ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανελλαδική απεργία την Κυριακή στο Εμπόριο

Αίτημα αιχμής η νομοθετική κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής

Από παλιότερη κινητοποίηση για την αργία της Κυριακής

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση για την αργία της Κυριακής
Απεργούν την Κυριακή οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, διεκδικώντας την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας με νόμο από την κυβέρνηση, την κατάργηση όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο, 8ωρο - 40ωρο - 5ήμερο με μόνιμη σταθερή δουλειά.

Υπενθυμίζουμε πως η Κυριακή των Βαΐων είναι μία από τις επτά Κυριακές για τις οποίες έχει νομοθετηθεί (ν. 4177/2013) η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο νόμος διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ παράλληλα οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομίας προσπαθούν να θολώσουν τα νερά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για «επαναφορά του παλιού συστήματος».

Δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες προετοιμάζουν την απεργία, έχοντας στο πλευρό τους τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικούς φορείς. «Η Κυριακή ανήκει σε εμάς και τις οικογένειές μας», διαμηνύουν τα σωματεία και με την απεργία ξεκαθαρίζουν πως δεν τη θυσιάζουν για την κερδοφορία των μονοπωλίων του κλάδου.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Καπνικαρέας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 12.30 το μεσημέρι στον πεζόδρομο Αριστοτέλους και Τσιμισκή. Στην Ξάνθη, στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στο Αγρίνιο, στις 10 π.μ. στον πεζόδρομο της Παπαστράτου. Στα Χανιά στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Νέων Καταστημάτων. Στη Σάμο, στις 9 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην Κέρκυρα, στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργάκη. Στην Καβάλα, στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Οι Λαϊκές Επιτροπές στο Δήμο της Αθήνας, με τους φορείς και τα συνδικάτα που συμμετέχουν σε αυτές, στηρίζουν την απεργία στον κλάδο του Εμπορίου. Οπως υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση, το ζήτημα «δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου και τους μικρο-αυτοαπασχολούμενους αλλά κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη, κάθε λαϊκή οικογένεια».

Κάλεσμα να στηρίξουν την απεργία της Κυριακής, απευθύνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) στους συλλόγους - μέλη της. Επίσης, την Κυριακή το Σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης διοργανώνει σύσκεψη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Επίσης, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλεί σε συνέλευση σήμερα, Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Σχολιάζοντας τις τελευταίες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών αναφορικά με την αργία της Κυριακής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουν τους εργαζόμενους, καθώς απέχουν μακράν από τις θέσεις του εργατικού κινήματος και πως είναι πιθανό να αποτελούν ελιγμούς της κυβέρνησης λίγο πριν την απεργιακή κινητοποίηση.

Στο μεταξύ, τρεις συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης προσήχθησαν χθες το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα Πυλαίας, γιατί μοίραζαν στους εργαζόμενους στο κατάστημα «Hondos» στο εμπορικό Κέντρο Απολλώνια, την ανακοίνωση - κάλεσμα για την απεργία της Κυριακής και δελτίο τύπου σχετικά με την καταδίκη του Νίκου Χόντου για παρακώλυση συνδικαλιστικής δράσης.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή των συνδικαλιστών, μετά από παρέμβαση της εργοδοσίας του καταστήματος. Οι τρεις συνδικαλιστές αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από παρέμβαση που έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σοβαρά ερωτήματα για το θάνατο του εργάτη στη «ΛΑΡΚΟ»

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισκέφθηκε το μεταλλείο όπου έγινε το «ατύχημα»

Σοβαρά ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα ασφαλείας στο μεταλλείο της «ΛΑΡΚΟ» θέτει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Τετάρτη. Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος επισκέφθηκε το χώρο του «ατυχήματος».

Ο 53χρονος εργάτης δούλευε στον εργολάβο που κάνει την εξόρυξη στο συγκεκριμένο μεταλλείο. Μετά από ελεγχόμενη ανατίναξη κατέβηκε στο χώρο για να κάνει έλεγχο, όταν υποχώρησε μια από τις παλιές γαλαρίες και τον καταπλάκωσε. «Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο έλεγχος που εντάλθηκε να κάνει ήταν αμέσως μετά την ανατίναξη ή είχε περάσει ο συγκεκριμένος χρόνος ασφαλείας», σημειώνει η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ.

Ακόμα, προχωρά σε μια σειρά επισημάνσεις: «Η εντατικοποίηση της δουλειάς για αύξηση της παραγωγής στο συγκεκριμένο μεταλλείο, και όχι μόνο, η συνειδητή απαξίωση των μεταλλείων της Εύβοιας και η ανάγκη να βρεθεί μετάλλευμα για να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας, είναι λόγοι που συνέβαλαν στο "ατύχημα". Το κυνήγι του κέρδους υποτιμά ή παραλείπει τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και σκοτώνει τους εργάτες. Ολα αυτά, που διαχρονικά εφάρμοζαν οι αστικές κυβερνήσεις και απογείωναν τους επιχειρηματικούς - μονοπωλιακούς ομίλους, ήρθε να τα ενισχύσει η περίφημη "ευελφάλεια" της ΕΕ.

Σε αυτή την κατεύθυνση, διατυπώνουμε ερωτηματικά και επιφυλάξεις για το αν στο εν λόγω μεταλλείο τηρούνται όλοι οι κανόνες και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Για το αν η "ΛΑΡΚΟ" έχει άδεια εξόρυξης για το συγκεκριμένο χώρο που έγινε το ατύχημα. Για το αν υπάρχουν χάρτες - οδηγοί των υπόγειων γαλαριών που είναι παροπλισμένες εδώ και πολλές δεκαετίες. Για το αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν προβεί στους απαραίτητους ελέγχους που χρειάζονται για την ασφαλή λειτουργία του μεταλλείου, με δεδομένο ότι όλη η παραγωγική διαδικασία διεξάγεται από εργολαβικό συνεργείο».

Τέλος, η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποδώσουν ευθύνες όπου υπάρχουν και από τη «ΛΑΡΚΟ» να αποζημιωθεί πλήρως η οικογένεια του εργαζόμενου.

Διαδηλώνουν σήμερα οι καθαρίστριες

Το δικαίωμά τους στη δουλειά διεκδικούν σήμερα 300 απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, με παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αιχμή των αιτημάτων τους είναι η επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ, καθώς το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή εξαιρεί τη συγκεκριμένη κατηγορία των καθαριστριών που απολύθηκαν επί της ουσίας το 2013.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί συνδικαλιστές και σωματεία της Αττικής να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, να οργανώσουν την πάλη για όλους τους απολυμένους εργαζόμενους. Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, το νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά πλήρως ούτε τις υπόλοιπες καθαρίστριες (595) του ΥΠΟΙΚ, καθώς προβλέπει την επαναπρόσληψή τους ως ελαστικά εργαζόμενες με 4ωρο, σε προσωποπαγή και όχι οργανική θέση.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση αθέτησε τις υποσχέσεις της, κορόιδεψε τις καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών. Αντί για σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, σε άλλες έδειξε το δρόμο της απόλυσης και σε άλλες μισή δουλειά, μισή ζωή και δικαιώματα. Τελικά το "κόκκινο γάντι των καθαριστριών" χρησιμοποιήθηκε και αυτό για τις προεκλογικές σκοπιμότητες και το φιλεργατικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτούμε εδώ και τώρα να επαναπροσληφθούν όλες οι απολυμένες καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών. Ούτε μία απολυμένη, όλες στη δουλειά με πλήρη δικαιώματα».

Σε ετοιμότητα για νέους αγώνες οι συνταξιούχοι

Από την προχτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (εκ παραδρομής η φωτ. δεν δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο)
Από την προχτεσινή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη (εκ παραδρομής η φωτ. δεν δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο)
Τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν σε 23 μεγάλες πόλεις της χώρας και στην παγκρήτια συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, χαιρετίζουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ ΟΑΕΕ. Για τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, σημειώνουν ότι «οι απαντήσεις που έδωσε, πέρα από τις μέχρι σήμερα γνωστές εξαγγελίες της κυβέρνησης, δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα και τις λύσεις που πρέπει να δοθούν. Κινούνται στη λογική των μέχρι σήμερα πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα και ως εκ τούτου οι Συνεργαζόμενες Οργανώσεις των συνταξιούχων δεν έμειναν ικανοποιημένες από αυτές». Οι Ομοσπονδίες καλούν τους συνταξιούχους «να βρίσκονται σε επιφυλακή και στο επόμενο κάλεσμα να δώσουν το αγωνιστικό "παρών". Την ελπίδα χωρίς αυταπάτες τη δίνουν οι αγώνες μας και μόνο μέσα από αυτούς θα βρουν λύσεις τα αιτήματά μας! Ο αγώνας συνεχίζεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ