Ανακοίνωση για την πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων στις 12 του Φλεβάρη
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία με επίκεντρο τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και την ανάγκη να δώσουν σαν μια γροθιά τη μάχη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην καθαριότητα.
Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από όλη τη χώρα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Ομόνοια, και στη συνέχεια σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, όσον αφορά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, η Πανελλαδική Γραμματεία επισημαίνει τους άθλιους όρους που αντιμετωπίζουν: Οι συμβάσεις έργου αποτελούν το κυρίαρχο καθεστώς εδώ και χρόνια. Η διάρκειά τους είναι δεκάμηνη, καθώς αρχίζουν και τελειώνουν μαζί με την κάθε σχολική χρονιά, αφήνοντας στο μεσοδιάστημα τους εργαζόμενους «στον αέρα», χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στη θέση εργασίας τους. Οι μισθοί βρίσκονται στην πλειοψηφία τους κάτω από τα 400 ευρώ, καθώς το ύψος τους υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τις σχολικές αίθουσες που καθαρίζονται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υπόλοιποι χώροι των σχολείων, όπως οι αίθουσες εργαστηρίων, οι βοηθητικοί και αύλειοι χώροι, τα γραφεία καθηγητών και οι τουαλέτες. Την ίδια ώρα, η εντατικοποίηση χτυπάει «κόκκινο».
«Η μόνη ρεαλιστική απάντηση σήμερα είναι αυτή που η κυβέρνηση κάνει πως δεν ακούει! Τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων, η λύση βρίσκεται στην άμεση μονιμοποίηση των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία, με 8ωρη απασχόληση, στην κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με νέες προσλήψεις», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.
Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα «βράζουν στο ίδιο καζάνι όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία», ανεξάρτητα από το χώρο στον οποίο δουλεύουν. Παρά τις «λαμπερές υποσχέσεις» της κυβέρνησης για «ομαλότητα στο εργασιακό καθεστώς των σχολικών καθαριστριών ή για τον δήθεν εξοστρακισμό των εργολαβικών - δουλεμπορικών συνεργείων», οι εργαζόμενες στην καθαριότητα αντιμετωπίζουν καθημερινά την απληρωσιά, την ανασφάλεια, την ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία.
Την ίδια στιγμή, «αγκάθι» για τον κλάδο αποτελεί η πολυδιάσπαση, «ο κατακερματισμός με διαφορετικές συμβάσεις και μισθούς στον ίδιο ή αντίστοιχο φορέα, οι διαφορετικές εργασιακές σχέσεις, οι εργολαβίες», επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία.
Η παραπάνω κατάσταση, όπως τονίζει, «δεν θα αλλάζει όσο οι εργαζόμενοι παρακολουθούν το παιχνίδι ως θεατές, όσο μένουν αμέτοχοι πίσω από κυβερνητικές ή άλλες υποσχέσεις, όσο συντάσσονται πίσω από συνδικαλιστικές ηγεσίες και παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ σε ΟΙΥΕ), που ενισχύουν τον συντεχνιασμό, που παζαρεύουν για το ελάχιστο, που προσπαθούν να βρουν νίκες σε δικαστικές αίθουσες και νομικές προσφυγές».
Στο έδαφος αυτό, η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει το εξής κάλεσμα: «Είναι ανάγκη να ξεπεραστούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η ψεύτικη κατηγοριοποίησή τους σε σχολικές καθαρίστριες, καθαρίστριες εργολάβων, καθαρίστριες σε νοσοκομεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε υπηρεσίες. Είναι αντιλήψεις που διασπούν, που υψώνουν τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους, δεν βοηθούν στην ενότητα στον κλάδο, στις διεκδικήσεις, στην άσκηση πίεσης στην εργοδοσία.
Αλλωστε η ίδια η εμπειρία φανερώνει πλέον τα αδιέξοδα τέτοιων αντιλήψεων και αγώνων. Αυτή η κατάσταση βολεύει τα αφεντικά αλλά όχι εμάς. Τα προβλήματα που λύνονται προς στιγμή σε έναν εργασιακό χώρο, δημιουργούνται την επόμενη ώρα σε έναν άλλον. Πόσοι συνάδελφοι πέρασαν από την εργασία στην ανεργία με έναν νόμο ή μια εγκύκλιο και ανάποδα;
Σήμερα που κάποιος έχει εργασία αύριο θα τη χάσει ή θα κληθεί να αντιμετωπίσει ως αντιπάλους τους συναδέλφους που δήθεν του παίρνουν τη δουλειά. Τα παραδείγματα δεκάδες, σε νοσοκομεία, σε οργανισμούς, σε εργασιακούς χώρους. Το παζάρι που γίνεται γύρω από διαγωνισμούς, οι μειοδοσίες εταιρειών αλλά και η σταθερή κυβερνητική πρόταση για "μείωση των δαπανών" για εμάς σημαίνει, παγίωση των άθλιων μισθών, επέκταση της ευελιξίας».
Οπως υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία, «είναι ανάγκη σήμερα να συζητηθεί πλατιά στους χώρους δουλειάς, η πρόταση για ενιαία Συλλογική Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να σπάσει το απόστημα του διαχωρισμού που εξυπηρετεί το κράτος, τις εργολαβίες. Να συνταχθούν οι εργαζόμενοι πίσω από ένα πλαίσιο διεκδικήσεων που θα το καλύπτει μια ενιαία κλαδική σύμβαση με βάση τις σημερινές ανάγκες.
Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία στην καθαριότητα να οργανώσουν το επόμενο βήμα τους, αμέσως μετά την απεργία. Να οργανωθεί μέτωπο για να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας απέναντι σε κυβέρνηση και εργολάβους, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, για αυξήσεις στους μισθούς, για πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά».
Την προσήλωση της πλειοψηφίας της διοίκησης στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις στρατηγικές επιλογές της μεγαλοεργοδοσίας επιβεβαίωσαν οι εργασίες του 51ου Απολογιστικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ - ΥΤΕ).
Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, οι εργασίες του Συνεδρίου (30 - 31 Γενάρη) έγιναν με διαδικασίες «fast track», με τις δυνάμεις αυτές να επιδιώκουν να απουσιάσει κάθε ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και κυρίως κάθε προσπάθεια για οργάνωση του αγώνα τους.
Παρότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες για την κλαδική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της. «Η πρόθεση της ηγετικής ομάδας των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και αυτών που ανοιχτά συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπογράψουν για μια ακόμη φορά συλλογικές συμβάσεις μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι δεδομένη», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και υπογραμμίζει την τεράστια ευθύνη που βαραίνει την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, «όχι μόνο για όσα έχει μέχρι σήμερα συμφωνήσει με τους εργοδότες, αλλά και για όσα ακόμη έχει σκοπό να υπογράψει», συμβάλλοντας στο ξήλωμα εργασιακών δικαιωμάτων. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεν είπαν κουβέντα εισηγητικά, μόνο στο τέλος του συνεδρίου ψέλλισαν ότι πρότειναν στους ξενοδόχους "αύξηση" 1% το 2018 και 1% το 2019, που επιβάλλει για δύο ακόμη χρόνια μισθούς φτώχειας σε κλάδο που γνωρίζει τη μεγαλύτερη κερδοφορία των τελευταίων 50 χρόνων», αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία.
Οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας επανέλαβαν και από το βήμα του Συνεδρίου την προσήλωσή τους «στην καπιταλιστική ανάπτυξη και στη συνεργασία με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι στρατηγικές επιλογές των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που επιδιώκουν την αύξηση της εκμετάλλευσής μας για να σταθεροποιήσουν την αύξηση της κερδοφορίας τους», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του προέδρου της Ομοσπονδίας στις επιπτώσεις που έχει το «ποιοτικό έλλειμμα στα Εργασιακά», όχι στους εργαζόμενους, αλλά στην «αναπτυξιακή συμβολή του Τουρισμού στην οικονομία», οι διαπιστώσεις ότι η ανάπτυξη «δεν έρχεται με ευχολόγια» και ότι η «προσέλκυση επενδύσεων απαιτεί σταθερό φορολογικό περιβάλλον».
«Τα σωματεία του κλάδου να συμβάλουμε στην αποκάλυψη του ρόλου τους σε όλους τους εργαζόμενους. Κανείς και σε καμία περιοχή δεν πρέπει να αφήνει απ' έξω από τη συζήτηση τις ημέρες και τα έργα τους», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πρόβαλαν τη δράση των ταξικών σωματείων το τελευταίο δίχρονο, το διεκδικητικό τους πλαίσιο, την ανάγκη για δράση με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα κλιμακώνουν τη δράση τους στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων, των πλειστηριασμών και της ανεργίας.
«Οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων από σωματεία που δεν έχουν παραδοθεί στο συμβιβασμό και την υποταγή, με τα οποία δηλητηριάζουν οι παρατάξεις που πλειοψηφούν σήμερα στην Ομοσπονδία, απέδειξαν ότι η λογική τού "τίποτε δεν γίνεται" αφορά αυτούς που τίποτε δεν κάνουν, που δεν θέλουν να κάνουν γιατί είναι στρατευμένοι εχθροί του κινήματος», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους που προβληματίζονται για την «κατρακύλα» της πλειοψηφίας να συμβάλουν στην προσπάθεια για αγωνιστικό βηματισμό στον κλάδο.
Ενα ακόμα κρούσμα νόθων διαδικασιών σε σωματείο που ελέγχει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός καταγράφεται στην Καβάλα. Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία», στις εκλογές του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Κτιρίων Νομού Καβάλας, που γίνονται το Σάββατο 3/2, οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν... διά αντιπροσώπου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος, θα υπάρχει δυνατότητα μία εργαζόμενη να... μεταφέρει ψήφους από άλλους και να τις ρίχνει στην κάλπη.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει ότι στόχος της νέας μεθόδευσης, η οποία απαγορεύεται ρητά και από το νόμο, είναι η διαμόρφωση νόθων συσχετισμών στο Σωματείο και η παραγωγή νόθων αντιπροσώπων στο Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία. «Ξέραμε καλά ότι δεν θέλουν τις εργαζόμενες να συμμετέχουμε στις αποφάσεις του Σωματείου. (...) Αλλά να μας οδηγούν στο να μην πηγαίνουμε ούτε στις εκλογές; Παραπάει (...) Καταλύει τη δημοκρατία στο Σωματείο και τη μυστικότητα της ψήφου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της και καλεί τις εργαζόμενες να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς της απερχόμενης διοίκησης συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές και ψηφίζοντας «Αγωνιστική Συνεργασία». Επίσης καλεί το Δικηγορικό Σύλλογο, μέλος του οποίου θα παρευρίσκεται στις εκλογές, να μην επιτρέψει τέτοιου είδους πρακτικές.