ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Μάρτη 2002
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εμβόλιο κατά της χοληστερίνης!

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, επιδημιολογικές μελέτες στην Ιαπωνία εντόπισαν αρκετές οικογένειες με ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα HDL («καλή» χοληστερίνη), χαμηλά επίπεδα LDL («κακή» χοληστερίνη) και - σαν αποτέλεσμα αυτής της αναλογίας - πολύ μικρό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό το προφίλ συνδέεται με μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο υπεύθυνο για την κατασκευή της πρωτεΐνης μεταφοράς χοληστερυλεστέρα (CETP). Η HDL μεταφέρει τη χοληστερόλη από τις αρτηρίες όπου συσσωρεύεται πίσω στο συκώτι. Αλλά, παράλληλα, ανατροφοδοτεί την LDL σε ένα σύνθετο κύκλο, που αποσκοπεί στη διατήρηση της κατάλληλης συγκέντρωσης και κατανομής της χοληστερόλης στον οργανισμό. Σε φυσιολογικά επίπεδα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη βιοσύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών, των ορμονών και άλλων απολύτως απαραίτητων ουσιών. Το μόριο που μεταφέρει τη χοληστερόλη μεταξύ HDL και LDL είναι το CETP.

Οι επιστήμονες θεώρησαν το CETP σαν ένα καλό στόχο για την κατασκευή φαρμάκων κατά της αρτηριοσκλήρωσης. Αντί να επικεντρώσουν στην HDL ή την LDL χωριστά, οι ερευνητικές ομάδες των φαρμακευτικών εταιριών προτίμησαν να αλλάξουν την ισορροπία, διατηρώντας μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης στην HDL και, κατά συνέπεια, μειώνοντας το ποσοστό που μεταφέρεται στην LDL. Ολη η έρευνα αποσκοπούσε στη σύνθεση νέων φαρμάκων, μέχρι που μια νέα εταιρία, προερχόμενη από το χώρο της φαρμακευτικής του ανοσοποιητικού συστήματος, αποφάσισε να κάνει μια ανορθόδοξη προσέγγιση του προβλήματος. Αφού ξέρουμε να φτιάχνουμε εμβόλια, γιατί να μη δοκιμάσουμε να φτιάξουμε ένα εμβόλιο και για τη χοληστερίνη, σκέφτηκαν. Απίθανο, αλλά λειτούργησε.

Για να κατασκευάσουν ένα εμβόλιο για το CETP, έπρεπε να πετύχουν αυτό που κάνει ο οργανισμός κατά λάθος στις ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα Τ (ένα είδος λεμφοκυττάρων) αναγνωρίζουν συγκεκριμένα αντιγόνα (τμήματα μορίων, ενάντια στα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα εξαπολύει πόλεμο). Το ανοσοποιητικό σύστημα συνήθως δεν επιτίθεται στα μόρια του ίδιου του οργανισμού, μπορεί, δηλαδή, να διακρίνει το «ξένο» από το «δικό». Ενα εμβόλιο για το CETP θα έπρεπε να ξεγελάσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να επιτεθεί ενάντια σε ένα στόχο που μέχρι τώρα αγνοούσε. Παραπέρα, η στόχευση θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά το CETP, ώστε τα «φίλια πυρά» να μην καταστρέψουν και άλλες χρήσιμες πρωτεΐνες.

Αυτή ακριβώς η λειτουργία έγινε δυνατή, συνδυάζοντας στο μόριο του εμβολίου μια περιοχή 16 αμινοξέων του CETP, που δε συναντάται σε καμιά άλλη πρωτεΐνη του ανθρώπινου σώματος και μια περιοχή 14 αμινοξέων της τοξίνης του τετάνου. Το αντιγόνο που δημιουργήθηκε προκάλεσε στον οργανισμό των πειραματόζωων, μια έντονη ανοσοποιητική αντίδραση, όχι μόνον εναντίον του, αλλά και ενάντια στο CETP. Σαν αποτέλεσμα, η συγκέντρωση της HDL αυξήθηκε κατά 42% και της LDL μειώθηκε κατά 24%. Το εμβόλιο αυτό είναι τώρα στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Η χρήση εμβολίου για την αποτροπή της αρτηριοσκλήρωσης έχει δύο πλεονεκτήματα, σε σχέση με τα συμβατικά φάρμακα που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Το πρώτο είναι ότι επειδή ο στόχος προσδιορίζεται με απόλυτη ακρίβεια, έχει λιγότερες παρενέργειες (μένει να επιβεβαιωθεί από τις δοκιμές). Το δεύτερο είναι ότι τα φάρμακα κατά της χοληστερόλης πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, κάτι που οι ασθενείς παραμελούν. Το εμβόλιο θα χρειάζεται να γίνεται μια φορά κάθε έξι μήνες και συγκριτικά με τα φάρμακα που θα καταναλώνονταν στο διάστημα αυτό, θα είναι φτηνότερο.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»

Επικίνδυνοι στρόβιλοι

Οπως μια βάρκα αφήνει απόνερα, έτσι και ένα αεροπλάνο δημιουργεί κυματισμούς, αλλά και στροβιλισμούς του αέρα στο πέρασμά του. Οι στροβιλισμοί αυτοί, που στη φωτογραφία αποτυπώνονται καθαρά χάρη στον καπνό, είναι πολύ επικίνδυνοι για τα αεροπλάνα που ακολουθούν, αφού σε περιπτώσεις άπνοιας μπορεί να διατηρηθούν για αρκετά λεπτά και να φτάσουν μέχρι και 12 χιλιόμετρα μακριά. Οι ανεξήγητες πτώσεις μερικών αεροσκαφών ίσως να σχετίζονται με το φαινόμενο, που είναι βέβαια πιο έντονο στα μεγαλύτερα αεροπλάνα. Σαν αποτέλεσμα, οι κατασκευάστριες εταιρίες μελετούν, το τελευταίο διάστημα, αλλαγές στην αεροδυναμική των νέων σκαφών τους, ώστε να μειώνεται η ισχύς και η διάρκεια αυτών των στροβιλισμών. Ωστόσο, καμιά σχετική προσαρμογή δεν πρόκειται να κάνουν αν δε φανεί ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει τις πωλήσεις. Οπως λέει ένας ερευνητής, δύσκολα μπορεί (σ.σ. στον καπιταλισμό) να δικαιολογηθεί μια τεχνολογία που θα «ωφελήσει εκείνον που έρχεται πίσω σου»...

Μέρη του λόγου

Οι άνθρωποι μπορούν να απαγγέλλουν ποίηση, ενώ οι πίθηκοι ξαδέρφια μας μπορούν απλώς να μουγκρίσουν ή να αλαλάξουν το θαυμασμό τους για τον ιαμβικό πεντάμετρο. Ομως η περιοχή του εγκεφάλου με τη μεγαλύτερη εξειδίκευση για την ομιλία έχει πολύ πιο μακρά εξελικτική ιστορία απ' ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Πρόκειται για την περιοχή Μπρόντμαν 44, που βρίσκεται μέσα στην περιοχή Μπρόκα. Η περιοχή Μπρόντμαν είναι απολύτως απαραίτητη για την ομιλία και στους ανθρώπους είναι μεγαλύτερη στο αριστερό απ' ό,τι στο δεξιό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι αυτή η ασυμμετρία υπάρχει και σε άλλους μεγάλους πιθήκους, όπως οι χιμπατζήδες, οι μπονόμπος και οι γορίλες. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η περιοχή αυτή ίσως σχετιζόταν αρχικά με την ικανότητα επικοινωνίας με νοήματα και χειρονομίες, που στην εξέλιξή της έγινε το κέντρο λόγου στο σύγχρονο άνθρωπο.

Ηλεκτρόλυση με τη λιακάδα

Στα υψηλότερα σημεία της λίστας επιθυμιών των χημικών είναι ένα υλικό που θα χρησιμοποιεί τον ήλιο για να διασπά το νερό στα στοιχεία που το απαρτίζουν: υδρογόνο και οξυγόνο. Τα φυτά δεν έχουν καμιά δυσκολία να πετυχαίνουν καθημερινά αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα, μέσω της φωτοσύνθεσης. Οι άνθρωποι δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να το πετύχουν με τρόπο που το παραγόμενο υδρογόνο να είναι φτηνό για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο. Οι υπάρχοντες φωτοκαταλύτες διαβρώνονται γρήγορα ή είναι πολύ αναποτελεσματικοί, λειτουργώντας μόνο σε μια μικρή περιοχή της ακτινοβολίας που μας στέλνει ο ήλιος, την υπεριώδη. Η περιοχή αυτή αποτελεί μόνο το 4% σε σχέση με την περιοχή του ορατού φάσματος που καταλαμβάνει το 43% του ηλιακού φάσματος. Ερευνητές στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ότι η προσθήκη νικελίου σε ένα μεικτό οξείδιο του ινδίου και τανταλίου δίνει μια σταθερή ουσία που λειτουργεί και στο βιολετί τμήμα του ορατού φάσματος. Στόχος τώρα είναι να επεκταθεί η αποτελεσματικότητα μετατροπής του νέου φωτοκαταλύτη και σε άλλα τμήματα του ορατού φάσματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ