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου πραγματοποιεί η Τουρκία, η οποία εξέδωσε νέα παράνομη NAVTEX για σήμερα Τρίτη. Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν την είδηση, η νέα NAVTEX αφορά μέρος των «οικοπέδων 6» και «7» της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια απόσταση περίπου 35 χιλιομέτρων από το Ακρωτήρι της Λεμεσού.

Στο μεταξύ, εμπλοκή καταγράφηκε χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για να αναχαιτίσουν 7 τουρκικά αεροσκάφη, τα 4 οπλισμένα, που προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Με τον ΥΠΕΞ συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε, χτες, Δευτέρα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ, και ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις τελευταίες εξελίξεις, μετά και τις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τις ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, αλλά και τις εξελίξεις που αφορούν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημέρωσε τον Νίκο Κοτζιά για τις θέσεις του Κόμματος, ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Συνεχίζεται το παζάρι με άξονα τους «S-400»

ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ολο και πιο σκληρό γίνεται το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας με άξονα και την επικείμενη αγορά ρωσικών «S-400» που σχεδιάζει η Αγκυρα, αλλά πραγματικό διακύβευμα τις ευρύτερες γεωπολιτικές «ισορροπίες» σε Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις κύκλων της αστικής τάξης στις ΗΠΑ για το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, όπως ζητούν με επιστολή τους προς τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της χώρας τους, Τζον Σάλιβαν, τουλάχιστον 11 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, επικαλούμενοι το νόμο CAATSA. Επίσης, διάφορα γράφονται για «σκληρές προειδοποιήσεις» Αμερικανών προς την Τουρκία και για την πιθανότητα ακύρωσης αγοράς (αμερικανικών) «F-35» αν δεν ακυρωθεί η ρωσο-τουρκική συμφωνία.

Από την άλλη μεριά, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, Τίνα Καϊντανάου, αναμενόταν σύμφωνα με το πρόγραμμα να συνεχίσει τις επαφές της στην Αγκυρα μέχρι και σήμερα. Τουρκικά δημοσιεύματα την εμφάνιζαν να μεταφέρει στις βαλίτσες της μια «ελκυστική πρόταση» για να εγκαταλείψει η Τουρκία την αγορά των ρωσικών συστημάτων και να προτιμήσει τους αμερικανικούς «Patriot».

Πάντως, για τις επαφές Καϊντανάου δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία, εκτός από το ότι παραβρέθηκε και στην 5η συνάντηση του Τουρκο-αμερικανικού Διαλόγου σχετικά με το εμπόριο αμυντικών συστημάτων, που συγκλήθηκε μετά από μια διετή διακοπή.

Αντίστοιχα φειδωλές ήταν οι πληροφορίες και για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ουμίτ Γιαλτσίν, που - κεκλεισμένων των θυρών - συναντήθηκε με τον Σάλιβαν. Πληροφορίες από το τουρκικό ΥΠΕΞ που επικαλούνταν τουρκικά ΜΜΕ μετέφεραν ότι οι δύο αξιωματούχοι «έκαναν επισκόπηση της σημερινής κατάστασης των σχέσεων των δύο χωρών και συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίλυση κρίσιμων θεμάτων που επιδρούν στους διμερείς δεσμούς».

Να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο έγινε και τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών, Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντ. Τραμπ, οι οποίοι - σύμφωνα με το Λευκό Οίκο - «εξέφρασαν στήριξη για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, για την ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ».

Η αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος θα είναι ένα από τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων που θα έχει ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, σήμερα με τον Ερντογάν στην Αγκυρα, ενώ η ρωσική πλευρά υπόσχεται παράδοση των S-400» έως το 2020.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Μετά το Πάσχα ο επόμενος γύρος

Για την πρώτη βδομάδα μετά το Πάσχα μετατίθενται οι συνομιλίες για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Καθώς στο παζάρι η πλευρά της ΠΓΔΜ δείχνει να αρνείται αλλαγές στο Σύνταγμά της, προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικά στοιχεία, στην Αθήνα αρμόδιοι παράγοντες φαίνεται να καλοβλέπουν μια αναθεώρηση τουλάχιστον του άρθρου 49 του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να γίνεται λόγος για «απόδημους πολίτες» των Σκοπίων.

Καθώς επίσης λέγεται ότι με βάση όσα προβλέπονται σχετικά στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, η τέτοια διαδικασία είναι σύνθετη και πολύμηνη διαδικασία, στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκεται πρόταση σύμφωνα με την οποία στη διεθνή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα αναλαμβάνεται δέσμευση για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς και για δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2019. Με βάση αυτήν την πρόταση, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, στην ΠΓΔΜ, θα δοθεί «αναβαθμισμένη» σχέση με τη λυκοσυμμαχία, αλλά και ρητή δέσμευση για πλήρη ένταξη μόλις η αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρωθεί.

Ενημερώνει τα κόμματα ο ΥΠΕΞ

Χτες, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε για τις εξελίξεις, μετά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, και τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη. Σήμερα θα ενημερώσει την Φώφη Γεννηματά και τον Β. Λεβέντη. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκο, μετά την άρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη να τον συναντήσει ο ίδιος.

Σήμερα, συνεδριάζει για Ελληνοτουρκικά και Σκοπιανό το υπουργικό συμβούλιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ