ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΟΑΕΔ
Βουλιάζει ακόμα πιο βαθιά στην εξαθλίωση τη λαϊκή οικογένεια

Σε ξεσηκωμό ενάντια στην εγκατάλειψη των ανέργων καλεί το ΠΑΜΕ και την Τετάρτη 7/3 οργανώνει πολύμορφες παρεμβάσεις έξω από τα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε όλη τη χώρα

Τώρα πρέπει να γιγαντωθεί η πάλη όλου του λαού για να μην εγκαταλειφθούν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους
Τώρα πρέπει να γιγαντωθεί η πάλη όλου του λαού για να μην εγκαταλειφθούν οι άνεργοι και οι οικογένειές τους
Δραματικές αλυσιδωτές συνέπειες θα έχει για τη λαϊκή οικογένεια η μείωση του επιδόματος ανεργίας (από τα 461,50 ευρώ πηγαίνει στα 360), αλλά και των άλλων επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. Επιδομάτων που ούτως ή άλλως δίνονταν σε ένα μικρό μέρος των ανέργων και άλλων δικαιούχων (είναι χαρακτηριστικό ότι το πενιχρό επίδομα έπαιρναν μόλις 3 στους 10 επίσημα καταγεγραμμένους ανέργους) και μάλιστα όχι για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Σε γενικό ξεσηκωμό καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας το ΠΑΜΕ μπροστά στο σφαγιασμό και του επιδόματος ανεργίας.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας σε γενικό ξεσηκωμό μπροστά στο σφαγιασμό και του επιδόματος ανεργίας από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και τους συμμάχους της, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους μηχανισμούς της. Να καταδικάσουν τα μέτρα. Ακόμα και τα ψίχουλα των 461 ευρώ το μήνα ως επίδομα ανεργίας για τους "υπηρέτες" του κεφαλαίου είναι πολλά, γι' αυτό και θέλουν να το πάνε στα 360 ευρώ. ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. όλες οι ευρωυποταγμένες δυνάμεις σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο με την πολιτική τους οδηγούν στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και έφτασαν στο 19,9% το ποσοστό της επίσημης ανεργίας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα της Αθήνας και τους ανέργους, τους εργαζόμενους, τις επιτροπές ανέργων, τις λαϊκές επιτροπές να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων τη Δευτέρα 5/3 στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στη βαρβαρότητα που σχεδιάζουν. Καλεί επίσης όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, όλες τις λαϊκές οργανώσεις την Τετάρτη 7/3 να προχωρήσουν σε μαζικές, πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλα τα ΟΑΕΔ σε όλες τις περιοχές της χώρας, προβάλλοντας και συζητώντας με τους ανέργους και τους εργαζόμενους την ανάγκη για μαζική αντίδραση στην εξαθλίωση, για καταδίκη των μέτρων και διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων μέσα από οργανωμένη, εργατική, λαϊκή παρέμβαση μέχρι να συντρίψουν την άθλια πολιτική τους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να φουντώσει το πανεργατικό μέτωπο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας τονίζει για το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μητρότητας και τα άλλα επιδόματα του ΟΑΕΔ:

«Η σφαγή των επιδομάτων πείνας για την ανεργία, τη μητρότητα, εποχικών επιδομάτων κ.ά. αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες αντεργατικές αθλιότητες που μαζί διαπράττουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και μεγαλοεπιχειρηματίες. Με 360 ευρώ το μήνα δεν ζουν ούτε τα σκυλιά και οι γάτες του μεγαλοβιομήχανου Μάνεση της Ελληνικής Χαλυβουργίας και του κάθε μεγαλοβιομήχανου. Κι όμως αυτοί μαζί με την κυβέρνησή τους και την ΕΕ θέλουν οι εργάτες τους να σκοτώνονται στη δουλειά για 500 ευρώ και όταν τους απολύουν να "ζουν" με συσσίτια ελεημοσύνης. Η αθλιότητά τους δεν έχει όρια.

Εξοργιστική είναι η νέα μείωση κατά 22% του επιδόματος που λαμβάνουν για έξι μήνες οι εργαζόμενες που γίνονται μητέρες. Είναι ανατριχιαστικό το φαινόμενο όλο και πιο πολλές λαϊκές οικογένειες να μην μπορούν να συντηρήσουν τα παιδιά τους και να τα παραδίδουν σε ιδρύματα και η συγκυβέρνηση να συνεχίζει και να κλιμακώνει την απάνθρωπη πολιτική της. Αυτό σημαίνει ειδικά για τα νεαρά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης λόγω της ανεργίας, των χαμηλών μισθών, των χρεών, της έλλειψης πρόνοιας και παιδικών σταθμών, ότι προστίθενται νέα εμπόδια στην απόκτηση παιδιών.

Βαθαίνει η εξαθλίωση εργαζομένων, όπως των οικοδόμων, των μεταλλεργατών, των ξενοδοχοϋπαλλήλων κ.ά., που λαμβάνουν εποχικά επιδόματα για να μπορούν να καλύπτουν κάποιες από τις ανάγκες, αφού σε ετήσια βάση εναλλάσσονται μεταξύ δουλειάς και ανεργίας.

Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο των καπιταλιστών, των κομμάτων και των συνδικαλιστών που τους υπηρετούν. Στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας δικαιολογούν την επιβολή μισθών εξαθλίωσης και την ίδια στιγμή μετατρέπουν τα επιδόματα ανεργίας σε ψίχουλα. Με εκβιασμούς, ψέματα και απειλές κρύβουν από τους εργαζόμενους ότι η ανάπτυξη που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος, γι' αυτούς γεννά ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, παρόλο που ο πλούτος που παράγουν είναι αμύθητος και οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μεγάλες και αναξιοποίητες.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι νέοι, όλη η εργατική τάξη πρέπει να συσπειρωθεί σε ένα ενιαίο μέτωπο για να φουντώσει σε κάθε τόπο δουλειάς και κλάδο το πανεργατικό μέτωπο για να εμποδιστεί η σφαγή μισθών, για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, για να ανατραπεί η συγκυβέρνηση, η δικτατορία των μονοπωλίων, των καπιταλιστών. Αυτό το νέο κύμα αντίστασης από τα κάτω άρχισε. Πρέπει να γιγαντωθεί.

Εργάτες, εργάτριες ψηλά το κεφάλι! Αξιοποιήστε την ταξική σας δύναμη. Εσείς μπορείτε και πρέπει να ηγηθείτε της μεγάλης συμμαχίας της αντεπίθεσης, της ανατροπής, για την εργατική λαϊκή εξουσία. Για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ. Ετσι η ανάπτυξη θα υπηρετεί τις δικές σας ανάγκες. Αυτή θα εξασφαλίζει δουλειά για όλους και την ικανοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΠΑΜΕ
Εκδήλωση σήμερα για τα παιδιά των ανέργων

Παιδική εκδήλωση με θέμα «αλληλεγγύη στα παιδιά των ανέργων» οργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα, Σάββατο, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

«Η αλληλεγγύη είναι όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης, θέλουμε για τα παιδιά μας να μπολιάζονται με τις μορφές, την αναγκαιότητα και τη δυναμική που περικλείει η έμπρακτη έκφραση της αλληλεγγύης», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Καλεί τους νέους γονείς, εργαζόμενους και άνεργους να φέρουν τα παιδιά τους, καθώς και τα συνδικάτα να ενημερώσουν τα μέλη τους και τις επιτροπές ανέργων.

Συγκεντρώσεις με μέλη του ΠΓ της ΚΕ
  • Η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση «Για τη συμμετοχή των νέων γυναικών στην ταξική πάλη». Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος», στο Αιγάλεω (Δημαρχείου και Κουντουριώτου, κοντά στο σταθμό μετρό Αιγάλεω). Θα μιλήσει η Λουΐζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Το Σάββατο 10/3 σε πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Λευκάδα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου (παλαιό δημαρχείο) στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Ομιλίες της Αλέκας Παπαρήγα

Με θέμα τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στη ζωή της εργαζόμενης γυναίκας και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει:

  • Την Τετάρτη 7 Μάρτη, στις 6:30 μ.μ., σε συγκέντρωση της ΝΟ Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο Γκάζι, στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» (Πειραιώς 100, κτίριο Δ2, αμφ. 9,84).
  • Την Πέμπτη 8 Μάρτη, στη 1 το μεσημέρι, σε εκδήλωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΝΟ ΑΕΙ Αττικής της ΚΝΕ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αίθουσα Σάκη Καράγιωργα 2).
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα

Ενάντια στο βάρβαρο πετσόκομμα του επιδόματος ανεργίας. Στις 11 π.μ. στο υπουργείο (Σταδίου 29) το ραντεβού

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρά τη Δευτέρα στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, ενάντια στη βαρβαρότητα του πετσοκόμματος του επιδόματος ανεργίας. Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η επιχείρηση κατάργησης των εποχιακών επιδομάτων και η μείωση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, σε μια περίοδο που με την πολιτική που εφαρμόζεται αυξάνονται αλματωδώς οι άνεργοι, μειώνονται μισθοί και μεροκάματα, καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν πανάκριβα μια σειρά κοινωνικές παροχές που μειώνετε ή καταργείτε, ισοδυναμεί με τη χαριστική βολή, τους αφαιρείτε στην κυριολεξία το δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα το 80% και πλέον του κλάδου των κατασκευών είναι άνεργοι και το υπόλοιπο υποαπασχολείται. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε αυτή τη βαρβαρότητα. Αρνούμαστε να γίνουμε η καύσιμη ύλη στην ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης». Η Ομοσπονδία απαιτεί να παρθεί πίσω η απαράδεκτη υπουργική απόφαση που σαρώνει τα πενιχρά επιδόματα και προχωρά τη Δευτέρα 5 Μάρτη 2012, στις 11 π.μ. σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο (Σταδίου 29) απαιτώντας και συνάντηση με τον υπουργό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ