ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τεράστιες οι ευθύνες ΕΕ - ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης που συνυπογράφει τις αποφάσεις τους

Το «hot spot» στη Μόρια επισκέφτηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «hot spot» στη Μόρια
Από την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «hot spot» στη Μόρια
Τελευταίος σταθμός της πρωινής περιοδείας του Δ. Κουτσούμπα στη Μυτιλήνη ήταν η επίσκεψή του στο «hot spot» στην περιοχή Μόρια. Υπεύθυνοι του κέντρου, με επικεφαλής εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδειξαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τις εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί και τα στάδια που πρέπει να περάσει ο πρόσφυγας και ο μετανάστης προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία του.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο «hot spot», ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση:

«Μέχρι τώρα, η επίσκεψή μας στη Μυτιλήνη, στο νησί της Λέσβου και οι συναντήσεις τόσο με την Περιφέρεια, όσο και με τη δημοτική αρχή, οι επισκέψεις μας στο κέντρο της πόλης, στο λιμάνι, στο ΙΚΑ και εδώ στη Μόρια, επιβεβαιώνουν τις μεγάλες ευθύνες, τις τεράστιες ευθύνες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που δημιούργησαν το πρόβλημα των προσφυγικών ροών, δημιουργώντας εμπλοκές, επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή της Συρίας, της ευρύτερης Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής όλα αυτά τα χρόνια.

Συνεχίζουν να επιτείνουν το πρόβλημα με τις αποφάσεις και τις υπογραφές που έβαλαν όλα τα κράτη - μέλη, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, με το να μη δημιουργούν προϋποθέσεις απεγκλωβισμού των προσφύγων, αυτών των δυστυχισμένων υπάρξεων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί της Λέσβου, είτε σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, έτσι ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Κανένας ουσιαστικά δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα. Αντίθετα και με τα "hot spots" και με όλες τις άλλες προδιαγραφές, βοηθούν στο να εγκλωβίζονται αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να υλοποιηθεί επιτέλους η πρόταση που λέει ότι από τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως είναι κυρίως η Τουρκία, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, να φεύγουν αεροπορικώς, με πλοία, με οποιοδήποτε μέσο, αφού γίνει η καταγραφή τους για τις χώρες προορισμού τους, για όπου πρέπει. Ταυτόχρονα, όσοι έχουν εγκλωβιστεί ή βρίσκονται σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, θα πρέπει να φεύγουν, όχι για άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να ανακυκλώνεται το πρόβλημα στον Πειραιά, στο κέντρο της Αθήνας ή στην Ειδομένη, αλλά απευθείας, με οποιοδήποτε μέσο, να κατευθύνονται στις χώρες της ΕΕ, εκεί δηλαδή όπου προορίζονται να πάνε. Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση, για να αποφύγουμε και όλα αυτά τα προβλήματα, που το ένα φέρνει το άλλο και ανακυκλώνεται το τεράστιο πρόβλημα, δημιουργώντας ζητήματα και στους Ελληνες εργαζόμενους και στο λαό της Λέσβου, στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, αλλά και στην ηπειρωτική χώρα, με αποτέλεσμα ταυτόχρονα με τα μεγάλα προβλήματα της οικονομικής κρίσης, των αδιεξόδων που έχει η ελληνική οικονομία σήμερα, να επιτείνεται και από αυτό το πρόβλημα των προσφυγικών ροών.

Προσωρινή διαμονή, λοιπόν, εδώ ή παντού, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, με υγιεινή, με περίθαλψη, με τροφή, με νερό και βεβαίως από εκεί και πέρα αμέσως να φύγουν για άλλες χώρες - δεν υπάρχει άλλη διέξοδος σε αυτό το πρόβλημα - ταυτόχρονα με το χτύπημα της ουσιαστικής αιτίας. Δηλαδή, τέρμα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τέρμα στους πολέμους και στις διάφορες επιχειρήσεις που γίνονται, για να αναφέρω την πρόσφατη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που έγινε με πρόσκληση κυρίως της Τουρκίας, η οποία στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, με τους Κούρδους και τη Συρία, θέλει να ενισχυθεί με τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία εδώ και όχι βεβαίως για να λύσει το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα, μαζί με τα ζητήματα συγκυριαρχίας στο Αιγαίο που εγείρει, παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και γκριζαρίσματος και άλλων ζωνών στο Αιγαίο.

Αυτή είναι η λύση για το ΚΚΕ, αυτή θα παλέψουμε, αυτή θα εκθέσουμε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών μεθαύριο (σ.σ. αύριο) υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε και να οργανώνουμε τον αγώνα και την πάλη του ελληνικού λαού».

Στις εγκαταστάσεις του «hot spot»

Νωρίτερα, ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του «hot spot» και τα κιόσκια στα οποία πραγματοποιείται η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων προσφύγων και μεταναστών.

Χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, μεταξύ τους γυναίκες, παιδιά, ακόμα και βρέφη, βρίσκονται μέσα σε μια τεράστια έκταση, περιφραγμένη από διπλά αγκαθωτά συρματοπλέγματα, φρουρούμενη από δυνάμεις που ανήκουν στη Frontex. Στην ίδια ευρωενωσιακή δύναμη ανήκουν και όσοι στελεχώνουν τις υπηρεσίες ταυτοποίησης των στοιχείων.

Ολο αυτό το πλήθος περιμένει να περάσει από τη διαδικασία του ελέγχου, η οποία περιλαμβάνει τρία στάδια: Το πρώτο είναι η εξακρίβωση της υπηκοότητας. Το δεύτερο ο έλεγχος των δαχτυλικών αποτυπωμάτων όλων των δαχτύλων των χεριών τους για την ταυτοποίηση των στοιχείων τους, που γίνεται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με τη «βοήθεια» της βάσης δεδομένων της Σένγκεν. Το τρίτο, φωτογράφιση και επίδοση των εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητά τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους επικεφαλής του «hot spot» που συνόδευαν τον Δ. Κουτσούμπα, κατά τη χτεσινή μέρα στο κέντρο πρώτης υποδοχής βρίσκονταν συνολικά περίπου 2.000 άνθρωποι, αριθμός που πιθανά να αυξανόταν κατά τη διάρκεια της μέρας.

Οπως ειπώθηκε από τους ίδιους, απαιτείται βελτίωση των εγκαταστάσεων και ενίσχυση του προσωπικού, που υπολογίζεται στα 500 άτομα, καθώς πέρα από τον έλεγχο των στοιχείων, γίνονται και υγειονομικές εξετάσεις. Στο μόνο που υπάρχει επάρκεια είναι ο ρουχισμός. Οπως αναφέρθηκε, υπάρχουν κοντέινερς γεμάτα ρούχα που φέρνουν κυρίως οι κάτοικοι του νησιού και «τουλάχιστον αυτά περισσεύουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ