ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Την Κυριακή 11 Μάρτη το αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ

Από την περσινή συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Κιλελέρ
Από την περσινή συγκέντρωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στο Κιλελέρ
Με σύνθημα «Τιμάμε την εξέγερση και τη θυσία των κολίγων, συνεχίζουμε την πάλη για την επιβίωσή μας», η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν μαζικά στο αγροτικό συλλαλητήριο την Κυριακή 11/3, στις 12 το μεσημέρι, στο Κιλελέρ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων έχει ως εξής:

«Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σάς καλεί να συμμετάσχετε μαζικά στο μαχητικό αγροτικό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο της θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ.

Είναι η συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων. Η αφετηρία νέων αγώνων στην πάλη για την επιβίωσή μας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και την ΚΑΠ της ΕΕ, που μας οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στον αφανισμό και το ξεκλήρισμα.

Το μήνυμα της εξέγερσης των κολίγων πριν από 108 χρόνια παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Το Κιλελέρ αποτελεί φάρο και οδηγό της δράσης μας. Η ηρωική εξέγερση των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου ενάντια στους καταπιεστές και εκμεταλλευτές τους αποτελεί εξέγερση - σταθμό στην ιστορία του αγροτικού κινήματος. Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, απεργίες, συγκρούσεις τότε με την κρατική καταστολή, αστυνομία και στρατό, οι οποίοι έδρασαν για την υπεράσπιση των συμφερόντων των τσιφλικάδων, είχαν νεκρούς αγρότες αλλά και εργάτες, που ενεργά συμμετείχαν.

Τότε οι κολίγοι, αντιμέτωποι με τους τσιφλικάδες και το κράτος τους, με την πάλη που ήταν υπόθεση χρόνων κι όχι ενός μόνο αγώνα, και με τη θυσία τους, κατάφεραν μετά από χρόνια να πάρουν τα χωράφια τους. Αυτός, όπως και κάθε λαϊκός αγώνας, δεν πήγε χαμένος. Προστέθηκε στη λαϊκή αγωνιστική παρακαταθήκη, αναγκαία στις σημερινές συνθήκες.

Σήμερα αντιμετωπίζουμε τους σύγχρονους "τσιφλικάδες", τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που ορμούν ν' αρπάξουν το βιος μας και να μας μετατρέψουν ξανά σε κολίγους. Σήμερα αυτή η πολιτική οδηγεί σε πιο γρήγορη συγκέντρωση της γης και παραγωγής σε λίγα χέρια επιχειρηματιών - μεγαλοαγροτών και στη δημιουργία των σύγχρονων τσιφλικιών, μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων και τους μικρομεσαίους αγρότες να χάνουν τη γη τους».

Δεν θα το επιτρέψουμε!

«Οι αγώνες που έδωσε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και φέτος, δείχνουν ότι με οργάνωση, μαζική συμμετοχή, αγωνιστικό πλαίσιο, και την κοινή δράση, αλληλεγγύη και συμμαχία με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, μπορούμε να ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε και να έχουμε κάποιες κατακτήσεις.

Παλεύουμε ενάντια στη μοιρολατρία, στη λογική ότι δεν γίνεται τίποτα. Οι αγώνες, ο σωστός προσανατολισμός, η οργάνωση, μπορούν να έχουν και έχουν αποτελέσματα, όπως έδειξε η πρόσφατη εμπειρία. Ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν γίνεται.

Με τους αγώνες μας, τα πολυήμερα μπλόκα, καταφέραμε να αποσπάσουμε αφορολόγητο, σταδιακή εφαρμογή του ΕΦΚΑ, δεσμεύσεις για ακατάσχετο 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς, πάγωμα των αυξήσεων σε ΕΝΦΙΑ και του "πράσινου τέλους" στο νερό άρδευσης και ύδρευσης, κατάργηση του φόρου στο κρασί. Αποτρέψαμε μέχρι σήμερα τα χειρότερα που έχουν στο συρτάρι, αλλά κάτω από την πίεση των αγώνων μας δεν τολμούν. Δεν τα κερδίσαμε όλα, αλλά δεν θα κερδίζαμε ούτε αυτά αν μέναμε στο σπίτι, όπως μας καλούν διάφοροι να κάνουμε».

Στην οργάνωσή μας η δύναμη - Στους αγώνες μας η ελπίδα

«Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος, συγκροτήθηκε μέσα στη φωτιά των αγώνων, παλεύει για την πραγματική ενότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, στη βάση όχι μόνο των κοινών προβλημάτων αλλά και στη συμφωνία με το πλαίσιο πάλης, που ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας, ποιους έχουμε απέναντι και αντιπαλεύουμε: Κυβερνήσεις, ΚΑΠ της ΕΕ, βιομηχάνους που αγοράζουν κοψοχρονιά τη σοδειά μας και πουλάνε πανάκριβα μέσα και εφόδια, τραπεζίτες, μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες που θέλουν να πάρουν τη γη μας για ένα κομμάτι ψωμί.

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ενωτικές Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι αυτό που τους τρομάζει, γιατί η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όσοι θέλουν να γίνουν κυβέρνηση ξέρουν ότι θα ακολουθήσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των κερδών για τους λίγους, των μνημονίων που όλοι μαζί έχουν ψηφίσει, και δεν θέλουν απέναντί τους να υπάρχει αυτό το οργανωμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η επίθεση που γίνεται σχεδιασμένα σε όλη τη χώρα τα τελευταία χρόνια απέναντι στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα δείχνει ποιος είναι ο πραγματικός τους αντίπαλος. Γι' αυτό έχουν ξαμολήσει διάφορες "επιτροπές", που εμφανίζονται μόνο την περίοδο των μπλόκων, προβάλλουν αιτήματα που συμφέρουν τους μεγαλοαγρότες και όσους θέλουν να γίνουν μεγαλοαγρότες, υπονομεύουν τους αγώνες ή σπέρνουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Σας καλούμε να κλείσετε τα αυτιά σας στη βρώμικη επίθεση και να έρθετε μαζί μας να οργανώσουμε καλύτερα τον αγώνα μας.

  • Με δυνατούς, ζωντανούς, δραστήριους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες σε κάθε περιοχή, που θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν και θα κινητοποιούν, διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας.
  • Με τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε όλη τη χώρα.
  • Με ενότητα στο πλαίσιο πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας αγροτών και κτηνοτρόφων.
  • Ενάντια στη μοιρολατρία και την απογοήτευση ότι "δεν γίνεται τίποτα", στα ψέματα ότι με τους αγώνες δεν κερδίζουμε.
  • Για κοινή δράση και συμμαχία με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί έχουμε κοινά συμφέροντα και αντίπαλο, γιατί μπορεί να δώσει δύναμη και προοπτική στους αγώνες μας.
  • Για τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας προς όφελός μας, με παραγωγή ποιοτικών και φθηνών προϊόντων για τη λαϊκή κατανάλωση, πρώτων υλών για τη βιομηχανία.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης από το Κιλελέρ, την Κυριακή 11 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ!».


ΣΕΑΑΝ - ΣΕΜΙΣΕΑ - ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΑ

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής 2/3
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής 2/3
Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ - πρώην ΟΓΑ) πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής 2/3 η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), αντιδρώντας στη μετατροπή του ΟΓΑ σε οργανισμό - σφαγείο για τα εναπομείναντα κοινωνικά δικαιώματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τη δρομολογούμενη μείωση κατά 50% των δαπανών στην Πρόνοια, για την πολιτική συρρίκνωσης και κατάργησης κρατικών προνοιακών δομών.

Αφού πρώτα ανάρτησαν πανό αποδίδοντας το πραγματικό περιεχόμενο του ΟΠΕΚΑ («Οργανισμός Περικοπής Επιδομάτων και Κοινωνικής Απάτης»), στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείου του διοικητή του Οργανισμού, Στ. Πλιάκη. Ο τελευταίος προσπάθησε να εξωραΐσει την άθλια πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει «με ευαισθησία κι αυτό το θέμα»!

Στους κάλπικους αυτούς ισχυρισμούς έδωσαν απάντηση οι συγκεντρωμένοι: «Οσο κλιμακώνεται η "ευαισθησία" σας, κλιμακώνεται και η περικοπή των δικαιωμάτων μας. Πάνω από 80.000 ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες έχουν μείνει χωρίς επίδομα. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας έχουν μειωθεί σε μια δεκαετία από το 14% του συνόλου των συνταξιούχων στο 6% σήμερα. Τα ΚΕΠΑ συνεχίζουν τις "σφαγές", πριν λίγες μέρες το ποσοστό αναπηρίας σε συναγωνίστριά μας έπεσε από το 67% στο 50%. Τα ποσοστά για τη σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πέσει στο 30%, παιδιά με βαριά νοητική στέρηση βγαίνουν με ποσοστά αναπηρίας 45 και 50%. Εχουμε χιλιάδες τέτοιες καταγγελίες. Και τώρα μέσω του πολυνομοσχεδίου που ψηφίσατε φέρνετε στο προσκήνιο την αντιδραστική κατεύθυνση της ΕΕ περί "λειτουργικότητας" της αναπηρίας, βάζοντας στην άκρη τις ανάγκες που προκύπτουν από τη φύση και τη βαρύτητα της αναπηρίας».

Συνεχίζοντας την προσπάθεια να κάνει το μαύρο άσπρο, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ επέμεινε ότι όλα αυτά... δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα (!), αφού, όπως ισχυρίστηκε, ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές παροχές έχει αυξηθεί! Ισχυρισμοί τους οποίους διαψεύδει πανηγυρικά ο ίδιος ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2018, τα σχετικά κονδύλια του οποίου είναι μειωμένα κατά 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2017...

Απάντηση στην επιχείρηση παρουσίασης εικονικής πραγματικότητας έδωσε και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ Αγροτών, επισημαίνοντας ότι αυτό που τους καλούν ως εργαζόμενους του νέου Οργανισμού είναι «να διαχειριστούμε τα συνεχώς μειούμενα ποσά για τις κοινωνικές παροχές και κατά συνέπεια να διαχειριστούμε την περικοπή των προνοιακών παροχών, όσον αφορά τόσο το ύψος τους όσο και τον αριθμό που θα χορηγούνται. Να χορηγούμε "στοχευμένα" σε όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης...». Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, τόνισε, «είμαστε εδώ, στεκόμαστε αγωνιστικά με όλες μας τις δυνάμεις δίπλα στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες».

Από τον ίδιο χώρο, τέλος, το γραφείο του διοικητή του ΟΠΕΚΑ, οι φορείς παραχώρησαν στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ