ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Απρίλη 2016
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ - ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Σήμερα στις 9 το πρωί η εκκίνηση από την Πάτρα

Δεκάδες σωματεία και φορείς έχουν αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, στηρίζουν και συμμετέχουν στη μεγάλη πορεία

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της μεγάλης πορείας αγώνα ενάντια στην ανεργία που διοργανώνει ο δήμος της Πάτρας. Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής βρήκε πανελλαδική ανταπόκριση από φορείς, εργατικά, αθλητικά και άλλα σωματεία, καθώς και μεμονωμένους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, που ζουν από πρώτο χέρι το πρόβλημα της ανεργίας και προσθέτουν τη δική τους φωνή στη διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής προστασίας των ανέργων.

Η εκκίνηση της μεγάλης πορείας αγώνα θα δοθεί σήμερα στις 9 το πρωί από την πλατεία Γεωργίου. Μετά από οκτώ μέρες και αφού διανύσει 217 χιλιόμετρα, από την Πάτρα έως την Αθήνα, η πορεία θα καταλήξει την Κυριακή 10 Απρίλη στο Σύνταγμα, στις 6 το απόγευμα, όπου θα γίνει μεγάλο συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων και άλλων φορέων του κινήματος από την Αττική.

Χτες το βράδυ, ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, μεγάλη συγκέντρωση - εκδήλωση, που θα σηματοδοτούσε και το «άνοιγμα» της μεγάλης κινητοποίησης. Για σήμερα, η πρώτη διανυκτέρευση είναι προγραμματισμένη στο Αίγιο, ενώ αύριο Δευτέρα, η πορεία θα τερματίσει στην Ακράτα.

«Είναι η ώρα να ακουστεί η φωνή των ανέργων, είναι ώρα αγώνα», σημειώνει ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, και συμπληρώνει: «Ξεκινάμε μαζικά, μαχητικά την πορεία αγώνα, με ακλόνητη την πίστη πως αυτός μας ο αγώνας ανοίγει ελπιδοφόρους δρόμους». Αλλωστε, όπως είπε «αυτή η κινητοποίηση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι απόφασή μας, να συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε, μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα. Αυτή είναι και η θέληση των φορέων και συνδικάτων, με τους οποίους συναντηθήκαμε και συζητήσαμε τις προηγούμενες μέρες».

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από δεκάδες φορείς που δήλωσαν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους σε αυτή. Ανάλογη ήταν η στάση και όλων των δήμων απ' όπου θα περάσει η πορεία, καθώς προσφέρθηκαν να διαθέσουν υποδομές και μέσα για τις ανάγκες της κινητοποίησης.

Οι συμμετέχοντες θα φιλοξενούνται τα βράδια σε δημοτικά αθλητικά κέντρα, με ντουζιέρες, νιπτήρες, θέρμανση, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας θα παρέχονται φαγητό, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εάν χρειαστεί. Παράλληλα, κάθε έξι με επτά χιλιόμετρα της διαδρομής θα υπάρχει στάση όπου θα γίνονται εκδηλώσεις από σωματεία και φορείς της περιοχής.

Στο πίσω μέρος της πορείας θα ακολουθούν βαν του Δήμου Πατρέων για την ξεκούραση των συμμετεχόντων και την αποθήκευση των αποσκευών. Κάθε πρωί, τις μέρες που διεξάγεται η διαδήλωση, θα δίνεται η δυνατότητα σε όποιον θέλει, να μεταφερθεί με λεωφορείο στο σημείο που βρίσκεται η πορεία. Αντίστοιχα, κάθε βράδυ, θα ξεκινούν λεωφορεία από το χώρο διαμονής για την Πάτρα, για όποιον θέλει να επιστρέψει.

Από την Παρασκευή, η δημοτική Αρχή ξεκίνησε να μαζεύει στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο τους υπνόσακους, τα μαξιλάρια, τα υποστρώματα και τα σακίδια όσων έχουν δηλώσει διανυκτέρευση (ανεξαρτήτως ημερών), δόθηκαν οι τελευταίες οδηγίες σε όσους συμμετέχουν στην πορεία και τους μοιράστηκαν αναμνηστικές μπλούζες. Η διαδικασία συνεχίστηκε και χτες.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Στο «φουλ» οι προετοιμασίες

Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο την Κυριακή 10 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα, τα συνδικάτα και άλλοι φορείς της Αττικής θα υποδεχτούν την πορεία αγώνα κατά της ανεργίας από την Πάτρα. Ταυτόχρονα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν τη συμμετοχή τους σε διάφορα τμήματα της πορείας και καλούν τους εργαζόμενους και το λαό σε μαζική συμμετοχή. Συγκεκριμένα:

  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τα μέλη του να περπατήσουν το Σάββατο 9 Απρίλη, ξεκινώντας από τα Μέγαρα, και την Κυριακή 10 Απρίλη με αφετηρία την Ελευσίνα και τελικό προορισμό το Σύνταγμα.
  • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα πορευτεί την τελευταία μέρα, από την Ελευσίνα μέχρι το Σύνταγμα.
  • Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων, την Τετάρτη 6 Απρίλη από το Ξυλόκαστρο έως την Κόρινθο (συμμετοχές δηλώνονται στα τηλέφωνα 210.3232.463, 6972.771.261 και 6936.467.504).
  • Την ίδια μέρα, καλεί τους εργαζόμενους να πορευτούν και η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ) και παράλληλα οργανώνει σύσκεψη την Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της.
  • Την τελευταία μέρα της πορείας θα συμμετέχει το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.
  • Στο τμήμα Μέγαρα - Ελευσίνα θα συμμετάσχει στην πορεία και η ΠΕΜΕΝ.

Για τη μετάβαση στους σταθμούς της πορείας, από τη Δευτέρα 4 Απρίλη, θα αναχωρούν λεωφορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη, με βάση το εξής πρόγραμμα: Δευτέρα 4/4, 6 π.μ., για Αίγιο. Τρίτη 5/4, 6.30 π.μ, για Ακράτα. Τετάρτη 6/4, 6.30 π.μ., για Ξυλόκαστρο. Πέμπτη 7/4, 7.30 π.μ., για Κόρινθο. Παρασκευή 8/4, 7.30 π.μ., για Αγίους Θεοδώρους και Σάββατο 9/4, 7.45 π.μ., για Μέγαρα. Δηλώσεις συμμετοχής στα συνδικάτα και στους φορείς. Επίσης, στην Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος (210.5225.234, 9 π.μ. - 2 μ.μ.) και στην Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος (210.5221.137, poeygtpn@gmail.com).

Πρόγραμμα από τις Λαϊκές Επιτροπές

Αντίστοιχη είναι η προετοιμασία των Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Ανέργων από τους δήμους της Αττικής.

  • Οι Λαϊκές Επιτροπές από τον Πειραιά θα περπατήσουν τη Δευτέρα 4/4, από το Αίγιο μέχρι την Ακράτα. Κάλεσμα απευθύνουν η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού (δηλώσεις συμμετοχής 694.5165.967), η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη και η Επιτροπή Ανέργων Νίκαιας - Ρέντη (δηλώσεις 210.4908.666, από 17.30 - 20.00), η Λαϊκή Επιτροπή Κερατσινίου - Δραπετσώνας (δηλώσεις 698.7503.765) και η Λαϊκή Επιτροπή Περάματος (δηλώσεις 697.7317.975 από 18.00 - 20.00).
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές Καλλιθέας (δηλώσεις 698.6093.194, 695.5851.733 και 698.0244.892), Αγίου Δημητρίου (694.6197.399) και οι Επιτροπές Αγώνα Αλίμου, Αργυρούπολης - Ελληνικού (693.6318.139 και 697.3037.643), Ν. Σμύρνης και Μοσχάτου - Ταύρου (697.4418.866), καθώς και η Ομάδα Π. Φαλήρου της ΟΓΕ (697.3636.050) θα πορευτούν την Τρίτη 5 Απρίλη από την Ακράτα μέχρι το Ξυλόκαστρο.
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές από Καισαριανή, Ζωγράφου, Ηλιούπολη, Βύρωνα συμμετέχουν στην πορεία την Πέμπτη 7/4 από την Κόρινθο μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους.
  • Οι Λαϊκές Επιτροπές στο Δήμο Αθήνας συμμετέχουν στην πορεία την Παρασκευή 8/4 από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι Μέγαρα, με αναχώρηση από την πλατεία Καραϊσκάκη στις 7.30 π.μ. (δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 211.7054821 και 697.3433.521).
  • Την Κυριακή 10/4, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω ξεκινάει στις 11 π.μ. από Ιερά Οδό και Καραϊσκάκη, για να υποδεχτεί την πορεία στο Παλατάκι στο Χαϊδάρι και να συνεχίσει μαζί της μέχρι να φτάσει στον τελικό προορισμό, στο Σύνταγμα.

Προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στην πορεία και για να αναδείξουν τα αιτήματά της, η Λαϊκή Επιτροπή Ζωγράφου και η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων Ζωγράφου, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ Αμπελοκήπων (Εσλιν 3, Αμπελόκηποι), αύριο Δευτέρα στις 12 μ. Επίσης, η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης και η Επιτροπή Αγώνα Ανέργων θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ (Δωδεκανήσου 6, Αλιμος), αύριο Δευτέρα, στις 10.30 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ