ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μοιραία εξέλιξη όταν το νερό είναι εμπόρευμα

Κοστοβόρες χαρακτηρίζει η ΕΥΑΘ τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης

Από παλιότερη κινητοποίηση

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση
Αποκαταστάθηκαν χτες και τα τελευταία προβλήματα υδροδότησης που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, από την περασμένη Τρίτη, εξαιτίας μεγάλης βλάβης στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης της πόλης από τις πηγές της Αραβησσού, που τροφοδοτεί με νερό, μαζί με τον Αλιάκμονα, το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Η αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το ποιος έχει την ευθύνη είναι εντελώς αποπροσανατολιστική, καθώς με αυτήν επιχειρείται να κρυφτεί η ουσία του προβλήματος, που είναι η μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα και η εκμετάλλευσή του για την καπιταλιστική κερδοφορία, είτε κρατικών είτε ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χτες, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γ. Κρεστενίτης, ζήτησε συγγνώμη από το λαό της πόλης για την πολυήμερη ταλαιπωρία και ανακοίνωσε ότι η διοίκηση της ΕΥΑΘ εξετάζει μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και ενίσχυσης ευαίσθητων δομών, όπως νοσοκομεία και σχολεία. Παράλληλα, επέμεινε ότι τεχνικά δεν υπήρχε καμία άλλη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θραύσης του αγωγού της Αραβησσού, ούτε και μπορούσε να περατωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Σε σχέση με την κατανομή των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού (περίπου το 70% της κανονικής συνολικής παροχής) είπε ότι «εφαρμόσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα εξασφάλιζε δίκαιη κατανομή τροφοδοσίας, με όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει το υπάρχον υδροδοτικό σύστημα, φροντίζοντας να μη δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα στο δίκτυο». Θυμίζουμε ότι ο κεντρικός αγωγός της Αραβησσού τροφοδοτεί με 80.000 - 90.000 κ.μ. νερού τη μέρα το δίκτυο, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής τροφοδοσίας της Θεσσαλονίκης. Είναι ένας αγωγός που έχει μήκος 55 χιλιομέτρων, διάμετρο εσωτερική 1,65 μέτρων και ο οποίος λειτουργεί από το 1977. Οπως ανέφεραν τα στελέχη της ΕΥΑΘ, στα 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας του αγωγού της Αραβησσού, έχουν εκδηλωθεί 5 βλάβες που οδήγησαν σε πολυήμερες διακοπές της υδροδότησης και δεν έχει συντηρηθεί ποτέ. Ποτέ επίσης δεν ιεραρχήθηκε η ανάγκη κατασκευής δεύτερου αγωγού, λόγω υψηλού κόστους.

Με κριτήριο το κόστος

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ πρόσθεσε μάλιστα ότι επί σειρά ετών «ο προσανατολισμός της εταιρείας είναι η επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού, γιατί, σε σχέση με τυχόν αντικατάσταση του αγωγού της Αραβησσού, είναι λύση λιγότερο κοστοβόρα και δεν αφήνει τους πολίτες επί μακρόν χωρίς νερό». Το έργο αυτό, της επέκτασης της Α2 φάσης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού Θεσσαλονίκης, που θα αυξήσει κατά 150.000 κ.μ. τη μέρα την παροχή πόσιμου νερού από τον Αλιάκμονα, απεντάχθηκε τον Ιούλη του 2014 από την τότε κυβέρνηση, αν και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, και το Μάρτη του 2018 υποβλήθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, όμως παράλληλα διερευνάται η δυνατότητα χρηματοδότησής του από την ΕΥΑΘ.

Στο μεταξύ, χτες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Τζιτζικώστας, και οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λ. Τσόγκα, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για το τι συνέβη καθώς και για τη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί μία τέτοια κατάσταση. Οι δήμαρχοι ζήτησαν να διερευνηθεί εάν η διοίκηση της ΕΥΑΘ γνώριζε το πρόβλημα και μπορούσε να προβλέψει τη διαρροή. Θυμίζουμε ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει από την Πέμπτη να διενεργηθεί διπλή έρευνα για το θέμα της ΕΥΑΘ και να εξεταστεί εάν έχουν τελεστεί κακουργήματα.

Το θέμα της ΕΥΑΘ συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Α. Τζιτζικώστας επανέφερε το ζήτημα συμμετοχής της Τοπικής Διοίκησης στη λειτουργία της ΕΥΑΘ ΑΕ, ενώ επανήλθε με πολλούς τρόπους η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ με συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης. Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλης Ρέβας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι τα προβλήματα στην ύδρευση προκαλούνται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαχείρισης του νερού, που το έχει καταστήσει εμπόρευμα και μάλιστα ακριβοπληρωμένο.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Φασίστας βουλευτής της Χρυσής Αυγής σε τελετή ορκωμοσίας νεοσυλλέκτων

Τις ευθύνες της κυβέρνησης αναδεικνύει η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ

Εξόρμηση έξω από το στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στη Μαγνησία, πραγματοποίησαν την Παρασκευή 30/3, μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων, νέοι της ΚΝΕ και κλιμάκιο του ΚΚΕ. Μοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους νεοσύλλεκτους και τις οικογένειές τους, τονίζοντας ότι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους δεν σταματά στις πύλες των στρατοπέδων και είναι αναγκαίο να καλύπτονται οι ανάγκες των οπλιτών που υπηρετούν τη θητεία τους.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του Κόμματος Κώστας Στεργίου αποχώρησε από την τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόσκληση και παρουσία ναζιστή βουλευτή της Χρυσής Αυγής και κατήγγειλε το γεγονός στον διοικητή της 1ης Στρατιάς, αντιστράτηγο Δ. Ζερβάκη, και στον διοικητή της 32ης Τ/ΠΝ, ταξίαρχο Ε. Παπαδόπουλο.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει τεράστιες ευθύνες γιατί περιφέρει στα στρατόπεδα τα υπόδικα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Θέλει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού, αλλά και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη ναζιστική εγκληματική δράση των απογόνων του Χίτλερ και των Ταγμάτων Ασφαλείας.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πριν από λίγες μέρες έδωσε βήμα για δηλώσεις στους ναζιστές εγκληματίες μετά το τέλος της παρέλασης στις 25 Μάρτη στην Αθήνα για να κάνουν, για μια ακόμα φορά, ψευτοπατριωτική άθλια παράσταση. Χέρι χέρι είχαν πάει σε στρατόπεδο στο Καστελόριζο, τους καλούν επανειλημμένα σε ασκήσεις και εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων (...)

Οι ναζιστές - εγκληματίες χρειάζεται να απομονωθούν όπου και αν εμφανίζονται. Να καταδικαστούν από τη μεγάλη πλειοψηφία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχουν καμία σχέση με το γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό και την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, της νεολαίας και των στρατιωτικών.

Ο λαός και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, που επιλέγει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τους ναζιστές εγκληματίες, που εμπλέκει τη χώρα κάθε μέρα και πιο βαθιά στους πολέμους και τους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή».

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η πολυήμερη διακοπή της υδροδότησης που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, σε επαγγελματίες, στη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων κ.α., αναδεικνύει την έλλειψη υποδομών και συντήρησης, για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Και καλεί την κυβέρνηση και την ΕΥΑΘ να πάρουν άμεσα μέτρα για την οριστική λύση του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το γεγονός ότι ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλος ανέφερε, από το βήμα της πρόσφατης φιέστας του "αναπτυξιακού" συνεδρίου που οργάνωσε η κυβέρνηση, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και την ασφάλεια του νερού της Θεσσαλονίκης, αποτελεί πρόκληση, τη στιγμή που ήταν γνωστό ότι ο συγκεκριμένος αγωγός είναι ηλικίας 40 ετών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Γ. Κρεστενίτης, σε δηλώσεις του αναφέρει ότι "δεν μπορούν να δοθούν εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξουν νέα σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση της Θεσσαλονίκης".

Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι υποχρεωμένες να πάρουν άμεσα μέτρα:

-- Για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού.

-- Για την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος, με την αντικατάσταση του αγωγού και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα.

Το γεγονός ότι αντίστοιχα έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθυστερούν ή δεν σχεδιάζονται ολοκληρωμένα, αναδεικνύει ότι η ιεράρχηση της χρηματοδότησης υποδομών με βασικό κριτήριο την "υποβοήθηση" της καπιταλιστικής κερδοφορίας μπορεί να δημιουργήσει περιοδικά προβλήματα στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, όπως η απρόσκοπτη τροφοδοσία με νερό.

Αποκαλύπτεται με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία, με τη διατήρηση του 50% +1 των μετοχών στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, το λεγόμενο και "Υπερταμείο", που ολοκληρώθηκε το φετινό Γενάρη με το πολυνομοσχέδιο για την τρίτη "αξιολόγηση", και η λειτουργία της Εταιρείας στη βάση του καπιταλιστικού κέρδους, δεν διασφαλίζουν την κάλυψη των αναγκών της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για πρόσβαση σε ποιοτικές και φθηνές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως δεν διασφαλίζουν και τα συμφέροντα των εργαζομένων στην Εταιρεία. Οι πανηγυρισμοί υπουργείου και διοίκησης για το γεγονός ότι η ΕΥΑΘ καταγράφει και το 2017 κερδοφορία καταρρέουν μπροστά στις συνεχιζόμενες διακοπές υδροδότησης και δεν αφορούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Θεσσαλονίκης μπορούν να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της πολυήμερης διακοπής της υδροδότησης. Οσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης - άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας.

Γι' αυτό οι σημερινοί αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό, ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει.

Στον αντίποδα της πολιτικής που ασκείται σήμερα και των προβλημάτων που δημιουργεί, το ΚΚΕ προβάλλει τη θέση ότι η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Σ' αυτό το πλαίσιο, της εργατικής εξουσίας, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να διασφαλίζει τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών και στον τομέα της ύδρευσης - αποχέτευσης, τη συντήρηση και ανάπτυξη όλων των απαραίτητων υποδομών».

Συλλυπητήρια της ΚΕ στη σ. Μαρία Λαμπρινού

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στη σ. Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ, για την απώλεια του πατέρα της.

Συλλυπητήρια στον Αντρο Κυπριανού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικοινώνησε χτες με τον ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρο Κυπριανού, και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της μητέρας του. Η Πολυξένη Κυπριανού απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών και η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα στον Στρόβολο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ