ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την Τρίτη 6 Μάρτη η συγκέντρωση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

Την Τρίτη 6 του Μάρτη, στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει πορεία στο αμερικάνικο προξενείο, ενώ προσυγκεντρώσεις των ΚΟ έχουν οριστεί στις 6 μ.μ., στον Βαρδάρη και στο Συντριβάνι.

Στο κάλεσμά της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Καμία συμμετοχή στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί από αποστολές εκτός συνόρων. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Οι λαοί μπορούν να βαδίσουν το δικό τους ελπιδοφόρο δρόμο, της κοινής πάλης, για να διώξουν τους ιμπεριαλιστές από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, για να ανατρέψουν το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους».

Καθημερινή δράση για την προετοιμασία της συγκέντρωσης

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιτυχία της συγκέντρωσης, οι Οργανώσεις του Κόμματος πραγματοποιούν μεγάλη πολιτική εξόρμηση, με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές.

Το Σάββατο 3/3, στις 10.30 π.μ. μαζική εξόρμηση στις γειτονιές της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και στις 12 μ., πικετοφορία στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς.

Την Κυριακή 4/3, στις 11 π.μ., σύσκεψη στο Φλάμπουρο Σερρών, με ομιλητή τον Ευθύμη Δημάκη, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας.

Τη Δευτέρα 5/3 στις 11 π.μ., περιοδεία στην κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης στη Μενεμένη, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας.

Αναχωρήσεις λεωφορείων

Οι ΚΟ του ΚΚΕ δρομολογούν λεωφορεία για τη συγκέντρωση από:

-- Υπαιθρος της Θεσσαλονίκης, στις 5 μ.μ. από: Πλατεία Λαγκαδά, Κύμινα, Μηχανιώνα, Ωραιόκαστρο και Χορτιάτη.

-- Σέρρες, στις 4.30 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο.

-- Βέροια, στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Ωρολογίου.

-- Κιλκίς, στις 4.45 μ.μ. από την πλατεία Ειρήνης.

-- Κοζάνη, στις 5 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.

Οι ΚΟ του ΚΚΕ δρομολογούν λεωφορεία για τη συγκέντρωση από:

-- Υπαιθρο της Θεσσαλονίκης, στις 5 μ.μ. από: Πλατεία Λαγκαδά, Κύμινα, Μηχανιώνα, Ωραιόκαστρο και Χορτιάτη.

-- Πολίχνη Θεσσαλονίκης, στις 5.30 μ.μ., από σκαλάκια παλιού δημαρχείου.

-- Εύοσμο Θεσσαλονίκης, στις 5.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία (εκκλησία).

-- Σέρρες, στις 4.30 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο.

-- Κατερίνη, στις 4.30 μ.μ., από κεντρική πλατεία.

-- Βέροια, στις 4.30 μ.μ., από την πλατεία Ωρολογίου.

-- Νάουσα, στις 4.30 μ.μ., από την κεντρική πύλη του πάρκου.

-- Κιλκίς, στις 4.45 μ.μ., από την πλατεία Ειρήνης.

-- Εδεσσα, στις 4.15 μ.μ., από πλατεία Ελευθερίας.

-- Μαυροβούνι στις 4.30 μ.μ., από πλατεία.

-- Γιαννιτσά στις 5 μ.μ., από παλιά αγορά.

-- Κοζάνη, στις 5 μ.μ., από την κεντρική πλατεία.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Στις 11 Μάρτη στην Αθήνα η πρώτη συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου

Την Κυριακή 11 Μάρτη στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη συναυλία από τις τρεις που αφιερώνει ο Θάνος Μικρούτσικος στο ΚΚΕ, με αφορμή τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος.

Η συναυλία θα δοθεί στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου, στο ύψος του Αλσους Βεΐκου) στις 19.00, και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι συναυλίες που θα ακολουθήσουν θα είναι την Παρασκευή 23 Μάρτη στην Πάτρα, στο Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», στις 20.00, και την Κυριακή 1η Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, στο Παλαί Ντε Σπορ, στις 19.00.

Στο Α' μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί το έργο που έγραψε ο συνθέτης το 1976, «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», σε ποιητική απόδοση Γιάννη Ρίτσου, καθώς και το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο», πάλι του 1976, σε ποίηση Γ. Ρίτσου.

Στο Β' μέρος θα παρουσιαστούν επιλογές πολιτικών τραγουδιών από τη μουσική του πορεία, σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αλκη Αλκαίου, Κώστα Τριπολίτη, Βολφ Μπίρμαν, Οδυσσέα Ιωάννου, Φώντα Λάδη και Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή.

Ερμηνεύουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Μίλτος Πασχαλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται μόνο με προσκλήσεις από τις κατά τόπους Κομματικές Οργανώσεις.

Πούλμαν για τη συναυλία

Πούλμαν για τη συναυλία στο Γαλάτσι δρομολογούν ΚΟ του ΚΚΕ από τα εξής σημεία:

Ολυμπιακό Χωριό, στις 5.45 μ.μ., από Κακλαμανάκη 21, Κόκκινο Μύλο, στις 6 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία, Μενίδι, στις 6 μ.μ., από την πλατεία Καράβου, Ανω Λιόσια, στις 6 μ.μ., από την τριγωνική πλατεία, πίσω από το δημαρχείο, Πετρούπολη, στις 5.30 μ.μ., από την πλατεία Ηρώ, Ιλιον, στις 5.45 μ.μ., από τον ΟΤΕ, Αγίους Αναργύρους, στις 5.45 μ.μ., από κεντρική πλατεία, Περιστέρι, στις 5.30 μ.μ., από: Πλατεία Δέγλερη, πλατεία Δημαρχείου, πλατεία Αγ. Αντωνίου, πλατεία Λόφου, ΚΕΠ Νέας Ζωής (Βύρωνος & Πελοπίδα), Πειραιά: Στις 5 μ.μ. από Αγ. Σοφιά (Βλαχάκου και Μήλου) και στις 5.15 μ.μ. από την πλατεία Κοραή, Κορυδαλλό, στις 5.15 μ.μ., από το Πνευματικό Κέντρο (Πλειάδες, Λ. Λαμπράκη), Πέραμα, στις 5 μ.μ., από Λ. Ειρήνης 73, Ανω Πετράλωνα, στις 6 μ.μ., από το σταθμό ΗΣΑΠ (Θεσσαλονίκης), Ζωγράφου, στις 6 μ.μ., από πλατεία Γαρδένιας, Καισαριανή, στις 6 μ.μ., από πλατεία Π. Μακρή, Βύρωνα, στις 6 μ.μ., από πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείο), Υμηττό, στις 6 μ.μ., από πλ. Αγ. Φωτεινής, Δάφνη, στις 6 μ.μ., από ΤΕΦΑΑ, Ηλιούπολη, στις 6 μ.μ., από Μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση

Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ απευθύνοντας κάλεσμα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα τους, να προσπεράσουν τις παγίδες που στήνουν το κεφάλαιο, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα. Να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ, «για να δυναμώσει το εργατικό κίνημα και η κοινωνική συμμαχία, για την ανατροπή, για την εξουσία».

Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 5 Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., η ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (πλατεία Δημοτικής Αγοράς), στην αίθουσα του 4ου ορόφου. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Για σήμερα και τις επόμενες μέρες, μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένα τα εξής:

Το Σάββατο 3/3, στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας στο καφενείο «Τσουνάκα Γιώργου», θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 4/3:

-- Στις 11.30 π.μ., σε συγκέντρωση στα Ζαρουχλέικα, στο καφενείο «Μουριές», θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 11.30 π.μ., σε συγκέντρωση στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας, στο καφενείο «Αφοί Τραυλοστάθη», θα μιλήσει ο Νίκος Μωραΐτης.

Τη Δευτέρα 5/3, στις 12 μ., περιοδεία στη φαρμακευτική βιομηχανία «ELPEN» με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Την Τρίτη 6/3, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), η ΚΟΒ ΕΥΔΑΠ Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση με θέμα «100 χρόνια ΚΚΕ. Ενας αιώνας αγώνων και θυσιών, αταλάντευτα στον επαναστατικό δρόμο για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό». Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με το ίδιο θέμα διοργανώνουν εκδήλωση το Σάββατο 10/3, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Σωματείου Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος), οι ΚΟΒ στον κλάδο του Φαρμάκου Αττικής. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Eκδήλωση για τη μάχη του Φαρδύκαμπου

Εκδήλωση με θέμα «Η καθοριστική συμβολή του ΚΚΕ στη συγκρότηση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στην περιοχή του Βοΐου και η νικηφόρα μάχη του Φαρδύκαμπου» διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ.

ΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ - ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη Μάχη της Κοκκινιάς

Οι ΚΟ Νίκαιας - Ρέντη Αττικής του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ιστορική Μάχη της Κοκκινιάς (6 - 8 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δαβάκη (περιβολάκι). Θα μιλήσει εκπρόσωπος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και στέλεχος της Οργάνωσης Κοκκινιάς της ΚΝΕ.

ΕΔΥΕΘ
Τιμά τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 4 Μάρτη στις 11 π.μ., στο Μνημείο στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές (σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του δημαρχείου Συκιών, που βρίσκεται δίπλα).

ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΛΑΜΟΥ
Ελεύθερη είσοδος την Κυριακή 4 Μάρτη

Την ερχόμενη Κυριακή 11 Μάρτη ολοκληρώνεται η έκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασιλίσσης Σοφίας 22). Η έκθεση διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, για να τιμήσει τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, ο οποίος κληροδότησε με τη χειρόγραφη δημόσια διαθήκη του στο ΚΚΕ το εργαστήριο και το έργο του.

Αυτήν την Κυριακή, 4 Μάρτη, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους (πρώτη Κυριακή κάθε μήνα), αλλά και την Τρίτη 6 Μάρτη (Μέρα Μνήμης «Μελίνα Μερκούρη»). Για την Κυριακή, οργανωμένες ξεναγήσεις προγραμματίζονται στις 11 π.μ. και στη 1 μ.μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org