ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΥΓΜΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ
Στόχος η εξοικείωση του λαού με την καταστολή και τη στέρηση των δικαιωμάτων του

Την επίδειξη κρατικής πυγμής και την αναζήτηση άλλοθι καταστολής με αποδέκτη το λαό συνεχίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα που βρίσκεται στην 55η μέρα απεργίας πείνας και 9η δίψας στην Εντατική του Νοσοκομείου της Λαμίας, αντιδρώντας στη μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στις φυλακές Δομοκού.

Η Ι. Κούρτοβικ, συνήγορος του κρατούμενου, ενημέρωσε ότι ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο. Σε χτεσινή διαδικτυακή εκδήλωση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση και η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής ψεύδονται όταν ισχυρίζονται πως έχουν δοθεί τα έγγραφα που αναφέρονται στην απόφαση μεταγωγής του από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μίλησε για ένα χαρτί με σφραγίδα, όπου «δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει αριθμός, δεν έχει υπογραφές, δεν έχει ονόματα. Δεν υπάρχει απόφαση για να προσβάλουμε», χαρακτηρίζοντάς το «εμπαιγμό» τόσο του κρατούμενου όσο και της υπεράσπισής του. Επίσης κατήγγειλε παραπληροφόρηση για υπόθεση του κρατούμενου.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση Δικηγόρων» καταγγέλλει την αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου

Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί να μιλήσουν εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκεί τοποθετήθηκε ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος του ΔΣ, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», που υπογράμμισε τη σθεναρή αντίθεση της παράταξης «στη διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατούμενου, ανεξάρτητα από το αδίκημα για το οποίο έχει καταδικαστεί, κατά παράβαση και της ίδιας ακόμη της σωφρονιστικής νομοθεσίας».

Και πρόσθεσε: «Στα πλαίσια αυτά, εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για την εξέλιξη της απεργίας πείνας και ήδη και δίψας του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα, που ζητά δίκαιες και αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, όπως κάθε κρατούμενος έχει αυτονόητα το δικαίωμα. Καταγγέλλουμε την αποστέρησή του από βασικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στις σχετικές αποφάσεις που τον αφορούν (όπως της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών), με το σαθρό μάλιστα επιχείρημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων άλλων κρατουμένων, για τις οποίες παρενέβη και ο Συνήγορος του Πολίτη, και την άρνηση εφαρμογής στο πρόσωπό του των νομοθετικών διατάξεων περί μεταγωγών.

Η απαράδεκτη επίδειξη κρατικής πυγμής και αλαζονείας όπου επιδίδεται η κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή στο πρόσωπο του συγκεκριμένου κρατούμενου, καθώς και η προσπάθεια μετακύλισης των δικών της ευθυνών στον απεργό πείνας, έχουν τελικό αποδέκτη τον ίδιο το λαό, στην εξοικείωσή του με την καταστολή και τη στέρηση των δικαιωμάτων του, και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πρόκειται για μια θέση αρχής που προβάλλουμε, ανεξάρτητα από τις πράξεις του συγκεκριμένου κρατούμενου, οι οποίες άλλωστε έχουν κριθεί πολιτικά από το λαό και έχουν καταδικαστεί από τα δικαστήρια.

Και θεωρούμε ότι αυτή πρέπει να είναι η ορθή στάση και το χρέος όλων των δικηγόρων και νομικών, καθώς και των φορέων τους, ανεξάρτητα από την ιδιαίτερη συνδικαλιστική και πολιτική τους ένταξη. Στα πλαίσια αυτά, έχουν σοβαρή ευθύνη ο πρόεδρος και η πλειοψηφία της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και του ΔΣΑ, για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί σχετικά, όπως όφειλαν, παρά το αίτημα πολλών μελών του ΔΣ, και όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι Δικηγορικοί Σύλλογοι, όπως της Πάτρας και του Πειραιά και βέβαια η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μια σειρά άλλοι φορείς.

Ως παράταξη, υπερασπιζόμαστε γενικότερα τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς όρους κράτησης, προστασίας της υγείας, ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας, στις άδειες, στη δυνατότητα εργασίας, όπως στις αγροτικές φυλακές, εκπαίδευσης κ.λπ., στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης αντεγκληματικής πολιτικής, με αντίστοιχες υποδομές, που θα περιλαμβάνει την πρόληψη, τον πραγματικό σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατουμένων.

Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στη θέσπιση φυλακών υψίστης ασφαλείας, στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων μεταγωγής σε αγροτικές φυλακές με το Ν. 4760/2020, στην αυθαίρετη γενική εξαίρεση των καταδικασμένων για αδικήματα τρομοκρατίας, που μάλιστα άνοιξε τη συζήτηση για την εξαίρεση και άλλων κρατούμενων από βασικά δικαιώματα, με βάση το αδίκημα για το οποίο έχουν καταδικαστεί, όπως φυσικά και με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της σωφρονιστικής πολιτικής από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, που ενσαρκώνει και με αυτόν τον τρόπο την κατασταλτική αντίληψη του αστικού κράτους και της κυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην επικίνδυνη και αντιδραστική συζήτηση για τη βίαιη αναγκαστική σίτιση απεργών πείνας σημειώνοντας ότι «χαρακτηρίζεται ως βασανιστήριο, σύμφωνα με αποφάσεις διεθνών ιατρικών συνεδρίων περί ιατρικής δεοντολογίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών και φορέων».

Και κατέληξε: «Οι εξελίξεις αυτές νομίζω ότι αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι, μπροστά στις πολιτικές επιδιώξεις του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, τα φληναφήματα περί του "κράτους δικαίου" της αστικής δημοκρατίας δεν είναι τίποτε άλλο παρά, για να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση, "αέρας κοπανιστός". Από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι και ο λαός με την οργανωμένη πάλη τους, μαζί και οι προοδευτικοί δικηγόροι και νομικοί, έχουν πιστεύω τη δύναμη να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, να αχρηστεύσουν στην πράξη τους "τρομονόμους" και όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, την ωμή κρατική βία και καταστολή».

Αλλες παρεμβάσεις

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Αγγελική Σεραφείμ, μέλος του ΔΣ, η οποία τόνισε χαρακτηριστικά πως στο αξιακό σύστημα που προτάσσει η διοίκηση, η ανθρώπινη ζωή «δεν είναι καθόλου ψηλά». Ο Βασίλης Παπαστεργίου, επίσης μέλος του ΔΣ, έκανε λόγο για διαχρονική δυσμενή μεταχείριση του συγκεκριμένου κρατούμενου από μεριάς της διοίκησης, που ξεκίνησε αρχικά με το θέμα των αδειών. Αναφέρθηκε σε άδειες μετά από μεγάλη καθυστέρηση και ότι ενώ δεν παραβίασε κάποιο λόγο χορήγησής τους, μετά από επίμονες δημόσιες πιέσεις οι άδειες σταμάτησαν με αποφάσεις αρμόδιου Συμβουλίου.

Η Μαρίνα Δαλιάνη, από την Ενωση Δικηγόρων για την Υπεράσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, είπε μεταξύ άλλων ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη μεταγωγή του στον Δομοκό.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Για τα φαινόμενα λογοκρισίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τα φαινόμενα λογοκρισίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, το Facebook "παγώνει" λογαριασμούς, λογοκρίνει αναρτήσεις χρηστών, ακόμα και αναρτήσεις ειδησεογραφικού περιεχομένου, όπως φωτορεπορτάζ από κινητοποιήσεις, με την αιτιολογία ότι αυτές οι αναρτήσεις "παραβιάζουν τους όρους σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις".

Αυτό το μπαράζ λογοκρισίας έρχεται να προστεθεί σε άλλα παρόμοια περιστατικά και κυρίως στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο φίμωσης που διαμορφώνουν ευρωενωσιακές Οδηγίες και νόμοι των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ που αφορά την εφαρμογή λογοκρισίας για αναρτήσεις στο διαδίκτυο και στα social media, μέσα από διατυπώσεις και έννοιες "λάστιχο". Είναι το ίδιο πλαίσιο που σε άλλες χώρες έχει οδηγήσει ακόμη και σε φυλάκιση καλλιτεχνών για το περιεχόμενο του έργου τους.

Αυτές οι εξελίξεις διαψεύδουν τις μεγαλοστομίες περί "ελευθερίας των social media" και επιβεβαιώνουν ότι τα social media είναι πολυπλόκαμοι μηχανισμοί και ανήκουν σε επιχειρηματικούς κολοσσούς που καθορίζουν το περιεχόμενό τους, ειδικά για κρίσιμα ζητήματα, με βάση τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Τελικός αποδέκτης αυτού του πλαισίου και των πρακτικών είναι το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και η δράση του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Κατασκευάζεται «ένταση»

Εικόνα κινητοποίησης των διωκτικών αρχών μέσα σε «εκρηκτικό κλίμα» καλλιεργούν χτεσινά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ σε ΜΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύματα για έκτακτη επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη ΓΑΔΑ, με σχετικές διαρροές από την ΕΛ.ΑΣ., αναγγέλλουν αύξηση της έντασης το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της απεργίας πείνας του καταδικασμένου για την υπόθεση της «17Ν» Δημήτρη Κουφοντίνα και της σοβαρής πιθανότητας θανάτου του. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων επιθέσεων, κυρίως σε αστυνομικούς στόχους. Επίσης, τα «Νέα» υποστηρίζουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει προειδοποιήσει το Πεντάγωνο για ένα «Συκούριο Νο 2», δηλαδή για ενδεχόμενη απόπειρα κλοπής πολεμικού υλικού από στρατόπεδα ώστε να χρησιμοποιηθεί σε χτύπημα, και καλλιεργείται κλίμα περί «νέας γενιάς τρομοκρατών».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα έγινε στο Σύνταγμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση του κρατούμενου απεργού πείνας από το κράτος, με την πορεία να ολοκληρώνεται στην Ομόνοια. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια μπροστά στη Βουλή επί της οδού Αμαλίας. Αργότερα η πορεία κατευθύνθηκε προς την Πανεπιστημίου, με τους διαδηλωτές να κρατούν πανό υπέρ του απεργού πείνας. Σημειωτέον, νωρίς το απόγευμα άνδρες της ομάδας «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν σε ελέγχους σε άτομα που ήταν στην πλατεία ενόψει της συγκέντρωσης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ