ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΕΝΦΙΑ
Μονιμοποίηση διά της «μείωσης», την οποία θα πληρώσει ο λαός από την άλλη τσέπη...

RIZOSPASTIS

Τη συνέχιση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ διά της ...«μείωσής» του - μεσοσταθμικά σε ποσοστό της τάξης του 13% - προανήγγειλαν χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μείωσης η οποία όχι μόνο δεν ανακουφίζει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, αλλά αντίθετα αποτελεί στάχτη στα μάτια για τα νέα χαράτσια σε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών το 2022 και συνολικά της φοροληστείας (που για φέτος θα εκτοξευτεί κατά 3,5 δισ.), όπως δείχνουν και οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι η μείωση αυτή «είναι κίνηση ρεαλιστική, που δεν υπερβαίνει τα δημοσιονομικά όρια» και θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερη» για τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή ότι ο λαός θα πληρώσει τις «μειώσεις» από την άλλη τσέπη...

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος παρουσιάζοντας τη νέα ρύθμιση σημείωσε ότι «από το 2022 το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021», με τον λαό δηλαδή να συνεχίζει να πληρώνει πάνω από 2 δισ. για έναν φόρο που τα προηγούμενα χρόνια τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι θα καταργήσουν. Δισ. που θα καταλήξουν «πάραυτα» στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως δείχνει και ο «αναπτυξιακός» νόμος που ψηφίστηκε χτες, μοιράζοντας πάνω από 11 δισ. στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Θα πληρώσει διπλά από την άλλη τσέπη ο λαός

Από την παρουσίαση του οικονομικού επιτελείου προκύπτουν επίσης τα εξής:

-- Με τις νέες αντικειμενικές αξίες επήλθε αύξηση των τιμών στο 60% των ζωνών.

-- Ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ενσωματώνεται στον κύριο φόρο. Οπως προκύπτει με βάση την ισχύουσα φορολογική κλίμακα, ελαφρύνσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ.

-- Μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω αλλαγές στις παραμέτρους αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις χτεσινές γενικόλογες κυβερνητικές ανακοινώσεις, με άγνωστες τις τελικές προωθούμενες διατάξεις (συντελεστές, κλιμάκια κ.ά.), καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, και αυτές τις «μειώσεις» ο λαός θα τις πληρώσει διπλά, από την άλλη τσέπη.

Αλλωστε, η κυβερνητική απόφαση για τον ΕΝΦΙΑ σχετίζεται με τις νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίας των ακινήτων που ανακοινώθηκαν πέρυσι, ισχύουν από 1/1/2022 και δείχνουν αυξήσεις ακόμα και πάνω από 100% για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο αντικειμενικό σύστημα, αλλά ακόμα και πάνω από 200% για όσες εντάσσονται από φέτος.

Με τη σειρά τους αυτές αποτελούν τη βάση υπολογισμού συμπαρασύροντας σε άνοδο και μια σειρά άλλα χαράτσια:

-- Πρώτο και καλύτερο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβαρύνει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές, επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων. Ποσό που σε συνδυασμό με την υπέρογκη αύξηση του τιμολογίου του ρεύματος, αναμένεται να εμφανίσει λογαριασμούς μαμούθ σε σπίτια και καταστήματα εργαζομένων και επαγγελματιών.

-- Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για έναν φόρο ιδιαίτερα μεγάλο και ο οποίος αφορά ακόμα και την απλή μεταβίβαση από κάποιον γονιό στο παιδί του. Επιπλέον, αφορά τις νέες συστάσεις ιδιοκτησιών (απλή συμβολαιογραφική πράξη).

-- Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος σχετίζεται με την αντικειμενική αξία του ακινήτου, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων, ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.

-- Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζονται βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης των κατοικιών των φυσικών προσώπων. Είναι προφανές ότι μέσω αυτού του φόρου αναμένονται αλλαγές και στο ύψος του αφορολόγητου για τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας. Χιλιάδες φτωχοί επαγγελματίες αναμένεται να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον ΕΝΦΙΑ οι αντικειμενικές αποτελούν περιουσιακό κριτήριο για την απόδοση επιδομάτων σε τμήματα του λαού. Ετσι, οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών λειτουργούν ως αυτόματος κόφτης στο «κοινωνικό τιμολόγιο» ηλεκτρικού ρεύματος, στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, στο επίδομα στέγασης, σε προβλεπόμενες εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.

«Σταγόνα στον ωκεανό», με την ακρίβεια να καλπάζει

Απογείωση στο +5,5% για τον δείκτη τιμών καταναλωτή

Η χτεσινή ανακοίνωση για τον ΕΝΦΙΑ ήρθε σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας και - υποτίθεται - για να μετριάσει την εξαΰλωση του λαϊκού εισοδήματος από τους φόρους, τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις σε Ενέργεια και βασικά είδη, που ήδη στερούν πάνω από 200 ευρώ τον μήνα σε κάθε λαϊκή οικογένεια, με την κυβέρνηση να λέει πως τάχα «τονώνει» έτσι το «διαθέσιμο εισόδημα».

Ωστόσο, ανακούφιση για το λαϊκό εισόδημα από την πολιτική που υπηρετούν, και η οποία ευθύνεται για την εκτόξευση και της ακρίβειας, δεν είναι η διατήρηση των χαρατσιών, αλλά η κατάργησή τους, όπως και η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των Ειδικών Φόρων στα καύσιμα και στην Ενέργεια, που η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει για να μη διαταραχθεί η «δημοσιονομική ισορροπία», βασικά η άντληση πόρων από τον λαό ώστε το αστικό κράτος να στηρίζει με κάθε τρόπο τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το πόσο «σταγόνα στον ωκεανό» της ακρίβειας αποτελούν τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση, το δείχνουν και τα στοιχεία του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκαν χτες και δείχνουν απογείωση στο 5,5% σε ετήσια βάση τον φετινό Γενάρη, συνεχίζοντας και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς το ροκάνισμα του λαϊκού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, η εξέλιξη του εναρμονισμένου πληθωρισμού από 2,8% τον Οκτώβρη του 2021 ενισχύθηκε σε 4% τον Νοέμβρη, 4,4% τον Δεκέμβρη και 5,5% τον φετινό Γενάρη, και όπως όλα δείχνουν το κύμα της ακρίβειας θα διατηρηθεί και το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Γιούροστατ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός συνολικά στην Ευρωζώνη έφτασε τον Γενάρη στο 5,1%, από 5% τον Δεκέμβρη, ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια σε ετήσια βάση απογειώθηκαν κατά 28,6%. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης το 1999, ενώ η συγκεκριμένη εξέλιξη εντείνει τις κόντρες μεταξύ κρατών και κυβερνήσεων αναφορικά με το επίδικο της σταδιακής απόσυρσης των μέτρων νομισματικής χαλάρωσης.

Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε, μεταξύ άλλων, στο 5,1% στη Γερμανία, στο 3,3% στη Γαλλία, στο 5,3% στην Ιταλία, στο 6,1% στην Ισπανία κ.ο.κ.


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Την Τρίτη 15 Φλεβάρη στις 20.30, στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ολύμπια), η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η συναυλία πραγματοποιείται στον απόηχο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μια συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στο εμβληματικό του έργο. Μια συναυλία τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης, στη διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης και η Ελενα Κελεσίδη.

Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ
Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος...

...με μέτρα «στα όρια της ΕΕ»

Επιστροφή στον «τόπο του εγκλήματος», του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, που και η δική του κυβέρνηση... θα καταργούσε, έκανε χτες και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να λέει για τις κυβερνητικές ανακοινώσεις πως αυτές αποτελούν ημίμετρα που δεν απαντούν στην ακρίβεια.

Παράλληλα, ζήτησε «αποκλιμάκωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ» - την ώρα που σε ισχύ θα βρίσκονται όλες οι παράμετροι της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που εκτινάσσουν τις τιμές -, μείωση αντί για κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με βάση πάντα τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με υπουργικό «φιρμάνι» και άθικτο το αντεργατικό πλαίσιο που καθηλώνει τους μισθούς.

Μέτρα δηλαδή «στα όρια της ΕΕ» και των «δημοσιονομικών αντοχών» που ζητάει όλο αυτό το διάστημα και που κάθε άλλο παρά «μόνο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί», όπως είπε. Εξάλλου παρόμοια βρίσκονται και στο «καλάθι» της κυβέρνησης, ως «μαξιλάρι ασφαλείας» της πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας που θερίζει το λαϊκό εισόδημα από «δέκα μπάντες»: Από τον πληθωρισμό ελέω «επεκτατικής πολιτικής», έως την εκτόξευση του ρεύματος και τα «πράσινα χαράτσια» για να «τρέξουν» τα σχέδια για την «πράσινη μετάβαση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ