ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με ΜΑΤ και χημικά «χτύπησε» η κυβέρνηση τους διαδηλωτές εκπαιδευτικούς

Από τη μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας

Eurokinissi

Από τη μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας
Αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή βρέθηκαν, την Παρασκευή το μεσημέρι, αναπληρωτές και μόνιμοι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, το δικαίωμα των παιδιών της λαϊκής οικογένειας σε πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Πιο συγκεκριμένα, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν με ξύλο και χημικά στους συγκεντρωμένους και τραυμάτισαν στο κεφάλι έναν από τους διαδηλωτές. Αυτό όμως δεν ήταν ικανό να διαλύσει την κινητοποίηση η οποία συνεχίστηκε κανονικά. Οι εκπαιδευτικοί παρέμειναν για περισσότερες από 3 ώρες διαδηλώνοντας κάτω από τη βροχή και τελικά μπήκαν μέσα στο χώρο του υπουργείου απαιτώντας να πάρουν απαντήσεις από τους αρμόδιους.

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ από την Αττική και άλλες περιοχές, όπως την Εύβοια, την Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα, έδωσαν μαζικό «παρών» στη συγκέντρωση, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν και φοιτητικοί σύλλογοι. Με τα συνθήματα, τα πανό, τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς που απηύθυναν πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, κατήγγειλαν την κοροϊδία σε ό,τι αφορά τις υποσχέσεις για μόνιμους διορισμούς, απαιτούσαν να μην απολυθεί κανένας από τους χιλιάδες συμβασιούχους που τόσα χρόνια περιπλανιούνται στην Ελλάδα με μία βαλίτσα στο χέρι, χωρίς δικαιώματα, δήλωσαν πως δεν πάει άλλο με τα κενά και την υποχρηματοδότηση, κατήγγειλαν την πολιτική που επιχειρεί να αποκρύψει τις ελλείψεις με μέτρα που υπονομεύουν το μορφωτικό δικαίωμα και που ετοιμάζεται να φέρει νέα, όπως συγχωνεύσεις σχολείων και νέες αλλαγές στο λύκειο.

Από τη ρίψη χημικών

Eurokinissi

Από τη ρίψη χημικών
Τονίστηκε ότι η διαδήλωση αυτή αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά. «Το δικαίωμα στη δουλειά και στη μόρφωση θα το κερδίσουμε με τους αγώνες μας», ήταν το μήνυμα που έστελνε με το πανό της η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, ενώ «Κανένας συμβιβασμός με ελλείψεις - κενά - υποχρηματοδότηση, μαζικοί διορισμοί για την κάλυψη των αναγκών» αναγραφόταν στο πανό της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Αντίδραση από το ΠΑΜΕ

Καταδικάζοντας την άγρια καταστολή της κυβέρνησης απέναντι στους εκπαιδευτικούς, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών συμφερόντων, της ΕΕ, χτύπησε για άλλη μια φορά απεργιακή συγκέντρωση, όπως έκανε και προχτές με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Με ΜΑΤ και χημικά χτύπησε απρόκλητα την απεργιακή συγκέντρωση δασκάλων και καθηγητών έξω από το υπουργείο Παιδείας, που απαιτούσαν καμιά απόλυση αναπληρωτή - συμβασιούχου εκπαιδευτικού, μαζικούς διορισμούς, μόνιμη δουλειά για όλους.

Το σίγουρο είναι ένα: Δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, δείχνει πόσο καλή είναι στη βρώμικη δουλειά των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της κερδοφορίας τους.

Απάντηση πήρε από τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς που κατέλαβαν το προαύλιο του υπουργείου Παιδείας και θα πάρουν νέα πιο μαζική, πιο δυναμική απάντηση απ' όλους τους εργαζόμενους.

Δεν μας τρομοκρατούν. Η μαζικοποίηση του αγώνα είναι η απάντηση στον αυταρχισμό και την καταστολή. Καλούμε όλα τα σωματεία να καταδικάσουν την τρομοκρατία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς».

Συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις έγιναν την Παρασκευή σε πολλές πόλεις με επίκεντρο τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Στη Θεσσαλονίκη, μόνιμοι και αναπληρωτές από τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Μαχητικό το μπλοκ των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έδωσε τον τόνο με τα πανό και τα συνθήματα. Ξεχώρισε το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών Θεσσαλονίκης αλλά και του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας με το πανό να απαιτεί «Εδώ και τώρα στην Ειδική Αγωγή μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί». Οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν την απόφασή τους το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά να το κερδίσουν με τον αγώνα τους, σε σύγκρουση και ρήξη με τη σύγχρονη βαρβαρότητα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και ΕΕ.

ΚΗΔΕΙΑ

ΕΥΓΕΝΙΑ ΨΗΜΜΕΝΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΨΗΜΜΕΝΟΥ
ΦΩΤΟ

Στις 28/2/2018 πέθανε η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μέλος του ΚΚΕ, συντρόφισσα ΕΥΓΕΝΙΑ ΨΗΜΜΕΝΟΥ.

Η κηδεία της θα γίνει τη Δευτέρα 5/3/2018 και ώρα 2 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Κοιμητηρίου Βύρωνα.

ΚΚΕ
Η κυβέρνηση δείχνει ποιον θεωρεί εχθρό

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση της αστυνομίας σε διαδηλωτές στο υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας, έξω από το υπ. Παιδείας, σε διαδηλωτές αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στο τέλος της σχολικής χρονιάς χάνουν τη δουλειά τους και γι' αυτό ζητούν μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Η όξυνση της καταστολής και ο ζήλος της αστυνομίας σε βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δείχνει ποιον θεωρεί εχθρό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και πού προσανατολίζει τη δράση της αστυνομίας».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org