ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Ολοι αύριο στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Να πλημμυρίσει αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η πύλη του εργοστασίου από τη συμπαράσταση του εργατόκοσμου

Ανεξάντλητη είναι η δύναμη που δίνει στους χαλυβουργούς η έμπρακτη αλληλεγγύη (φωτ. από το γλέντι που στήθηκε την Κ. Δευτέρα στο χαλυβουργείο, όπου το ΠΑΜΕ παρέδωσε 600 λαγάνες στους απεργούς)
Ανεξάντλητη είναι η δύναμη που δίνει στους χαλυβουργούς η έμπρακτη αλληλεγγύη (φωτ. από το γλέντι που στήθηκε την Κ. Δευτέρα στο χαλυβουργείο, όπου το ΠΑΜΕ παρέδωσε 600 λαγάνες στους απεργούς)
Αποφασισμένοι, ενωμένοι και ακόμα πιο ατσαλωμένοι παρά τις λυσσασμένες προσπάθειες της εργοδοσίας να τους διασπάσει και να σπάσει τον περήφανο αγώνα τους, οι απεργοί χαλυβουργοί, για 125 ημέρες σήμερα, συνεχίζουν κρατώντας ψηλά το κεφάλι και καλούν όλη την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να συμμετάσχουν στη νέα μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που διοργανώνουν αύριο Κυριακή 4 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι με το συγκρότημα «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» στην πύλη του εργοστασίου.

Μία ώρα πριν, στις 11 π.μ., θα γίνει και συνέλευση της Επιτροπής Γυναικών των απεργών χαλυβουργών όπου θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις για τη στήριξη του αγώνα των χαλυβουργών και συνέχιση των αγωνιστικών προσπαθειών για τη λύση των προβλημάτων των οικογενειών τους (δάνεια, δίδακτρα, λογαριασμοί κ.ά.).

Την ίδια στιγμή προετοιμάζουν την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους με το κάλεσμα που θα απευθύνουν για πανελλαδική σύσκεψη όλων των Σωματείων Μετάλλου ώστε να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα.

Στο μεταξύ χτες τα τσιράκια της εργοδοσίας εμφανίστηκαν στην πύλη του εργοστασίου με την «ουρά στα σκέλια» καθώς δέχτηκαν την κατακραυγή από πολλούς εργαζόμενους που δήλωναν ότι τους εξαπάτησαν. Οπως κατήγγειλαν, η υπογραφή που έβαλαν σε μια λίστα (ακόμη δεν έχει εμφανιστεί) χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια για να κατατεθεί εξώδικο ενάντια στο σωματείο. Από τα μεγάφωνα της πύλης του εργοστασίου ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Σιφωνιός, αφού κατήγγειλε το γεγονός, κάλεσε τους εργαζόμενους που δηλώνουν ότι έχουν παραπλανηθεί από τις Σειρήνες μιας χούφτας ανθρώπων της εργοδοσίας να συσπειρωθούν ακόμα πιο αποφασιστικά με την πλειοψηφία των απεργών χαλυβουργών. «Θέλουμε όλους τους εργαζόμενους στο πλευρό μας. Δε χαρίζουμε κανέναν εργάτη στην εργοδοσία. Οπως όλοι μαζί ξεκινήσαμε αυτόν το ηρωικό αγώνα έτσι και θα τον συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη», σημείωσε.

Δυναμώνει η αλληλεγγύη

Και αυτός ο αγώνας δε σταματάει να δέχεται τη μεγάλη αλληλεγγύη και συμπαράσταση από παντού και είναι ενδεικτικό όπως ανακοινώθηκε χτες η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ της Νέας Υόρκης έστειλε στο ταμείο των απεργών 9.000 δολάρια, ο Σύλλογος Συνταξιούχων της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσε 1.000 ευρώ, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων στη Βιομηχανία Ζάχαρης ανακοίνωσε ότι στέλνει 600 κιλά ζάχαρη για τις οικογένειες των χαλυβουργών.

ΡΟΔΟΠΗ
Ξεπερνά το 40% η ανεργία

Η υπόθεση ομηρίας σε εργοστάσιο της περιοχής αναδεικνύει ότι μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι η ένταξη στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τη βάρβαρη πολιτική

Η ένοπλη επίθεση απολυμένου εργαζόμενου σε βάρος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης στην Κομοτηνή και ενός ακόμη εργαζόμενου και η απεγνωσμένη του προσπάθεια να κρατήσει ομήρους μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης άλλους δύο πρώην συναδέλφους του, διεκδικώντας επιστροφή στην εργασία του, είναι ένα ακραίο περιστατικό. Αναδεικνύει όμως τα αδιέξοδα και την απόγνωση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που από τη μία μέρα στην άλλη βρίσκονται χωρίς δουλειά και εισόδημα, ανίκανοι να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους.

Ο 52χρονος μπήκε στο εργοστάσιο «HELESI» που δούλευε από το 2000 έως και τον Αύγουστο του 2011, οπότε απολύθηκε. Απαιτούσε επαναπρόσληψη, αλλά και να του καταβληθούν δεδουλευμένα περίπου 30.000 ευρώ. Στην «Helesi» οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία από τη μία απολύει (το προσωπικό μειώθηκε σε 80 εργαζόμενους από 130) και από την άλλη τους οφείλει δεδουλευμένα τουλάχιστον 2 μηνών.

Στη Ροδόπη σήμερα η ανεργία ξεπερνά το 40%. Στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) της Κομοτηνής έχουν απομείνει τα κουφάρια επιχειρήσεων. Σήμερα απέμειναν να λειτουργούν περίπου 10 επιχειρήσεις (ΔΕΗ, DIAXON, ELINA, ΣΕΛΜΑΝ κ.ά.) στις οποίες απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι για μήνες.

Σήμερα, γίνεται ακόμη πιο καθαρό ότι η οργή και η αγανάκτηση για να βρει διέξοδο και να έχει αποτέλεσμα πρέπει να μετουσιώνεται σε οργανωμένο συλλογικό ταξικό αγώνα που θα συγκρούεται με τη μήτρα της βαρβαρότητας. Τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να λειτουργούν 100, 200 και 300 βιοτεχνίες και βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ της Κομοτηνής από τις 10 που λειτουργούν σήμερα. Αυτός είναι ο τρόπος για να δουλεύουν όλοι, μα όλοι, οι εργάτες της Κομοτηνής και όλης της χώρας σ' αυτά τα εργοστάσια και όχι να υπάρχει δουλειά μόνο για 1.000 ή και λιγότερους που εργάζονται εκεί (πριν από μερικά χρόνια ήταν 17.000). Αυτός είναι ο τρόπος για να απαλλαγούν μια για πάντα οι εργάτες από τη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση.

Ανακοίνωση του σωματείου για τις νέες εργοδοτικές μεθοδεύσεις

Απάντηση στις νέες απειλές και τους εκβιασμούς που εκτόξευσε η εργοδοσία του Μάνεση με ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη και στα όσα υποστηρίζει ότι έγιναν στα γραφεία της Κηφισιάς και την «αντισυγκέντρωση» που έστησε με τον απεργοσπαστικό του μηχανισμό, έδωσε χθες με ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Αναφέρει συγκεκριμένα:

«Ο Μάνεσης μπροστά στην αποφασιστικότητα και την ενότητα των χαλυβουργών να συνεχίσουν τον περήφανο και ηρωικό αγώνα που δίνουν από τις 31 Οκτώβρη 2011 προσπάθησε με διάφορους τρόπους να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό και στον Ασπρόπυργο, αυτό που έκανε δηλαδή στο Βόλο. Η προσπάθειά του αυτή έπεσε στο κενό, προσέκρουσε πάνω στο τοίχος που έχουν χτίσει εδώ και 124 μέρες οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου με την ενότητά τους, την αποφασιστικότητά τους, την εμπιστοσύνη τους στο Σωματείο τους. Προσέκρουσε πάνω στην τεράστια αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί όλο αυτό το διάστημα στον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών και καθημερινά δυναμώνει.

Η νέα ανακοίνωση που έβγαλε είναι και αυτή γεμάτη ψέματα, εκβιασμούς και απειλές. Δείχνει τον πανικό του, γιατί βλέπει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει το εργοστάσιο αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα των απεργών. Η αποτυχημένη προσπάθειά του στην Κηφισιά να στήσει αντισυγκέντρωση με μια χούφτα απεργοσπάστες, μετρημένους στα δάχτυλα μαζί με μπράβους, ασφαλίτες και ΜΑΤ (αλήθεια, πού είδε τους 70 εργαζόμενους;), που παρά τα εξώδικα, τις φανταστικές υπογραφές και τις μηνύσεις στο ΔΣ του Σωματείου με πρόσχημα τα υλικά της θυγατρικής του επιχείρησης, δείχνουν ότι η προσπάθεια που κάνει για να φοβίσει τους απεργούς χαλυβουργούς πέφτει στο κενό. Για άλλη μια φορά του δηλώνουμε ότι δε θα το καταφέρει με όσες προσπάθειες και προβοκάτσιες κι αν σκαρφισθεί. Οι χαλυβουργοί είναι αποφασισμένοι, ενωμένοι στο Σωματείου τους, στηρίζονται στην αλληλεγγύη που δυναμώνει όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, που οργανώνεται πιο μαζικά και στο εξωτερικό από τις δυνάμεις του Παγκόσμιου ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οι χαλυβουργοί είναι αποφασισμένοι να σταθούν όρθιοι μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Να συνεχίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους με πρωτοβουλίες στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα. Θα απευθύνουν κάλεσμα πανελλαδικής σύσκεψης όλων των σωματείων Μετάλλου για να παρθούν αγωνιστικές συντονισμένες πρωτοβουλίες σε όλο τον κλάδο. Διοργανώνουμε συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 4 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στην πύλη της χαλυβουργίας και συνεχίζουμε. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ Η ΕΝΟΤΗΤΑ»

Συνεχίζεται η οικονομική εξόρμηση

Πλατιά ανταπόκριση βρίσκει στους εργαζόμενους η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να διακινήσει κουπόνι ενίσχυσης για το μεγαλειώδη αγώνα των χαλυβουργών. Αυτή η πείρα αναδεικνύεται από τη μέχρι τώρα δουλειά που έχει κάνει το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) στους εργαζόμενους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας.

Τα στελέχη και τα μέλη του ΣΕΕΕΝ διακινούν το κουπόνι στους εργαζόμενους της ΔΕΗ που έχουν πληγεί βάναυσα από το 2010, με τη μείωση των αποδοχών να ξεπερνά το 50%, στους 8μηνίτες και τους 2μηνίτες της ΔΕΗ που περιμένουν περιστασιακά να κάνουν λίγα μεροκάματα για να μπορέσουν να ζήσουν, όπως και στους εργολαβικούς εργάτες, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι απλήρωτοι για μήνες. Ολοι οι εργαζόμενοι στηρίζουν τον αγώνα των χαλυβουργών από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμά τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ