ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Κωδικοποιούν» τους μνημονιακούς νόμους

Στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας, που σημαίνει μονιμοποίηση και παγίωση όλων των μνημονιακών νόμων, των άγριων ανατροπών σε βάρος των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που ψηφίστηκαν με τα τρία μνημόνια και επισφραγίζονται με τις Οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ που διαρκώς ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο, προχωράει τώρα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνοντας το μέγεθος της κοροϊδίας της «μεταμνημονιακής εποχής».

Το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών Επιτροπών και φέρει τον τίτλο: «Σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης (ΚΕΚ) και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακό προαπαιτούμενο αφού, όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «ενόψει των μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων της χώρας όπως απορρέουν από το Ν.4336/2015 και της διάθεσης προς τούτο κονδυλίων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα", κρίθηκε αναγκαία η επανασυγκρότηση της ΚΕΚ το έτος 2018, με την Υ41/2 -7 - 2018 απόφαση του Πρωθυπουργού (Υ.Ο.Δ.Δ 388)».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. 4336/2015 είναι το 3ο μνημόνιο που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ - ΔΗΣΥ) και το Ποτάμι.

Αλλωστε, γι' αυτόν το λόγο τόσο η εισηγήτρια της ΝΔ, Σ. Βούλτεψη, όσο και ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Γ. Δ. Καρράς, έκαναν «γαργάρα» το πραγματικό ζητούμενο του νομοσχεδίου και αφιέρωσαν τις ομιλίες τους σε διαδικαστικά θέματα.

Ζητούμενο ο πιο συστηματικός έλεγχος στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι όταν γίνεται λόγος για κωδικοποίηση της νομοθεσίας «μιλάμε για μια ακόμη περισσότερο αντεργατική και αντιλαϊκή νομοθεσία, για τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που ισχύουν, για μία νομοθεσία που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο τις αντιδραστικές ευρωενωσιακές Οδηγίες και αποφάσεις, που παρέχει συνεχώς διευκολύνσεις και προνόμια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η κωδικοποίηση, τόνισε, κρίνεται αναγκαία γιατί «συμβάλλει στον πιο συστηματικό κρατικό και κυβερνητικό έλεγχο εφαρμογής αυτής της πολιτικής, της αντεργατικής - αντιλαϊκής νομοθεσίας, στον εντοπισμό κενών και αντιφάσεων που πρέπει να καλυφθούν και να επιλυθούν και, από την άλλη μεριά, στην εξυπηρέτηση ακριβώς αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων, ώστε να είναι πιο σαφές, απλοποιημένο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους αυτούς το νομοθετικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα μπορούν να λειτουργούν και να πραγματοποιούν τις επενδύσεις, για τα κέρδη τους».

Υπενθύμισε πως η κωδικοποίηση της νομοθεσίας είναι και από τις βασικές αξιώσεις των Ενώσεων του κεφαλαίου, όπως του ΣΕΒ, πρόταση που είχε καταθέσει και στη συνταγματική αναθεώρηση.

Επισήμανε ότι η κωδικοποίηση προϋποθέτει ενίσχυση του ρόλου της ΚΕΚ σε όργανο με μόνιμο και διαρκή χαρακτήρα που τα μέλη του θα διορίζονται από τον πρωθυπουργό, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Ειδική αναφορά έκανε στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου για την τροποποίηση της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) σε αρνητική κατεύθυνση. Οπως σημείωσε, ορίζεται η συμμετοχή στην ΕΕΔΑ μεγάλου αριθμού ΜΚΟ σε σχέση με ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. των ατόμων με αναπηρία. Δήλωσε ότι «συντασσόμαστε με το αίτημα της ΕΕΔΑ για την απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Συγκεντρώσεις και περιοδείες στην Αττική

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, θα επισκεφθεί το 6ο ΕΠΑΛ, στους Αμπελόκηπους, και θα συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς. Στις 10.40 π.μ., θα επισκεφθεί το 18ο Δημοτικό Σχολείο & 56ο Γυμνάσιο, επίσης στους Αμπελόκηπους.

-- Στις 6.30 μ.μ., ο Νίκος Σοφιανός θα συζητήσει με τους περίοικους του Πεδίου του Αρεως, σε μια πρωτοβουλία του Συλλόγου της περιοχής, «Αθηνά», στο «Alsos Lounge Cafe» (πλατεία Πρωτομαγιάς).

-- Στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, στην αίθουσα «Ιωνία» (δίπλα από το δημαρχείο), θα μιλήσει ο Κώστας Πασακυριάκος, υποψήφιος δήμαρχος.

Αύριο Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στις 7 μ.μ., θα συναντηθεί με τη διοίκηση του συλλόγου ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής».

Την Κυριακή 7 Απρίλη:

-- Στις 11 π.μ., στο Γαλάτσι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» θα γίνει παρουσίαση των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με ομιλητές τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής, και τον Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, υποψήφιο δήμαρχο Γαλατσίου.

-- Στις 11 π.μ., σε συζήτηση - σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντιστάσεως 61) θα μιλήσει ο Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 11 π.μ., σε σύσκεψη στο Καματερό, στο καφενείο στον Ατταλο (Παπάγου 91), θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού.

Σε άλλες περιοχές

Αύριο Πέμπτη:

-- Ο Δημήτρης Παπατολιδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, μαζί με τον Χρήστο Ποτόλια, υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας.

-- Στις 2 μ.μ., στο ΤΕΙ Λάρισας (Κυλικείο), θα μιλήσει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 5 Απρίλη:

-- Ο Δημήτρης Παπατολίδης στις 10 π.μ. θα περιοδεύσει στο Δασαρχείο της Δράμας, μαζί με τον Γιώργο Μήτρου, υποψήφιο δήμαρχο Δράμας. Στις 12 μ. θα περιοδεύσει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας.

-- Στις 6 μ.μ., στο Θόλο του Πανεπιστημίου Βόλου θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Λάρισας.

Την Κυριακή 7 Απρίλη:

-- Στη Βόνιτσα, στην αίθουσα του δημαρχείου, σε εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα μιλήσουν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του Κόμματος και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, και ο Νώντας Μωραΐτης, υποψήφιος δήμαρχος Ακτίου - Βόνιτσας.

-- Στις 11 π.μ., ο Δημήτρης Παπατολίδης θα μιλήσει στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Προσοτσάνης Δράμας, στο δημαρχείο.

Τη Δευτέρα 8 Απρίλη, στις 8 μ.μ., στο Καστέλι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου Κισσάμου, με ομιλητές τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης, και τον Γιώργο Φραγκιουδάκη, υποψήφιο δήμαρχο Κισσάμου.

Να φύγουν τα πλοία των δολοφόνων απ' τη Ρόδο

Σε επιστολή του, σχετικά με την παρουσία του αντιτορπιλικού των ΗΠΑ «USSROSS» στο λιμάνι της Ρόδου, στρατευμένος που υπηρετεί στο νησί γράφει:

«Μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί η παρουσία αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στο λιμάνι της Ρόδου. Τα πλοία που εκτοξεύουν πυραύλους σκορπώντας τον όλεθρο, ήρθαν στο νησί της Ρόδου για ελλιμενισμό. Μάλιστα θα καθαρίσουν και ένα πάρκο (!) για να πιστέψουμε ότι αντί για πυραύλους που σκορπούν τον θάνατο, πηγαίνουν όπου Γης και απελευθερώνουν λευκά περιστέρια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στην τελετή για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων από τους Αγγλους παρευρέθηκε Αμερικανίδα αξιωματούχος. Κρύβουν συνειδητά ότι η απελευθέρωση των Δωδεκανήσων στις 30 Μάρτη του 1947 δεν ήταν μια γιορτή ανάμεσα σε συμμάχους. Τη φασιστική ιταλική και γερμανική κατοχή την διαδέχτηκε για δύο χρόνια ο αγγλικός ζυγός, που ενσωμάτωσε στην αντιδραστική νομοθεσία των φασιστών επιπρόσθετα αυταρχικά μέτρα. Την απελευθέρωση από τους Αγγλους την επέβαλε ο αγώνας του λαού. Αυτά δεν ακούγονται σε αυτές τις τελετές.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να εξωραϊστεί ο δολοφονικός μηχανισμός του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το τελευταίο διάστημα γυρνάει σαν τον καλό Σαμαρείτη η οργάνωση ΑΧΕΠΑΝΣ και κάνει δωρεές σε νοσοκομεία και στρατόπεδα. Μια οργάνωση που στήριξε τη στρατιωτική χούντα και μέρος του φιλανθρωπικού της έργου ήταν να πουλήσει 15.000 παιδιά στον εμφύλιο για 4.000 δολάρια το καθένα.

Κανένας φαντάρος δεν τσιμπάει στην κοροϊδία με τις διάφορες φιέστες.

Τα πλοία του θανάτου να φύγουν αμέσως από το νησί».

Νέες τουρκικές υπερπτήσεις

Νέες τουρκικές προκλήσεις καταγράφηκαν χτες στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Οπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, δύο τουρκικά «F-16» εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, στις 12.37 μ.μ., και πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες σε ύψος 27.000 ποδιών. Ακολούθως, δύο λεπτά αργότερα πέταξαν μεμονωμένα πάνω από τη νησίδα Παναγιά και τις Οινούσσες σε ύψος 24.000 ποδιών. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από τη Σκύρο.

Συνολικά χτες, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, 12 μαχητικά των Τούρκων, τα 4 οπλισμένα, συν 1 κατασκοπευτικό, προχώρησαν σε 15 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε όλο τον άξονα από Βορρά προς Νότο, ενώ σημειώθηκαν και 3 εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής πρωτοβουλίας της ΕΕΔΥΕ και σε συνεργασία με σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Αλληλεγγύη στα παιδιά και στο λαό της Παλαιστίνης», σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης.

-- Παρουσίαση της έκδοσης του βιβλίου της ΕΕΔΥΕ «ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ενωση: Εργαλεία του κεφαλαίου κατά των λαών» διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, αύριο, Πέμπτη 4 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζώκας, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ.

Για τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση»

Εκδήλωση για τη λεγόμενη «4η βιομηχανική επανάσταση» διοργανώνει σήμερα Τετάρτη το Τομεακό Συμβούλιο Σάμου της ΚΝΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του δήμου στο Καρλόβασι. Θα μιλήσουν ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, και ο Νίκος Στραβοπόδης, στέλεχος της ΚΝΕ και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ