ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Νέες απεργίες ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Σε σιδηρόδρομους και άλλους χώρους

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σε τροχιά νέων κινητοποιήσεων μπαίνουν από σήμερα εργαζόμενοι σε διάφορους τομείς στη Γαλλία, που αντιδρούν στις «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες επιταχύνει η κυβέρνηση Μακρόν - Φιλίπ προς όφελος του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι στους Σιδηροδρόμους (στην SNCF, δηλαδή τον «γαλλικό ΟΣΕ») προχωρούν από σήμερα σε 48ωρη απεργία που θα επαναλαμβάνουν κάθε πέντε μέρες μέχρι το τέλος του Ιούνη, ενάντια στο νέο σχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την «απελευθέρωση» των σιδηροδρομικών μεταφορών. Οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές, πρώτα απ' όλα για την ασφάλεια και το κόστος μεταφοράς των λαϊκών οικογενειών, όπως αποκαλύπτουν μέσα από προκηρύξεις τους και οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), όπως οι «Cheminots de Versailles», σημειώνοντας ότι η επίθεση είναι κοινή σε όλη την ΕΕ και πρέπει να συναντήσει την αγωνιστική απάντηση όλης της εργατικής τάξης. Ταυτόχρονα, οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες και για τους εργατοϋπαλλήλους του κλάδου, των οποίων οι συνθήκες δουλειάς θα «προσαρμοστούν» ακόμα πιο στενά στις ανάγκες της αγοράς.

Ενδεικτικές είναι οι επισημάνσεις που έκανε η υπουργός Μεταφορών Ελιζαμπέτ Μπορν, που υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει την απεργία των σιδηροδρομικών. Από την άλλη μεριά βέβαια, ξεκαθάρισε ότι τα κυβερνητικά σχέδια αφορούν το «άνοιγμα (σ.σ. του κλάδου) στον ανταγωνισμό», που μάλιστα θα προχωρά ανάλογα με την «απόδοση» του σχεδίου.

Σε κινητοποιήσεις όμως προχωρούν και άλλοι εργαζόμενοι, όπως αυτοί της «Air France», που ζητούν μισθολογικές αυξήσεις και αντιδρούν στα ψίχουλα που τους προσφέρει η εργοδοσία. Επίσης, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις ξεκινούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι στην Ενέργεια, εστιάζοντας στην ανάγκη ενός συστήματος ηλεκτρισμού και αερίου δημόσιου χαρακτήρα, όπως σημείωνε και πρόσφατη ανακοίνωση της «CGT Energie».

Ακόμα, σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στα «Carrefour», ενάντια στα σχέδια μαζικών απολύσεων της διοίκησης.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «Carrefour»

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της πολυεθνικής επιχείρησης «Carrefour» σε Γαλλία και Βέλγιο, που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια για χιλιάδες απολύσεις, εκφράζουν εργαζόμενοι και συνδικάτα από τον κλάδο του Εμπορίου.

Σε κοινή τους ανακοίνωση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής σημειώνουν πως η πολυεθνική «ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες 2.400 απολύσεις στη Γαλλία και 1.200 στο Βέλγιο (με τη μέθοδο της δήθεν "εθελούσιας εξόδου") για να διασφαλίσει κεφάλαια για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη της κερδοφορίας της εταιρείας».

Σε αυτό το φόντο, οι εργαζόμενοι στη Γαλλία προχώρησαν σε απεργία το περασμένο Σάββατο και άλλες κινητοποιήσεις από τις 30 Μάρτη μέχρι την 1η Απρίλη, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους σε καταστήματα σε όλη τη χώρα τις προηγούμενες βδομάδες αλλά και στη διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα της πολυεθνικής στη Γαλλία στις αρχές του Μάρτη.

«Σε όλη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι δέχονται την επίθεση των εργοδοτών με μειώσεις μισθών, κατάργηση δικαιωμάτων και απολύσεις για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνουν τα σωματεία. Και προσθέτουν: «Η "Carrefour" και όλα τα ευρωπαϊκά μονοπώλια αξιοποιούν το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία είναι μια ένωση των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της πολυεθνικής επικαλείται τις συνθήκες ανταγωνισμού από άλλα παγκόσμια μονοπώλια του εμπορίου και τα συμφέροντα της εταιρείας για να δικαιολογήσει τις απολύσεις. Ομως, εργαζόμενοι και πολυεθνικές δεν έχουν κοινά συμφέροντα. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο και τα κέρδη των πολυεθνικών και δεν πρέπει να δεχτούν καμιά θυσία για τα συμφέροντα των εργοδοτών».

«Οι μεγάλοι όμιλοι έχουν βοηθό σε αυτές τις προσπάθειες δυνάμεις μέσα στα συνδικάτα που αποδέχονται ως αιτήματα των εργαζομένων την "ανάπτυξη", την "ανταγωνιστικότητα" και την κερδοφορία των πολυεθνικών. Σε αυτήν την κατεύθυνση καλλιεργούν την αναμονή, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια στους εργαζόμενους», τονίζουν τα τέσσερα σωματεία και εκφράζουν την υποστήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων για την προστασία των θέσεων εργασίας τους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Μαζική επίθεση με «βροχή χειροβομβίδων» εξαπέλυσαν την Κυριακή σε στρατιωτική βάση της ένοπλης αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία περίπου 100 τζιχαντιστές της οργάνωσης «Σαμπάμπ» προκαλώντας το θάνατο 4 Ουγκαντέζων στρατιωτών. Στη διάρκεια επακόλουθων συγκρούσεων σκοτώθηκαν 22 τζιχαντιστές.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τζιχαντιστές της «Μπόκο Χαράμ» εξαπέλυσαν την Κυριακή ένοπλη επίθεση στην πόλη Μαϊντουγκούρι της Βορειοανατολικής Νιγηρίας σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 84.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, αναδείχθηκε εκ νέου Πρόεδρος της χώρας του στις εκλογές της περασμένης βδομάδας με το 97% των ψήφων. Ωστόσο, στις κάλπες προσήλθε μόλις το 41,5% των ψηφοφόρων.

ΡΑΜΠΑΤ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο Μαροκινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ομάρ Χιλάλ, διαμαρτυρήθηκε χτες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αποστολή ενόπλων του «Μετώπου Πολισάριο» σε ουδέτερες ζώνες του ΟΗΕ στην περιοχή Αλ Μαχμπί της Δυτικής Σαχάρας, την οποία διεκδικούν οι μαροκινές αρχές.

ΣΑΝΑΑ.-- Αεροπορική επιδρομή της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της χτες στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 14 αμάχων, εκ των οποίων οι 5 ήταν ανήλικα κορίτσια. Παράλληλα, η διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κάλεσε τη Σ. Αραβία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αμάχων στην Υεμένη με το πρόσχημα της ένοπλης αντίστασης των σιιτών αντικαθεστωτικών Χούτι.

ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι πολιτικές απαξίωσης των δημόσιων σχολείων στις ΗΠΑ από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αρχές ξεσηκώνουν πλέον διαδοχικά εκπαιδευτικούς και γονείς. Με κεντρικό σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο στη δημόσια εκπαίδευση», από την Παρασκευή ξεκίνησαν απεργίες, στάσεις εργασίας, πικετοφορίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις εκπαιδευτικοί σε Οκλαχόμα και Κεντάκι, διεκδικώντας αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι βασικές λειτουργικές δαπάνες των σχολείων σε ηλεκτροδότηση, σχολικά εγχειρίδια, τεχνολογικά μέσα και σχολικά προγράμματα. Διεκδικούν επίσης αξιοπρεπείς μισθολογικές αυξήσεις, ικανοποιητικό αριθμό αδειών ασθενείας μετ' αποδοχών, ικανοποιητικό ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Πολλοί εκπαιδευτικοί, μιλώντας σε αμερικανικά και ξένα δίκτυα στην Οκλαχόμα, κατήγγειλαν ότι αρκετά σχολεία δεν έχουν αρκετά χρήματα ούτε για να καλύψουν το κόστος ηλεκτροδότησης, το κόστος αγοράς επαρκούς αριθμού σχολικών εγχειριδίων ή, ακόμη περισσότερο, να προχωρήσουν στην αγορά νέων βιβλίων (τα περισσότερα είναι άνω των 20 ετών). Κατήγγειλαν ελλείψεις ακόμη και σε φωτοτυπικό χαρτί, τονίζοντας ότι σε ορισμένα σχολεία το όριο είναι 30 φωτοτυπίες τη βδομάδα για κτίρια με πάνω από 200 μαθητές! Τόνισαν επίσης ότι έχουν να πάρουν αυξήσεις πάνω από 10 χρόνια και πως διεκδικούν ετήσια αύξηση 10.000 δολαρίων για τους εκπαιδευτικούς, 5.000 δολάρια για το υπόλοιπο προσωπικό των σχολείων (επιστάτες, διοικητικό προσωπικό κ.ά.), 200.000.000 δολάρια αύξηση των πολιτειακών δαπανών για την εκπαίδευση. Ανάλογες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν και στην Αριζόνα.

Οι μετά από πολλά χρόνια κινητοποιήσεις οργανώσεων εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνονται μετά τη δικαίωση του απεργιακού αγώνα εννιά ημερών όλων των δασκάλων και καθηγητών σε δημόσια σχολεία της Δυτικής Βιρτζίνια, που οδήγησε σε μισθολογικές αυξήσεις άνω του 5%.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Πέθανε η Γουίνι Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Απεβίωσε, χτες, σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ, η Νοτιοαφρικανή παλαίμαχη πολιτικός Γουίνι Μαντικεζέλα Μαντέλα, σε ηλικία 82 ετών, από νεφρική νόσο.

Γεννήθηκε στις 26 Σεπτέμβρη 1936 και απέκτησε πτυχίο κοινωνικού λειτουργού, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο για μαύρη γυναίκα της εποχής. Το 1958 παντρεύτηκε τον Νέλσον Μαντέλα, όταν ήταν 21 ετών και εκείνος, ήδη διαζευγμένος μία φορά, πλησίαζε τα 40. Πολύ γρήγορα δραστηριοποιήθηκε πολιτικά. Μετά τη σύλληψη του Μαντέλα, το 1962, η Γουίνι έμεινε μόνη με τις κόρες της και διατήρησε ζωντανό τον αγώνα του συζύγου της. Δέχτηκε πιέσεις και απειλές, φυλακίστηκε και η ίδια, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, το σπίτι της δέχτηκε δύο επιθέσεις με βόμβες. Ωστόσο, συνέχισε την αντίσταση και εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος του ANC.

Τις τελευταίες δεκαετίες, κατηγορήθηκε για διαφθορά και κακοδιαχείριση. Το 1992 καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά της στο ANC, ωστόσο το 1994 έγινε για ένα χρόνο υφυπουργός Πολιτισμού, στην πρώτη κυβέρνηση μετά τον τερματισμό του απαρτχάιντ. Το 1996 η Γουίνι χώρισε από τον Νέλσον Μαντέλα και το 1998 η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης την έκρινε «πολιτικά και ηθικά ένοχη» για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε η προσωπική φρουρά της.

ΚΙΝΑ
Αντίποινα που αφορούν 128 αμερικανικά προϊόντα

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέο επεισόδιο προστέθηκε χτες στον «εμπορικό πόλεμο» που έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από διάφορες χώρες. Οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν την επιβολή δασμών από 15 έως 25% σε 128 αμερικανικά προϊόντα που εξάγονται στην Κίνα, ως απάντηση στους πρόσφατους δασμούς που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Μεταξύ των αμερικανικών προϊόντων που υπόκεινται στους δασμούς του 15% είναι 120 είδη, μεταξύ των οποίων κρασί, μήλα, αιθανόλη, φρούτα, ατσάλινοι σωλήνες. Στους δασμούς ύψους 25% συμπεριλαμβάνονται άλλα οκτώ είδη, μεταξύ των οποίων κατεψυγμένο χοιρινό κρέας.

Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη δεν προκάλεσε άμεσα την αντίδραση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς οι δασμοί που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές αφορούν μόλις το 1% των αμερικανικών προϊόντων που εισάγονται στην Κίνα. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπορ Ρος, απείλησε με νέους αμερικανικούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα για «παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων».

ΗΠΑ
Απειλές Τραμπ με αφορμή το Μεταναστευτικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με την απειλή πως θα τερματίσει την ισχύ της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (ΝAFTA), μολονότι πραγματοποιούνται εδώ και μήνες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Αμερικανών, Μεξικανών και Καναδών διαπραγματευτών, ο Πρόεδρος Τραμπ πιέζει την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να δεχτεί σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και να χρηματοδοτήσει την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Απείλησε ακόμη να μην επιτρέψει καμία συμφωνία για τη συνέχιση του προγράμματος DACA, που αφορά τη χορήγηση αδειών νόμιμης παραμονής και εργασίας σε εκατοντάδες χιλιάδες νεαρούς μετανάστες (γνωστοί ως «ονειροπόλοι») που είχαν μπει παράτυπα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη παιδιά.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org