ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση με 88 νέα προαπαιτούμενα

Eurokinissi

Διαλεγμένες μία προς μία από τα κιτάπια του εγχώριου κεφαλαίου, του ΣΕΒ, των τραπεζών και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι οι 88 επιπρόσθετες αντιλαϊκές παρεμβάσεις του 4ου κύκλου της «αξιολόγησης», που ξεκίνησε στα «γεμάτα» τη βδομάδα που πέρασε στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, η γενικότερη εικόνα των σχετικών διεργασιών συντίθεται από τα παζάρια αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την περίοδο μετά το 2018, σε συνδυασμό βέβαια με το «επίδικο» της διαχείρισης - «ελάφρυνσης» των δόσεων αποπληρωμής του κρατικού χρέους, ούτως ώστε να βρεθεί ο «δημοσιονομικός χώρος» για τη μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου από το αστικό κράτος.

Με τη μία ή την άλλη μορφή, μόνιμη η «εποπτεία» των λαϊκών αναγκών

Οπως επισημαίνει και η ετήσια έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «αυτό που αλλάζει είναι η μορφή του πλαισίου εποπτείας της χώρας, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στους γενικούς όρους και κανονισμούς εποπτείας που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πέρα από τις διατάξεις που είναι ήδη σε ισχύ, «έχουν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ, οι οποίες αφορούν ζητήματα που μπορούν να επηρεάσουν τη φύση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα και θα συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πρώτο εξάμηνο του 2018», με έμφαση στον ενισχυμένο ρόλο του ΕSM και τη δυνατότητα χρηματοδότησης για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτές, με τη σειρά τους, ουσιαστικά σηματοδοτούν τη χρηματοδότηση του λεγόμενου «εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου», το οποίο επίσης συγκαταλέγεται στα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης», με στόχο την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και της περαιτέρω κλιμάκωσης με νέα μέτρα.

Σε αυτό το φόντο, για το αμέσως επόμενο διάστημα, ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον «επανυπολογισμό» των συντάξεων και την υπουργική απόφαση για το νέο συντριπτικό χτύπημα στο ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων, την πλήρη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, την εκχώρηση σε ιδιώτες των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, εκ νέου «προσαρμογές» στον κρατικό μηχανισμό κ.ά.

Αντιλαϊκό ξεσάλωμα με τους πλειστηριασμούς

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και την περαιτέρω «άρση» των όποιων εμποδίων έχουν απομείνει για τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών, στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης» θα ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του νομικού πλαισίου περί «αφερεγγυότητας των νοικοκυριών».

Η «λύση» που προωθείται αφορά τη διαμόρφωση κάποιου τύπου «εξωδικαστικού μηχανισμού» - «διαμεσολάβησης», ο οποίος θα κρίνει, καταρχάς, το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε καθεστώς «δικαστικής προστασίας», ζήτημα που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην αρμοδιότητα του δικαστηρίου. Στη συνέχεια, και μόνο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», η υπόθεση θα πηγαίνει στο δικαστήριο.

Επίσης, προχωρά η αξιολόγηση των νομικών και τεχνικών εμποδίων για την περαιτέρω απλούστευση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ στο πλαίσιο των συναντήσεων ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ζήτημα της επέκτασης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Εξάλλου, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της «κεφαλαιακής επάρκειας» των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, εν αναμονή βέβαια των αποτελεσμάτων που θα ανακοινωθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει δηλώσει ότι θα επιταχύνει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για τους 4 ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, το Μάη, ώστε να υπάρξει χρόνος να καλυφθούν τυχόν κεφαλαιακά ελλείμματα πριν από τη λήξη του τρέχοντος αντιλαϊκού προγράμματος.

Δυναμώνει η φοροληστεία απέναντι στο λαό

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για την «εμπροσθοβαρή» μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019, δηλαδή ταυτόχρονα με την περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων που έχει συμφωνηθεί. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται από υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, η πλευρά του ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει τις αποφάσεις μετά τις ανακοινώσεις αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ στο Α' τρίμηνο του 2018.

Θυμίζουμε ότι, όπως προβλέπεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ θα έχει τον πρώτο λόγο αναφορικά με το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, που για χιλιάδες οικογένειες ισοδυναμεί με απώλειες ενός ακόμα μισθού.

Για παράδειγμα, σε συνταξιούχο με εισόδημα 8.500 ευρώ (αφορολόγητο μέχρι σήμερα) θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ, ποσό που έρχεται να προστεθεί στην περαιτέρω κατακρεούργηση των συντάξεων που ξεκινά από το 2019.

Ενώ για μισθωτό με 1 προστατευόμενο παιδί, το αφορολόγητο συνθλίβεται στα 5.909 από 8.864 ευρώ. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ (643 ευρώ το μήνα για 14 μισθούς στις ιδιωτικές επιχειρήσεις) ο φόρος θα φτάνει στα 680 ευρώ, από περίπου 30 ευρώ σήμερα. Ετσι, η επιβάρυνση φτάνει στα 650 ευρώ το χρόνο, εξέλιξη που ισοδυναμεί με την αφαίρεση ενός ακόμη μισθού από την πλευρά της φοροληστείας.

Στην ατζέντα, πέρα από την καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου (που έχει συμφωνηθεί να εφαρμοστεί το αργότερο μέχρι το 2020), μεταξύ άλλων προβλέπεται η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» για την επιβολή των φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία.

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει «δυσκολίες» σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών τιμών, που φαίνεται να παίρνουν και νέα παράταση. Σε κάθε περίπτωση, η τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εισπράττονται τα προβλεπόμενα χαράτσια (2,65 δισ. σε ετήσια βάση).

Η απογείωση της φοροληστείας άλλωστε αποτελεί μέτρο «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» και βέβαια θα εφαρμόζεται «βρέξει - χιονίσει» και ανεξάρτητα από την όποια υπεραπόδοση των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, σε «στενή» παρακολούθηση θα βρίσκονται και οι εξελίξεις αναφορικά με την πορεία των φορολογικών εσόδων το επόμενο διάστημα, ενώ από 1η Μάη ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τα χρέη λαϊκών νοικοκυριών προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό καθώς και για τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.


Μονιμοποίηση και εμβάθυνση του αντεργατικού οπλοστασίου

Πάνω στα ήδη ψηφισμένα αντεργατικά μέτρα στα Εργασιακά, με την 4η «αξιολόγηση» κλιμακώνεται η επίθεση και σε αυτόν τον τομέα.

Κυβέρνηση και κουαρτέτο προχωρούν στη θεσμοθέτηση νέων «δικλίδων» για τη μονιμοποίηση του χτυπήματος στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζουν τον λεγόμενο «μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας», με βάση όσα έχουν συμφωνήσει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ο εν λόγω μηχανισμός θα ελέγχει την «αντιπροσωπευτικότητα» των μερών που υπογράφουν μια κλαδική Συλλογική Σύμβαση, θέτοντας ουσιαστικά μόνιμα εμπόδια στη δυνατότητα επέκτασης και υποχρεωτικότητάς της για το σύνολο ενός κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τη δυνατότητα ο «μηχανισμός αντιπροσωπευτικότητας» να διαμορφώνεται με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», όπως αυτά προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ) που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και το προαπαιτούμενο για την «κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας», η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί το όχημα για τη μονιμοποίηση όλων των άθλιων αντεργατικών νόμων που ψηφίστηκαν προς όφελος του κεφαλαίου, στο πλαίσιο των τριών κατά σειρά μνημονίων. Συνιστά άλλη μια χαρακτηριστική απόδειξη για το ότι τα περί «τέλους των μνημονίων» και «επιστροφής στην κανονικότητα» στα Εργασιακά, που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, είναι ένας ακόμη προπαγανδιστικός μύθος ενόψει της νέας κλιμάκωσης της επίθεσης.

Τέλος, προχωρά από τον ΕΦΚΑ ο επανυπολογισμός των παλιών συντάξεων (έκδοση πριν το Μάη του 2016), ώστε από το Γενάρη του 2019 να τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, μαζί και των επιδομάτων. Μια περικοπή που θα φτάνει μέχρι και στο 18% της σύνταξης κάθε μήνα, δηλαδή σε πάνω από δύο συντάξεις το χρόνο!

Μηχανισμός για το νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα αναπηρίας

Ψηλά στην ατζέντα των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου βρίσκεται και ο νέος γύρος της επίθεσης στα προνοιακά επιδόματα.

Συγκεκριμένα, σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η εφαρμογή του «πιλοτικού προγράμματος» για την απονομή των προνοιακών παροχών σε χρήμα για τα άτομα με αναπηρία: Το πρόγραμμα ξεκίνησε την 1η Μάρτη από την Αττική, με σκοπό να αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο έως τον Ιούνη του 2018. Εκτός από τις αλλαγές στη διαδικασία (ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων), στην αξιολόγηση και εκτίμηση της αναπηρίας από τριμελή επιτροπή γιατρών του ΚΕΠΑ, προβλέπει έναν ακόμα κρίκο, τη «συμπλήρωση ερωτηματολογίου από ιατρό με εξειδίκευση ή εμπειρία σε εργασιακά θέματα, για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου».

Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, όπως φαίνεται, συνδέεται με την πρόβλεψη του τρίτου μνημονίου για μετάβαση από την «ιατροκεντρική προσέγγιση της αναπηρίας» σε έναν τρόπο εκτίμησής της με βάση πλέον «τον τρόπο λειτουργίας των ατόμων με αναπηρία...». Η σχετική ρύθμιση, η οποία εντάσσει στη διαδικασία απονομής των αναπηρικών επιδομάτων την εκτίμηση της «δυνατότητας του αναπήρου να αντιμετωπίζει τα καθημερινά του προβλήματα», ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το «όχημα» μέσα από το οποίο θα προωθηθεί ο νέος γύρος επίθεσης στα επιδόματα και τις παροχές για τους ανάπηρους και τους μακροχρόνια πάσχοντες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org