ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταστολή για πρόβλημα που δημιουργεί η πολιτική τους

Μέτρα για τους μετανάστες που πάσχουν από νοσήματα, ανακοίνωσαν

Eurokinissi

Μετά τις αστυνομικές - «σκούπες», η κυβέρνηση επιστρατεύει και υγειονομικές - «σκούπες» κατά των μεταναστών χωρίς χαρτιά. Ετσι, οι αρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης και Υγείας, Α. Λοβέρδος ανακοίνωσαν ότι με πρόσχημα τις άθλιες συνθήκες που ζουν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα, θα δίνεται η δυνατότητα στις διωκτικές αρχές να «μπουκάρουν» σε σπίτια για να πιάνουν και να κλείνουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μετανάστες.

Η συγκυβέρνηση στοχεύει στο να δείξει σαν υπεύθυνους για την έξαρση των μεταδιδόμενων ασθενειών (όπως αντίστοιχα το κάνει και για την εγκληματικότητα, την πορνεία, το λεγόμενο παρεμπόριο) τους μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Κάνει πως ανακάλυψε τώρα το πρόβλημα των «υγειονομικών βομβών», όταν εδώ και χρόνια μετανάστες είναι έρμαια σε ιδιοκτήτες που τούς παίρνουν το μεροκάματο σαν νοίκι για να ζουν στοιβαγμένοι 20, 30 ή 40 άνθρωποι. Και καλά να είναι στην υγεία τους είναι δεδομένο ότι θα αρρωστήσουν, αφού ζουν κάτω από τέτοιες συνθήκες. Και γι' αυτήν την κατάσταση, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Στους μετανάστες, λόγω της εξαθλιωμένης ζωής, πράγματι εμφανίζονται πολλές ασθένειες που απαιτούν θεραπεία, την οποία το κράτος θεωρεί κόστος! Και μάλιστα, το αστικό κράτος έχει θεσπίσει νομοθεσία που προβλέπει πως, όταν ένας μετανάστης χωρίς χαρτιά, επισκεφθεί δημόσιο νοσοκομείο για να ζητήσει βοήθεια, μπορεί να συλλαμβάνεται...! Είναι, λοιπόν, πολιτική υποκρισία να μιλούν για μέτρα που θα λύσουν ένα πρόβλημα που η ίδια η πολιτική τους δημιουργεί.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως «...το Υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι οι αλλοδαποί που βρίσκονται στη χώρα και πάσχουν από λοιμώδες νόσημα ή ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες σε λοιμώδη νοσήματα λόγω της χώρας προέλευσής τους ή εξαιτίας της χρήσης απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών, ή ακόμα γιατί είναι εκδιδόμενα πρόσωπα ή διαμένουν κάτω από συνθήκες απαράδεκτες, υγιεινής και καθαριότητας, θα κρατούνται».

Διευκρίνισε ότι «όσοι από αυτούς χρειάζονται θεραπεία, θα νοσηλεύονται σε ειδικούς χώρους νοσοκομείων και θα φυλάσσονται, ενώ οι υπόλοιποι θα κρατούνται σε χώρους, ώστε να είναι υγειονομικά ελεγχόμενοι και ν' αποτρέπεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία».

Με την υγειονομική διάταξη καθιερώνεται πιστοποιητικό υγείας, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εργασία των μεταναστών στη χώρα μας, θα διενεργούνται υποχρεωτικοί έλεγχοι σε όλους τους μετανάστες, και όχι προαιρετικοί, όπως ήταν μέχρι τώρα, ενώ κλιμάκια αστυνομικών σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ θα ελέγχουν με κινητές μονάδες μετανάστες. Ολοι οι μετανάστες από τον Ιούλη πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ειδικό πιστοποιητικό υγείας, το οποίο περιλαμβάνει: α) Υπηκοότητα, β) επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, γ) ακριβή ημερομηνία και χρόνος γέννησης, δ) φωτογραφία, ε) αποτυπώματα, στ) διεύθυνση κατοικίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη θετική ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για τη δραστική αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών, βρήκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνάντηση που είχε σήμερα (σ.σ. χτες), με την Ευρωπαία Επίτροπο Σ. Μάλμστρομ.

Οι Θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία και Πρόνοια στους μετανάστες

1. Πλήρης και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για όλους, Ελληνες και μετανάστες, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις και των οικογενειών τους (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι) από όλες τις βαθμίδες του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας.

2. Πλήρης ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη όλων, Ελλήνων και μεταναστών, των οικογενειών τους και των μεταναστών ΑμΕΑ.

3. Αξιοπρεπείς, υγιεινοί κρατικοί χώροι φιλοξενίας και όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης. Υγιεινή, ποιοτική και δωρεάν σίτιση.

4. Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται, κατά την εισαγωγή τους στη χώρα και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.

5. Δημιουργία δημόσιων δωρεάν Κέντρων Υγείας που να καλύπτουν Ελληνες και μετανάστες, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, δημόσιας Υγείας, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, σχολιατρικής, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες πλήρως στελεχωμένες με όλο το απαραίτητο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη.

6. Συγκρότηση κινητών μονάδων που θα επισκέπτονται συστηματικά τους μετανάστες στους τόπους συνάθροισής τους (πλατείες, εγκαταλελειμμένες οικίες, παραπήγματα) μιας και ο φόβος τούς εμποδίζει να επισκεφτούν το νοσοκομείο. Παροχή ΠΦΥ, ενημέρωσης, έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης.

7. Στελέχωση όλων των υπηρεσιών Υγείας και των νοσοκομείων με μεταφραστές - διερμηνείς και κοινωνικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση αλλοδαπών.

8. Μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Εκπαίδευση των μεταναστών στους χώρους δουλειάς, αφού πολλά από τα ατυχήματα οφείλονται και στην έλλειψη εμπειρίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας και στις δυσκολίες επικοινωνίας. Πλήρη και σταθερή εργασία. Αμεση δωρεάν περίθαλψη και αποκατάσταση των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων. Αποζημίωση και στήριξη των οικογενειών τους.

9. Στήριξη από το κράτος των αλλοδαπών γυναικών, θυμάτων κυκλωμάτων δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη). Αυστηρά μέτρα για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων αυτών.

10. Απόσυρση των κατάπτυστων εγκυκλίων που απαγορεύουν τη νοσηλεία μεταναστών.

11. Δωρεάν παιδικοί σταθμοί, στους οποίους θα έχουν πρόσβαση όλα τα παιδιά των μεταναστών.

12. Ιδιαίτερη βοήθεια για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών (επιδόματα, είδη διατροφής και υγιεινής).

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Από την κινητοποίηση για την απόλυση συνδικαλιστή
Από την κινητοποίηση για την απόλυση συνδικαλιστή
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ

ΑΠΟΛΥΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ

Κινητοποίηση στα γραφεία της «Express Publishing», στα Ανω Πατήσια, πραγματοποίησαν το Σάββατο μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ - Γραφείων και της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος, απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Μάκη Μπίκα, στην οποία προχώρησε πριν από λίγες μέρες. Από την προηγούμενη Δευτέρα, μετά την εκλογή του Μ. Μπίκα στο ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, η εταιρεία αρνήθηκε να παραλάβει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν τη συνδικαλιστική ιδιότητα του πρώην εργαζόμενου, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το ΣΕΠΕ με την εργοδοσία, μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησαν συνδικαλιστές στα γραφεία του, ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε πως ο εργαζόμενος είναι συνδικαλιστής. Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στην οδό Πατησίων όπου οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν εξόρμηση με την ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε καταστήματα και περαστικούς.

ΑΘΗΝΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΑΣΑ

Παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΑ πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Αστικών Συγκοινωνιών και μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου, απαιτώντας να χορηγηθούν κάρτες απεριορίστων διαδρομών για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους τις πρωινές ώρες που πηγαίνουν στη δουλειά τους. Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία με τον διευθυντή για τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν μέτρα για την ανακούφιση ανέργων και εργαζομένων, καθώς τα προβλεπόμενα προγράμματα της ΕΕ, που θα στήριζαν για ένα διάστημα τέτοιες πρωτοβουλίες, δεν εκπληρώνονται με αποτέλεσμα να μη γίνεται τίποτα. Η αντιπροσωπεία με τη σειρά της απάντησε ότι θα συνεχίσει με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις γι' αυτό το σκοπό αναδεικνύοντας ότι το ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών είναι μέρος της γενικότερης πολιτικής που ασκείται, και γι' αυτό το λόγο οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι εργατοϋπάλληλοι πρέπει να παλέψουν ώστε όλοι οι τομείς στρατηγικής σημασίας να αποτελέσουν λαϊκή περιουσία και να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Νέο πτώμα στον Εβρο

Κι άλλος νεκρός μετανάστης εντοπίστηκε στον Εβρο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε σε αγροτική περιοχή του Τυχερού Αλεξανδρούπολης, πτώμα ανδρός, πιθανόν μη νόμιμου μετανάστη, αφρασιατικής καταγωγής, ηλικίας 20 - 30 ετών, σε κατάσταση προχωρημένης σήψης. Λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, και όσο δυσκολεύουν τα περάσματα προς ΕΕ μέσω Εβρου, τόσο αυξάνονται οι θάνατοι απόκληρων του ιμπεριαλισμού από πνιγμό στο ποτάμι, κρύο, πείνα, εξάντληση. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί παραπέρα με το στήσιμο και λειτουργία του διαβόητου φράκτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ