ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΟΞΥΜΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλοιό μια σειράς αγωνιστικών κινητοποιήσεων βρέθηκαν χτες τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, από εργαζόμενους σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, οι οποίοι κινητοποιούνται για τα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί στην εργασία και τη ζωή τους η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί πραγματοποίησαν πανελλαδική απεργία ενάντια στην επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ ανέδειξαν επίσης τα προβλήματα που προκαλεί αυτή η πολιτική στην Υγεία.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όπως και οι καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο, βγήκαν για μια ακόμα φορά στο δρόμο ενάντια στην απληρωσιά, τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία κινητοποιήθηκαν για τα μεγάλα προβλήματα και τις ελλείψεις στον ΕΦΚΑ, με τις ταξικές δυνάμεις να αναδεικνύουν στην πρώτη γραμμή το ίδιο το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο που καλείται να προωθήσει ο νέος φορέας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού κατήγγειλαν τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τις «παρενέργειές» τους συνολικά στα δικαιώματά τους.

Την ίδια ώρα που κυβέρνηση, εργοδοσία και αστικά επιτελεία επιχειρούν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου στους εργαζόμενους, ενόψει και των νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, οι εστίες αντίστασης σε κλάδους και χώρους δουλειάς τούς «χαλάνε τη σούπα». Πολύ περισσότερο όμως, απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή επίθεση, αποκτούν κρίσιμη σημασία η ενιαία εργατική - λαϊκή απάντηση, η ενίσχυση και ο συντονισμός των εστιών αντίστασης, το δυνάμωμα της αλληλεγγύης, η κοινή δράση και η κλιμάκωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών.

Στάση εργασίας των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Τον πυρήνα του προβλήματος, το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο που καλείται να υπηρετήσει ο ΕΦΚΑ, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις
Τον πυρήνα του προβλήματος, το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο που καλείται να υπηρετήσει ο ΕΦΚΑ, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις
Στάση εργασίας, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και πορεία που κατέληξε στο Μέγαρο Μαξίμου, έκαναν χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία, διαμαρτυρόμενοι για προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, τα οποία προκύπτουν βέβαια στη βάση του ίδιου του αντιασφαλιστικού νόμου που καλείται να υπηρετήσει ο ΕΦΚΑ.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στα Ασφαλιστικά Ταμεία με το πανό της, καλώντας τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν: Καμιά απόλυση - υποχρεωτική μετάταξη - κινητικότητα. Καμιά δυσμενής μεταβολή εργασιακής κατάστασης σε όλα τα επίπεδα. Κάλυψη των απωλειών στο μισθό και τη σύνταξη. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες τους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οχι στη συγχώνευση - κλείσιμο υποκαταστημάτων. Οχι στη συρρίκνωση δομών και αντικειμένων. Να φύγουν όλες οι ιδιωτικές εταιρείες από την Κοινωνική Ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια - καθολική - υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αναπλήρωση του συνόλου των απωλειών των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.

Σε ανακοίνωσή της, που μοίρασε κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης η Επιτροπή, μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η τυπική έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ από 1/1/2017 συνοδεύτηκε από σωρεία διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων που "κάθισαν" πάνω σε ήδη σωρευμένα προβλήματα, όπως η τραγική έλλειψη προσωπικού. Τα προβλήματα αυτά, που τα πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια, εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι, δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν από τον πυρήνα του προβλήματος, το αντιασφαλιστικό περιεχόμενο που καλείται να υπηρετήσει ο ΕΦΚΑ».

Ανάλογη κινητοποίηση των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία έγινε χτες και στη Θεσσαλονίκη, έξω από το ΙΚΑ Αριστοτέλους, στην οποία συμμετείχαν οι δυνάμεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας ΙΚΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά

Νέα κινητοποίηση, με συγκέντρωση αρχικά στο υπουργείο Υγείας, πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απαιτώντας σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

«Αυξήσεις στους μισθούς και σταθερή δουλειά, αγώνας ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά»: Με το σύνθημα αυτό έφτασαν στη συγκέντρωση οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», που είναι απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες και οι οποίοι έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν την ερχόμενη Τρίτη επίσχεση εργασίας, εφόσον μέχρι τότε δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους, ενώ παράλληλα θα κάνουν συγκέντρωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν μέσα από εργολαβικές εταιρείες στα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις απολύσεις και την απλήρωτη εργασία που επιβάλλουν οι εργοδότες. Ταυτόχρονα, βλέπουν μπροστά τους τον κίνδυνο της απόλυσης και της ανεργίας, καθώς οι κυβερνητικές εξαγγελίες για προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου στις αντίστοιχες υπηρεσίες και η προωθούμενη μοριοδότηση για την κάλυψη των συγκεκριμένων θέσεων φέρνουν τους σημερινούς εργαζόμενους αντιμέτωπους με τους ανέργους, να διαγκωνίζονται για μια θέση εργασίας, που κι αυτή έχει ημερομηνία λήξης...

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι εργολαβικοί και το σωματείο για να μπει τέρμα στην απληρωσιά, για να προσληφθούν όλοι με μόνιμη, σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα και να καλυφθούν με επιπλέον προσλήψεις οι ανάγκες των νοσοκομείων σε προσωπικό. Ενημέρωσε, επίσης, τους συγκεντρωμένους για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονταν την ίδια ώρα σε εξέλιξη στο υπουργείο Εργασίας.

Ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας και από εκεί, μαζί με τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι την οδό Ηρώδου Αττικού, όπου συνάντησαν τον αστυνομικό φραγμό, λίγα μέτρα πριν από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΕΜΠ
Συνεχίζουν την απεργία κόντρα στην κοροϊδία και τις προκλήσεις της εργοδοσίας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΜΠ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των καθαριστριών του ΕΜΠ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Εξω από το υπουργείο Εργασίας συγκεντρώθηκαν χτες οι καθαρίστριες που εργάζονται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μέσω της εργολαβικής εταιρείας ISS. Οι εργαζόμενες βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, διεκδικώντας να μη μειωθούν οι αποδοχές τους, αλλά να καταβληθούν κανονικά επιδόματα και τριετίες που κόβει με το «έτσι θέλω» η εργοδοσία. Παράλληλα παλεύουν για προσλήψεις προσωπικού, πλήρες ωράριο και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

Η απεργία συνεχίζεται μετά την άκαρπη τριμερή συνάντηση που έγινε χτες την ίδια ώρα στο υπουργείο.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) στο ΕΜΠ, εκπρόσωποι του Συλλόγου ΕΤΕΠ και συνδικαλιστές από τους Διοικητικούς Υπαλλήλους που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. «Νίκη στον αγώνα των καθαριστριών και όχι στα κέρδη των πολυεθνικών», ήταν το σύνθημα που φώναξαν από κοινού καθαρίστριες, φοιτητές και άλλοι εργαζόμενοι.

Στην τριμερή συνάντηση η εργοδοσία εμφανίστηκε προκλητική. Δεν επιβεβαίωσε τις προφορικές υποσχέσεις που έδινε τις προηγούμενες μέρες ότι θα επιστρέψει τα χρήματα που περιέκοψε από τους πενιχρούς μισθούς των εργαζομένων. Αντιθέτως, χαρακτήρισε «οικειοθελείς παροχές» επιδόματα όπως το επίδομα γάμου, υπερασπιζόμενη την περικοπή τους, ενώ ισχυρίστηκε ότι το έργο που έχει αναλάβει στο Πολυτεχνείο είναι «ζημιογόνο». Τέλος, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αξίωσαν να σταματήσει η απεργία, να καθαριστούν οι χώροι του ΕΜΠ και μετά να... συζητήσουν με τις εργαζόμενες.

Σε Γενική Συνέλευση που έκαναν αμέσως μετά οι καθαρίστριες, στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, αποφάσισαν σύσσωμα να απαντήσουν στην κοροϊδία και τις προκλήσεις της εργοδοσίας με συνέχιση των 48ωρων απεργιών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Αγωνιστική παρέμβαση ενάντια στην «ευελιξία»

Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας
Για πάνω από μιάμιση ώρα ξενοδοχοϋπάλληλοι «πολιόρκησαν», χτες το απόγευμα, το υπουργείο Εργασίας, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα που απηύθυναν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και τα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Athens Ledra» και «Royal Olympic», για κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που αποτελούν καθεστώς στον κλάδο.

Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία «ψήνει» μαζί με το κουαρτέτο τα νέα αντεργατικά μέτρα, δεν υπήρξε στο υπουργείο κανείς εκπρόσωπος για να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων. Κάτω από την επιμονή των συγκεντρωμένων, τελικά ορίστηκε συνάντηση για σήμερα, Παρασκευή, στις 2 μ.μ. με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, οπότε και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα βρίσκονται ξανά έξω από το υπουργείο.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες, τα σωματεία προγραμματίζουν εξορμήσεις στα ξενοδοχεία. Αναδεικνύουν το γεγονός ότι η γενίκευση της ευελιξίας στον κλάδο - με συμβάσεις λίγων ημερών, ακόμα και μιας μόλις μέρας, τετράωρη απασχόληση, εργολαβικά συνεργεία κ.τ.λ. - και ενώ πλησιάζει η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου, επιβεβαιώνει ότι. παρά τις ανέξοδες διακηρύξεις της κυβέρνησης πως δήθεν δίνει μάχη με το κουαρτέτο για τα εργατικά δικαιώματα, η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα χειρότερη.

Αυτός είναι και ο λόγος, για παράδειγμα, που 80 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Athens Ledra» - πέραν του γενικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν μαζί με τους άλλους συναδέλφους τους - επειδή όσο λειτουργούσε η επιχείρηση εργάζονταν με καθεστώς «extra», δηλαδή με σύμβαση «μιας μέρας», σήμερα δεν θεωρούνται ούτε εργαζόμενοι για να λάβουν το έκτακτο βοήθημα, ούτε όμως και άνεργοι για να λάβουν επίδομα ανεργίας...

Είναι ακριβώς αυτή η απαράδεκτη επέκταση της «ευελιξίας» που στερεί από τους εργαζόμενους ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα που έχουν απομείνει. Ετσι, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «η νέα εργαζόμενη ούτε που σκέφτεται να μείνει έγκυος γιατί δεν θα έχει εισόδημα, δεν θα απολαμβάνει ούτε τα ελάχιστα μέτρα προστασίας της μητρότητας που προβλέπουν οι νόμοι για όσες απέμειναν να έχουν σταθερή δουλειά. Κανείς δεν τολμά να αρρωστήσει γιατί δεν θα πάρει επίδομα ασθενείας ή γιατί δεν έχει τα απαραίτητα ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, υπερωρίες, είναι όλα άγνωστες λέξεις για όσους δεν έχουν σταθερή δουλειά. Δεν ισχύει καμία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

Και ενώ αυτή είναι η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους του κλάδου, τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας. όπως τον αποκαλούν οι αστικές κυβερνήσεις και οι μεγαλοεργοδότες, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, σε πρόσφατη συνέντευξή του εκτίμησε ότι μέσα στο 2017 οι αφίξεις θα φτάσουν τα 27 εκατομμύρια τουρίστες (από 25 εκατ. πέρυσι) και τα έσοδα θα ανέβουν στα 14,5 δισ. ευρώ (από 13,2 δισ.), επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά ότι η ανάπτυξή για το κεφάλαιο πατάει πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργία και κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό

Παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας πραγματοποίησε, χτες, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχε προκηρύξει.

Αρχικά, οι νοσοκομειακοί γιατροί συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, καταδικάζοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος πρόσθεσε έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντιασφαλιστικών νόμων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου μειώνει τις συντάξεις και επιβάλλει νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας και την εξίσωση προς τα κάτω.

Κεντρικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών είναι η κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους, πλήρης κάλυψη από το κράτος των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων. Παράλληλα, απαιτούν ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος και κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο Υγείας.

«Δεν ξεχνάμε όσα μας έχουν περικόψει», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέντζιου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από το υπουργείο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την κινητοποίηση σε εφαλτήριο για νέους αγώνες, να συμβάλουν ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης στους χώρους δουλειάς.

Στη συνέχεια, οι γιατροί έκαναν πορεία η οποία κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Εκεί αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Α. Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό, Π. Πολάκη, και τον γγ του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλο, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως το σχέδιο αναμόρφωσης των οργανισμών των νοσοκομείων, η ιατρική Εκπαίδευση, το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που συζητείται ήδη στην Επιτροπή της Βουλής κ.ά.

«Κοινός παρονομαστής όλων των αλλαγών - στους οργανισμούς των νοσοκομείων, στην Ψυχική Υγεία, στην ιατρική ειδικότητα κ.ά. - είναι ότι συντελούν στο βάθεμα και την ενίσχυση της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας, με φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό, με υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας για το λαό. Απόδειξη ότι οι 2.000 θέσεις μόνιμων γιατρών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι δε θα προκηρυχθούν όλες μαζί, αλλά θα γίνουν σταδιακά», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» η Αφροδίτη Ρέντζιου.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταβάλλεται στην ώρα του το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους

Να καταβάλλεται στην ώρα του το επίδομα ανεργίας στους εποχιακούς εργαζόμενους στον Τουρισμό ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που έχει καταθέσει, αναδεικνύοντας ότι σε μία σειρά περιοχών εποχιακοί εργαζόμενοι είναι χωρίς κανένα εισόδημα επί μήνες και βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.

Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, σε Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, οι εποχιακοί εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες των σωματείων τους, μετά τους μισθούς πείνας που τους καταβάλλουν για μερικούς μήνες οι επιχειρηματίες του κλάδου, τώρα είναι από πάνω και χωρίς επίδομα ανεργίας! Υπενθύμισε στην υπουργό ότι πέρα από τις καταγγελίες, στις 25 Γενάρη έγινε και συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το υπουργείο. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα το πρόβλημα δεν έχει λυθεί, εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, ενώ η κυβέρνηση αντί να επισπεύσει τις διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος, προβάλλει ως πρόσχημα για την καθυστέρηση την υποστελέχωση του ΟΑΕΔ.

Απαντώντας από την πλευρά της κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, παραδέχτηκε ότι στις παραπάνω περιοχές εκκρεμούν ακόμα κοντά 2.000 αιτήσεις για την παροχή επιδόματος. Επανέλαβε τα περί υποστελέχωσης του ΟΑΕΔ, λέγοντας ότι μπορεί «να γίνουν κάποιες προσλήψεις», ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είναι εύκολο να γίνουν προσλήψεις με το ένα προς πέντε», το οποίο βέβαια έχει προσυπογράψει η κυβέρνηση στις συμφωνίες της με τους «εταίρους». «Παρ' όλα αυτά», πρόσθεσε, «έχω τη διαβεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες, που εκκρεμούν. Και φυσικά, εξυπακούεται ότι παρά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, οι πρώην εργαζόμενοι θα λάβουν αναδρομικά το ποσό που δικαιούνται».

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε, επίσης, στους εργαζόμενους στον «Καρυπίδη», οι οποίοι ακόμα περιμένουν το βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, αλλά και στην ανάγκη να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας, χωρίς να πάρει απάντηση.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Οσον αφορά τις θέσεις μας, είναι γνωστές. Επιδότηση των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επίδομα τέτοιο που θα τους επιτρέπει να επιβιώνουν αξιοπρεπώς».

Νέες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην «Καρυπίδης»

Νέα δυναμική κινητοποίηση έξω από το πρώην κατάστημα της «Καρυπίδης», που βρίσκεται στην οδό Θ. Σταύρου στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης και πέρασε στα χέρια της επιχείρησης «Discount Markt», πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης», στο πλαίσιο του αγώνα τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους, διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ., προγραμματίζουν νέα κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, που αρνείται να παρέμβει για να σταματήσει την καλοστημένη επιχείρηση της εργοδοσίας, που στόχο έχει να πετάξει στο δρόμο της ανεργίας τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν να εφαρμοστεί το ΠΔ 178/2002 που προβλέπει τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των παλιών εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων, εγκαταστάσεων ή τμημάτων εγκαταστάσεων ή επιχειρήσεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν πιο ενεργά στον αγώνα, στην περιφρούρησή του. «Οσοι έως σήμερα δεν είχαν επιλέξει το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, να πάρουν θέση δίπλα στο σωματείο για να παλέψουμε μαζί, για δουλειά με δικαιώματα, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, για μια αξιοπρεπή ζωή. Η επιλογή μας για συνέχιση των κινητοποιήσεών μας είναι η μόνη λύση που έχουμε σήμερα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ