ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Διεκδικούν μέτρα οικονομικής στήριξης απέναντι στον εμπαιγμό της κυβέρνησης

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν χτες οι Επιτροπές Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων

Παρεμβάσεις στα υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν την Πέμπτη το πρωί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Π. Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και οι Επιτροπές Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων (μηχανικών - δικηγόρων - οικονομολόγων). Μια κινητοποίηση, με την οποία κατήγγειλαν την κυβέρνηση, που αρχικά «έταξε» το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ και στη συνέχεια εξαίρεσε τους ελεύθερους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων, για να χρηματοδοτήσει εντέλει διάφορα ΚΕΚ μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων τηλεκατάρτισης, ενώ τώρα λέει ότι ίσως να δοθεί επίδομα τον Μάη.

Οι ΠΟΛ και ΕΛΕΠΑ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση με τις ΠΝΠ που έχει εκδώσει μέχρι σήμερα «προσφέρει απόλυτη ελευθερία στην εργοδοτική τρομοκρατία. Βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων».

Οι συγκεντρωμένοι, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ στο υπουργείο Εργασίας τους ενημέρωσαν ότι δεν υπήρχε κανείς μέσα.

Σημειώνεται ότι στο τέλος της κινητοποίησης στο υπουργείο Εργασίας εμφανίστηκε περιπολικό με ανώτερο αξιωματικό της Αστυνομίας να απαιτεί από τους διαδηλωτές να φύγουν, λέγοντας μάλιστα ότι «απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις» (!), ενώ ζητούσε τα στοιχεία των συγκεντρωμένων.

«Κανείς πολιτικός ούτε υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας δεν δέχτηκε να συναντήσει εκπροσώπους ή έστω να παραλάβει το υπόμνημα με τα αιτήματα. Αντίθετα, η ηγεσία του υπουργείου επιστράτευσε τις αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να παρεμποδίσουν την παράσταση και να ελέγξουν εάν οι συνδικαλιστές έχουν τις απαιτούμενες "άδειες", για να παρίστανται στο υπουργείο! Αντίστοιχη παράσταση πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια και στο υπουργείο Δικαιοσύνης όπου και πάλι υπήρξε άρνηση συνάντησης», σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα και καλούν τους εργαζόμενους να παραμείνουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για τις ερχόμενες κινητοποιήσεις, να δώσουν τη μάχη αποκάλυψης της πολιτικής κυβέρνησης - επιχειρηματικών ομίλων εμπαιγμού αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί ανάμεσα σε άλλα διεκδικούν:

  • Να δοθεί στους εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και στους αυτοαπασχολούμενους το επίδομα των 800 ευρώ.
  • Να θεωρηθούν άκυρες οι απολύσεις που έγιναν από την 1η Μάρτη και όλες οι αρνητικές μεταβολές στους εργαζόμενους.
  • Να παρθεί πίσω το αίσχος της δυνατότητας των εργοδοτών να επιβάλλουν εκ περιτροπής εργασία με καταβολή του 50% του μισθού.
  • Η εφαρμογή της τηλεργασίας να γίνει ΜΟΝΟ για τη χρονική περίοδο αντιμετώπισης του κορονοϊού. Καμία σκέψη για επιβολή της επ' αόριστον, κατά συνέπεια να μην υπάρξουν τροποποιητικές συμβάσεις που επιτρέπουν γενικότερα αυτό το καθεστώς.
  • Η εργασία από το σπίτι να μην υποκαθιστά άδειες όπως αναρρωτικές, γονικές και άδειες ειδικού σκοπού. Να μη χρησιμοποιείται για επιμήκυνση του ωραρίου.
  • Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του, να διευρυνθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους.
  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο και να απαγορευτούν οι αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες, ΔΕΚΟ, αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων.
  • Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Σχέδιο Μάρσαλ» με επιδοτήσεις στην εργοδοσία για μερική απασχόληση

Στην ενεργοποίηση και επέκταση των μηχανισμών που σχετίζονται με τη διοχέτευση πακτωλού χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προχωρούν οι «θεσμοί» της ΕΕ, με φόντο την εξελισσόμενη κατρακύλα της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ.

Σε αυτήν την προοπτική, σχεδιάζεται και ο νέος πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θέλουμε να διαμορφώσουμε τον προϋπολογισμό κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει σημαντικό τμήμα του σχεδίου ανάκαμψης. Πολλοί μιλούν αυτήν τη στιγμή για κάτι που το ονομάζουν "Σχέδιο Μάρσαλ". Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να είναι το "Σχέδιο Μάρσαλ" που καταρτίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ενωση...».

Βασικό στοιχείο θα αποτελεί ένα πακέτο δανείων προς τα κράτη - μέλη με το όνομα SURE, ύψους μέχρι και 100 δισ. ευρώ, που θα φορτωθούν στις πλάτες των φορολογουμένων κάθε κράτους. Το «εργαλείο» αυτό θα επιτρέπει στα κράτη - μέλη να λαμβάνουν δάνεια «με ευνοϊκούς όρους» «για να καλύψουν το κόστος που συνδέεται απευθείας με τη δημιουργία ή την παράταση των εθνικών προγραμμάτων μερικής απασχόλησης», εξηγεί η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Δηλαδή, στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, η Κομισιόν αποφάσισε να στηρίξει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, οι οποίοι παίρνουν ταυτόχρονα το «πράσινο φως» για μαζική χρήση και μονιμοποίηση της υποαπασχόλησης.

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει: «Η πρωτοβουλία SURE θα υποστηρίξει συστήματα μερικής ανεργίας και παρόμοια μέτρα για να βοηθήσει τα κράτη - μέλη να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους από τον κίνδυνο απόλυσης και απώλειας εισοδήματος. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να μειώσουν προσωρινά τις ώρες εργασίας των εργαζομένων ή να αναστείλουν συνολικά την εργασία, με τη στήριξη του εισοδήματος που παρέχεται από το κράτος για τις ώρες που δεν εργάστηκαν...».

Με μια κουβέντα, το πρόγραμμα αυτό επιχειρεί να στηρίξει και να μονιμοποιήσει όλες τις μορφές «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, οι οποίες μετά το τέλος της πανδημίας θα πάρουν ακόμα πιο εκτεταμένη μορφή και το κράτος θα αναλάβει να πληρώνει ένα μέρος του μισθού, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από αυτό το βάρος, το οποίο βέβαια μετακυλίεται στους φορολογούμενους, που θα πρέπει στη συνέχεια να πληρώσουν τα εν λόγω κρατικά δάνεια. Τα περί «προστασίας των μέσων βιοπορισμού» των εργαζομένων στα οποία αναφέρεται η Κομισιόν είναι φανερό ότι συνδέονται με την προσπάθεια διατήρησης του επιπέδου κατανάλωσης, που έχει να κάνει με τη διάσωση του τζίρου των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με όσα ήδη έχουν γίνει γνωστά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας βέβαια υψηλή πιστωτική αξιοπιστία, θα βγει η ίδια στις χρηματαγορές προκειμένου στη συνέχεια να κατανείμει τα ποσά στα κράτη - μέλη. Σε κάθε περίπτωση θα πρόκειται για τη νέα περίοδο των κρατικών χρεών, μέσω των οποίων θα χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως λένε, τα δάνεια αυτά, που προορίζονται για τις χώρες που αντιμετωπίζουν «τις πλέον επείγουσες καταστάσεις», θα πλαισιωθούν από «ένα σύστημα εθελούσιων εγγυήσεων των κρατών - μελών».

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στις 7 Απρίλη στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.

Κατατέθηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Στο μεταξύ, με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών κατατέθηκε χτες στη Βουλή η διάταξη που αφορά τον συμπληρωματικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, με πρόβλεψη για αύξηση ορίου δαπανών κατά 5 δισ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Οπως αναφέρεται, αναμένεται με βεβαιότητα ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτηθούν πόροι που υπερβαίνουν τις διαθέσιμες πιστώσεις του αποθεματικού.

Από την πλευρά του, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός 2020 δεν μπορεί να εκτελεστεί, όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Για την άμβλυνση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας είναι αναγκαία η δημοσιονομική επέκταση, η οποία για να πραγματοποιηθεί είναι τυπικά επιβεβλημένη η λογιστική διευθέτηση του προϋπολογισμού με αύξηση των σχετικών πιστώσεων».

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του προχωρά στην προσωρινή αναβολή του καθορισμού νέων αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα.

Σκυτάλη στον ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, η πλευρά του ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «διαρρηγνύονται οι παραδοσιακές σχέσεις κατανάλωσης και παραγωγής, και πολλές επιχειρήσεις, με την εξαίρεση της αγροδιατροφικής βιομηχανίας, των σουπερμάρκετ, της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακείων, αναγκάζονται να αναστείλουν την οικονομική τους δραστηριότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου βέβαια να πουληθούν τα παραγόμενα εμπορεύματα, ο ΣΕΒ προτείνει μεταξύ άλλων να εξεταστεί «κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει τυχόν σημαντική αύξηση, και επιμήκυνση του χρόνου καταβολής, του επιδόματος ανεργίας». Ταυτόχρονα, προτείνει στην κυβέρνηση «να επαναδιαπραγματευθεί μια μετακύλιση των πληρωμών του χρέους προς το μέλλον, ώστε να αξιοποιηθεί ο αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος», καθώς και την αύξηση της τραπεζικής δανειοδότησης, «με το κράτος να αναλαμβάνει την εξυπηρέτηση ή την εγγύησή τους, για σύντομο χρονικό διάστημα».

ΚΟΒ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επιταχθεί και να επαναλειτουργήσει το Νοσοκομείο «Παναγία»

Πανό έξω από το πρώην νοσοκομείο «Παναγία» στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης κρέμασαν οι ΚΟΒ Καλαμαριάς του ΚΚΕ. Το Κόμμα, άλλωστε, έγκαιρα από τις 11 Μάρτη έθεσε το αίτημα να επιταχθεί και να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο που έκλεισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ το 2013. Το αίτημα ανέδειξαν μέσα από συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα στις δομές Υγείας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Σημειώνεται επίσης ότι τις τελευταίες μέρες με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς και άλλων φορέων έχουν μαζευτεί διαδικτυακά 1.400 υπογραφές με βασικό αίτημα την επίταξη και επαναλειτουργία του νοσοκομείου.

ΟΒΣΑ - ΠΟΒΣΚΞ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους, προχωρούν σήμερα Παρασκευή, στις 10 π.μ., η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ).

«Η πτώση του τζίρου σε όλους τους κλάδους, σε όλα τα επαγγέλματα που εκπροσωπούν οι Ομοσπονδίες μας, είναι κατακόρυφη», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που δημιουργούν οι υποχρεώσεις που έχουμε σε τράπεζες, προμηθευτές, κράτος. Η νέα ύφεση που κυοφορείται θα βάλει σε κίνδυνο και το σημερινό και αυριανό εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, όλου του εργαζόμενου λαού. Εχουμε εμπειρία, δεν θα γίνουμε ξανά το υποζύγιο που θα φορτωθεί τα βάρη της νέας κρίσης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ