ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Εύσημα στην κυβέρνηση για την εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια

Μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) του ΥΠΕΘΑ

Το ρόλο της κυβέρνησης στην υλοποίηση των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σκιαγράφησε ξανά χτες ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, και μάλιστα μιλώντας στη Σχολή Εθνικής Αμυνας (ΣΕΘΑ) του ΥΠΕΘΑ, σε ένα ακροατήριο ανώτερων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συνεχάρη μάλιστα τους αξιωματικούς για τη «δέσμευσή» τους να «συνεργαστούν» με τις ΗΠΑ ως «σύμμαχοι» προκειμένου «να εντοπίσουν τρόπους για να προωθήσουν τα κοινά τους στρατηγικά συμφέροντα», ενώ απαριθμώντας «απειλές» όπως τις «εν εξελίξει συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», σημείωσε πως «η συνεργασία που προωθείται στη ΣΕΘΑ είναι μια σημαντική απόδειξη της δέσμευσής μας να αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις».

Σε ό,τι αφορά την πλάτη που βάζει η κυβέρνηση στους στόχους που ορίζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ο πρέσβης έδωσε για άλλη μια φορά συγχαρητήρια γιατί «η Ελλάδα διαδραματίζει σήμερα ηγετικό ρόλο ως μία από τις λίγες μόνο χώρες που εκπληρώνει και υπερβαίνει τις εθνικές υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ», δηλαδή τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει για στρατιωτικές δαπάνες, προσθέτοντας ότι «είμαστε ευγνώμονες για τη δέσμευση της Ελλάδας» στο ΝΑΤΟ, καθώς και γιατί «και οι δύο χώρες μας συμφωνούν ότι οι συμμαχίες μας πρέπει να ενισχυθούν στο πλαίσιο του σημερινού στρατηγικού περιβάλλοντος», πρόσθεσε.

Συνέχισε σχετικά με τη γεωστρατηγική αξία της χώρας: «Η Ελλάδα καταλαμβάνει μια ιδιαίτερα απαιτητική στρατηγική γεωγραφία (...) Αλλά η Ελλάδα έχει επίσης αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων συμμαχιών και τη σύγκληση μιας ολοένα διευρυνόμενης ομάδας περιφερειακών εταίρων με αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία», συμπλήρωσε, επαινώντας την κυβέρνηση και για τη βρωμοδουλειά να «δένει» και άλλες χώρες της περιοχής στα προτάγματα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πάιατ δήλωσε καθαρά ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν έντονα» τις σχέσεις με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο, όπως «και άλλες αναδυόμενες στρατηγικές γεωγραφίες», ενώ ως παράδειγμα έφερε την πρόσφατη άσκηση «Ηνίοχος», μια πραγματική πρόβα πολέμου, όπου συμμετείχαν πιλότοι και μαχητικά από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Υπηρεσίες διεκπεραίωσης στην κόντρα με τη Μόσχα

Στο ίδιο τέμπο, συνέχισε: «Θεωρούμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη και μοναδική στον κόσμο, και ειδικότερα κατά μήκος της νότιας πλευράς της Ευρώπης. Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω στο σημείο σύνδεσης τριών χωριστών συνόλων στρατηγικών προβλημάτων. Αφενός, υπάρχει η συνεχιζόμενη συριακή διαμάχη, η απειλή του Ιράν και οι ασύμμετρες απειλές από την Ανατολική Μεσόγειο. Στα νότια, η αστάθεια και η εμφάνιση προσφύγων και άλλα προβλήματα που προέκυψαν από μια ακόμη προς επανενοποίηση Λιβύη, και στο βορρά η κακοήθης επιρροή της Ρωσίας που ασκήθηκε μέσω της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας και της αυξημένης στρατιωτικοποίησης της Μαύρης Θάλασσας. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος στην αντιμετώπιση και των τριών αυτών προβλημάτων».

Φρόντισε δε να παραπέμψει στη Στρατηγική Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ, που «δηλώνει σαφώς ότι ο διακρατικός στρατηγικός ανταγωνισμός, και όχι η τρομοκρατία, αποτελεί σήμερα το κύριο μέλημα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». Σε αυτήν τη βάση, καταδίκασε εκ νέου ενέργειες της Μόσχας, μίλησε για «συλλογική αντίδραση» απέναντί της και εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση ασκήσεων όπως η «Atlantic Resolve», που δοκιμάζουν στην πράξη σχέδια ταχείας μεταφοράς δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία:

«Φέτος η Ελλάδα συνέβαλε τεράστια στην επιτυχία της Atlantic Resolve, επιτρέποντας σε ένα σημαντικό τμήμα της 10ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας (σ.σ. των ΗΠΑ) να εισέλθει στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αναχωρήσει από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ως αποτέλεσμα, αποδείχθηκε η ικανότητα υλικοτεχνικής υποστήριξης της Συμμαχίας, η διαλειτουργικότητα και η ικανότητα αποτελεσματικής κινητοποίησης πόρων. Διαπιστώσαμε επίσης έναν καλύτερο και πιο καινοτόμο τρόπο για να χρησιμοποιήσουμε υπάρχοντες πόρους εδώ στην Ελλάδα για να επιτύχουμε τους κοινούς και πολυμερείς στόχους μας, κάτι που σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε στο μέλλον». Γενικόλογες φράσεις που πρέπει να διαβαστούν σε συνδυασμό με τα σχέδια για την εδραίωση αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με το λιμάνι της και τη χρήση του οδικού δικτύου έως το Ορμένιο.

«Σημαιοφόρος» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια

Στη συνέχεια ο Πάιατ έδωσε εύσημα και για τις υπηρεσίες της κυβέρνησης στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στα Βαλκάνια: «Στην ίδια κατηγορία, θα ήθελα να επισημάνω τα Βαλκάνια ως μια ιδιαίτερα εύθραυστη περιοχή όπου εκτιμούμε την ηγεσία της Ελλάδας στην προώθηση της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Εκτιμούμε επίσης την υποστήριξη της Ελλάδας στον αγωγό TAP και τον διασυνδετήριο IGB, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι ένας βασικός σύμμαχος και ένας πυλώνας σταθερότητας σε αυτήν την ευμετάβλητη περιοχή, και θα τη δούμε ως ενεργειακό κόμβο της Νότιας Ευρώπης».

Κατέληξε λέγοντας: «Αυτό που οι ΗΠΑ είναι σε θέση να επιτύχουν σε αυτό το μέρος του κόσμου μαζί με τους συμμάχους μας, οφείλεται εν πολλοίς στην ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που απολαμβάνουμε με την Ελλάδα και τις περιφερειακές συνεργασίες που μοιράζονται από κοινού Ελλάδα και ΗΠΑ».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το πρόβλημα με το νερό δεν ήρθε από το πουθενά

Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, σε επαγγελματίες, στη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων κ.α., αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης, που είναι αναγκαία ακόμα και για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, αλλά προσκρούει στη λογική της ανταποδοτικότητας και του καπιταλιστικού κέρδους. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εξαιτίας μεγάλης βλάβης (θραύσης) στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αραβησσού, που τροφοδοτεί με νερό (μαζί με τον Αλιάκμονα) το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ο συγκεκριμένος αγωγός λειτουργεί από το 1977 και στη διάρκεια αυτών των 40 χρόνων έχουν εκδηλωθεί πέντε μεγάλες βλάβες, που οδήγησαν σε πολυήμερες διακοπές. Ποτέ δεν έγινε συντήρηση του αγωγού, με την ΕΥΑΘ να δικαιολογείται ότι «κανένας αγωγός ύδρευσης δεν συντηρείται όταν βρίσκεται σε λειτουργία, θα πρέπει να διακοπεί η παροχή. Αρα δεν υπήρχε θέμα προληπτικής συντήρησης». Το επιχείρημα είναι αστείο. Εδώ και 40 χρόνια, καμιά σχεδιασμένη προσπάθεια δεν έχει γίνει, ώστε να διασφαλίζεται η τακτική συντήρηση του δικτύου, χωρίς να απαιτείται η διακοπή της υδροδότησης.

***

Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είχε κατασκευαστεί και ένας δεύτερος «εφεδρικός» αγωγός από το υδραγωγείο της Αραβησσού. Η διοίκηση της ΕΥΑΘ, όμως, και όλες οι κυβερνήσεις έκριναν ένα τέτοιο έργο ιδιαίτερα κοστοβόρο. Δεν φρόντισαν, όμως, ούτε για την κατασκευή ενός αγωγού μήκους περίπου 500 μέτρων, που να συνδέει τα δύο χωριστά υδραγωγεία, το ένα από την Αραβησσό και το άλλο από τον Αλιάκμονα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εναλλακτικής υδροδότησης σε περιπτώσεις αντίστοιχων βλαβών. Αυτό που καθορίζει την ανάπτυξη του δικτύου είναι η λογική «κόστους - οφέλους», όπως συμβαίνει και με άλλες υποδομές που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία κ.ά.). Το ζήσαμε στις πλημμύρες της Μάνδρας, το ζούμε κάθε χρόνο με τις πυρκαγιές, το ζουν και οι κάτοικοι στις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, ο όποιος σχεδιασμός δεν γίνεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αλλά υπακούει στη διασφάλιση και στην αύξηση της κερδοφορίας της επιχείρησης, που στην περίπτωση της ΕΥΑΘ παρέμεινε «ανθηρή» σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, ενώ μόλις προχτές ανακοινώθηκε ότι και το 2017 η εταιρεία παρουσίασε αύξηση καθαρών κερδών κατά 32%. Και, βέβαια, ο προσανατολισμός αυτός της επιχείρησης καθόλου δεν αλλάζει από το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ παραμένει κατά 51% στο κράτος, αφού συνεχίζει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με βάση την ελληνική και την κοινοτική νομοθεσία για τη διαχείριση του νερού, που γίνεται σε βάρος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.

***

Απ' αυτήν τη σκοπιά, είναι πρόκληση να κομπάζει η κυβέρνηση ότι θα δώσει το δικαίωμα στην Τοπική Διοίκηση να μπει στο μετοχολόγιο εταιρειών που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι και η ΕΥΑΘ. Θυμίζουμε ότι το 74% των μετοχών της επιχείρησης έχει μεταβιβαστεί στο λεγόμενο «υπερταμείο» και πριν δύο μήνες αποφασίστηκε η πώληση του 24% των μετοχών της, ενώ ήδη το 26% είναι στο χρηματιστήριο. Ανεξάρτητα από το μελλοντικό ιδιοκτησιακό καθεστώς και την παραπέρα πορεία της ιδιωτικοποίησης, το βέβαιο είναι ότι το νερό θα γίνεται ακριβότερο για το λαό, ενώ οι επενδύσεις στο δίκτυο θα συνεχίσουν να υπηρετούν την κερδοφορία της επιχειρήσεις και τη διεύρυνση του πελατολογίου της, όπως γίνεται άλλωστε με το επενδυτικό σχέδιο ύψους 165 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα το 2023. Την ίδια ώρα, οι ελλείψεις σε προσωπικό τσακίζουν κόκαλα, το ίδιο και η εντατικοποίηση της δουλειάς, ενώ ραγδαία εξαπλώνονται οι εργολαβίες, με ακόμα χειρότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους σ' αυτές. Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, κι ας πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι διατηρεί το 50%+1 στον έλεγχο του Δημοσίου. Οσο για τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, που με αφορμή το πρόβλημα υδροδότησης ζητούν να αποδοθούν ευθύνες, ας τις ψάξουν στην πολιτική που στηρίζουν και οι ίδιοι: Την πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού και της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, για την οποία μάλιστα, ως Τοπική Διοίκηση, διεκδικούν να έχουν αυτοί το «μάνατζμεντ» και όχι το κεντρικό κράτος...


Α. Α.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ