ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συλλαλητήριο από Συνδικάτα και φορείς την Τρίτη στην Πάτρα

Στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγίου Ανδρέα. Στην κινητοποίηση καλεί το λαό και ο δήμος της πόλης, με προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στο κτίριο του ΚΕΠ στο Λιμάνι

Από προηγούμενη κινητοποίηση στην Πάτρα
Από προηγούμενη κινητοποίηση στην Πάτρα
Με τη μεγάλη συγκέντρωση την Τρίτη 6 Φλεβάρη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Ανδρέα στην Πάτρα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της Δυτικής Ελλάδας δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση στο «Αναπτυξιακό Περιφερειακού Συνέδριο» που διοργανώνει η κυβέρνηση 5 και 6 Φλεβάρη στην πόλη. Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει διαδήλωση μέχρι το χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου, όπου εκείνη την ώρα αναμένεται να μιλήσει ο πρωθυπουργός.

Το κάλεσμα απευθύνουν τα Εργατικά Κέντρα Αγρινίου και Αμαλιάδας, τα Συνδικάτα Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας, Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αχαΐας, Οικοδόμων Ηλείας, Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αχαΐας, ο Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών Αχαΐας, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ).

Το «Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο», στο οποίο η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τους άξονες της πολιτικής της για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θα εξειδικεύσει τους στόχους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την περιοχή, έχει ήδη χαρακτηριστεί από σωματεία και φορείς ως «διοργάνωση εξαπάτησης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων».

Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα σωματεία της Δυτικής Ελλάδας με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς μεταφέρουν στους εργαζόμενους το κάλεσμα συμμετοχής στην κινητοποίηση. Τους καλούν να κρίνουν με βάση τη δική τους πείρα τι σημαίνει «ανάπτυξη» στους κλάδους και τους χώρους που δουλεύουν.

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, οργανώνοντας τη συμμετοχή στην κινητοποίηση στην Πάτρα, καλεί τους εργαζόμενους να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2641.02.23.25 (9 π.μ. - 1 μ.μ.). Η αναχώρηση για την Πάτρα θα γίνει στις 3.45 μ.μ. από το Εργατικό Κέντρο (4 μ.μ. από τα τρένα).

Κάλεσμα από το δήμο

Ο δήμος Πάτρας έχει καλέσει το λαό της πόλης να διαδηλώσει μαζικά, ενώ την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει προσυγκέντρωση στο κτίριο του ΚΕΠ στο λιμάνι, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να ενωθεί με τη διαδήλωση των Συνδικάτων και των φορέων του λαϊκού κινήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

ΤΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζονται καθημερινά εξορμήσεις και συγκεντρώσεις

Συνεχίζεται η πολιτική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αχαΐα, για να οργανώσουν την αγωνιστική «υποδοχή» των εργαζομένων στην κυβερνητική «αναπτυξιακή» φιέστα. Το πρόγραμμα περιοδειών των κλιμακίων του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Σάββατο: Στις 11 π.μ., στη λαϊκή αγορά της Ταραμπούρας στην Πάτρα, με επικεφαλής τον Τάσο Αλατάκη, μέλος της ΤΕ Αχαΐας. Στις 2 μ.μ, στο λιμάνι και τις λιμενικές υπηρεσίες του Αιγίου.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω ομιλίες:

Σάββατο, στις 11 π.μ., στο καφενείο «Ο Αρίστος» στο κέντρο της Πάτρας, θα μιλήσει ο Ανδρέας Αθανασόπουλος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και αντιδήμαρχος Πατρέων.

Την Κυριακή 4 Φλεβάρη:

-- Στις 11 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας στην Πάτρα, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Στις 11 π.μ., στο καφενείο «Πέττας» στην Εγλυκάδα της Πάτρας, θα μιλήσει η Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων.

Δραστηριότητα στην Αιτωλοακαρνανία

Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της πλατιάς ενημέρωσης των λαϊκών στρωμάτων του νομού για τα 3 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ενόψει του «αναπτυξιακού» περιφερειακού συνεδρίου στη Δυτική Ελλάδα, πραγματοποιεί περιοδείες, ομιλίες και εξορμήσεις σε όλον το νομό.

Συγκεκριμένα:

Σάββατο 3 Φλεβάρη: Στις 14.00 στο χωριό Μοναστηράκι, με επικεφαλής τον Νώντα Μωραΐτη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας. Στις 19.00 στα χωριά Ευηνοχώρι και Γαλατά, Μεσολογγίου, με επικεφαλής τον Θόδωρο Μαργαρίτη, δημοτικό σύμβουλο Μεσολογγίου.

Κυριακή 4 Φλεβάρη: Στις 12.00 στη Βόνιτσα, με επικεφαλής την Νικολέτα Ρεπάνη, Γραμματέα της ΚΟΒ Βόνιτσας. Στις 12.00 στο κέντρο και το λιμάνι του Μεσολογγίου, με επικεφαλής την Ηλέκτρα Ροδιτάκη, μέλος της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Φιέστα για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων

Η κυβέρνηση τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Φλεβάρη διοργανώνει «αναπτυξιακή» φιέστα για τη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα, με τη συμμετοχή μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου και επικεφαλής τον πρωθυπουργό. Και αυτό το συνέδριο που ονομάζεται «αναπτυξιακό», γίνεται όχι για να κουβεντιαστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αλλά για να προταχθούν για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της περιοχής και όχι μόνο. Για άλλη μια φορά, θα συζητηθεί πώς θα αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, πόσα προνόμια θα δοθούν για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας, που βασίζεται πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Ολα αυτά, βέβαια, για να μπορέσουν να έχουν τη συναίνεση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, «ντύνονται» με τη γνωστή, ψεύτικη και παραπλανητική προπαγάνδα «βγαίνουμε απ' τα μνημόνια και την επιτροπεία», «μπαίνουμε στην κανονικότητα», «έρχεται η δίκαιη ανάπτυξη που όλοι θα επωφεληθούν».

Οσες προσπάθειες και να κάνει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα που ζει η εργατική τάξη δεν μπορεί να κρυφτεί. Στον κλάδο του Εμπορίου που παρεμβαίνουμε και ενόψει της «αναπτυξιακής» φιέστας, οι εργαζόμενοι έχουν άλλη γνώμη. Οι εμποροϋπάλληλοι που εργάζονται στις μεγάλες πολυεθνικές, βλέπουν μπροστά στα μάτια τους τα υπερκέρδη που βγάζουν οι μεγάλοι όμιλοι. Τα βλέπουν γιατί οι ίδιοι με τον καθημερινό τους μόχθο τα βγάζουν. Ωστόσο, βλέπουν και τη δική τους τη ζωή. Στις ίδιες αυτές επιχειρήσεις, με την τεράστια κερδοφορία, οι μισθοί είναι πενιχροί. Ακόμα και όταν αυτοί ξεπερνούν για λίγο τα 586 μεικτά για 8ωρο, δεν αρκούν για να αναπληρώσουν τα ατέλειωτα ωράρια (10ωρα - 12ωρα) και την εντατικοποίηση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Οι ώρες εργασίας τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν, οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλες τις μέρες της βδομάδας, όποτε θέλει ο εργοδότης. Οι συνθήκες δουλειάς έχουν χειροτερεύσει, ιδιαίτερα στα πολυκαταστήματα και στα σούπερ μάρκετ. Η μερική απασχόληση έχει φτάσει το 60 - 70%, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, οι συμβάσεις 8ωρων μετατρέπονται σε 6ωρες - 4ωρες, οι μισθοί μειώνονται.

Σε πολλά καταστήματα που εργάζονται κυρίως γυναίκες, η εργοδοσία προσλαμβάνει κοπέλες με τον όρο να μη μείνουν έγκυες. Σε αυτά τα καταστήματα, όποιος αντιστέκεται με οργάνωση στο σωματείο και συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τρομοκρατείται και απολύεται. Το παράδειγμα της εργαζόμενης συναδέλφου που εργαζόταν στα «Hondos Center» στην Πάτρα και απολύθηκε γιατί συμμετείχε σε απεργιακή κινητοποίηση είναι χαρακτηριστικό. Ωστόσο, για μια ακόμα φορά, αποδείχτηκε ότι όποιος αγωνίζεται και διεκδικεί οργανωμένα, μέσα από το σωματείο του, μπορεί και να έχει αποτελέσματα. Πρόσφατα εκδόθηκε απόφαση που θεωρεί παράνομη και καταχρηστική την απόλυση της συγκεκριμένης εργαζόμενης. Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μοιρολατρία και ηττοπάθεια. Πρέπει να απαντιέται με οργάνωση και δράση ενάντια σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που θέλουν να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, ώστε να βγάζουν ανενόχλητοι τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση, που φέρνει τη «δίκαιη» αυτή ανάπτυξη, πρόσθεσε στους εμποροϋπαλλήλους και άλλο ένα πρόσθετο βάρος. Ενώ πριν γίνει κυβέρνηση υποσχόταν τη νομοθέτηση της Κυριακής αργίας, όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά προχώρησε την επίθεση ακόμα παραπέρα. Και αυτή η κυβέρνηση υλοποίησε ακόμα μία απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων, αποδεικνύοντας ποιους υπακούει και ποιους υπηρετεί.

Οι Κυριακές που ανοίγουν τα εμπορικά έγιναν 8 και στις περιοχές που χαρακτηρίζονται «τουριστικές» ανοίγουν 30. Ακόμα και η εργοδοσία, που προσπαθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να υποδυθεί το καλό αφεντικό (όπως ο «Σκλαβενίτης»), λέγοντας ότι δεν ανοίγει Κυριακές, εφάρμοσε το μέτρο στο 100%. Είναι η ίδια επιχείρηση που τώρα ετοιμάζεται να κάνει μειώσεις μισθών και στην οποία δεν πάει πολύς καιρός που ο γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης, «έφτιαχνε» το προφίλ του καλού εργοδότη, κάνοντας περιοδεία στα καταστήματα της Πάτρας. Από εκεί διαλαλούσε ότι «βλέπει γελαστά πρόσωπα». Αραγε, πόσο γελαστοί μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι όταν εξαγοράζονται κάθε λίγο και λιγάκι από διαφορετικό καπιταλιστή, με το φόβο να πεταχτούν στον Καιάδα της ανεργίας; Γελαστά πρόσωπα έχει η εργοδοσία γιατί κατάφερε να γίνει η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Για τους εργαζόμενους, όπως φαίνεται με την εξέλιξη της κατάστασης, μόνο θετικό δεν μπορεί να είναι.

Το ανελέητο κυνήγι για το κέρδος δεν σταματάει ούτε στην Κυριακή. Δεν τους φτάνει που οι εμποροϋπάλληλοι δουλεύουν ασταμάτητα κάθε μέρα, θέλουν να δουλεύουν και μέχρι τα ξημερώματα. Ο λόγος για το μέτρο «Λευκή Νύχτα», που στην περιοχή μας έχει αξιοποιηθεί στο έπακρο.

Σε δήμους που οι δημοτικές αρχές πρωτοστατούν στην καθιέρωση αυτού του μέτρου, όπως ο Πύργος και η Αμαλιάδα, και έχοντας το «πράσινο φως» από την Περιφερειακή Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, οι εμποροϋπάλληλοι αναγκάζονται όποτε θέλουν οι εργοδότες να εργάζονται μέχρι τα χαράματα. Το ίδιο μέτρο προσπάθησαν να εφαρμόσουν οι έμποροι στην Πάτρα και για τις μέρες του Καρναβαλιού (έναρξη και μέρα παρέλασης), μέτρο που όταν υπήρχε άλλη δημοτική αρχή, το είχαν εφαρμόσει. Αρα, ποιους εξυπηρετεί η «Λευκή Νύχτα» στο καρναβάλι; Τους εμποροϋπαλλήλους, που από τη μία θα αναγκαστούν να δουλεύουν τις «μεγάλες ώρες» και από την άλλη δεν θα έχουν ούτε το χρόνο να διασκεδάσουν όπως ο υπόλοιπος κόσμος; Μάλλον όχι. Εξυπηρετεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τις μεγάλες αλυσίδες που θέλουν να βγάλουν από τη μύγα ξύγκι.

Οι εμποροϋπάλληλοι στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας θα υποδεχτούμε αγωνιστικά τον πρωθυπουργό και το κλιμάκιό του. Θα διατρανώσουμε ότι την ανάπτυξή τους αυτήν δεν την έχουμε ανάγκη. Αυτή η ανάπτυξη μας φέρνει φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και πολέμους.

ΔΕΝ ΞΕΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ!


Χριστίνα ΠΑΝΑΓΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Πρόεδρος Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ