ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 19ΧΡΟΝΟΥ
Οργή και καταδίκη της δράσης εγκληματικών συμμοριών με πολλά «πλοκάμια»

Λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας άφησε αντιπροσωπεία της ΚΝΕ | Συνελήφθη ένας 23χρονος οπαδός | Σε κλίμα οδύνης η κηδεία του 19χρονου στη Βέροια

Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αφήνει λίγα λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος
Αντιπροσωπεία της ΚΝΕ αφήνει λίγα λουλούδια στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο 19χρονος
Λουλούδια στο σημείο της δολοφονίας του 19χρονου Αλκιβιάδη Καμπανού, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε χτες το πρωί αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου και της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, εκφράζοντας τη θλίψη της για τον άδικο χαμό ενός νέου ανθρώπου και την καταδίκη της απέναντι στην αποτρόπαια δολοφονία.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, τόνισε: «Είμαστε εδώ αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας για να εκφράσουμε καταρχάς τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του 19χρονου. Καταδικάζουμε απερίφραστα την αποτρόπαια αυτή δολοφονία.

Ερχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο η οπαδική βία, αλλά και η εγκληματική δράση διαφόρων συμμοριών στη Θεσσαλονίκη και αλλού, που οξύνεται το τελευταίο διάστημα, στρεφόμενη και εναντίον της αγωνιστικής δράσης του λαού και της νεολαίας. Η αγνή αγάπη της συντριπτικής πλειοψηφίας των φιλάθλων των ομάδων της πόλης για τον αθλητισμό και τις ομάδες τους δεν έχει καμία σχέση με οπαδικούς στρατούς, συνδεδεμένους με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στρατοί που αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως από ένα σύστημα που πασχίζει να κρατά τον λαό και τη νεολαία με σκυμμένο κεφάλι. Η αποκάλυψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το ελάχιστο και αυτονόητο που πρέπει να γίνει».

Οργή και καθολική καταδίκη

Ο 19χρονος φοιτητής άφησε την τελευταία του πνοή μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε μαζί με φίλους του, τα ξημερώματα της Τρίτης, κοντά στο γήπεδο του Αρη. Η κηδεία του έγινε χτες το μεσημέρι στη Βέροια, σε κλίμα μεγάλης οδύνης.

Ο πατέρας του, σε μια συμβολική κίνηση και ελπίζοντας να μην ξαναζήσει κανένας άλλος αυτό που βιώνουν ο ίδιος και η οικογένεια του, ζήτησε να πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας μεταξύ του Αρη και του ΠΑΟΚ, με τη συμμετοχή οπαδών και των δύο ομάδων.

Το απόγευμα, οπαδοί του Αρη αποχαιρέτησαν τον 19χρονο αναρτώντας στις κερκίδες του γηπέδου «Κλεάνθης Βικελίδης» πανό το οποίο ανέγραφε «Εφυγες άδικα και άνανδρα».

Το σημείο της δολοφονίας του είναι γεμάτο από αποχαιρετιστήρια μηνύματα ενάντια στην οπαδική βία, όπως και από μπλούζες, σημαίες και κασκόλ όλων των ομάδων της Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, στο οποίο φοιτούσε ο 19χρονος Αλκης, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ο Αλκης ήταν ένας από μας και στη θέση του θα μπορούσε να βρίσκεται ο καθένας μας. Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και στρέφουμε τον αγώνα μας απέναντι τόσο στην οπαδική βία όσο και στις αιτίες που τη γεννούν».

Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε εκδηλώσεις και συζητήσεις «για την καταδίκη της οπαδικής βίας και τη σύνδεσή της με τα επαγγελματικά συμφέροντα».

Στο μεταξύ, εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου νοσηλεύονται τραυματίες, αναμένεται να πάρουν οι δύο νεαροί, φίλοι του 19χρονου, επίσης θύματα της δολοφονικής επίθεσης.

Ερευνες και συλλήψεις

Για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκιβιάδη η αστυνομία συνέλαβε ως δράστη έναν 23χρονο αλβανικής καταγωγής, μέλος συνδέσμου του ΠΑΟΚ. Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών, έγινε έφοδος στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ που στεγάζεται στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού στο κέντρο της πόλης, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σουγιάδες, κράνη, βεγγαλικά, ρόπαλα, φτυάρια, σφυριά, δικράνια κ.λπ.

Ο 23χρονος είχε προσαχθεί το βράδυ της Τρίτης από την αστυνομία, όπου τον αναγνώρισε φίλος του 19χρονου. Φέρεται ως ιδιοκτήτης ενός εκ των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν οι δράστες του αιματηρού επεισοδίου. Ο 23χρονος είχε συλληφθεί το 2019 για οπαδική συμπλοκή και σε βάρος του εκκρεμεί δίκη.

Αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Πέμπτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη δύο ακόμα δραστών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΙΑΣΜΟΥ 24ΧΡΟΝΗΣ
Πολλά ερωτήματα για τη διαδικασία διερεύνησης

Δράση αλληλεγγύης χτες από φοιτητές και φοιτήτριες της Φιλοσοφικής

«Στη σχολή, στο σπίτι, στην εργασία με αγώνα και αλληλεγγύη θα σπάσουμε τη βία κατά των γυναικών», ήταν από τα μηνύματα που έστειλαν χτες φοιτητές και φοιτήτριες από όλα τα Τμήματα της Φιλοσοφικής, που, μετά από το κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, ένωσαν τις φωνές τους και καταδίκασαν το αποτρόπαιο έγκλημα βιασμού της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα στη Θεσσαλονίκη και την προσπάθεια συγκάλυψής του. Με αυτή την πολύμορφη δράση στάλθηκε ένα μήνυμα αγώνα ενάντια στις αιτίες που απαξιώνουν τις ζωές και τις σπουδές, που διαμορφώνουν τους δράστες - «τέρατα».

Οι φοιτητές, με πανό και πικέτες, μοιράζοντας τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου, δήλωσαν πως «απέναντι στις αιτίες που απαξιώνουν τη ζωή και τις σπουδές μας χτίζουμε ασπίδα προστασίας με τους συλλογικούς αγώνες», μέσα από τους Φοιτητικούς Συλλόγους, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα, τη διεκδίκηση για μέτρα πρόληψης - προστασίας - στήριξης ενάντια στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών.

Στο μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση της 24χρονης, που την Πρωτοχρονιά κατήγγειλε τον βιασμό της από γόνους πλούσιων οικογενειών σε σουίτα πολυτελούς ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, έχοντας χάσει η ίδια τις αισθήσεις της, θα πάρει αρκετό χρόνο για να έχει μια κατάληξη.

Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων στα ούρα, έναν μήνα μετά, που έδειξαν χαμηλά επίπεδα αλκοόλ και δεν ανίχνευσαν κάποια ναρκωτική ουσία, η πλευρά της 24χρονης (τεχνικός σύμβουλος και δικηγόρος) ζητάει να γίνουν επαναληπτικές τοξικολογικές εξετάσεις και λήψη γενετικού υλικού από τρίχες της κοπέλας. Επίσης, σε νέα συνέντευξή της στο zougla.gr, η Γ. Μπίκα αμφισβητεί ανακοίνωση της αστυνομίας για τον τρόπο και τις συνθήκες που λήφθηκαν τα δείγματα.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, χωρίς να διευκρινίζει την ακριβή ώρα που πάρθηκε το δείγμα των ούρων, αναφέρει ότι έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες σύμφωνα με τις οδηγίες της ιατροδικαστικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της κοπέλας, η λήψη των ούρων έγινε 9.30 - 10 το βράδυ της 1ης Γενάρη, όταν η προσέλευση στο τμήμα έγινε στις 12 το μεσημέρι, δηλαδή ενώ είχαν ήδη περάσει πάνω από 12 ώρες από την ώρα που καταγγέλλει τον βιασμό της. Επίσης διαψεύδει τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι της χορηγήθηκαν ουροσυλλέκτες και ανέφερε ότι αφέθηκε και ενώ ήταν ακόμα ζαλισμένη να βρει μόνη της φαρμακείο για να φέρει στο τμήμα τους ουροσυλλέκτες. Επίσης σημείωσε ότι ιατροδικαστής την είδε μετά από δύο μέρες από το συμβάν.

Σύμφωνα εξάλλου με ανακοίνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, βιολογικά δείγματα για εξέταση γενετικού υλικού ελήφθησαν την Κυριακή 2/1 και μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις 3/1. Δείγμα ούρων στάλθηκε και σε αρμόδιο εργαστήριο στην Ελβετία για παράλληλο έλεγχο στις 19/1 και το σύνολο των τοξικολογικών εξετάσεων παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές στις 1/2. Ολα αυτά, αν μη τι άλλο, δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τον τρόπο διερεύνησης της υπόθεσης.

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καμία ανοχή στο μίσος και στο ναζιστικό δηλητήριο

Σημαντική παρέμβαση για να απομονωθούν οι «λόχοι βρώμικων και δολοφονικών επιθέσεων»

Σε κοινή τους δήλωση βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Θεσσαλονίκης τονίζουν ότι τα πρόσφατα αποτρόπαια γεγονότα, με τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη επειδή τύχαινε να είναι οπαδός του Αρη, και με τις δολοφονικές επιθέσεις φασιστικών ομάδων σε μαθητές έξω από σχολεία (ΕΠΑΛ Ευόσμου και Διαπολιτισμικό), αποκαλύπτουν τη σήψη που υπάρχει στην κοινωνία μας. Ταυτόχρονα, χαιρετίζουν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, που καλεί Συλλόγους Γονέων, Σωματεία, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους σε κινητοποίηση ενάντια στον φασισμό και στις εγκληματικές ομάδες του, το Σάββατο στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ευόσμου (βλέπε σελ. 20).

Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ο φίλαθλος κόσμος του ΠΑΟΚ, του Αρη, του Ηρακλή, του Απόλλωνα Καλαμαριάς, όλων των ομάδων, χρειάζεται να καταδικάσει αυτά τα τραγικά γεγονότα και να μην παρασυρθεί σε μία πόλωση που θα τροφοδοτήσει τον κύκλο βίας.

Πρέπει να απομονώσουν σε κάθε ΠΑΕ αυτούς τους λόχους βρώμικων και δολοφονικών επιθέσεων. Δεν μπορεί να υπάρχει ανοχή σε οπαδούς που σπέρνουν το μίσος και τη βία, που σπέρνουν ακόμα και το ναζιστικό δηλητήριο στα παιδιά και στα εγγόνια μας, μέσα και έξω από διάφορους συνδέσμους που μετατρέπονται τελικά σε εκκολαπτήρια του κάθε φασίστα!

Μόνο αηδία μάς προκαλεί που αυτές οι συμμορίες φορούν τα διακριτικά του ΠΑΟΚ στις δολοφονικές τους επιθέσεις. Είναι προσβολή προς την ιστορική προσφυγο-ομάδα του ΠΑΟΚ, φέτος μάλιστα που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Χρειάζεται άμεσα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα αποτρόπαια συμβάντα».

Και καταλήγουν: «Ως παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές των ομάδων της Θεσσαλονίκης έχουμε καθήκον να δείχνουμε ότι οι φίλαθλοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, το αντίθετο μάλιστα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα, όπως η αγάπη για το ποδόσφαιρο».

Την δήλωση υπογράφουν οι:

Γιώργος Κούδας, βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.

Κώστας Αϊδινίου, πρόεδρος των βετεράνων του Ηρακλή.

Γιάννης Βένος, πρόεδρος των βετεράνων του Αρη.

Φιλώτας Πέλλιος, πρόεδρος των βετεράνων του ΠΑΟΚ.

Κώστας Κάκογλου, πρόεδρος των βετεράνων του Απόλλωνα Πόντου.

Κώστας Λεβέντης, βετεράνος ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής, του ΠΑΟΚ και του Μακεδονικού και πρώην γραμματέας του ΠΣΑΠ και της ΕΠΣΜ.

Μλάντεν Φούρτουλα, βετεράνος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ