ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2021
Σελ. /24
Εντείνουν τον αγώνα οι φοιτητές με νέα συλλαλητήρια

Αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα στη 1 το μεσημέρι, στα Προπύλαια. Στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

Από τις χτεσινές δράσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής...
Από τις χτεσινές δράσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής...
Με νέα συλλαλητήρια αύριο Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο που φέρνει αστυνομία στις σχολές, όρια φοίτησης, διαγραφές, πειθαρχικά, στοχεύοντας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους.

Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια και πραγματοποιείται μετά από κάλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Τα αυριανά συλλαλητήρια αποτελούν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα των φοιτητών, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έχουν ξεδιπλώσει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με ενημέρωση, συντονισμό, συνελεύσεις, παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, σπάζοντας στην πράξη απαγορεύσεις και αναδεικνύοντας το βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με αποφάσεις και δράσεις, φέρνουν επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη να γίνουν ξανά φοιτητές, να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και προστασία της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκαν δράσεις με ανάρτηση πανό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αλλά και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου προχώρησαν επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό του Ιδρύματος και κοινές δράσεις με τους πανεπιστημιακούς.

...και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
...και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, στα συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις συμμετέχει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Εμείς, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, τα θέλουμε ανοιχτά, δημόσια και δωρεάν. Πανεπιστήμια της επιστημονικής γνώσης και της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας και όχι των συμφερόντων των λίγων. Πανεπιστήμια ουσιαστικής ακαδημαϊκής ελευθερίας, συζήτησης και προβληματισμού και όχι καταστολής και αυταρχισμού», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία, που κηρύσσει στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί το διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ σε μαζική απεργιακή απάντηση τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία - Σχολείο να μορφώνει, όχι να εξοντώνει» διεκδικούν οι μαθητές, συμμετέχοντας στο αυριανό συλλαλητήριο. Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας τούς καλεί ξανά στους δρόμους, με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας, για να διεκδικήσουν να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις πανελλαδικές, να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων», άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στα σχολεία, δωρεάν μαζικά τεστ, λιγότερους μαθητές ανά τάξη, περισσότερους καθηγητές και προσωπικό καθαριότητας.

Για αναλγησία και απόσταση του υπουργείου Παιδείας από την εκπαιδευτική πραγματικότητα κάνει λόγο η ΟΛΜΕ, που στηρίζει το αυριανό συλλαλητήριο στα Προπύλαια και τις ανάλογες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Διευκολυντική στάση εργασίας κηρύσσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) τις ίδιες ώρες, καλώντας σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Σε άλλες πόλεις

Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη και στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Στο συλλαλητήριο καλούν οι Σύλλογοι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, Ιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Μαθηματικού, Μουσικού, Πληροφορικής, Πολιτικών Επιστημών, ΣΟΦΕΘ, Φιλολογικού, Ψυχολογικού, Βιολογικού, Γαλλικού, Γεωλογικού, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Κινηματογράφου, Κτηνιατρικής, Νομικής, Παιδαγωγικού, Φαρμακευτικής του ΑΠΘ.

Μπροστά στο συλλαλητήριο, χτες το πρωί οι φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν μαχητική παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, στάθηκαν στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στη συμβολή με την οδό Τσιμισκή. Κρατώντας πανό και διαβάζοντας τις αποφάσεις των συλλόγων τους, οι φοιτητές εξήγησαν γιατί αντιδρούν στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που συζητείται από χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. «30 εκατομμύρια για τους φοιτητές, όχι αστυνομία και διαγραφές», «Κούλη - Κεραμέως, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», διαμήνυσαν με τα συνθήματά τους και κάλεσαν το λαό να σταθεί αλληλέγγυος στον αγώνα τους και να δώσει μαχητικά το «παρών» στο αυριανό συλλαλητήριο.

Σήμερα προγραμματίζουν νέα ενημερωτική παρέμβαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα ενώνουν αύριο τις δυνάμεις τους φοιτητές, εργαζόμενοι, μαθητές και δίνουν αγωνιστικό ραντεβού στη 1.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου. Με αποφάσεις τους καλούν στην κινητοποίηση οι Σύλλογοι Φοιτητών Εστίας, ΣΕΥΠ, Τεχνολογίας, οι Σύλλογοι ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Συγκέντρωση προγραμματίζεται αύριο και στην Πτολεμαΐδα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φοιτητών που συγκροτήθηκε. Πρόκειται για πρωτοβουλία φοιτητών με καταγωγή από την Πτολεμαΐδα οι οποίοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ξενοικιάζοντας από την πόλη όπου σπούδαζαν, λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθώς η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο κρατά τις σχολές κλειστές.

Στα Γιάννενα, σε σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο προχωρούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, ΒΕΤ και Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι παραπάνω καλούν στο συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Περιφέρεια Ηπείρου. Σήμερα προχωρούν σε αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων, ενώ συμμετέχουν και στην κινητοποίηση των συλλόγων εργαζομένων και πανεπιστημιακών στις 12 μ. στο μεταβατικό κτίριο. Επίσης, την Παρασκευή 5 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα της Ιατρικής Ιωαννίνων, διοργανώνεται σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων, για τον προγραμματισμό δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ