ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Οι μαθητές κάνουν τη διαφορά αξιοποιώντας την πείρα τους

Από αυτήν τη βδομάδα έως και τα μέσα Μάη, σε όλη τη χώρα θα πραγματοποιηθούν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ, που φέτος διεξάγονται σε έντονη προεκλογική περίοδο, με σύνθημα «Κάψε τα σενάρια... και γράψε το δικό σου! Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!».

Το διαφορετικό στοιχείο των φετινών Μαθητικών Φεστιβάλ είναι ότι θα διεξαχθούν λίγες μέρες προτού χιλιάδες μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου ψηφίσουν για πρώτη φορά. Αυτοί οι μαθητές έχουν ένα επιπλέον όπλο στα χέρια τους: Την πρώτη τους ψήφο. Επιδιώκουμε πλατιά να μάθουν, και μέσα από τα Μαθητικά μας Φεστιβάλ, πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά δυναμώνοντας το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες.

Κάθε χρονιά, τα Μαθητικά Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός για τους μαθητές κάθε γειτονιάς, πόλης και χωριού. Κάθε χρονιά προσπαθούμε να γίνονται όλο και πιο όμορφα, να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές με κάθε τρόπο. Κάθε χρονιά τα Μαθητικά Φεστιβάλ κορυφώνουν τη δραστηριότητα που ανέπτυξε η Οργάνωσή μας όλο το προηγούμενο διάστημα, μέσα και έξω από τα σχολεία.

Ειδικά φέτος, όμως, έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία οι μαθητές να συζητήσουν και να βγάλουν σωστά και χρήσιμα συμπεράσματα από τη χρονιά που πέρασε, γιατί έχουν αποκτήσει πολύτιμη, ανεκτίμητη πείρα.

Γιατί η φετινή χρονιά αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι κέρδος και συμφέρον και για τους μαθητές να δυναμώνει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με κάθε τρόπο και παντού, να γίνονται περισσότεροι οι νέοι κομμουνιστές, οι νέοι επαναστάτες...

Οπλο των μαθητών η ίδια τους η πείρα

Η πείρα των μαθητών κοιτώντας μόνο τους τελευταίους μήνες το επιβεβαιώνει. Η δική τους πείρα λέει ότι:

  • Απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Παιδεία, που υλοποιεί κατά γράμμα και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το Λύκειο και το εξεταστικό, οι μαθητές βρήκαν συμπαραστάτες στον αγώνα τους μόνο το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Τα μέλη της ΚΝΕ μέσα στα σχολεία δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποκαλυφθούν τα ψέματα και τα παραμύθια της κυβέρνησης, για να οργανωθεί και να συντονιστεί πανελλαδικά η μαθητική αγωνιστική απάντηση, να μπει στο επίκεντρο της διεκδίκησης των μαθητών το σχολείο που έχουν πραγματικά ανάγκη. Οι μαθητές στις φετινές εκλογές μπορούν και πρέπει να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται. Δεν θα ψηφίσουν μία από τα ίδια, την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που κάνουν χειρότερο το σχολείο τους, δεν θα τους χαριστούν.
  • Ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ προκλητικά κρύβεται από τους μαθητές που κινητοποιούνται, αρνείται να ακούσει τους χιλιάδες μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς που βροντοφωνάζουν: «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!». Αναμενόμενη στάση, αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο οι μεγαλοφροντιστηριάρχες στηρίζουν αυτήν τη στιγμή το νομοσχέδιο, και σε αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι, αποκαλώντας τους - διά στόματος Γαβρόγλου - «τίμιους»...
  • Κανένα άλλο κόμμα δεν στήριξε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ συμφωνούν με την ουσία των αλλαγών που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ακριβώς γιατί είναι και αυτά κόμματα που υπερασπίζονται την πολιτική της ΕΕ. Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να προστεθεί στα δεκάδες άλλα που έφεραν και υλοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια οι δικές τους κυβερνήσεις. Αλλά επειδή είναι προεκλογική περίοδος, θυμήθηκαν να βγουν στα κανάλια και να μιλήσουν εξ ονόματος των μαθητών. Η κριτική τους στο νομοσχέδιο γίνεται σε επιμέρους ζητήματα, σε λεπτομέρειες, και όχι στην ουσία των αλλαγών, και ακριβώς για αυτόν το λόγο η ΝΔ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πολύ κακό για το τίποτα», λες και είναι τίποτα οι μαθητές να παίρνουν ακόμα λιγότερη γνώση και να δίνουν ακόμα περισσότερες εξετάσεις.
  • Η επιλογή ενός νέου να μπει στον αγώνα για σύγχρονα δικαιώματα είναι αυτή που δικαιώνεται κάθε μέρα. Δεν ταιριάζει στη νεολαία ο ρόλος του κομπάρσου, όσο και αν σε αυτόν τον ρόλο τούς θέλει το σύστημα. Οι μαθητές ξέρουν καλά: Ο δικός τους αγώνας είναι αυτός που έως τώρα έχει καθυστερήσει ένα προαποφασισμένο από καιρό νομοσχέδιο. Οχι η αποχή και η αναμονή στο όνομα «να δούμε τι θα γίνει». Αυτό έχει κάνει φέτος τη διαφορά. Θα 'ναι δύναμη στη δική τους δύναμη η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές. Θα 'ναι ελπιδοφόρο μήνυμα για τους μεγάλους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για να κατακτήσουμε τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει. Θα 'ναι ελπιδοφόρο μήνυμα και στους μαθητές όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται και αυτοί για ένα καλύτερο σχολείο.
  • Απέναντι στους μαθητές είναι η πολιτική της ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν, αλλά και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές σχεδόν σε όλη τη χώρα που αφήνουν σχολεία, γήπεδα και εγκαταστάσεις να ρημάζουν, δεν λύνουν ζητήματα μετακίνησης των μαθητών στο όνομα ότι «δεν υπάρχουν λεφτά», την ίδια ώρα που επιχορηγούν επιχειρηματίες, σβήνουν χρέη τους, ξεπουλάνε δημοτικές εκτάσεις, παραδίδουν σε ιδιώτες σημαντικές υπηρεσίες, όπως αυτή της καθαριότητας μιας πόλης. Οι μαθητές, όμως, ξέρουν καλά από τα δικά τους συμβούλια, τα 5μελή και τα 15μελή τους. Είναι ανάγκη για να δυναμώνει ο αγώνας και η φωνή των διεκδικήσεων των μαθητών, να εκλέγονται παντού αγωνιστές εκπρόσωποι, που θα διεκδικούν με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των πολλών, δεν θα παζαρεύουν, θα συγκρούονται, θα βάζουν εμπόδια, θα στέκονται αλληλέγγυοι σε όποιον έχει ανάγκη. Αυτή τους η πείρα τούς έχει μάθει πια να διακρίνουν πως «δεν είναι όλοι το ίδιο» τελικά...
  • Η δική τους πείρα δίνει την καλύτερη απάντηση στο «νέο» τρικ που αξιοποιεί μπροστά στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί - ανάμεσα σε άλλα και τους μαθητές - να τον ψηφίσουν, γιατί είναι - λέει - ένα προοδευτικό κόμμα που μπορεί να τα βάλει με τη Χρυσή Αυγή και τους φασίστες και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Να του θυμίσουμε: Μπλόκο στη Χρυσή Αυγή έβαλαν οι μαθητές που συγκρούστηκαν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για το χατίρι του ΝΑΤΟ και του Τραμπ και δεν επέτρεψαν στους φασίστες να χύσουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό τους δηλητήριο, αλλά και στη ΝΔ που προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού. Που όσο οι «προοδευτικοί» ΣΥΡΙΖΑίοι κάθονται δίπλα - δίπλα με τους φασίστες στις παρελάσεις, καθυστερούν τη δίκη της Χρυσής Αυγής και εγκλωβίζουν πρόσφυγες σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι μαθητές έχουν δείξει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν μπει στον αγώνα μαζί με το λαό για να σταματήσουν οι πολεμικές επεμβάσεις, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, οι πρόσφυγες - θύματα πολέμων να διαμένουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες και να μπορούν να πάνε στις χώρες που οι ίδιοι επιθυμούν.
Βήμα έκφρασης και συζήτησης για χιλιάδες μαθητές

Τα Μαθητικά μας Φεστιβάλ είναι μια μεγάλη ευκαιρία χιλιάδες μαθητές να συζητήσουν για όλα τα παραπάνω ζητήματα. Να ακούσουν και να μάθουν για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Να ψαχτούν, να δώσουν τη σωστή απάντηση στους προβληματισμούς που έχουν, να «συνταιριάξουν» την αγανάκτηση και το θυμό που έχουν για ό,τι συμβαίνει με την πρόταση του ΚΚΕ και να τα μετατρέψουν σε δύναμη ανατροπής του συστήματος που τσακίζει εμάς και τις οικογένειές μας.

Γι' αυτό, όλοι στη μάχη για την επιτυχημένη διεξαγωγή τους! Ολοι μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό! Κλειδί για την επιτυχία των Μαθητικών Φεστιβάλ, πέρα από ένα πλούσιο πρόγραμμα πλαισιωμένο από μαθητικά συγκροτήματα, αθλητικές ομάδες και πολλές γεμάτες φαντασία δραστηριότητες, είναι η δημιουργία ομάδων μαθητών με τους οποίους θα προετοιμάσουμε μαζί τα Φεστιβάλ μας. Σε αυτές τις ομάδες, κάποιοι θα ετοιμάσουν κάτι όμορφο που θα παρουσιάσουν στο Φεστιβάλ, άλλοι θα βοηθήσουν να γίνει γνωστό σε ακόμα περισσότερους μαθητές φτιάχνοντας πανό, συμπληρώνοντας από πολλούς μαθητές τα φετινά μας ερωτηματολόγια, ενώ άλλοι θα προετοιμάσουν τα αθλητικά μας τουρνουά που προηγούνται ή ακολουθούν τα Φεστιβάλ μας.

Ραντεβού, λοιπόν, στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!


Της
Αφροδίτης ΜΠΟΜΠΟΛΗ*
*Η Αφροδίτη Μπόμπολη είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Στην Καλλιθέα στις 6 και 7 Απρίλη

Με πλούσιο πρόγραμμα ανοίγει η αυλαία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απρίλη, στην Καλλιθέα.

Η πρώτη μέρα ξεκινά με τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στα γήπεδα Φορνέζη και Σαλαμίνος στην Καλλιθέα, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

Στις 5 μ.μ. γίνονται εκδηλώσεις στο Σχολικό Συγκρότημα «Ν. Μπελογιάννης» (10ο Γυμνάσιο - 4ο ΓΕΛ Καλλιθέας), με δραστηριότητες για τις νεότερες ηλικίες, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μαθητές Γυμνασίου με θέμα «Μαθαίνω για τον φασισμό: Το μυστικό της 9ης Μάη» και ψηφιακή έκθεση για τη συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στις 7 μ.μ. διοργανώνεται συζήτηση με θέμα «Το σχολείο που έχουμε ανάγκη» και στις 8 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση - επιδείξεις μοντέρνων χορών και πολεμικών τεχνών.

Την Κυριακή οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην πλατεία Δαβάκη και ξεκινούν στις 8 μ.μ., με βράβευση της νικήτριας ομάδας του τουρνουά ποδοσφαίρου και συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα.

Στις 9 μ.μ. θα μιλήσουν οι νέοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Καλλιθέας, Χαρά Παπαδοπούλου, και στην Περιφέρεια Αττικής, Νάσος Μπούρδος. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με συναυλία από τον Σπύρο Γραμμένο στις 10 μ.μ.

Και τις δυο μέρες θα λειτουργούν περίπτερα του ΕΣΥΝ και του Λαϊκού Φροντιστηρίου Καλλιθέας - Ταύρου - Ν. Σμύρνης και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ