ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ ΑΕ - ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ενα σοβαρό «ατύχημα» σχεδόν κάθε δυο μήνες

Από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και σήμερα, εννέα εργάτες σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν

Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ στην Ποντοκώμη Πτολεμαΐδας

Eurokinissi

Εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ στην Ποντοκώμη Πτολεμαΐδας
Η πολιτική απελευθέρωσης του κλάδου της Ενέργειας, ο ανταγωνισμός και η διαμάχη για μεγαλύτερα κέρδη φέρνουν συντριπτικά χτυπήματα στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους.

Η ίδια πολιτική υποθάλπει τα διαρκώς αυξανόμενα εργατικά «ατυχήματα» στους χώρους της επιχείρησης, όπου τα τελευταία χρόνια επήλθε δραστική μείωση του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την καταστρατήγηση στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στις εργολαβίες.

Αυτή την περίοδο, στα ορυχεία και τους Ατμοηλεκτρικούς Σταθμούς (ΑΗΣ) της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία απασχολούνται περίπου 2.700 μόνιμοι εργαζόμενοι (το 1998 ήταν 5.300) και άλλοι τόσοι με οκτάμηνες, δίμηνες συμβάσεις και μέσω εργολάβων.

Από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και σήμερα, στους χώρους δουλειάς της ΔΕΗ ΑΕ στη Δυτική Μακεδονία, εννέα εργάτες σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν. Το τελευταίο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε τη Δευτέρα 8 Μάρτη στο ορυχείο Αμυνταίου, όπου έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ένας 42χρονος, πατέρας τριών παιδιών.

Σε όλα τα παραπάνω δεν προσμετρούνται οι επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν, ούτε βέβαια οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία της ΔΕΗ ΑΕ και τις ελλείψεις σε μέτρα για την προστασία των ίδιων και των παιδιών τους.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ, με όποια μορφή και αν γίνει, θα επιδεινώσει παραπέρα την κατάσταση, καθώς θεωρείται δεδομένη η ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και νέες ανατροπές σε στοιχειώδη δικαιώματα μόνιμων, συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων.

Δεν είναι τυχαία περιστατικά

Από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στην αύξηση των ατυχημάτων και σχετίζονται άμεσα με τις γενικότερες εξελίξεις στη ΔΕΗ ΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) στη Δυτική Μακεδονία ξεχωρίζει τους παρακάτω:

  • Την ελλιπή επάνδρωση μηχανημάτων, που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτονται από εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας που δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.
  • Την επιβάρυνση του προσωπικού λόγω μη τήρησης της νομοθεσίας για πενθήμερο και οκτάωρο στις βάρδιες των ορυχείων. Σήμερα, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 63 ώρες τη βδομάδα, καθώς η ΔΕΗ αρνείται να βάλει και πέμπτη βάρδια.
  • Την κατάργηση της ειδικότητας οδηγού στα συνεργεία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα συνεργεία πρώτης γραμμής να μην έχουν έμπειρους οδηγούς και το ρόλο αυτό να αναλαμβάνει οποιοσδήποτε έχει επαγγελματικό δίπλωμα.
  • Την επικίνδυνη διακίνηση υλικών με οχήματα, αφού οι εργολάβοι πιέζουν για γρήγορη εκτέλεση των δρομολογίων.
  • Την παλαιότητα εξοπλισμού και την έλλειψη μέσων προστασίας (εξοπλισμός για ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, εργαλεία, φόρμες άρβυλα κ.ά.).
Κανένα ουσιαστικό μέτρο

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έγιναν με πρωτοβουλία του ΣΕΕΕΝ, η ΔΕΗ ΑΕ δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

Αντίθετα, σ' αυτές τις ελλείψεις και στην απαίτηση να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας, σε πολλές περιπτώσεις στελέχη της επιχείρησης απαντούν με απειλές και τρομοκρατία, γεγονός που φέρνει εντάσεις και επιβαρύνει την κατάσταση των εργαζομένων. Ενα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η χρήση ακατάλληλων οχημάτων από τεχνίτες, στις βάρδιες των ορυχείων.

Επίσης, η τρομοκρατία είναι προσφιλής μέθοδος στις εργολαβίες όταν οι εργαζόμενοι απαιτούν να τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας. Επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας στις εργολαβίες είναι και η πολύμηνη απλήρωτη εργασία (πάνω από τρίμηνο).


Α. Α.

Το ΣΕΕΕΝ μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης

Μπροστά στις επικίνδυνες εξελίξεις για την ασφάλεια, ακόμα και για τη ζωή των εργαζομένων της ΔΕΗ ΑΕ, το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), στη Δυτική Μακεδονία, παίρνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των εργαζομένων, την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τη ζωή των εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, στις 18 Μάρτη οργάνωσε συλλαλητήριο στην πλατεία της Πτολεμαΐδας, την καρδιά του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ ΑΕ. Στη συνέχεια, στις 22 Μάρτη, πραγματοποίησε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διεύθυνση του ΛΚΔΜ, όπου επέδωσε και το μακρύ κατάλογο των νεκρών εργατών στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ στην περιοχή, απαιτώντας να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, να μπει τέλος στα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης.

Το υπόμνημα του ΣΕΕΕΝ κατέθεσαν ως Αναφορά προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος - Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

«Το ΣΕΕΕΝ αναδεικνύει τις ευθύνες των εργοδοτών, κόντρα στην τακτική της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που τους χαϊδεύει. Μέχρι τώρα, όσες φορές προσπαθήσαμε να φέρουμε τέτοια θέματα υγιεινής και ασφάλειας στα ΔΣ των πολυπαραταξιακών σωματείων που συμμετέχουμε, οι πλειοψηφίες τα προσπερνάνε», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, Πέτρος Ταταρίδης, και εξηγεί ότι «στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, η εργοδοσία της ΔΕΗ ΑΕ προσπαθεί διαρκώς να ρίχνει το κόστος παραγωγής, γι' αυτό δεν παίρνουν μέτρα που κοστίζουν».

Το ΣΕΕΕΝ καλεί τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στον αγώνα και να διεκδικήσουν:

  • Αμεση τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας.
  • 5ήμερο και 8ωρο με τη δημιουργία 5ης φυλακής στις βάρδιες των ορυχείων.
  • Να σταματάνε άμεσα οι εργασίες σε περίπτωση που τα μηχανήματα δεν επανδρώνονται όπως απαιτεί ο μεταλλευτικός κώδικας.
  • Να επανέλθει η ειδικότητα του οδηγού και να στελεχωθούν τα συνεργεία πρώτης γραμμής με οδηγούς. Να τηρηθούν όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή διακίνηση των υλικών.
  • Να ανανεωθεί ο παλιός εξοπλισμός. Να δίνονται όλα τα μέσα προστασίας ανά ειδικότητα (ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, μηχανολογικός, φόρμες, άρβυλα, εργαλεία, κ.ά.)
  • Δημιουργία Επιθεώρησης Μεταλλείων στην Κοζάνη και ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ, ώστε μέσα από συχνούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους σε ορυχεία και ΑΗΣ.
  • Αμεση πρόσληψη γιατρών με πλήρες ωράριο σε όλους τους χώρους δουλειάς.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ. Αμεση προκήρυξη προσλήψεων μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και ταυτόχρονη κατάργηση των εργολαβιών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Το «μαύρο» ημερολόγιο

28/8/2013: Ο 55χρονος Κώστας Κότσικας, συμβασιούχος στην εργολαβία καθαριότητας στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, πήγε για δουλειά σε δύσκολες συνθήκες, κάτω και από το φόβο της απόλυσης, αν και είχε πρόβλημα υγείας. Βρέθηκε νεκρός από τον επιτηρητή του σπαστήρα λιγνίτη.

14/1/2014: Εγινε μεγάλη κατολίσθηση, μήκους περίπου 200 μέτρων, στο βόρειο πεδίο του ορυχείου της Μαυροπηγής, όπου από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

14/2/2014: Ενας 56χρονος υπάλληλος στον Τομέα Περιβάλλοντος πνίγηκε στην τεχνητή λίμνη του ΛΚΔΜ.

2/3/2014: Εργαζόμενος γλίτωσε με σπασμένα πλευρά από πτώση του χειριστηρίου στο ορυχείο Αμυνταίου. Πριν μια βδομάδα, από πτώση αυτή τη φορά του αναδιπλωτή, γλίτωσε εργαζόμενος με ραγισμένο σπόνδυλο.

13/3/2014: Ενας 55χρονος εργαζόμενος πέθανε στην αρχαιολογική ανασκαφή στο ορυχείο Αμυνταίου, όπου δεν υπήρχε ούτε ένας γιατρός για τις πρώτες βοήθειες. Στο ασθενοφόρο της ΔΕΗ ΑΕ που τον παρέλαβε, επέβαινε μόνο ο οδηγός, χωρίς γιατρό και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

19/3/2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα στο ορυχείο Μαυροπηγής, όταν ένα ημιφορτηγό τύπου «Unimog», λόγω μηχανικού προβλήματος, κινήθηκε προς τα πίσω για 20 μέτρα και έπεσε από ύψος 8 μέτρων. Ευτυχώς ο εργαζόμενος (με οκτάμηνη σύμβαση) πήδηξε από το όχημα και σώθηκε.

17/7/2014: Ο 42χρονος Γιώργος Τσίγκας, χειριστής σκαπτικού μηχανήματος, τραυματίστηκε θανάσιμα στα «σκληρά» του ορυχείου Νότιου Πεδίου.

8/8/2014: Παραλίγο θανατηφόρο ατύχημα για εργαζόμενο στα οκτάμηνα. Το φορτηγό τύπου ΤΑΜΠΕΡ που οδηγούσε, ανετράπη, με αποτέλεσμα πολλαπλά κατάγματα στο κεφάλι και σε άλλα σημεία του σώματος. Μετά από χειρουργείο τού αφαιρέθηκε η σπλήνα.

24/12/2014: Ενας 34χρονος, ο οποίος απασχολούταν στο ορυχείο σαν εξωτερικός συνεργάτης υπεργολάβου της ΔΕΗ ΑΕ, τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ εκτελούσε εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης σε καρότσα φορτηγού.

26/12/2014: Τραυματίστηκε θανάσιμα οδηγός φορτηγού δημόσιας χρήσης, ο οποίος δούλευε σε εργολάβο στο ορυχείο Νότιου Πεδίου.

29/10/2015: Ο 54χρονος Χριστόφορος Φενερίδης, ιδιοκτήτης φορτηγού που δούλευε σε εργολάβο της ΔΕΗ ΑΕ, σκοτώθηκε στο Βόρειο Πεδίο του ορυχείου Μαυροπηγής.

4/12/2015: Ενας 50χρονος, οδηγός και ιδιοκτήτης φορτηγού, που απασχολούταν σε εργολάβο, τραυματίστηκε θανάσιμα. Στην προσπάθεια να αδειάσει αμμοχάλικα σ' ένα σημείο της απόθεσης, το φορτηγό έπεσε στο κενό από μεγάλο ύψος.

7/3/2016: Ο 42χρονος Γιάννης Χατζής, πατέρας τριών παιδιών, που εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος στο ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ στο Αμύνταιο Φλώρινας, σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης βλάβης σε ηλεκτρική εγκατάσταση υποσταθμού για την κίνηση ταινιοδρόμου στο ορυχείο Αμυνταίου. Αλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Στη λίστα αυτή δεν συμπεριλαμβάνονται θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα που έγιναν σε άλλες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ΑΕ στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως επίσης και οι πολλοί τραυματισμοί εργαζομένων που δεν γίνονται γνωστοί.

Ενδεικτικά μόνο, θυμίζουμε δύο θανατηφόρα ατυχήματα στη Μεγαλόπολη: Στις 19/8/2014 στο ορυχείο Ψαθιού στο Λιγνιτικό Κέντρο, σκοτώθηκε ένας εργάτης στην προσπάθειά του να αποκαταστήσει βλάβη σε διακόπτη σε εκσκαφέα, όταν κεραυνοβολήθηκε από ηλεκτρικό ρεύμα 6KV. Στις 21/1/2015, σκοτώθηκε ένας εργαζόμενος που δούλευε σε εργολάβο, πέφτοντας από σκαλωσιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ