ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Απαίτησαν την ανάκληση των διώξεων και μέτρα πρόληψης στα σχολεία

Κινητοποίηση στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας πραγματοποίησαν χτες σωματεία και φορείς του νησιού, απαιτώντας μέτρα προστασίας στα σχολεία και την ανάκληση της δίωξης των εκπαιδευτικών του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι δεν θα ανεχτούν άλλο την κατάσταση όπως εξελίσσεται στα σχολεία, με την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας. Τόνισαν ότι απέναντι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές αντιτάσσουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους για ασφαλή και ανοιχτά σχολεία, που θα προσφέρουν πραγματική μόρφωση στα παιδιά του λαού. Κόντρα στο στοίβαγμα των μαθητών σε τάξεις και κοντέινερ, διεκδίκησαν αραίωση των μαθητών σε κάθε τάξη.

Επίσης, απαίτησαν να ανακληθεί εδώ και τώρα η δίωξη ενάντια σε εκπαιδευτικούς του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, που εξελίσσεται με ευθύνη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία αντί να καλύψει άμεσα το κενό σε εκπαιδευτικό της ΣΤ' Δημοτικού επιχειρεί να κουκουλώσει τις ελλείψεις και να φορτώσει την ευθύνη στους εκπαιδευτικούς.

Ανέδειξαν ότι η εξέλιξη αυτή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για το σύνολο των εκπαιδευτικών, καθώς προσπαθεί να νομιμοποιήσει ένα καθεστώς προφορικών εντολών και «εντέλλεσθε» της διοίκησης (στη συγκεκριμένη περίπτωση για να περάσει η «συνδιδασκαλία», όπως την ονομάζουν, σε δύο τμήματα 36 μαθητών). Επίσης ανέφεραν ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια στόχος είναι να επιβληθεί καθεστώς τρομοκρατίας στα σχολεία, καθώς διώκεται εκπαιδευτικός με την αιτιολογία ότι «προέτρεψε συναδέλφους και γονείς να προχωρήσουν σε διαμαρτυρίες προς τη Δ/νση ΠΕ Εύβοιας»!

Τα σωματεία στηλίτευσαν το γεγονός πως παρότι ο διευθυντής Εκπαίδευσης ήταν ενήμερος εδώ και πολύ καιρό για τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, επέλεξε να απουσιάζει και να μην ακούσει τα αιτήματα των φορέων. Συνάντηση αντιπροσωπείας των φορέων πραγματοποιήθηκε τελικά με τον αντικαταστάτη του κ. Δάσκου, τον υπεύθυνο εκπαιδευτικών θεμάτων κ. Λυγούρα, ο οποίος δεν έδωσε καμία απάντηση στα ζητήματα που έθεσαν οι φορείς.

Οι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι θα συνεχιστούν οι παρεμβάσεις προκειμένου να ακουστούν τα δίκαια αιτήματα και να ανακληθεί η δίωξη των εκπαιδευτικών.

Την ανάκληση της δίωξης των εκπαιδευτικών απαιτούν με ψηφίσματά τους: Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρτάκης, του 33ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, του Δημοτικού Σχολείου Καστέλλας, του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Καθενών. Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης», «Ρ. Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου, «Ν. Πλουμπίδης», Αργοσαρωνικού, Ηλιούπολης, Λήμνου, Ικαρίας - Φούρνων, Φωκίδας, «Περικλής», Περιστερίου, «Δ. Γληνός», Αμαρουσίου. Οι ΕΛΜΕ Εύβοιας, Κεφαλονιάς, Δ' Ανατολικής Αττικής, Λήμνου, Ε' Αθήνας, Β' Αθήνας, Ηρακλείου, Α' Δυτικής Αττικής, Σάμου, Ηλείας, Α' Θεσσαλονίκης, Χανίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξάνονται καθημερινά οι φορείς που καλούν στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο

Δεκάδες (65 μέχρι χτες) εκπαιδευτικά, εργατικά σωματεία και φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε συμμετοχή στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο 5/2, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, μετά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ από φασιστικές ομάδες που δρουν στα σχολεία, αλλά και τις επιθέσεις σε πρόσφυγες μαθητές.

Ενώνουν τη φωνή τους και δηλώνουν ότι «δεν θα ανεχτούμε τα σχολεία των παιδιών μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία! Δεν θα επιτρέψουμε το δηλητήριο του φασισμού στις γειτονιές μας! Δεν θα τους αφήσουμε να ξεμυτίσουν πουθενά! Είναι γνωστός ο ρόλος αυτών των ομάδων, όπως γνωστή είναι και η εγκληματική τους δράση».

Ενόψει του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου, σωματεία και φορείς διοργανώνουν συνέντευξη Τύπου σήμερα, Πέμπτη 3/2, στις 5 μ.μ., στην ΕΔΟΘ.

Στη μεγάλη λίστα των φορέων που καλούν σε συμμετοχή, προστέθηκαν χτες: Σωματείο Εργαζομένων σε δομές διαχείρισης του Προσφυγικού Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΩΜΕΠΡΟ), Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Κεντρικής Μακεδονίας, Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Αθλητικός Σύλλογος Πυγμαχίας Βαθυλάκκου «Πυγμή», Ενωση Γονέων Θέρμης, Πανδημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, Σύλλογος Γυναικών Χορτιάτη, Σύλλογος Γυναικών Θερμαϊκού, Σύλλογος Γυναικών Ε' Δημοτικής Κοινότητας, Σύλλογος Γυναικών Χαλκηδόνας, Ομάδα Γυναικών Θέρμης, Ομάδα Γυναικών Ανω Πόλης, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 5ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, Σύλλογοι Φοιτητών Νομικής και Ιστορικού Αρχαιολογικού.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακοίνωσε voucher για τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία χορηγούνται voucher 200 ευρώ στους εκπαιδευτικούς, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, παρουσίασε χτες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η ρύθμιση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 140 εκατομμύρια ευρώ, και δικαιούχοι σε αυτό θα είναι και τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου - Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, δικαιούχοι θα είναι πάνω από 160.000 μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δημόσιων σχολείων (Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής) και το voucher θα τους δοθεί χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Θυμίζουμε ότι τα voucher που δόθηκαν στην προηγούμενη φάση του προγράμματος ψηφιακής μέριμνας σε νέους και οικογένειες με μαθητές προϋπέθεταν εξαιρετικά χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια, και η συντριπτική πλειοψηφία αποκλειόταν από αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περσινή χρονιά, που το σύνολο των άνω των 1.200.000 μαθητών βρίσκονταν σε αναγκαστική τηλεκπαίδευση, από το πρόγραμμα εκδόθηκαν μόλις 500.000 επιταγές και αγοράστηκαν λιγότερες από 400.000 συσκευές.

Τώρα το voucher θα αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου και με αυτό θα μπορούν να αγοράσουν tablet, laptop ή desktop (πληρώνοντας οι ίδιοι την ενδεχόμενη οικονομική διαφορά πέραν των 200 ευρώ, αναλόγως τη συσκευή) από κατάστημα της επιλογής τους. Για το πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο διάστημα σχετική πλατφόρμα.

Παράλληλα, σε αυτήν τη φάση «τρέχουν» και άλλα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 453 εκατ. ευρώ, για εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων στις τάξεις, εργαστήρια ρομποτικής, δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού κ.ά.

«Η εξασφάλιση πρόσβασης κάθε εκπαιδευτικού στον δικό του τεχνολογικό εξοπλισμό είναι ένα επιπλέον βήμα που θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης», λέει το υπουργείο Παιδείας. Και συμπληρώνει πως οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα «να αξιοποιούν και να συνδημιουργούν επιπλέον ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό συμβατό με τα νέα προγράμματα σπουδών, καθώς και να επικοινωνούν με μαθητές και γονείς μέσω νέων και ανανεωμένων ψηφιακών υπηρεσιών». Δείχνει έτσι μεταξύ άλλων την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχιστούν οι διαδικασίες τηλεκπαίδευσης σε διάφορες φάσεις, με ατομική ευθύνη και εξοπλισμό των εκπαιδευτικών.

  • Επίσης χτες, η υπουργός είχε συνάντηση με τη διοίκηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), κατά την οποία, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με το απαράδεκτο αντιεπιστημονικό πρόγραμμα «προγεννητικής αγωγής», ανακοίνωσε την τροποποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση του ελέγχου κατά την εξέταση και έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολόγιου προγράμματος. Μια μάλλον υποκριτική κίνηση, «για τα μάτια του κόσμου», καθώς στον νόμο που ψήφισε από το καλοκαίρι για την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων δίνεται η δυνατότητα στους διευθυντές να φέρνουν τέτοια προγράμματα στα σχολεία χωρίς να απαιτείται καμία έγκριση.
Σκίτσο: Μια εικόνα χίλιες λέξεις;

Εκδήλωση για την πολιτική γελοιογραφία με τίτλο «Σκίτσο: Μια εικόνα, χίλιες λέξεις;» και ομιλητή τον πολιτικό γελοιογράφο και κομίστα Πάνο Ζάχαρη οργανώνεται την Κυριακή 6 Φλεβάρη στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Εκδηλώσεις της ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται:

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη

-- Στις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μάνος Λοΐζος», στη Νίκαια, με θέμα «Εκπαιδευτικά προγράμματα στο φόντο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το παράδειγμα του Πειραιά». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β), με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα; Η πρόταση του ΚΚΕ για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο». Θα μιλήσει η Αιμιλία Τρουλλινού, μέλος του ΤΓ Εκπαιδευτικών.

Την Κυριακή 6 Φλεβάρη

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, με θέμα «Προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος των κοινωνικών αναγκών... μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με τους μαθητές». Θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Να αποσυρθεί η εγκύκλιος για τη βαθμολόγηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων

Με μια αιφνιδιαστική εγκύκλιο προς τα Γυμνάσια κι ενώ έχει τελειώσει το πρώτο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας ζητά από τους εκπαιδευτικούς να βάλουν κανονικά βαθμολογίες σε 20βαθμη κλίμακα για το μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Ωστόσο, από την αρχή της σχολικής χρονιάς τόσο με την εγκύκλιο εισαγωγής του μαθήματος όσο και στις σχετικές επιμορφώσεις, οριζόταν ότι στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα γινόταν περιγραφική αξιολόγηση.

Το θέμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και μεταξύ άλλων η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) αναφέρει: «Αντί να διορθώσουν το ήδη θολό τοπίο της διεξαγωγής των εργαστηρίων, δημιουργούν ακόμα περισσότερες συγχύσεις και προβλήματα τόσο στους εκπαιδευτικούς που τα ανέλαβαν χωρίς καμία υποστήριξη, όσο και στους μαθητές, στις πλάτες των οποίων "δοκιμάζονται" όλες οι δήθεν καινοτόμες πολιτικές του υπουργείου Παιδείας».

Η ΑΣΕ ζητά την απόσυρση της αιφνιδιαστικής εγκυκλίου που προκαλεί αναστάτωση στους μαθητές, οι οποίοι ποτέ δεν ενημερώθηκαν ότι το συγκεκριμένο μάθημα θα βαθμολογηθεί και θα παίζει ρόλο στην τελική τους βαθμολογία, καθώς και στους εκπαιδευτικούς που μαθαίνουν τελευταία στιγμή ότι θα πρέπει να μετατρέψουν την περιγραφική αξιολόγηση σε 20βαθμη αριθμητική κλίμακα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ