ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2018 - Κυριακή 4 Μάρτη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Μαχητική απάντηση φαντάρων

Β' Μέρος

Στο προηγούμενο δισέλιδο (17/2) δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος επιστολής φαντάρου, σχετικά με το πώς η σθεναρή στάση από πρωτοπόρους φαντάρους, η ανοιχτή καταγγελία και η άρνηση να φωνάξουν φασιστικά - εθνικιστικά συνθήματα που ακούγονταν σε στρατόπεδα της Κύπρου, είχαν ως αποτέλεσμα τα εμετικά συνθήματα να έχουν μειωθεί αποφασιστικά. Σήμερα δημοσιεύουμε το δεύτερο μέρος της επιστολής.

***

Αυτό το γεγονός (σ.σ. της διατεταγμένης αναφώνησης εθνικιστικών - ρατσιστικών συνθημάτων και της διαμαρτυρίας που οδήγησε στη διακοπή τους), και άλλα αντίστοιχα γεγονότα που έγιναν μπροστά σε δεκάδες άλλους φαντάρους, άνοιξαν αμέσως τη συζήτηση. Εκτός από την ανακούφιση για το γεγονός ότι σταμάτησαν τα συνθήματα, πολλοί φαντάροι ενδιαφέρθηκαν, έκαναν ερωτήσεις, προσπάθησαν να ψάξουν και να βρουν απαντήσεις στα λογικά ερωτήματα που έχουν γενικά για την κατάσταση στην περιοχή, τους οξυμένους ανταγωνισμούς, την πιθανότητα πολεμικής σύρραξης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, αλλά και γύρω από το Κυπριακό, την ιστορία του, τη σύγχρονη διαπάλη.

Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, τη συζήτηση, πολλοί ΕΛΔΥΚάριοι αποκρούουν καθημερινά τα κηρύγματα εθνικισμού και σοβινισμού, διαμορφώνουν κριτήριο ώστε να μην παρασύρονται και να διαβάζουν προσεκτικά και άλλες εξελίξεις που έρχονται στο προσκήνιο, όπως αυτές με την ΠΓΔΜ. Μέσα από αυτήν τη συζήτηση, που πρέπει και μπορεί να αγκαλιάσει όλα τα στρατόπεδα, όλους τους λόχους, όλους τους θαλάμους, δεν μένει χώρος ούτε για το εθνικιστικό - φασιστικό δηλητήριο, ούτε για την παγίδα του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου μέσω της οποίας επίσης επιχειρείται να προωθηθούν τα βρώμικα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η συζήτηση αυτή βοηθά για να εξηγείται η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην πραγματική της βάση, που δεν είναι άλλη από την ανάγκη των τουρκικών μονοπωλίων για περισσότερο ζωτικό χώρο, για να εξασφαλίσουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά τους συμφέροντα σε μία μεγάλη περιοχή, από την Κεντρική Ασία έως το Κέρας της Αφρικής και τα Βαλκάνια. Να εξηγείται δηλαδή ότι η επιθετικότητα αυτή δεν είναι αποτέλεσμα ενός τρελού (του Ερντογάν), ούτε επειδή το επιβάλλει η ισλαμική θρησκεία ή κάποιος «προαιώνιος νόμος» έχθρας ανάμεσα στον τουρκικό και τον ελληνικό λαό. Γίνεται κατανοητό επίσης ότι τα συνθήματα για επιδρομές του ελληνικού στρατού στη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο αντικειμενικά είναι «βούτυρο στο ψωμί» της τουρκικής ηγεσίας, που μιλά ανοιχτά για διεκδικήσεις στο Αιγαίο, για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και των υπαρχόντων συνόρων. Και ως γνωστόν, τα σύνορα αλλάζουν με αίμα, με πόλεμο, κι αυτό απασχολεί έντονα τους Ελληνες φαντάρους που υπηρετούν στην Κύπρο.

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι φαντάροι πιστεύουν στη δύναμή τους, στην αξία της διεκδίκησης. Μαθαίνουν να αγωνίζονται στην πραγματική ζωή και για την πραγματική ζωή, για να κάνουν μια θητεία με το κεφάλι ψηλά, και να μη φοβούνται. Να μην περιορίζεται για παράδειγμα η διαμαρτυρία τους απέναντι στον ένα ή τον άλλο διοικητή που θεωρούν ότι είναι άδικος, ούτε στο να παίρνει το χαρακτήρα το πολύ - πολύ ανώνυμων ραβασακίων σε ιστοσελίδες υποτίθεται για τα δικαιώματα των φαντάρων, που εκτός ότι βρίθουν από ανακρίβειες, έχουν αποδειχθεί πολλές φορές μάστορες στην επίθεση ενάντια στη συλλογική διεκδίκησή τους και των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πρωτοστατούν σ' αυτή. Γιατί τελικά, και μέσα στα στρατόπεδα όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Και οι φαντάροι ξέρουν και εκτιμούν τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και άλλους φαντάρους που συμπορεύονται μαζί τους, ως παλικάρια που διεκδικούν και βγαίνουν μπροστά, και ξέρουν επίσης να μην εμπιστεύονται αυτούς που μπορεί να κοιμούνται στο διπλανό κρεβάτι, δεν έχουν βγάλει άχνα για μήνες, ωστόσο πίσω από τα πληκτρολόγια παριστάνουν τους ...Σπάρτακους.

Συμπέρασμα: Η αντιπαράθεση, η σύγκρουση, ανοίγει δρόμους. Απαρτα κάστρα δεν υπάρχουν. Και μέσα στον αστικό στρατό, μπορούν να κερδίζονται - και κερδίζονται - συνειδήσεις, ιδιαίτερα των φαντάρων, αλλά και κάποιων στελεχών που προέρχονται από την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη θητεία, όπως συνοψίζονται και στην Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή το Σεπτέμβρη του 2017, έχουν μεγάλη απήχηση, στο βαθμό φυσικά που έρχονται σε επαφή με αυτές οι φαντάροι, οι οικογένειές τους και στελέχη των ΕΔ.


Νίκος ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Στρατιώτης ΕΛΔΥΚ

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

«Μην ανησυχείτε, απλά ο γείτονάς μας είναι επιθετικός. Ο τουρκικός λαός έχει στο DNA του την κλεψιά, τις σφαγές και τους βιασμούς, αυτή είναι η ιστορία του».

Αυτό το ρατσιστικό δηλητήριο ήταν η απάντηση αξιωματικού στις ερωτήσεις μας που αφορούσαν τα περιστατικά στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η ένταση.

Φαντάροι από την Κύπρο

***

Στη Σχολή Εκπαίδευσης Τεχνικών Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΤΗΛ) στον Πύργο Ηλείας, ένας αξιωματικός αξιοποίησε τη θέση του για να κάνει «κήρυγμα» για τη Μακεδονία στην αναφορά. Δήλωσε προς τους στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους: Είδατε τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Από αύριο να βγάλετε φωνούλα. Θα μάθετε όλοι να τραγουδάτε το «Μακεδονία ξακουστή...». Μάλιστα συνέχισε... όποιος αρνηθεί να το τραγουδήσει θα τον αφαλοκόψω!!!

Φαντάροι από ΣΕΤΤΗΛ, Πύργος Ηλείας

***

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα αποκρύπτουν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Τα στελέχη του στρατού μάς μιλάνε για τα συλλαλητήρια... «διαπραγματευτικό χαρτί για τη χώρα». Ολοι προσπαθούνε να μας εμπλέξουν σε επικίνδυνα σχέδια. Τους απαντάμε: Δεν έχουμε καμία σχέση με τις εθνικιστικές κραυγές που θέλουνε να φωνάζουμε. Δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο ελληνικός λαός, πόσο μάλλον οι φαντάροι, ξέρουμε την ιστορία μας, από τους Βαλκανικούς πολέμους, τον Α' ΠΠ και τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και την επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο, τι σημαίνει μεγαλοϊδεατισμός. Ξέρουμε τη νέα Μεγάλη Ιδέα, τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας». Ξέρουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι τσακωμένο με την ειρήνη. Ξέρουμε ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους γύρω λαούς. Κανένας στρατιώτης να μην παρασέρνεται από εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα.

«Μα τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι

εσύ κοιτάς τα αρχαία σου τα κάλλη

και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς

το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς»

Φαντάροι από τη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών (ΛΔ/ΣΔΙΕΠ) και τη Μεραρχία Υποστηρίξεως (ΛΣ/ΜΕΡΥΠ), στη Θεσσαλονίκη

Κατρακύλα χωρίς όρια...

Στις 20/2, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή κοινό δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Στο έγγραφο της ΠΟΕΣ αναφέρονταν τα παρακάτω:

«Δεν έχουμε κομματικές ή οποιεσδήποτε άλλες εξαρτήσεις,

Δεν είμαστε θεσιθήρες που δίνουμε τη μάχη για την καρέκλα,

Δεν λαμβάνουμε οικονομική ή άλλη ενίσχυση από καμία πολιτική παράταξη,

Δεν υποστηρίζουμε καμία κυβέρνηση ή κόμμα,

Δεν είμαστε προνομιακοί συνομιλητές οργανώσεων που η δράση τους ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για βαρύτατες κατηγορίες,

Δεν είμαστε καθ' οποιονδήποτε τρόπο κάποιο είδος κλίκας,

Δεν υπάρχουμε για να κάνουμε εξυπηρετήσεις, δεν είμαστε πολιτικό γραφείο».

Η ΠΟΜΕΝΣ στην ανακοίνωσή της, θεωρώντας ότι οι παραπάνω θέσεις «φωτογράφιζαν» μέλη της, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καλούμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και την Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών, να διερευνήσουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητες όσα εμμέσως πλην σαφώς "καταγγέλλονται" με το ανωτέρω "κοινό δελτίο Τύπου". Είμαστε πρόθυμοι να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε έρευνα και έλεγχο...».

Ανεξάρτητα από τη γνώμη που ο καθένας μπορεί να έχει σχετικά με τα τεκταινόμενα και την αντιπαράθεση απόψεων γύρω από τη λειτουργία των Ενώσεων Στρατιωτικών και τις θέσεις που εκφράζονται για τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εκείνο που προκαλεί εντύπωση - και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο - είναι η επίκληση της παρέμβασης από την ΠΟΜΕΝΣ τόσο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, όσο και της Εισαγγελίας Στρατοδικείου Αθηνών.

Οι πρακτικές αυτές αποτελούν αντιδραστικές μεθόδους, με ωμές παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και των δικαστηρίων στη συνδικαλιστική οργάνωση και πρακτική, με διορισμούς διοικήσεων και διώξεων συνδικαλιστών.

Πρόκειται για προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής έκφρασης, γνώμης και δράσης, πρακτική που δεν επιτρέπει τη διαφορετικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση της ΠΟΜΕΝΣ, χέρι - χέρι κυβέρνηση, στρατιωτική ηγεσία και Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών, μαζί με πρόθυμους «συνδικαλιστικούς εκπροσώπους», θα αναλαμβάνουν την «έρευνα και τον έλεγχο» δελτίων Τύπου που δεν θα εκφράζουν τις απόψεις της ΠΟΜΕΝΣ. Είναι απαράδεκτη η απαίτηση να εφαρμοστούν οι ανάλογες συνέπειες και κυρώσεις.

Η λειτουργία των Ενώσεων Στρατιωτικών κατακτήθηκε με αγώνες, διώξεις, απέναντι στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας. Η προσπάθεια χειραγώγησης της συνδικαλιστικής λειτουργίας και πρακτικής των στρατιωτικών θα πέσει στο κενό, όσους κρατικούς και στρατιωτικούς μηχανισμούς κι αν προσπαθούν κάποιοι να ενεργοποιήσουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ