ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
8 Μάρτη: Τιμάμε τις εργαζόμενες και τους αγώνες τους

Την Παρασκευή 8 Μάρτη στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια η συγκέντρωση της Αθήνας

Motion Team

Αναδεικνύοντας την ανάγκη της οργάνωσης των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο επίκεντρο της προσοχής και της δράσης τους, προετοιμάζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ τις συγκεντρώσεις που οργανώνουν για να τιμήσουν την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια.

Σε αυτό έχουν ήδη καλέσει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Δημοσίου Αθήνας, ενώ σχετική ανακοίνωση έχει βγάλει και η ΕΕΔΥΕ. Ακόμα, μια σειρά σωματεία απευθύνουν κάλεσμα τόσο στη συγκέντρωση όσο και σε πρωτοβουλίες που οργανώνουν τα ίδια.

Οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας οργανώνουν ακόμα συγκεντρώσεις και σε:

  • Λάρισα (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση και την κήρυξη μιας ώρας στάσης εργασίας, την Πέμπτη 7 και την Παρασκευή 8 Μάρτη, σε όλους τους κλάδους του νομού. Καλεί τα σωματεία να αξιοποιήσουν τη στάση εργασίας για να προχωρήσουν σε εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Βόλος (6.30 μ.μ. πλατεία Πανεπιστημίου).
  • Μυτιλήνη (6.30 το απόγευμα, πλατεία Σαπφούς).
Υπόθεση του κινήματος ο αγωνιστικός εορτασμός

Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών και παράλληλα αφορμή για κάλεσμα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη, να πάρουν θέση στον αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας. Ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος, όπως και του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.

Φέτος, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις φτωχές αγρότισσες, τις συνταξιούχους, τις νέες των λαϊκών οικογενειών, τις μετανάστριες να παλεύουν με την ανεργία και τα εκρηκτικά ποσοστά της, με τη φτώχεια που απειλεί τις ίδιες και τις οικογένειές τους, με την επίθεση στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Ο εορτασμός της επετείου πρέπει να γίνει αφορμή για να οργανωθούν κινητοποιήσεις με αιχμή τα οξυμένα προβλήματα των γυναικών και των οικογενειών τους. Να γίνει ευκαιρία για να αναπτυχθεί συζήτηση και προβληματισμός για την ανάγκη να πάρουν οι γυναίκες μέρος στους ταξικούς αγώνες.

Σε αυτό το στόχο συμβάλλουν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες και η δράση που αναπτύσσει η Κοινωνική Συμμαχία. Με τις εξορμήσεις, τις συσκέψεις και τις εκδηλώσεις των σωματείων, των συλλόγων και των ομάδων της ΟΓΕ, με τις συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις, το μήνυμα των αγώνων της εργατικής τάξης και των γυναικών που ανήκουν σε αυτή, εκεί που χρειάζεται: Στις γυναίκες του μεροκάματου, που ζουν καθημερινά την απληρωσιά, το φόβο της απόλυσης και τις ανεργίας. Στις φτωχές αγρότισσες που βλέπουν τον κόπο τους να μεγαλώνει και παρ' όλα αυτά να μην μπορεί να θρέψει τις οικογένειές τους. Στις γυναίκες των μικρομάγαζων, που παλεύουν να επιβιώσουν δίπλα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Στις νέες μητέρες που τις εκβιάζουν να γεννήσουν σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που γεννούσαν οι γιαγιάδες τους, αν θέλουν να πάρουν το επίδομα τοκετού. Στις άνεργες που τους προτείνουν, αντί για δουλειά με δικαιώματα, θέσεις «μαθητείας» και «πρακτικής άσκησης» με μισθό ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα.

Η δράση μπροστά στην 8η Μάρτη μπορεί να γίνει κάλεσμα οργάνωσης για τις γυναίκες αυτές, αφετηρία για να ανέβει η συμμετοχή τους στο κίνημα και την πάλη. Να αφήσει παρακαταθήκη το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την ενίσχυση των σωματείων, των συλλόγων και των ομάδων γυναικών της ΟΓΕ, τη συστράτευση των αυτοαπασχολούμενων γυναικών με την ΠΑΣΕΒΕ, των φτωχών αγροτισσών με την ΠΑΣΥ, τη δράση των σπουδαστριών στο πλευρό του ΜΑΣ.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες

Με τις εξορμήσεις και τις περιοδείες που θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι δυνάμεις της Κοινωνικής Συμμαχίας σχεδιάζουν πλατύ άνοιγμα στις εργαζόμενες, στις αυτοαπασχολούμενες, στις νέες γυναίκες. Συγκεκριμένα:

-- Την Τρίτη 5 Μάρτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιήσουν περιοδεία στο Κέντρο Υποστήριξης του ΟΤΕ (Ιεροσολύμων και Σπάρτης, στην Αθήνα). Στις 5 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα βρεθούν στα εμπορικά μαγαζιά της οδού Πατησίων.

-- Ακόμα, την Πέμπτη 7 Μάρτη, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημαντικές πρωτοβουλίες παίρνουν τα συνδικάτα, στην προσπάθειά τους να έρθουν σε επαφή με τις εργαζόμενες στους κλάδους, να τις καλέσουν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, αλλά και να οργανωθούν στις γραμμές τους.

Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικών τιμά τη Μέρα της εργαζόμενης γυναίκας με εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 6 Μάρτη στις 16.30 στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, Ομόνοια).

Εκδήλωση με θέμα «Ο ρόλος της γυναίκας στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος» οργανώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής την Τετάρτη 6 Μάρτη στις 19.30, στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης (στο κτίριο του Δημαρχείου, Σοφοκλή Βενιζέλου 112-114).

«Αλληλεγγύη ή Φιλανθρωπία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ (ΠΑΣΑΣ/ΔΕΗ), στις 7 Μάρτη στις 10 το πρωί, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος).

Στη μάχη και οι δυνάμεις της ΟΓΕ

Πολύμορφη δράση, στα πλαίσια του εορτασμού της 8ης Μάρτη, σχεδιάζουν και υλοποιούν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ.

Ο σύλλογος Αιγάλεω οργανώνει εκδήλωση με θέμα «8η Μάρτη: ημέρα των γυναικών της εργατικής τάξης» σήμερα, Κυριακή, στις 19.00, στην αίθουσα του τοπικού παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως). Ο σύλλογος έχει ακόμα προγραμματίσει περιοδείες στις σπουδάστριες του ΙΕΚ και της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) της περιοχής, την Πέμπτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Ακόμα, το πρωί της Παρασκευής οργανώνει εξόρμηση στην πρωινή βάρδια των εργατριών στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Πεταλούδα», στις οποίες θα μοιράσει DVD αφιερωμένο στην 8η Μάρτη, ενώ στις 9.30 το πρωί θα περιοδεύσει στο χώρο του εργοστασίου μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο.

Μαζί με δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα περιοδεύσει αύριο, Δευτέρα, ο σύλλογος των Βριλησσίων στο Νοσοκομείο «Σισμανόγλειο».

Ο σύλλογος του Χαλανδρίου την Τετάρτη 6 Μάρτη θα κάνει σύσκεψη με θέμα την ανεργία των γυναικών, στις 8 Μάρτη θα περιοδεύσει στις εργαζόμενες στο Δήμο, ενώ το Σάββατο 9 Μάρτη θα παρακολουθήσει την παράσταση «Καληνύχτα Μαργαρίτα».

Ο Σύλλογος Κορυδαλλού οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών και στις κατακτήσεις τους τον 20ό αιώνα, την Τετάρτη 6 Μάρτη στις 18.30, στο Πνευματικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης 4).

Η ομάδα Γιαννιτσών της ΟΓΕ, σήμερα, Κυριακή, οργανώνει εκδήλωση για την αλληλεγγύη, στις 18.00 στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών (αίθουσα Υπολογιστών).

Πλούσιο πρόγραμμα με εξορμήσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις έχουν σχεδιάσει όλοι οι σύλλογοι και οι ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν σε εκδήλωση το πρωί της 8ης Μάρτη, με τις περίπου 80 εργαζόμενες της επιχείρησης «FOKAS» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, έξω από το χώρο του καταστήματος.

Ο «902 TV» εκπέμπει ψηφιακά

Η «ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΕ» ανακοινώνει ότι από χτες Σάββατο, 2 Μάρτη, η τηλεόραση του «902» «πέρασε» στο ψηφιακό καθεστώς μετάδοσης, παρέχοντας στους τηλεθεατές όλα τα σχετικά πλεονεκτήματα της ποιότητας του ψηφιακού σήματος.

Οι τηλεθεατές θα βρίσκουν τον «902 TV» στο ψηφιακό μπουκέτο της DIGEA, μαζί με όλα τα υπόλοιπα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι συχνότητες ανά κέντρο εκπομπής και περιοχή είναι οι παρακάτω:

Ακαρνανικά (Αιτωλοακαρνανία): 37

Πλάκα (Αλεξανδρούπολη): 32

Αίγινα και Υμηττός: 47

Φιλίππειο και Χορτιάτης (Θεσσαλονίκη): 29

Ξυλόκαστρο: 43

Δοβρούτσι (Θεσσαλία): 29

Αρόη (Πάτρα): 46

Μόντε Σμιθ (Ρόδος): 38

Στις περιοχές, που δεν καλύπτονται ακόμη από την ψηφιακή μετάδοση, θα συνεχιστεί κανονικά η αναλογική μετάδοση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ