ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΠΝΠ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πρώτο «πακέτο» των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχουν εκδοθεί λόγω κορονοϊού, και περιέχουν τη γενναιόδωρη προσφορά πλήθους νέων προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, τη «σφαγή» στα εναπομείναντα εργασιακά δικαιώματα και μερικά ημίμετρα για την πανδημία που είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα τεράστια κενά από το σμπαράλιασμα του συστήματος δημόσιας Υγείας. Πρόκειται για τρεις ΠΝΠ που δημοσιεύτηκαν στις 25 Φλεβάρη, 11 και 14 Μάρτη και κατατέθηκαν με μορφή νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός προδιέγραψε ότι θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στη διάρκεια και μετά την πανδημία, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, να διευκρινίζει ότι ετοιμάζονται «πακέτα προστασίας» καταρχάς για τον Τουρισμό, την Ενέργεια, τις Μεταφορές, δηλαδή τους τομείς στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών», πλειοδοτώντας σε προτάσεις υπέρ του κεφαλαίου, κατέκρινε την κυβέρνηση επειδή τα μέτρα που παίρνει είναι μόλις στο 3,5% του ΑΕΠ όταν «στη Γερμανία είναι στο 51%», όπως ανέφερε ο εισηγητής του Ν. Παππάς, ο οποίος διερωτήθηκε μετά από αυτά «τι έχει να περιμένει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα» από αυτήν την κυβέρνηση. Αντίστοιχη ήταν η κριτική και οι παροτρύνσεις για επιπρόσθετα μέτρα υπέρ των επιχειρηματιών προς την κυβέρνηση από τα άλλα αστικά κόμματα με το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25 να ψηφίζουν «υπέρ» και την Ελ. Λύση «παρών».

To KKE καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ψήφισε «παρών» στην πρώτη ΠΝΠ, που αφορά στα πρώτα περιοριστικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν και «κατά» στις άλλες δύο που αφορούν στα αντεργατικά μέτρα, αναδεικνύοντας το επικίνδυνο για τα εργασιακά δικαιώματα περιεχόμενό τους, αλλά και την ανεπάρκεια συνολικά των μέτρων απέναντι στην πανδημία. Απαίτησε να μην εφαρμοστεί κανένα από τα αντεργατικά μέτρα που προβλέπονται στις ΠΝΠ και απηύθυνε κάλεσμα στο λαό να σηκώσει ψηλά τη σημαία των διεκδικήσεων με προμετωπίδα την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πανδημία ας αποτελέσει αφετηρία για μια ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Ορθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Ορθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του.

Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Και ακριβώς επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί, και απ' αυτό το βήμα της Βουλής σάς λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού βάζετε σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα κι αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, έχει σήμερα μια επώνυμη καταγγελία ο «Ριζοσπάστης» για συγκεκριμένη επιχείρηση, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μιλάτε για δήθεν προστασία των θέσεων εργασίας, χωρίς να ακυρώνετε πρακτικά τις πάνω από 100.000 απολύσεις του μήνα Μάρτη.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό, μάλιστα, δίνετε νέα εργαλεία προς τη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και το Δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων και που υποχρεούται να καταβάλει η εργοδοσία, θα το καλύψετε κατά πολύ μεγάλο μέρος με κρατικό χρήμα. Κρατικό χρήμα που και αυτό είναι χρήματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Μία είναι η λύση αυτή τη στιγμή. Να παγώσουν όλα τα αντεργατικά σχέδια αμέσως. Να παγώσουν για παράδειγμα τα σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ, για άλλες σχετικές επιχειρήσεις. Να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή.

Να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, σε καμία μείωση μισθών. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις επιχειρήσεις.

Συνεχίζετε την κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες - βιοτέχνες - εμπόρους και χιλιάδες επιστήμονες με «μπλοκάκι»...

Καθώς αρκετές κατηγορίες αυτών δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη - Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ...

Ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο.

Εξακολουθείτε να μην παίρνετε στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για τους λεγόμενους «συνεπείς» δανειολήπτες.

Σε καραντίνα, όμως, επιδιώκετε να βάλετε και την ενημέρωση, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, φιμώνοντας κάθε διαφορετική φωνή που αναδεικνύει την αλήθεια και μάχεται για τα οξυμένα προβλήματα, είτε αυτή αφορά πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, είτε τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους που αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέτρα και μέσα προστασίας.

Να εκφραστεί η ομοψυχία του λαού απέναντι στις πολιτικές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του

Ξέρετε ότι δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη.

Την ευθύνη του καθενός και της καθεμιάς να αυτοπροστατευτεί και να προστατέψει, η οποία εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εδώ πραγματικά μπορεί να εκφραστεί η ομοψυχία της εργατικής τάξης, του λαού απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν ένα κράτος, μια κυβέρνηση, που έχει την πρωταρχική και κύρια ευθύνη, λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Και με την ευκαιρία: Σταματήστε να κουνάτε μονότονα το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό. Αφήστε αυτό το ύφος, όπως κάνατε με αφορμή και τις ουρές στις τράπεζες, λες και δεν ξέρετε πως οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να στέκονται στις ουρές...

Λες και δεν ξέρετε πως οι τραπεζίτες έκλεισαν υποκαταστήματα, απέλυσαν εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πολίτες.

Δική σας είναι η ευθύνη να μην ξεροσταλιάζει ο κόσμος έξω από τις τράπεζες.

Πάρτε, λοιπόν, τώρα μέτρα για πάγωμα των οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμισης των δόσεων των δανείων, προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και θα δείτε πώς αμέσως θα σταματήσει ο συνωστισμός και οι ουρές...

Οπως επίσης ξέρετε πολύ καλά πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων πειθαρχούν και στα περιοριστικά μέτρα, μένουν σπίτι.

Μένουν σπίτι τους, αλλά δεν βλέπουν να ανοίγουν ΜΕΘ επαρκώς, να γίνονται μαζικές προσλήψεις των γιατρών, των νοσηλευτών που απαιτούνται.

Η στρατηγική σας να τα ανάγετε όλα στην «ατομική ευθύνη» στόχο έχει να κρύψει από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται η πολιτική συνολικά της ΕΕ, της υποβάθμισης της εμπορευματοποίησης την οποία υιοθετήσατε κατά γράμμα όλοι σας, μηδενώς εξαιρουμένου, κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας - προς όφελος βέβαια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος γιγαντώθηκε τα προηγούμενα χρόνια - έχει τη σφραγίδα όλων σας.

Η σμπαραλιασμένη έως και ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παντού, σε όλη τη χώρα, είναι δικό σας έργο.

Τα μεγάλα νοσοκομεία που χρόνια τώρα λειτουργούν στα όρια ασφαλείας, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία μέσα και υποδομές, είναι δικό σας έργο.

Ποιος έκλεισε νοσοκομεία; Η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ποιος τα κράτησε κλειστά; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος μείωνε συνεχώς τα κονδύλια για την Υγεία; Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος τα μείωσε ακόμα περισσότερο; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς σας δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις, παρά τις διαμαρτυρίες, τις εκκλήσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία, στις δομές Υγείας, οι οποίοι χρόνια τώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας

Και, βέβαια, όλοι σας λέτε στο λαό ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην «αναβάθμιση» του δημόσιου τομέα Υγείας.

Αναβάθμιση λέτε εσείς τις περίπου 800 κλίνες ΜΕΘ που σήμερα είναι διαθέσιμες, όταν σε άλλες συνθήκες, χωρίς πανδημία, χρειάζονται πάνω από 3.500;

Αναβάθμιση λέτε εσείς την έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της χώρας;

Αναβάθμιση λέτε εσείς την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας των υγειονομικών, που τους στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και κάθε μέρα για το λόγο αυτό βγάζουν φωνές αγωνίας και ευθύνης για το έργο που επιτελούν;

Θα έλεγα ότι εδώ μέσα και σήμερα περίσσεψαν και τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς μας, όμως τα καλύτερα συγχαρητήρια και χειροκροτήματα θα ήταν να λύσετε όλες αυτές τις ελλείψεις, όλα αυτά τα προβλήματα, τα αιτήματα που οι ίδιοι, ξέροντας καλύτερα την κατάσταση από μέσα, σας λένε και σας προβάλλουν.

Ο μύθος ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και να συμβάλουν έτσι πραγματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, που είναι θέση κοινή όλων σας εδώ μέσα, εκτός ΚΚΕ, έχει ήδη αποκαλυφθεί μπροστά στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών κέντρων με τα τεστ για τον ιό, τα οποία όχι μόνο είναι προσιτά μόνο σε όποιον έχει να τα πληρώσει, αλλά στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς.

Αποκαλύπτεται από το ίδιο το γεγονός ότι το κράτος εξαρτάται για την προμήθεια βασικών υλικών και φαρμάκων από τον «πόλεμο» που διεξάγεται στην παγκόσμια αγορά, από τις μεγάλες εταιρείες, που βρήκαν ευκαιρία να κάνουν χρυσές μπίζνες.

Αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Ακόμα και τώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι προσλήψεις υγειονομικών που ανακοινώσατε - και ακόμα δεν έχουν προχωρήσει - δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες σε άλλες, κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Ακόμα και τώρα που η αγωνία του λαού κορυφώνεται για το αν θα καταφέρει το δημόσιο σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στην κορύφωση της πανδημίας, εσείς επιλέγετε να δώσετε νέα δώρα στους κλινικάρχες, στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Και για να μην αφήσετε παραπονούμενους άλλους μεγάλους επιχειρηματίες, δώσατε και τα δωράκια σας σε καναλάρχες και σε εργολάβους των διοδίων.

Η συμφωνία σας με τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα, αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα δώρα βέβαια έχετε προβλέψει και για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

Με αυτόν τον τρόπο τελικά ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά συνεχίζει να το αρμέγει, αφού όχι μόνο δεν επιτάσσεται αλλά επιδοτείται και από τον ΕΟΠΥΥ, από χρήματα δηλαδή που έχουν πληρώσει πάλι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας της ζωής του λαού

Η προστασία της υγείας του λαού σε αυτές τις συνθήκες απαιτεί:

- Να προχωρήσουν άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και η ένταξή τους στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Και όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη.

- Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους, και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

- Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.

- Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί, και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας, στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού - που δεν απαιτείται νοσηλεία - στα ιατρεία τους και με κατ' οίκον επισκέψεις.

- Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

- Να προμηθευτούν τα νοσοκομεία με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι ίδιοι οι υγειονομικοί, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται εδώ και τώρα.

- Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ.

- Να γίνουν οι προσλήψεις όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού.

Αυτή είναι η απαραίτητη αυτή τη στιγμή δέσμη προτάσεων.

Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την πανελλαδική μέρα δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη.

Και επειδή κάθε τρεις και λίγο μιλάτε για το αρνητικό παράδειγμα της Ιταλίας και πώς εμείς θα το αποτρέψουμε, σας λέμε:

Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, εκεί που οι εργάτες συνωστίζονται, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς καν να τηρούνται από την εργοδοσία οι απαραίτητες κατευθύνσεις των υγειονομικών επιστημόνων, που είναι και κρατικές κατευθύνσεις αυτήν τη στιγμή.

Πάρτε μέτρα στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς, για να αποτραπεί ο συνωστισμός.

Πάρτε μέτρα προστασίας των στρατευμένων, των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των εφέδρων μας, που συνωστίζονται στα στρατόπεδα με τεράστιες ελλείψεις και μεγάλα προβλήματα. Υλοποιείστε τις 11 προτάσεις του ΚΚΕ και αξιοποιήστε τις 37 Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα. Δεν θέλω να πω αναλυτικά, είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής.

Σοβαρότατα τα προβλήματα στην Εκπαίδευση

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πάρα πολύ οι εγγραφές εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών.

Γιατί, ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα, παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν στην Εκπαίδευση, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια.

Νιώθουμε την αγωνία των χιλιάδων παιδιών που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αγωνία των οικογενειών τους.

Ακόμα και η διαδικασία της ασύγχρονης διδασκαλίας προχωρά με δυσκολίες. Για τη δε σύγχρονη, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Και επειδή αρκετοί από μας στην οικογένειά μας έχουμε εκπαιδευτικούς, ξέρουμε τι τραβάνε καθημερινά σε όλη αυτήν τη διαδικασία, αλλά και τι περισσότερο τραβάνε τα παιδιά από τα σπίτια τους.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους μαθητές και συνολικότερα με τις οικογένειες που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (γρήγορο ίντερνετ, ηλεκτρονικός υπολογιστής, τάμπλετ κ.ά.).

Γι' αυτό απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή όλων των φορέων της Εκπαίδευσης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν, και βεβαίως αυτό να αφορά αποκλειστικά και μόνο το δίμηνο περίπου αυτό που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου ίντερνετ και εξασφάλιση Η/Υ ή τάμπλετ για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την - τρόπος του λέγειν - ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές, χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.

Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.

Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

Και ως προς το ζήτημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων:

Ζητάμε άμεσα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τοποθετηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών, αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου. Να μπει τέλος στην αγωνία των παιδιών.

Οι λαοί θα κληθούν ξανά να πληρώσουν τη νέα κρίση

Ολοι εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, που πριν πανηγυρίζατε για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για «επιστροφή στην κανονικότητα», τώρα είστε αναγκασμένοι να παραδεχτείτε ότι και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση.

Εχει φυσικά προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Φυσικά, η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι η κύρια αιτία της, αλλά μόνο ο καταλύτης.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί και λόγω της κατάστασης στον Τουρισμό, γενικά όλες οι εξωστρεφείς οικονομίες για τις οποίες πανηγυρίζατε θα πληγούν, και βεβαίως χρόνια τώρα όλοι σας, και οι της ΝΔ και οι του ΣΥΡΙΖΑ, τον διαφημίζατε ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα που παίρνουν στην ΕΕ οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, οι οποίες προχωρούν σε μέτρα προστατευτισμού, κλείνουν σύνορα, χρηματοδοτούν με πακέτα «στήριξης» δικούς τους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν πρόκειται να ανακόψουν αυτήν την πορεία.

Αυτήν την κρατική κεϊνσιανού τύπου παρέμβαση, που εκθειάζετε μαζί πλέον φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση, για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία, δυστυχώς θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις, γιατί είτε με το ευρωομόλογο είτε με το κορονο-ομόλογο, όπως το έλεγε η κα Γεννηματά, για το οποίο μάλιστα και ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ότι συντάχθηκε με τη σωστή πλευρά στην ΕΕ, είτε με δάνεια από τον ESM, πάλι θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης στη συνέχεια και με νέα μέτρα. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε, σας τα λέγαμε κι άλλες φορές πριν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων, επαληθευτήκαμε δυστυχώς, για μια ακόμα φορά θα τα δούμε. Αρα, κρατήστε μικρό καλάθι και μην πανηγυρίζετε ούτε για ευρωομόλογα, ούτε για διάφορες αστικές μορφές διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν ως λαό, τα λαϊκά στρώματα, δεν εννοώ τους μεγάλους ομίλους, σε χειρότερη κατάσταση ακόμα και από τη σημερινή.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της «αλληλεγγύης», έχει πια αποκαλυφθεί. Αυτό όσο πιο αργά το συνειδητοποιείτε όλοι και όσο πιο αργά το συνειδητοποιεί δυστυχώς και ο ελληνικός λαός και με ευθύνη όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, θα την πληρώνουμε ως χώρα, ως λαός.

- Για ποια ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να μιλήσει κανείς όταν χρόνια τώρα η υγεία των λαών θυσιάζεται μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων στο χώρο της Υγείας, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας;

- Για ποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να μιλήσει κανείς όταν η Γερμανία και η Γαλλία απαγορεύουν ακόμα και τις εξαγωγές υγειονομικού υλικού σε άλλες χώρες και καθένας ακολουθεί τη λογική «ο σώζων εαυτόν σωθήτω»;

Η ελπίδα βρίσκεται στην αφύπνιση των λαών

Οσοι τόσα χρόνια μιλούσαν για δήθεν απομόνωση του λαού της Ελλάδας έξω από την ΕΕ, τώρα, μπροστά στην πραγματική απομόνωση που ζουν οι λαοί στη μάχη που δίνουν για την επιβίωσή τους μέσα στην ΕΕ, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.

Γιατί σήμερα ο ιταλικός λαός, ο ισπανικός λαός, ο γαλλικός λαός, ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επιβιώσει απ' αυτήν την πανδημία.

Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα μέσα σε τραγικές στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση για το συμφέρον των λαών, αλλά είναι, όπως θέλετε πέστε την, «λυκοσυμμαχία» το λέμε εμείς, «λάκκο των λεόντων» το έλεγαν οι παλιότεροι αριστεροί προδικτατορικά, της ΕΔΑ και μετά με το ΠΑΣΟΚ του Ανδ. Παπανδρέου, είναι, για να τα λέμε και επιστημονικά με βάση τους όρους της Πολιτικής Οικονομίας, ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών, κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα.

Γι' αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης, που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών.

Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ