ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ (2015) ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ανησυχητική η εξάπλωση της χρήσης κάνναβης

Ενα σύνθετο πολυπαραγοντικό πρόβλημα, που οξύνεται λόγω των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών, είναι το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και όχι ιατρικό, όπως επιχειρούν διάφοροι να πείσουν. «Η φτώχεια, η πείνα, η οικονομική ανισότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η αποστέρηση, η μετανάστευση, η υποχρεωτική εκτόπιση, οι περιορισμένες δυνατότητες πρόσβασης στην εκπαίδευση και την εργασία, η έκθεση στη βία, είναι κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν στη χρήση ναρκωτικών. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων είναι, επομένως, εξίσου σημαντική με τις προσπάθειες που στοχεύουν στις ίδιες τις ουσίες», επισημαίνει στην Ετήσια Εκθεση για το 2015 η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών.

Η παρουσίαση της Εκθεσης έγινε χτες από το ΚΕΘΕΑ - σύμβουλος οργανισμός του ΟΗΕ σε θέματα ναρκωτικών - και σημεία της ανέδειξαν ο πρόεδρος, Γιώργος Μπαρδάνης και ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Βασίλης Γκιτάκος.

Μερικά από τα θέματα που αναδεικνύει η ανασκόπηση της παγκόσμιας κατάστασης από την Επιτροπή, είναι τα εξής:

  • Η κάνναβη είναι η πιο διαδεδομένη ουσία παγκοσμίως: Το 25,8% των μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις ΗΠΑ κάνει χρήση κάνναβης, το 1/4 των Ευρωπαίων έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μια φορά. Ταυτόχρονα, από το 2004 έως το 2011 καταγράφηκε 62% αύξηση των επειγόντων περιστατικών που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης, ενώ καταγράφεται σαφής τάση ανόδου των αιτημάτων πρώτης εισαγωγής σε θεραπεία για χρήση κάνναβης. Τα επίπεδα της δραστικής ουσίας ΤHC αυξάνονται από 3,96% το 1995 σε 12% το 2013.
  • Η κάνναβη εκτρέπεται από προγράμματα «ιατρικής χρήσης» στην παράνομη αγορά. Στις ΗΠΑ, σε όσες πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει προγράμματα ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η ουσία εκτρέπεται από τα προγράμματα αυτά στο παράνομο εμπόριο, αποτελώντας σημαντική πηγή παράνομης χρήσης, ιδιαίτερα από τους νέους. Στις πολιτείες που επιτρέπεται η «ιατρική χρήση», το 1/3 των τελειόφοιτων λυκείου έχουν κάνει χρήση κάνναβης τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέροντας ως πηγή προμήθειας την κάνναβη για ιατρικούς λόγους που είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο.
  • Αυξήθηκαν κατά 55% οι νέες ψυχοδραστικές ουσίες. Μέχρι τον Οκτώβρη του 2015, στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί 602 νέες ψυχοδραστικές ουσίες, αύξηση 55% σε σχέση με το 2014, κατά το οποίο είχαν αναφερθεί 388 νέες ουσίες. Πρόκειται για μια πολύ ετερογενή κατηγορία ουσιών, κυρίως συνθετικά κανναβινοειδή.

Παρά τα παραπάνω στοιχεία, ερωτήματα και παρεμβάσεις που ακολούθησαν από διάφορους «λαγούς», είχαν στόχο να επικεντρωθεί η συζήτηση στη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης, χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο τη «φαρμακευτική» χρήση της. Από την πλευρά της, η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η συζήτηση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης έχει ανοίξει, όχι τυχαία, και στη χώρα μας, συμπλέοντας με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις, βάζοντας στο στόχαστρο το μυαλό και την καρδιά της νεολαίας. Οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ υπογράμμισαν την ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη και σημείωσαν ότι «οι υπηρεσίες δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν για πολύ ακόμη να λειτουργούν με ελλείψεις και εργαζόμενους που μετακινούνται από τη μια πόλη στην άλλη για να καλύψουν τα κενά, όπως συμβαίνει στο ΚΕΘΕΑ, όπου είναι επείγουσα ανάγκη να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργείου για 35 προσλήψεις προσωπικού. Οι νέες ανάγκες δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται μόνο μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ, δηλαδή μέσα από νέες μονάδες με ημερομηνία λήξης. Οι ιδιωτικές χορηγίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κράτος στις υποχρεώσεις του απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη από βοήθεια». Από τη μεριά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ΚΥΑ για μονάδες παροχής στήριξης εξαρτημένων στις φυλακές.

Να σημειωθεί ότι σε λίγες βδομάδες πρόκειται να συγκληθεί σε ειδική σύνοδο στη Νέα Υόρκη η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου αναμένεται να διαμορφωθούν οι μελλοντικές πολιτικές κατευθύνσεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Σχεδιασμός και κλιμάκωση του αγώνα

Η ανάγκη αντεπίθεσης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση αναδείχτηκε χτες κατά τη διάρκεια της κοινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με θέμα «Συμπεράσματα από τους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος για τις σπουδές και το μέλλον μας και σχεδιασμός - κλιμάκωση για τη συνέχεια». Τη σύσκεψη συνδιοργάνωσαν οι Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι: Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Οδοντιατρικής, Φυσικού του ΕΚΠΑ, ΦΕΑ, ΝΦΕΕΜΠ, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας, ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ενώ παρευρέθηκαν εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα απ' όλες τις σχολές της Αθήνας.

Μπροστά στην απόφαση της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το έγκλημα του νέου Ασφαλιστικού, φοιτητές και σπουδαστές προσανατολίζονται στην ανάγκη να υπάρξει μαχητική προετοιμασία «κάθε μέρα, κάθε ώρα, στο δρόμο, με ανεβασμένες μορφές μέσα από μαζικές συλλογικές διαδικασίες, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις μας». Ακόμα, οι σύλλογοι προσανατολίζονται σε διήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων στις 9-10 Μάρτη για τα οξυμένα προβλήματα κάθε σχολής σε διοικήσεις, λέσχες σίτισης, ΕΛΚΕ κ.τ.λ. Ολη αυτή η δραστηριότητα να κορυφωθεί με μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 16 Μάρτη στο κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, οι Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί Σύλλογοι δυναμώνουν την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες. Θα συμμετάσχουν στην κοινή σύσκεψη που καλούν τα εργατικά σωματεία στην Αθήνα το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 10 το πρωί, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» και στη συγκέντρωση στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια με πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Στις 8 Μάρτη συμμετέχουν στη συγκέντρωση στα Προπύλαια για τη Μέρα της Γυναίκας. Τη Δευτέρα 21 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα ενάντια στο ρατσισμό, θα παρθούν πρωτοβουλίες μέσα στις σχολές, με συναυλίες, δρώμενα κ.τ.λ. και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις οργανωμένα στα hot spots, για να παραδοθεί η υλική βοήθεια που θα συγκεντρωθεί.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχώρησε χτες ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής, ζητώντας άμεσα λύσεις σε μία σειρά ζητήματα που αφορούν τις σπουδές τους. Ο Σύλλογος καλεί σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας στις 8 Μάρτη, στις 10.30 π.μ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν σπουδαστές από ΙΕΚ της Αττικής και ιδιαίτερα από τα ΙΕΚ Κόκκινου Μύλου και Χαϊδαρίου που είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στις Γενικές τους Συνελεύσεις, διεκδικώντας: Κατάργηση της εγκυκλίου για την υποχρεωτική δωρεάν πρακτική. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πλήρεις αποδοχές με βάση το κατώτερο μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη. Καμιά απουσία σε εργαζόμενους σπουδαστές για τις ώρες που εργάζονται. Να μην καλούνται να πληρώσουν για αναλώσιμα, βιβλία, δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για αναβάθμιση των σπουδών τους. Χτες, δεν κατέστη δυνατό να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προκειμένου να τοποθετηθεί το υπουργείο στα παραπάνω αιτήματα. Μετά από επιμονή των σπουδαστών, κλείστηκε ραντεβού για συνάντηση στις 8 Μάρτη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σε πορεία αναδιαρθρώσεων

Η πορεία υλοποίησης μίας σειράς αναδιαρθρώσεων και ο ρόλος του υπουργείου Παιδείας στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες η πολιτική ηγεσία του.

Οπως ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, την επόμενη βδομάδα κατατίθεται στη Βουλή σχέδιο νόμου με ρυθμίσεις για τους ερευνητικούς φορείς, που θέτει τις βάσεις για νόμο - πλαίσιο για την Ερευνα και Καινοτομία. Παράλληλα, εξαγγέλθηκε η δημιουργία του «Ιδρύματος Στήριξης Ερευνας και Καινοτομίας», που θα διαχειρίζεται πόρους (δημόσιους και ιδιωτικούς) για την Ερευνα και την «καινοτόμο επιχειρηματικότητα».

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες αναδιαρθρώσεις, δρομολογείται η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την Εκπαίδευση, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται, όπως ανακοινώθηκε, στα εξής: Ενιαίος χώρος Ερευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ολοήμερο σχολείο. Οικονομικά της Εκπαίδευσης. Κριτήρια και θεσμοί αξιολόγησης της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Εκπαίδευση στελεχών της Εκπαίδευσης. Πλαίσιο παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολικών μονάδων.

Μεταξύ άλλων το υπουργείο εξήγγειλε ένα νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή, χαρακτηρίζοντας αναγκαίο να προχωρήσει στο μεταξύ σε μία μεταβατική νομοθετική ρύθμιση, στην κατεύθυνση της ένταξης των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία. Μία θέση η οποία έχει συναντήσει έντονες αντιδράσεις καθώς η ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στα γενικά σχολεία, τους στερεί τελικά τη σχεδιασμένη και με επιστημονική φροντίδα ανάγκη της Ειδικής Αγωγής.

Ο υπουργός Παιδείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας πως ένα μερίδιο στην αντιμετώπισή του αφορά το υπουργείο, το οποίο θα εκπονήσει σχέδιο δράσης για ζητήματα εκπαίδευσης και στήριξης παιδιών και οικογενειών. Οι σχετικές δράσεις θα υλοποιηθούν, όπως ειπώθηκε, είτε με εθελοντική προσφορά είτε με ανακατανομές και προσλήψεις και στη βάση των δημοσιονομικών δεδομένων.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε ερωτώμενος και στο ζήτημα των προσλήψεων εκπαιδευτικών, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για διορισμούς 20.000 εκπαιδευτικών κλιμακωτά στην 3ετία. Δήλωσε πάντως πως το ζήτημα θα ενταχθεί σε συζήτηση για τα δημόσια οικονομικά και είναι αντικείμενο συζήτησης με τους «θεσμούς», ενώ «δεν είναι τίποτα σίγουρο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ