ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σε ρυθμούς Μαθητικών Φεστιβάλ οι Οργανώσεις της ΚΝΕ

Από το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Πέραμα
Από το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Πέραμα
Μαθητικές γιορτές γεμάτες κέφι και δημιουργικότητα είναι τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που άρχισαν το ταξίδι τους τις προηγούμενες μέρες, με σύνθημα «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη!» (Μ. Θερβάντες). Τις προηγούμενες μέρες, τέτοια Φεστιβάλ έγιναν σε Ξάνθη, Μενίδι, Καισαριανή, Ηλιούπολη, Μπραχάμι, Νίκαια και Πέραμα (αναλυτικά ρεπορτάζ για αυτά θα έχει ο «Ριζοσπάστης» αύριο στο 4σέλιδο «Νεολαία»).

Παράλληλα, οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε ρυθμούς προετοιμασίας των Μαθητικών Φεστιβάλ και στο πλαίσιο αυτό η Μαθητική ΟΒ Χαλκίδας της ΚΝΕ οργανώνει για τους μαθητές των ΕΠΑΛ περιήγηση σήμερα Τρίτη, στο τσιμεντάδικο της Χαλκίδας, να δουν από κοντά και να μάθουν «ποιοι και πώς λειτουργούν τις μηχανές». Το ραντεβού για την επίσκεψη είναι στις 11 π.μ. στο 2ο ΕΠΑΛ.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Φεστιβάλ, έγιναν επίσης τις προηγούμενες μέρες αθλητικά τουρνουά στα Χανιά και το Ηράκλειο, ενώ στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Φεστιβάλ τους οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ορίσει τους παρακάτω σταθμούς:

Στη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, στις 22 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου στην Πολίχνη και στις 27 Απρίλη τουρνουά ποδοσφαίρου στον Εύοσμο με σύνθημα «Μπες στον αγώνα να κάνουμε χαμό, πάλεψε ενάντια στο φασισμό». Επίσης, οργανώνουν προβολές ταινιών.

Στις 30 Απρίλη, οι Οργανώσεις της Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης οργανώνουν τουρνουά βόλεϊ στο Ποσειδώνιο, τουρνουά ποδοσφαίρου στα γήπεδα Τριανδρίας και γκράφιτι ενάντια στο φασισμό για μαθητές των ΕΠΑΛ.

Οι Οργανώσεις Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης οργανώνουν ιστορικό περίπατο για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη στις 21 Απρίλη και αθλητικό τουρνουά στην Περαία.

Στις Σέρρες, στις 14 Απρίλη, στην πλατεία Ελευθερίας διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ 3on3 με σύνθημα «Μπες στον αγώνα να κάνουμε χαμό, κάρφωσε ενάντια σε πόλεμο και φασισμό».

ΛΑΪΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
«Από τα σήματα καπνού... στο Ιντερνετ»

Εκδήλωση με θέμα «Από τα σήματα καπνού... στο Ιντερνετ» πραγματοποίησε το Σάββατο το Λαϊκό Φροντιστήριο Χαλκίδας στο 2ο ΕΠΑΛ. Οι καθηγητές του Λαϊκού Φροντιστηρίου παρουσίασαν την ιστορία της ανθρώπινης επικοινωνίας μέσα από διαδραστικά πειράματα φυσικής, χημείας και πληροφορικής.

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και ειδικότερα την αξιοποίηση του φωτός ως βασικού μέσου μετάδοσης πληροφορίας. Τα πειράματα επικέντρωσαν στις ιδιότητες του φωτός και στην ανάπτυξη των μέσων διάδοσης και αξιοποίησής του σε κάθε εποχή, κάνοντας ένα ταξίδι στο πώς φτάσαμε από τα «σήματα καπνού» μέχρι τις οπτικές ίνες στις μέρες μας. Στο τέλος, οι καθηγητές έδειξαν πώς το φως χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί ένας κώδικας επικοινωνίας, ο οποίος «μεταφράζει» το φως σε γράμματα και λέξεις.

Βασικό δίδαγμα της εκδήλωσης ήταν ότι η ανθρώπινη κοινωνία έχει την ικανότητα να καλύπτει τις ανάγκες της και όσο αυτές εξελίσσονται. Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο που δυσκόλευε την επικοινωνία μεταξύ τους, ανεβάζοντας σε κάθε βήμα την πρόκληση και τον πήχη των απαιτήσεων για τις επόμενες γενιές.

Το Λαϊκό Φροντιστήριο Χαλκίδας δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια, μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, για τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας, εκπληρώνοντας το καθήκον που του ανέθεσαν τα πρωτοβάθμια σωματεία τα οποία το ίδρυσαν.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απαντάμε στη βία της κυβέρνησης με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα

Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στα συλλαλητήρια στις 30 του μήνα:

«Στο αίτημά μας να γίνει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, απαιτώντας να δεσμευτεί για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, ώστε να λειτουργήσουν με καλύτερους όρους τα σχολεία από το φθινόπωρο του 2018, μας "απάντησαν" με MAT, βία και εκφοβισμό, όπως έκαναν άλλωστε και τις 2/3 στο υπ. Παιδείας.

Με τον ίδιο τρόπο "υποδέχτηκαν" άλλωστε και τους συμβασιούχους και τους εργαζόμενους διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, με ΜΑΤ και χημικά, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε διαπιστευτήρια στους βιομηχάνους για ανάπτυξη προς όφελός τους, άρα νέο τσάκισμα της ζωής!

Αδικα όμως κοπιάζουν και ελπίζουν: Δε λυγίζουμε!

Αυτή είναι η "δίκαιη" ανάπτυξή τους, η δήθεν "καθαρή" έξοδός τους από τα μνημόνια, με παράλληλη εφαρμογή των μνημονιακών νόμων και μέτρων έως το 2060.

Τους ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρίσκουν μπροστά τους, μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά αφορά όλους τους εργαζόμενους, αφορά ειδικά τη νέα γενιά!

Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές στην Εκπαίδευση, που προβλέπει αθρόες συγχωνεύσεις δομών, τσάκισμα της Ειδικής Αγωγής, αφήνοντας στο έλεος τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, εξοντωτική αξιολόγηση, που θα τσακίσει παραπέρα τα σχολεία και θα φέρει ακόμα και απολύσεις σε όσους δεν πιάνουν τη στοχοθεσία, που θα καθορίζει αυστηρά το υπ. Παιδείας και οι νέες δομές θα επιτηρούν την εφαρμογή της!», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τονίζει παράλληλα:

«Το τελευταίο διάστημα νέες δυνάμεις μπαίνουν στον αγώνα! Ολο και περισσότεροι, μόνιμοι και συμβασιούχοι συνάδελφοι, κατανοούν ότι η μόνιμη δουλειά, όπως και η ζωή με δικαιώματα, δε χαρίζονται, καταχτιούνται, με οργάνωση και αγώνα! Αυτό είναι θετικό και ελπιδοφόρο!

Καμιά εμπιστοσύνη στις ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ! Αποτελούν εμπόδιο στην οργάνωση του αγώνα. Συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, Συλλόγους και ΕΛΜΕ, διεκδικούμε τα δικαιώματά μας!

Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα νικήσουμε!», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Νέος σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν οι συνέργειες μεταξύ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί πως το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει 8 Σχολές (από τρεις στο Βόλο και στη Λάρισα και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία) ενώ σε ό,τι αφορά τα 34 τμήματα προτείνεται να υπάρχουν: 14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1) και 5 στη Λαμία (σήμερα 2).

Το υπουργείο εξαγγέλλει ευρείες συσκέψεις με βάση τις κατευθύνσεις της Επιτροπής που έχει συσταθεί. Μεταξύ των αρχών που έχουν ήδη συμφωνηθεί είναι να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο, «να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», να «συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα (...) προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο» και να «αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ιδρυμα» για αποφοίτους ΕΠΑΛ, πάντα με το βλέμμα «στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών», δηλαδή στην εξυπηρέτηση των στόχων και των αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της περιοχής.

Το υπουργείο προχωρά έτσι ένα βήμα παραπέρα τη νέα χωροταξία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην κατεύθυνση της στενότερης σύνδεσης των ιδρυμάτων με τους στόχους της περιφερειακής και κλαδικής ανάπτυξης, της δημιουργίας του λεγόμενου «Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης», της υλοποίησης του νόμου για προγράμματα κατάρτισης μέσα στα ιδρύματα.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
Αυτοδύναμη η «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Πρώτη δύναμη με αυτοδυναμία αναδείχτηκε η «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 27 Μάρτη, στο Σύλλογο Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά.

Η «Πανσπουδαστική ΚΣ» σημείωσε άνοδο σε ψήφους, καταλαμβάνοντας όλες τις έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι εστιακοί φοιτητές έδειξαν με την ψήφο τους εμπιστοσύνη στους υποψηφίους της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» και τις δυνάμεις που εδώ και 5 χρόνια με την ίδρυση του Συλλόγου είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στην προσπάθεια για το ζωντάνεμα του Συλλόγου, στη συζήτηση για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι οικότροφοι στην εστία, στη συμμετοχή του Συλλόγου στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Συλλόγων Οικοτρόφων, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και συνολικά για τα οξυμένα προβλήματα των εστιακών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org