ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Παύση πυρός» με φόντο τις ρωσο-τουρκικές κόντρες

Σύρος στρατιώτης δυτικά της πόλης Χάμα
Σύρος στρατιώτης δυτικά της πόλης Χάμα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία συνεχίστηκε και χτες, με μεμονωμένες παραβιάσεις, τροφοδοτώντας παράλληλα τις κόντρες ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία με αφορμή τις αδιάκοπες επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», που ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τη συμφωνία παύσης πυρός που εφαρμόζεται από τις 27/2.

Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος διαπίστωσε έως χτες 31 παραβιάσεις της συμφωνίας παύσης πυρός, ενώ η Μαρία Ζακχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ότι η συμφωνία δεν έχει ημερομηνία «λήξης» δύο βδομάδων, όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν ορισμένα ΜΜΕ και η «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή» που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση στο τραπέζι των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη, που αναβλήθηκαν για τρίτη φορά, ώστε να γίνουν στις 9 αντί για τις 7 Μάρτη.

Η Ζακχάροβα κάλεσε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της συμφωνίας και επανέλαβε ότι οι Σύροι είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τη δομή της κυβέρνησής τους. Πρόσθεσε ακόμη ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα μείνει στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» «ούτε μία σπιθαμή» του συριακού εδάφους.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίς, ζήτησε «πλήρη παύση των συγκρούσεων και των επιδρομών του συριακού καθεστώτος και ιδιαίτερα των ρωσικών δυνάμεων», λέγοντας ότι εάν συνεχιστούν, «θα γίνουν φυσικά εμπόδιο πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη». Ο Μπιλγκίς κατηγόρησε έτσι εκ νέου συριακές και ρωσικές δυνάμεις ότι «επιτίθενται σε "μετριοπαθείς" αντικαθεστωτικές δυνάμεις», δίχως βεβαίως να παρουσιάσει το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο...

Στο μεταξύ, το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε πως ο συριακός στρατός συνέχισε μέσα στο περασμένο 24ωρο τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα» σε διάφορες επαρχίες της χώρας, όπως το Χαλέπι, η Χομς και η Σουέιντα. Συνάμα, Κούρδοι και Αραβες μαχητές που συγκροτούν τις λεγόμενες «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας», ανακατέλαβαν το λόφο Καστέλι από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα».

Επιχειρήσεις ιρακινού στρατού έξω από τη Βαγδάτη

Στο Ιράκ, πάλι, Αμερικανοί στρατιωτικοί επιβεβαίωσαν τη σύλληψη ηγετικού στελέχους των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Βόρειο Ιράκ, στη διάρκεια επιχείρησης που έκαναν Αμερικανοί κομάντος πριν τρεις βδομάδες. Παράλληλα, εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης εξέφρασε «ικανοποίηση» για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ξεκίνησε την Τρίτη ο ιρακινός στρατός στα περίχωρα της Βαγδάτης έναντι θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους». Επιχειρήσεις ξεκίνησαν και έξω από την πόλη Σαμάρα, ώστε να ανακοπούν ορισμένες από τις βασικές γραμμές ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών στη βόρεια ιρακινή πόλη Μοσούλη.

Παράλληλα, εκπρόσωπος οργάνωσης του ΟΗΕ στο Ιράκ (UNAMI) έκανε απολογισμό των θυμάτων βομβιστικών εκρήξεων και άλλων επιθέσεων στο Ιράκ το Φλεβάρη, ανεβάζοντας τους νεκρούς σε 670, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι πολίτες, και τους τραυματίες σε 1.290 (εκ των οποίων οι 1.050 άμαχοι). Πιο επικίνδυνη πόλη για αμάχους, από αυτή την άποψη, θεωρείται η Βαγδάτη.

Προειδοποιήσεις για το Φράγμα της Μοσούλης

Η ιρακινή κυβέρνηση υπέγραψε χτες συμφωνία με ιταλική κατασκευαστική εταιρεία, προκειμένου να γίνουν κρίσιμες εργασίες ενίσχυσης του φράγματος της Μοσούλης, που απειλείται με κατάρρευση λόγω πολυετούς έλλειψης έργων συντήρησης. Στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μηχανικοί που συμμετείχαν στην κατασκευή του φράγματος πριν περίπου 30 χρόνια, είπαν ότι εάν δεν αρχίσουν άμεσα και επί 24ώρου βάσεως οι εργασίες συντήρησης, τότε το φράγμα μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορούσε να καταρρεύσει, απειλώντας τη ζωή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ανθρώπων από κύμα ύψους 20 μέτρων, που θα σάρωνε, σε μία τέτοια περίπτωση, όχι μόνο την πόλη της Μοσούλης, αλλά και το Τικρίτ, τη Σαμάρα και τη Βαγδάτη...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε δολοφονίες εφήβων επιδίδονται πλέον σταθερά τα ισραηλινά στρατεύματα κατοχής, καθώς χτες νωρίς το πρωί σκότωσαν άλλους δύο 17χρονους. Τα θύματά τους ονομάζονται Λαμπίμπ Καλντούν Ανουάρ Αζάμ και Μοχάμαντ Χισάμ Αλί Ζαγκλαουάν, από το χωριό Καριούτ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Κατηγορούνται ότι μπήκαν νωρίς το πρωί στον παράνομο εβραϊκό εποικισμό Ελι (νοτίως της Ναμπλούς) και επιτέθηκαν με ρόπαλα σε έναν Εβραίο έποικο - έφεδρο του ισραηλινού στρατού, την ώρα που έβγαινε με στρατιωτική αμφίεση από το σπίτι του.

Ο υποτιθέμενος στόχος των δύο εφήβων φέρεται πως υπέστη ελαφρά τραύματα. Οι δύο νεαροί όμως έπεσαν νεκροί, λίγα λεπτά αργότερα, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που κλήθηκαν άμεσα στην περιοχή.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
Χαρακτήρισε τρομοκρατική οργάνωση τη Χεζμπολάχ

ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Μετά από απόφαση του εξαμελούς Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική. Ο γγ του GCC, Aμπντουλατίφ αλ Ζαγιάνι προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση κατηγορώντας τη Χεζμπολάχ για «εχθρικές πράξεις» στις χώρες - μέλη, όπως απόπειρες στρατολόγησης νέων μελών για διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, λαθρεμπόριο όπλων και εκρηκτικών, υποκίνηση ατόμων σε διασάλευση της τάξης και σε πράξεις βίας.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λιβάνου και στενός σύμμαχος της σαουδαραβικής μοναρχίας, Σαάντ Χαρίρι, μιλώντας από τη λιβανέζικη Βουλή που προσπάθησε ανεπιτυχώς, για μία ακόμη φορά, να εκλέξει νέο Πρόεδρο στη χώρα (όπως γίνεται εδώ και περίπου δύο χρόνια) δικαιολόγησε την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν αποτέλεσμα «των ενεργειών της Χεζμπολάχ στην περιοχή».

Αφορμή φέρεται πως έδωσε προχτεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στην οποία επέκρινε τη Σ. Αραβία για το προ δύο βδομάδων ταξιδιωτικό «εμπάργκο» κατά του Λιβάνου, την αναστολή χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στο λιβανέζικο στρατό ύψους 3 δισ. δολαρίων, για αναρίθμητες βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε Λίβανο, Συρία, Ιράκ και για τις επανειλημμένες σφαγές αμάχων στην Υεμένη, στο πλαίσιο της σαουδαραβικής ιμπεριαλιστικής επίθεσης.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρώτη καταψήφιση του Σάντσεθ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, έγινε χτες στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών, η πρώτη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ως εντολοδόχος πρωθυπουργός να αναλάβει το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη 2015. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο με 219 κατά, 130 υπέρ και μία αποχή και η επόμενη ψηφοφορία που θα απαιτείται η σχετική πλειοψηφία (στην περίπτωση που κάποιο κόμμα αποφασίσει να απόσχει κάτι που δεν φαίνεται πιθανό) ορίστηκε για αύριο το απόγευμα.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει 90 έδρες, υπερασπίστηκε τη συμφωνία - πρόγραμμα 200 σημείων, με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (ένα συνονθύλευμα κάτι σαν το «Ποτάμι» στη χώρα μας, που έχει με 40 έδρες.

Τα υποτιθέμενα αριστερά κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό «Ποδέμος» μαζί με σύμμαχα σχήματα (69 έδρες) η Ενωμένη Αριστερά (2 έδρες) όπως και άλλα εθνικιστικά και τοπικά σχήματα απέρριψαν τη συμφωνία και πρότειναν «αριστερή» συμφωνία», όμως και στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτή θα συγκέντρωνε 161 βουλευτές, νούμερο ανεπαρκές για την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι υπηρεσιακός πρωθυπουργός και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 123 έδρες επίσης καταψήφισε την υποψηφιότητα του Σάντσεθ, ασκώντας έντονη κριτική και δηλώνοντας ότι η στάση του Σάντσεθ οδηγεί σε μια περίοδο αβεβαιότητας, που, όπως είπε, θα αποφεύγονταν αν γινόταν συμμαχία με το κόμμα του. Στη χτεσινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι κατηγορίες και προσβολές περί διαφθοράς και ανικανότητας διαχείρισης (για να κρυφτεί προφανώς η κοινή στρατηγική για την καπιταλιστική ανάκαμψη), ενώ ιδιαίτερα προβλήθηκε από τα ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ η κίνηση του ηγέτη του «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά από την κεντρική ομιλία του να φιλήσει στο στόμα στο κέντρο της Βουλής τον επικεφαλής του σύμμαχου κόμματος από την Καταλονία «Εν Κομούν Ποδέμ», Χαβιέρ Ντομένετς.

ΙΡΑΝ
Προς ιδιωτικοποίηση η αυτοκινητοβιομηχανία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ανοικτή πρόσκληση στα ξένα μονοπώλια για «έφοδο» στην ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία απηύθυνε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, εκφράζοντας δημοσίως τη γνώμη του υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ιρανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, «Iran Khodro», με επιχείρημα την «αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητάς της» στην παγκόσμια αγορά.

«Η βιομηχανία αυτοκινήτων πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ολικά. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική», δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεοπτικό μήνυμά του στη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης για την αυτοκινητοβιομηχανία, στην Τεχεράνη, ζητώντας ουσιαστικά την εκχώρηση στα ξένα μονοπώλια και του εναπομείναντος 50% που ελέγχει το ιρανικό Δημόσιο στην ιρανική αυτοκινητοβιομηχανία «Κhodro».

Οι ενδιαφερόμενοι «μνηστήρες» της ιρανικής βιομηχανίας είναι οι Γάλλοι, καθώς ήδη προ διμήνου ο όμιλος PSA «Peugeot Citroen» υπέγραψε συμφωνία για την ίδρυση κοινοπραξίας με τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του Ιράν, «Khodro», χρησιμοποιώντας ως βατήρα το πλαίσιο στενής συνεργασίας που είχαν μεταξύ τους πριν την επιβολή διεθνών κυρώσεων στο Ιράν.

Η ιρανική εταιρεία «Khodro» έχει ιστορία μισού αιώνα και παράγει ετησίως 900.000 ΙΧ αυτοκίνητα διαφόρων τύπων. Σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή σε 3.000.000 οχήματα έως το 2025.

Αυτά ενώ χτες ανώτερο στέλεχος της ιρανικής πετρελαϊκής βιομηχανίας εκτίμησε ότι το Ιράν συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπο με περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς οι αγοραστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις τραπεζικές συναλλαγές και την ασφάλιση των πλοίων...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ