ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ AE
Θέλουν να μη μείνει σπιθαμή ελεύθερης παραλίας

Μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο επεκτείνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στις παραλίες της Βούλας, της Βάρκιζας και της Βουλιαγμένης, συνέταξε η ΕΤΑ και το έστειλε στο δήμο για υπογραφή

Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην παραλία της Βουλιαγμένης
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην παραλία της Βουλιαγμένης
Η διατήρηση και επέκταση της εμπορευματοποίησης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης, μεθοδεύεται με μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ θέλει να συνυπογράψει με το Δήμο.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι πως ενώ στο προοίμιο του σχεδίου του μνημονίου αναφέρεται πως «η λειτουργία - χρήση των ακτών και η εκμετάλλευση των αναγκών των πολιτών με σκοπό το κέρδος, δε συνάδουν με το χαρακτήρα και το σκοπό που πρέπει να υπηρετούν οι ακτές», όμως, στη συνέχεια, η συμφωνία προβλέπει τους όρους ενός αισχρού παζαριού εμπορευματοποίησης των συγκεκριμένων ακτών από τους δύο φορείς, που αποκλείει την ελεύθερη πρόσβαση του λαού χωρίς να πληρώνει χαράτσια!

Ειδικότερα, το μνημόνιο που ο «Ριζοσπάστης» έχει στη διάθεσή του, όσον αφορά τις οργανωμένες ακτές προβλέπει ότι:

    «Τη διοίκηση - διαχείριση και αποκλειστική εκμετάλλευση των οργανωμένων ακτών (πλαζ) Α και Β Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρκιζας εξακολουθεί να έχει αποκλειστικά η ΕΤΑ και τα επιχειρηματικά σχήματα που έχουν προκύψει ή θα προκύψουν στο μέλλον ως μισθωτές της εκάστοτε ακτής από την ΕΤΑ ΑΕ». Δηλαδή, επιχειρείται να διαιωνιστεί το καθεστώς της εμπορευματοποίησης των ακτών αυτών για πάντα. Και μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συνέχεια, οποιαδήποτε «αναβάθμιση των ακτών, θα αφορά αποκλειστικά σε έργα εκσυγχρονισμού των υπαρχουσών εγκαταστάσεων και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου»! Θυμίζουμε ότι οι δύο συγκεκριμένες παραλίες έχουν παραχωρηθεί σε επιχειρηματικά σχήματα και το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους από πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου που πηγαίνουν για να κάνουν ένα μπάνιο θέλουν ένα και δύο μεροκάματα! Συνολικά μαζί με το εισιτήριο, ένα αναψυκτικό, ένα μπουκαλάκι νερό και ένα τοστ πρέπει να πληρώσει κάποιος πάνω από 15 ευρώ.

Αφού, λοιπόν, κατοχυρώνονται τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εκμεταλλεύονται τις πλαζ αυτές, στη συνέχεια γίνονται οι εξής δήθεν παραχωρήσεις στο Δήμο:

  • Το τμήμα της παραλίας ανατολικά της οργανωμένης ακτής της Βάρκιζας και επίσης και το δυτικά της οργανωμένης ακτής τμήμα της παραλίας της ΕΤΑ. Ομως, για τις παραχωρήσεις αυτές η ΕΤΑ ζητά το 20% του συνόλου των εσόδων! Δηλαδή, ο Δήμος υποχρεώνεται να δώσει την εκμετάλλευση και των ακτών αυτών σε διάφορους επιχειρηματίες ή να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αποφέρουν έσοδα στο δήμο. Μάλιστα, ειδικά για το προς αξιοποίηση τμήμα που βρίσκεται ανατολικά της οργανωμένης ακτής, ο Δήμος θα πρέπει να επικαιροποιήσει τη μελέτη αξιοποίησης πληρώνοντας 15.000 ευρώ...
  • Προβλέπεται συνεκμετάλλευση του τμήματος δυτικά της οργανωμένης ακτής (πλαζ) Α' Βούλας κάμπινγκ, που υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως ελεύθερη ακτή. Παρ' όλα αυτά, όμως, προβλέπεται «η ανάπλασή της με την υπαγωγή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα», ενώ «θα τύχει της συλλειτουργίας και συνεκμεταλλεύσεως από τους δύο φορείς με ευθύνη της ΕΤΑ».

Δηλαδή, και το τμήμα αυτό μένει ανοιχτό στην εμπορευματοποίηση και σε κάθε είδους επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μάλιστα, όπως προστίθεται, «καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν θα αναπτυχθεί στο χώρο, χωρίς προηγούμενο έλεγχο προδιαγραφών ποιότητας, ρύπανσης, ηχορύπανσης, προστασίας του περιβάλλοντος και αισθητικής»!

Ακόμα, περιλαμβάνεται και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο ο Δήμος έναντι της παραχώρησης των τμημάτων της παραλίας που προαναφέραμε, παραιτείται των υφιστάμενων και μελλουσών απαιτήσεων για τέλη καθαριότητας «προκειμένου να εξυπηρετήσει την ΕΤΑ σχετικά με τις δραστηριότητές της στην οργανωμένη ακτή Βουλιαγμένης»! Δηλαδή, να διευκολύνει την κερδοφορία των επιχειρηματιών στους οποίους μισθώνει η ΕΤΑ την ακτή, απαλλάσσοντάς τους ακόμη και από τα τέλη καθαριότητας, που πληρώνουν όλες οι λαϊκές οικογένειες...

Τεράστια ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση έχουν διαχρονικά και οι διοικήσεις των δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης, αφού έχουν υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με την ΕΤΑ ή έχουν συμφωνήσει με την εμπορευματοποίηση των παραλιών σε βάρος των συμφερόντων των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΣΘΕΝΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 10.04' το πρωί στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας Λασιθίου, χωρίς να αναφερθούν κάποιες ζημιές. Η δόνηση, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προερχόταν από απόσταση 406 χιλιομέτρων νότια - νοτιανατολικά της Αθήνας, ενώ το επίκεντρό της εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο 32 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας.

ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη για τέσσερα κακουργήματα ζητά ο εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, στο πόρισμα του, για τα «επισφαλή δάνεια ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ» που δόθηκαν σε εταιρείες άμεσου ή έμμεσου ενδιαφέροντος του Λαυρεντιάδη όταν ήταν πρόεδρος της «Proton Bank». Στο πόρισμα για την υπόθεση, που διαβιβάστηκε από τον Γ. Δραγάτση στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ζητείται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος συνολικά 26 ατόμων. Για τον Λ. Λαυρεντιάδη, 4 εκτελεστικά μέλη του ΔΣ και της επιτροπής πιστοδοτήσεων της «Proton Bank» και 15 ιδιοκτήτες εταιρειών που πήραν τα επίμαχα δάνεια ζητεί να ασκηθεί ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Επίσης, ζητείται ο Λ. Λαυρεντιάδης και δύο άλλα άτομα να διωχθούν για υπεξαίρεση. Τέλος, για το αδίκημα της «άμεσης συνέργειας σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος» ζητείται να διωχθούν 6 άτομα, υπάλληλοι της εταιρείας «ALAPIS».

ΦΑΡΣΑ αποδείχθηκε πως ήταν το προειδοποιητικό τηλεφώνημα για βόμβα στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών. Αγνωστος τηλεφώνησε στο κέντρο της Αμεσης Δράσης πέντε λεπτά μετά τις 10.30 χτες το πρωί και προειδοποιούσε για ένα χαρτοφύλακα που βρισκόταν στις τουαλέτες του 1ου ορόφου του Εφετείου. Πυροτεχνουργοί που έσπευσαν στο σημείο, εντόπισαν το χαρτοφύλακα και λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη. Τελικά, διαπιστώθηκε πως ο χαρτοφύλακας δεν περιείχε βόμβα. Από το τηλεφώνημα σταμάτησε η εκδίκαση υποθέσεων που λάμβαναν χώρα στο Εφετείο. Από αυτές ξεχώριζαν η υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου στη Λ. Λαυρίου (μετά από «ραντεβού» χούλιγκανς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού το 2007) αλλά και μία υπόθεση μεταξύ συνδικαλιστών της Αστυνομίας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Αύριο Κυριακή 4.3.2012, διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών:

  • Οι οργανώσεις Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Ν. Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ώρα 11 το πρωί, διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους 22 κομμουνιστές - αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας, στο χώρο του Μνημείου των εκτελεσθέντων. Προσυγκέντρωση θα γίνει στις 10.15 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ), με τη συνδρομή της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λαυρίου και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, διοργανώνει, στο Λαύριο, ώρα 11 το πρωί, ιστορική πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στους ήρωες αγωνιστές του Α' ΕΤΟ Μακρονήσου και σε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο φοβερό κολαστήριο την περίοδο 1947 - 1952.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα γίνει, μπροστά στο Μνημείο της «Μάνας του Αγωνιστή» και θα ακολουθήσει το β' μέρος της εκδήλωσης, ώρα 11.30 π.μ., στο Παλαιό Μηχανουργείο. Η εκδήλωση περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων, ομιλία, χαιρετισμούς και Καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο του Παλαιού Μηχανουργείου θα υπάρχει έκθεση εικαστικού και φωτογραφικού υλικού. Πούλμαν της ΠΕΚΑΜ θα αναχωρήσουν, στις 9 το πρωί, από πλατεία Κάνιγγος. Για συμμετοχή: Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, στο Θησείο, τηλ. 210.3247.820).

  • Επίσης, την Τετάρτη 7 Μάρτη 2012, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τη Μάχη της Κοκκινιάς (έγινε στις 6, 7, 8 Μάρτη 1944), ώρα 6 το απόγευμα, στην πλατεία 17ης Αυγούστου (Οσία Ξένη). Καλούνται, εκτός από τα μέλη του παραρτήματος, όλοι οι αντιστασιακοί αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της ΕΑ και του ΔΣΕ να πάρουν μαζικά μέρος στην εκδήλωση.
ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Εκδήλωση για τη γυναίκα του αγώνα

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, την Κυριακή 11 Μάρτη και ώρα 10 το πρωί, στο θέατρο «ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ» (Ακαδημίας 3), διοργανώνει εκδήλωση για να τιμήσει την πολύτιμη συμβολή της γυναίκας στον Αγώνα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μαρτυρίες γυναικών από τους αγώνες του λαού μας και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Είσοδος ελεύθερη - πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.8225407 και 210.8831368.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΠΑΣΑΣ) ΔΕΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μάρτη, καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Η Γυναίκα και οι επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ στην Κοινωνική Ασφάλιση», στις 10.30 π.μ., στην Αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ