ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2016 ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Ηχηρό χαστούκι στους υποστηρικτές της «ιατρικής χρήσης» της κάνναβης

Από τη χτεσινή παρουσίαση της Εκθεσης του ΟΗΕ από το ΚΕΘΕΑ
Από τη χτεσινή παρουσίαση της Εκθεσης του ΟΗΕ από το ΚΕΘΕΑ
Καταπέλτη στη σαθρή επιχειρηματολογία των θιασωτών της ναρκω-κουλτούρας αλλά και στην πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για τη συνταγογράφηση της κάνναβης «για ιατρική χρήση» αποτελούν τα στοιχεία της Εκθεσης για το 2016 της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών, όπως παρουσιάστηκαν χτες από το ΚΕΘΕΑ. Να σημειωθεί ότι φέτος η Εκθεση εστιάζει στις εξαρτημένες γυναίκες, οι οποίες αποτελούν το 1/3 των χρηστών παγκοσμίως, στιγματίζονται περισσότερο από τους άνδρες, συχνά εξοστρακίζονται από τις οικογένειες, ενώ η ζωή τους στη χρήση συνυφαίνεται με εμπειρίες βίας και κακοποίησης.

Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα που αφορούν τη νομιμοποίηση της «ιατρικής» και «ψυχαγωγικής» χρήσης της κάνναβης. Το 2016 οι πολιτείες Αρκάνσας, Βόρεια Ντακότα, Οχάιο και Πενσιλβάνια ενέκριναν τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Στις ΗΠΑ, σε συνέχεια της επιστημονικής και της ιατρικής αξιολόγησης που διεξήχθη από την Υπηρεσία Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων, με τη συνεργασία του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Χρήση Ναρκωτικών, η Υπηρεσία ανακοίνωσε στις 11 Αυγούστου 2016 ότι η κάνναβη δεν πληροί επί του παρόντος τα κριτήρια αποδεκτής ιατρικής χρήσης της χώρας, ότι δεν υπάρχει αποδοχή πως η χρήση της υπό ιατρική παρακολούθηση είναι ασφαλής και ότι παρουσιάζει υψηλές πιθανότητες κατάχρησης. Ως εκ τούτου, η κάνναβη παραμένει απαγορευμένη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Καναδά έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις της χώρας για τη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.

Αιχμηρή ήταν, όμως, και η παρέμβαση του προέδρου του ΚΕΘΕΑ, Γιώργου Μπαρδάνη, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την «ιατρική χρήση» της κάνναβης είπε: «Απ' όλες τις έρευνες δε φαίνεται πουθενά και για καμία ασθένεια να είναι η κάνναβη το φάρμακο επιλογής. Ολες οι έρευνες λένε ότι κατά κάποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσει θετικά σε ορισμένες ασθένειες. Από την άλλη, η ζημιά που μπορεί να κάνει είναι πολλαπλή, πρώτον στην υγεία καθώς είναι ψυχομιμητική (ψυχοδραστική) ουσία η κάνναβη και όχι μόνο μιμείται την ψύχωση αλλά "ανοίγει" την ψύχωση. Αν, δηλαδή, υπάρχει στο γονίδιο αυτή η ευαισθησία σίγουρα η κάνναβη θα δημιουργήσει την ψύχωση, δηλαδή τη σχιζοφρένεια ή τέτοιου είδους συμπτωματολογία ψυχωσικού τύπου. Ομως, το μεγαλύτερο κακό που μπορεί να κάνει είναι η συνταγογράφησή της να περάσει στους έφηβους και στα παιδιά. Τα περισσότερα παιδιά λένε ότι βρήκαν το πρώτο αγχολυτικό ναρκωτικό στο φαρμακείο του σπιτιού τους. Μπορεί να γίνει το ίδιο και με τη συνταγογράφηση της κάνναβης. Η συνταγογράφηση μιας τέτοιας ουσίας δε θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει προβλήματα». Ενώ ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχει επιβεβαιωθεί πως η αυξημένη προσβασιμότητα και διαθεσιμότητα σε μια ουσία οδηγεί στην αύξηση του αριθμού των χρηστών της.

Υπενθυμίζεται ότι στην Εκθεση του ΟΗΕ για το 2015 αναφερόταν πως στις πολιτείες των ΗΠΑ που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων μαθητών λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως μια από τις πηγές προμήθειας της ουσίας την κάνναβη για «ιατρικούς λόγους» που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά τη διάρκεια της χτεσινής παρουσίασης, αποτυπώθηκαν οι διαχρονικές ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την έλλειψη ενημέρωσης και επιμόρφωσης δικαστών και δικηγόρων γύρω από τα θέματα της τοξικοεξάρτησης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί νέοι, που δίνουν με γενναιότητα τη μάχη της απεξάρτησης, να οδηγούνται στη φυλακή για παραβιάσεις που είχαν κάνει όσο ήταν στη χρήση, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Την παραδοχή αυτή έκανε χτες και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, μιλώντας για άγνοια και ανασφάλεια δικαστών και δικηγόρων και κάνοντας γενικά αναφορά σε πολιτικές ευθύνες. Ωστόσο, η κυβέρνηση που στηρίζει, συνεχίζει να μην κάνει απολύτως τίποτα για το θέμα.

Επικρατέστερη ουσία η κάνναβη

Οσον αφορά στα ευρήματα της Εκθεσης, σημειώνεται μεταξύ άλλων:

  • Η κάνναβη παραμένει η πιο διαδεδομένη ουσία χρήσης στις χώρες της ΕΕ, είναι η πιο συχνά αναφερόμενη κύρια ουσία χρήσης από όσους εισάγονται πρώτη φορά σε θεραπεία και η δεύτερη πιο συχνά αναφερόμενη στο σύνολο των εισαγωγών σε θεραπεία.
  • Πρόβλημα αποτελεί η κατάχρηση μιας σειράς συνθετικών οπιοειδών, όπως η μεθαδόνη, η βουπρενορφίνη και η φεντανύλη. Αιτία σημαντικής ανησυχίας αναφέρεται η χρήση οπιοειδών ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια Ευρώπη, με περισσότερο από το 70% όλων των ατόμων στα θεραπευτικά προγράμματα να λαμβάνουν θεραπεία για χρήση οπιούχων.

Αναλυτικά στοιχεία για την Ετήσια Εκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά θα παρουσιαστούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση προγραμματίζουν αυτό το διάστημα Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Αττική. Συγκεκριμένα, τέτοιες εκδηλώσεις πρόκειται να γίνουν:

  • Από την Τομεακή Οργάνωση Ανατολικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, αύριο Σάββατο, 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Καισαριανής. Θα μιλήσει η Βιβή Σιώρα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ακόμα θεατρικό αναλόγιο από μαθητές, βασισμένο στο βιβλίο «Πώς δενότανε τ' ατσάλι» του Νικολάι Οστρόφσκι.
  • Από την Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, μπροστά στην επέτειο της Επανάστασης, εκδήλωση για τον μεγάλο Σοβιετικό συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς, με θέμα «Μια τιτάνια μουσική φλέβα που χτυπά στο ρυθμό της εποχής της». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 8 Μάρτη, στις 12 μ., στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Θα μιλήσει ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα παρουσιαστούν τα έργα «Σουίτα για δυο πιάνα σε Φα Δίεση μινόρε, Εργο 6» και «Waltz No2».
  • Από την Περιφερειακή Οργάνωση Δυτικής Αθήνας της ΚΝΕ, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου, εκδήλωση με τίτλο «1917-2017: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, Διδασκόμαστε - Εμπνεόμαστε - Συνεχίζουμε». Θα παρουσιαστεί το συλλογικό έργο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Οκτώβρης 1917 "Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη"» από τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του Γραφείου Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από τη «Ρωμιοσύνη». Για το χώρο της εκδήλωσης πούλμαν θα αναχωρήσουν στις 5.30 μ.μ., από: Πλατεία Γεννηματά (Ιλιον), Μετρό Ανθούπολης (Περιστέρι) και Πλατεία Καράβου (Μενίδι).
Αθωώθηκαν οι συνδικαλιστές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Αθώοι κρίθηκαν οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι και πανεπιστημιακοί που δικάστηκαν χτες στο Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για τις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο (ν. 4009/2011) και στις εκλογές για την ανάδειξη του συμβουλίου διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) το Φλεβάρη του 2012.

Χτες δικάζονταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ, Γ. Κρεστενίτης, Ν. Νικολάου, Χ. Αδάμου και Δ. Ραπτάκης, με την κατηγορία της «διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης».

Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία.

Αντίθετα, κατά την ακροαματική διαδικασία, αποδείχθηκε ότι επρόκειτο στην ουσία για μια συνδικαλιστική δίωξη, αφού αυτό που ενόχλησε τους εμπνευστές των διώξεων ήταν οι συλλογικές αποφάσεις και οι μαζικές αγωνιστικές πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν, κυρίως με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ.

Στο πλευρό των διωκόμενων βρέθηκαν συνάδελφοί τους που συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που κήρυξε ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ.

Η επιχείρηση συνδικαλιστικών διώξεων όμως συνεχίζεται, αφού στις 17 Μάρτη υπάρχει προγραμματισμένη νέα δίκη με την ίδια κατηγορία, της «διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης», και με κατηγορούμενους και πάλι τον πρόεδρο του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Γ. Κουρμούλη, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ, Γ. Καλφακάκου, Γ. Κρεστενίτη, Α. Μπένο, Ν. Νικολάου και Γ. Τσιλιγκιρίδη.

«Οπως - όπως» η κάλυψη των κενών

Το γεγονός ότι εκπαιδευτικός Αγγλικών τοποθετήθηκε σε σχολείο της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να καλυφθεί το κενό δασκάλου καταγγέλλει το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής «Σωκράτης».

«Στην καθημερινή σχολική πρακτική, πολλές φορές, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έχουμε δει το ίδιο "έργο" να παίζεται με παραλλαγές», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας πως τείνει να παγιωθεί η πολιτική που επιχειρεί να καλύψει τα κάθε είδους εκπαιδευτικά κενά (δασκάλων - υπευθύνων τάξεων ή εκπαιδευτικών ειδικοτήτων) «όπως - όπως», με σκοπό «να φαίνεται ότι οι διδακτικές ώρες της κάθε σχολικής μονάδας έχουν καλυφθεί». «Να τι σημαίνει "κινητικότητα" και "σωστή διαχείριση του εργατικού δυναμικού" στο πλαίσιο του "εξορθολογισμού του κόστους της εκπαίδευσης", της "κανονικότητας" και του "νέου σχολείου" που ευαγγελίζεται η κυβερνητική πολιτική, υπακούοντας στις επιταγές της ΕΕ και του ΟΟΣΑ», σημειώνει το ΔΣ του Συλλόγου, ζητώντας κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς (υπεύθυνους τάξεων και ειδικοτήτων) με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ