ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Να παύσει κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Την παύση κάθε σχεδίου ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων ζητά με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θ. Παφίλης, προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογραμμίζει: «Η ΛΑΡΚΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική βιομηχανική μονάδα, που συνδέεται με την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας. Είναι πρώτη σε παραγωγή νικελίου στην Ευρώπη και πέμπτη σε ολόκληρο τον κόσμο. Εχει στρατηγική σημασία για την οικονομία της χώρας.

Φτιάχτηκε και εξελίχθηκε εδώ και 50 χρόνια με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της, για να καταλήξει σε δήθεν δημόσιο έλεγχο, με κυρίαρχη συμμετοχή των τραπεζών και της ΔΕΗ. Διακηρυγμένη πρόθεση των προηγούμενων, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης, στο πλαίσιο συγκεκριμένων κατευθύνσεων της ΕΕ, είναι η ιδιωτικοποίησή της. Γι' αυτό το λόγο εντάχθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.

Αποσαφηνίζοντας, η άποψη του ΚΚΕ, επιστημονικά τεκμηριωμένη, θέλει τη ΛΑΡΚΟ κοινωνικοποιημένη, οργανικά ενταγμένη σε ενιαίο φορέα ορυκτού πλούτου και κάτω από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της οικονομίας της χώρας μας, στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας. Το ΚΚΕ σταθερά, διαχρονικά, υποστηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και έχει αντιταχθεί σε κάθε απόπειρα κατάργησης κεκτημένων, διεκδικεί πρόσθετα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ υπάρχει ανησυχία πως το αποτέλεσμα της παροδικής μείωσης της τιμής του νικελίου, τα χρέη στη ΔΕΗ, οι οφειλές του ελληνικού Δημοσίου, οι απαιτήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού για επιστροφή των κρατικών ενισχύσεων, αποτελούν το δρόμο για το κλείσιμο ή την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, οδηγώντας σε απολύσεις, σε μείωση των μισθών και άλλων κατακτημένων παροχών.

Θέλοντας να αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των εργαζομένων, τόσο οι μόνιμοι όσο και οι εργαζόμενοι που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της εργολαβίας που πρέπει να εκλείψει, αλλά και να συμβάλλουμε στην αποτροπή περαιτέρω αρνητικών εξελίξεων που προδιαγράφονται».

Καταλήγοντας, ο Θ. Παφίλης ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς «τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να σταματήσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστούν οι θέσεις και οι όροι εργασίας των εργαζομένων».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ως «παράνομη κρατική ενίσχυση» εγγυήσεις που παρείχε προς τις τράπεζες το ελληνικό Δημόσιο για την περίοδο 2008-2010, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ, με σκοπό να συνεχίσει η επιχείρηση τη λειτουργία της. Η Επιτροπή ζητά την άμεση επιστροφή αυτού του ποσού, που πλέον μαζί με τους τόκους ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ, με την απειλή παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωδικαστήριο, ενδεχόμενο που έχει επαναφέρει διάφορα σενάρια ιδιωτικοποίησης ή και κλεισίματος ορισμένων μονάδων της ΛΑΡΚΟ.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Παρεμβάσεις με μπούσουλα την κάλυψη των «κενών»

Δεδομένη η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων

Ενταγμένες στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, με σειρά παρεμβάσεων όπως στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων. Απόλυτα δεδομένη είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, το τελικό ύψος της οποίας θα συνδυασθεί και διαμορφωθεί ανάλογα και με το ύψος των περικοπών που θα προέλθουν από την καρατόμηση των συντάξεων, με στόχο την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών».

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο «Star» έβαλε τον πήχη των επιβαρύνσεων από την πλευρά της νέας φορολογικής κλίμακας στις 30.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, για τα φετινά εισοδήματα, εξετάζεται και η καθιέρωση φορολογική κλίμακα ως εξής:

  • 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
  • 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  • 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Δηλαδή για τα εισοδήματα από 30.000 έως 42.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ή εναλλακτικά κατά 5 μονάδες (στο 37%).
  • 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ, από 42% που ισχύει σήμερα.

Στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:

-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στην καλύτερη περίπτωση το «άτυπο» αφορολόγητο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους , φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα. Ο φορολογικός συντελεστής εφαρμόζεται σε κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο του εισοδήματος όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ.

-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησης, που ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».

-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.

Ενδιαφέρον της EBRD για τα ενεργειακά έργα

Ετοιμάζονται κερδοφόρες μπίζνες για το κεφάλαιο

Με αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) συναντήθηκε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, όπου συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες του επενδυτικού ιδρύματος αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα για την περίοδο 2016 - 2020, «με έμφαση στο φυσικό αέριο, τις ενεργειακές διασυνδέσεις και τους υδρογονάνθρακες». Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «στη συνάντηση επισημάνθηκε ότι η πολυδιάστατη, συνδυαστική παρέμβαση της κυβέρνησης στα πεδία της ενεργειακής και της εξωτερικής πολιτικής έχει ήδη αποφέρει σημαντικούς "καρπούς" στην κατεύθυνση της μετατροπής της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο». Εκτέθηκε το τρέχον σχέδιο της κυβέρνησης για την υλοποίηση του παραπάνω σκοπού και πιο συγκεκριμένα ο αγωγός φυσικού αερίου TAP, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, η προοπτική κατασκευής πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, η εν εξελίξει αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, οι διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά και το σχέδιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας.

Στο μεταξύ, ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για διεθνή ενεργειακά ζητήματα, Αμος Χοχστάιν, από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, έκανε δηλώσεις σχετικά με το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν στη Ρώμη η «Gazprom», η ιταλική «Edison» και η ΔΕΠΑ για τη δημιουργία «νότιου αγωγού» μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο καινούριος αγωγός που σχεδιάζει η Ρωσία μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, αποτελεί «έναν πολιτικό σχεδιασμό με πολιτική στόχευση και με αμφισβητούμενη οικονομική αξία υπό τις υπάρχουσες συνθήκες στην αγορά». Οι αμερικανικοί σχεδιασμοί για τους ενεργειακούς διαδρόμους στην περιοχή ήταν από τις βασικές αιτίες αναστολής του ρωσικού αγωγού «South Stream», καθώς η Βουλγαρία αποχώρησε από το έργο, έπειτα βέβαια και από την πίεση που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κόντρες για την ηλεκτρική ενέργεια

«Αβάσιμα» χαρακτηρίζει η ΔΕΗ δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Εφετείο της Αθήνας δικαίωσε την «Αλουμίνιον της Ελλάδας» στη διένεξη που έχει εδώ και χρόνια με τη ΔΕΗ, σχετικά με την τιμή προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το Εφετείο δεν υπεισήλθε στην ουσία της υπόθεσης, στο ύψος της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ή του κόστους της ΔΕΗ. Με την απόφασή του δεν έγιναν δεκτοί οι λόγοι ακυρώσεως που πρόβαλε η ΔΕΗ με την αιτιολογία ακριβώς ότι δεν επιτρέπεται το δικαστήριο να ερευνήσει επί της ουσίας την υπόθεση». Υποστηρίζει, τέλος, ότι η απόφαση του Εφετείου «ουδόλως επηρεάζει τα θέματα της τιμολόγησης της «ΑτΕ» ή των λοιπών πελατών. Το κόστος είναι κόστος».

Η ΔΕΗ έχει προσφύγει στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά προηγούμενης απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δικαίωνε τους ισχυρισμούς της «ΑτΕ», σχετικά με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και το ύψος της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπόθεση εκδικάζεται στις 8 Μάρτη και εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δύσκολα θα υπάρξει απόφαση η οποία θα ανατρέπει την προηγούμενη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολα αυτά εξελίσσονται στο πλαίσιο για περαιτέρω «άνοιγμα» της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά και να διατηρηθεί χαμηλά ή να χαμηλώσει κι άλλο το ενεργειακό κόστος για βιομήχανους και μεγάλες επιχειρήσεις. Το μόνο δεδομένο σε αυτήν την κόντρα είναι πως ο λογαριασμός θα πιστωθεί στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

ΕΔΥΕΘ
Εκδήλωση για τον Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για τον Νίκο Νικηφορίδη και όλους τους ανώνυμους κι επώνυμους αγωνιστές του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος, διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, αύριο Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές.

Ο Νίκος Νικηφορίδης εκτελέστηκε πριν από 65 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Στρατηγική ενίσχυσης της επιχειρηματικής εξωστρέφειας

Τους βασικούς άξονες στρατηγικής για την προώθηση των εξαγωγών παρουσίασε χτες το «Enterprise Greece» («Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου ΑΕ»), συνδέοντας την «εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» και την προσέλκυση νέων επενδύσεων με την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας. Τονίστηκαν τα «ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα» που κατέγραψαν οι εξαγωγές το 2015, καθώς αυξήθηκαν κατά 7,83% σε σχέση με το 2014 και η συνέχιση αυτής της δυναμικής και το 2016. Το πρόγραμμα του 2016 περιλαμβάνει προώθηση των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων σε νέες αγορές όπως το Ιράν, η Νότια Κορέα, χώρες της Κεντρικής Αφρικής και η ενίσχυση νέων κλάδων όπως οι νέες τεχνολογίες, ο βιομηχανικός και ναυτιλιακός εξοπλισμός. Παράλληλα χτες συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικών (ΚΥΣΟΙΠ) όπου αποφάσισε τον επανασχεδιασμό του πλαισίου χορήγησης κρατικών εγγυήσεων προς επιχειρήσεις, αλλά και την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής της Ελλάδας στην Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών (Asian Infrastructure Investment Bank- AIIB).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ