Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών την Τετάρτη 7 Φλεβάρη, στις 2.30 μ.μ. (Πανεπιστημίου 37, πλατεία Κοραή), καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στο Δημόσιο. Διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς, «ξεπάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Η οργάνωση της κινητοποίησης αποφασίστηκε στις 30 Γενάρη, σε σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων του Δημοσίου. Παράλληλα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη για απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Μάρτη.
Το κάλεσμα απευθύνουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, η Ομοσπονδία Υπουργείου Ανάπτυξης (τέως Βιομηχανίας), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, καθώς και οι Σύλλογοι Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, Εργαζομένων Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος - Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης», Μενιδίου - Ανατολικής Αττικής «Σωκράτης», Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Νέας Ιωνίας «Γ. Σεφέρης», Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων και τα Σωματεία Εργαζομένων στους δήμους Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Κορυδαλλού και Λυκόβρυσης - Πεύκης.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις υπολογίζουν πως οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μετράνε τα τελευταία χρόνια απώλειες που φτάνουν τους έξι μισθούς, ενώ καταγγέλλουν πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά «παγωμένα» τα μισθολογικά κλιμάκια.
Διεκδικούν: Αμεσο «ξεπάγωμα» των μισθολογικών κλιμακίων. Προσμέτρηση του εργασιακού χρόνου της διετίας 2016 - 2017 στη μισθολογική ωρίμανση, που αυθαίρετα η κυβέρνηση έχει καταργήσει. Κανένας συμψηφισμός της «προσωπικής διαφοράς» με τα μισθολογικά κλιμάκια. Καμιά κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» σε όσους μετατάσσονται με οποιονδήποτε τρόπο (κινητικότητα κ.λπ.). Χορήγηση μισθολογικού κλιμακίου κάθε 2 χρόνια και για τους εργαζόμενους των ΔΕ και ΥΕ κατηγοριών και όχι κάθε 3 χρόνια, που νομοθέτησε η κυβέρνηση, με τον ν. 4354/2015. Πλήρη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας εκτός Δημοσίου. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Αυτόματη μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας στους συμβασιούχους συναδέλφους. Καμιά σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα και την «αξιολόγηση». Κατάργηση των νόμων 4354/2015 και 4369/2016. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μόνιμοι διορισμοί, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ίσα δικαιώματα και ίση αμοιβή συμβασιούχων και μόνιμων υπαλλήλων.
Η απεργία αποφασίστηκε από το επιχειρησιακό σωματείο, ενώ το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλούσε στη μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας και σε απεργιακές συγκεντρώσεις στα κεντρικά κτίρια της «Cyta» στη Μεταμόρφωση, όπου στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες, και στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου βρίσκονται το εμπορικό τμήμα και κάποιες υπηρεσίες πληροφορικής. Σε αυτά τα κτίρια η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, ενώ έμειναν κλειστά αρκετά καταστήματα στην Αττική και στην επαρχία.
Την έμπρακτη συμπαράστασή τους εξέφρασαν το επιχειρησιακό σωματείο της «Forthnet», το σωματείο της «360 Connect» (έχει δημιουργηθεί από την εξαγορά της HOL από την «Vodafone» και έχει πλούσια πείρα), οι σωματειακές επιτροπές του ΣΕΤΗΠ σε «Nokia», «Teleperformance», ΟΤΕ, «Vodafone», το σύνολο των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο.
Στη συγκέντρωση που έγινε στη Μεταμόρφωση, συζητήθηκαν τα αιτήματα και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης της εργοδοσίας. Αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πώς συντονισμένα το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους όχι για να αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της εργοδοσίας, αλλά για να προτάξουν τα δικά τους αιτήματα και τις ανάγκες.
Την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν παράνομα από τους συνταξιούχους, υπερβαίνοντας ακόμα και τις περικοπές που επέβαλαν οι αντιλαϊκοί νόμοι, απαιτούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων.
«Κατά τον υπολογισμό των παρακρατήσεων από τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, καθώς και στον επανυπολογισμό τους, έγιναν σοβαρά λάθη και αυθαιρεσίες, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και με τις παρακρατήσεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αυτές να υπερβαίνουν ακόμα και τις προβλέψεις των νόμων, που οι προηγούμενες και η δική σας κυβέρνηση ψηφίσατε», τονίζουν οι συνταξιουχικές οργανώσεις σε επιστολή τους προς την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τ. Πετρόπουλο.
Ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου ώστε οι διοικήσεις των Ταμείων «να προβούν στις απαραίτητες άμεσες ενέργειες, που θα διορθώσουν τα προβλήματα αυτά και να επιστρέψουν τα επιπλέον ποσά στους δικαιούχους». Επιπλέον, ζητούν κάθε μεταβολή στις συντάξιμες αποδοχές να αποτυπώνεται αναλυτικά στο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα κάθε συνταξιούχου.
Οι συνταξιουχικές οργανώσεις ξεκαθαρίζουν πως είναι υποχρέωση του υπουργείου να δώσει χωρίς καμία ολιγωρία λύση στο πρόβλημα και να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των συνταξιούχων «να προσέρχονται στις υπηρεσίες των Ταμείων, για να υποβάλλουν αιτήσεις, ή πολύ περισσότερο να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη με το αζημίωτο».
Αθώους κήρυξε χτες, με ομόφωνη απόφασή του, μετά από πρόταση του εισαγγελέα της Εδρας, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στον χώρο των ΟΤΑ, Εύη Καρυδάκη, και Θοδ. Τσαλούχα, που πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή για τη συμμετοχή τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου τον Νοέμβρη του 2012, ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις από την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, είχαν καταδικαστεί για την απεργιακή περιφρούρηση του αμαξοστασίου του Βόλου στις 26/11/2012.
Ο συνήγορος υπεράσπισης σημείωσε στο δικαστήριο ότι αυτό που έκαναν οι δύο κατηγορούμενοι ήταν, ως εκλεγμένοι συνδικαλιστές - η Εύη Καρυδάκη ήταν τότε γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας και ο Θ. Τσαλούχας μέλος του ΔΣ - να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων. Με τα λεγόμενά του στη δίκη, ο μάρτυρας Χ. Τσαμπάζης, αντιδήμαρχος Βόλου τότε, προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρύψει το γεγονός ότι η τότε δημοτική αρχή Σκοτινιώτη προωθούσε απεργοσπαστικό μηχανισμό, απέναντι στον οποίο, ως όφειλαν, στάθηκαν οι δύο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, μαζί με άλλους συναδέλφους τους.
Συμπαραστεκόμενα στους δύο δικαζόμενους συνδικαλιστές, στα δικαστήρια βρέθηκαν εργατικά σωματεία της περιοχής, ενώ παραβρέθηκε και ο Β. Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γγ της ΠΟΕ ΟΤΑ.
Σε επιφυλακή για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων βρίσκεται το Σωματείο Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Amilia Mare» και «Paradise Village» της Ρόδου, καθώς ο όμιλος «Aldemar», στον οποίο ανήκουν, πρόκειται να αλλάξει χέρια, είτε το σύνολό του είτε ένα μέρος του, περνώντας στην ιδιοκτησία διεθνούς «επενδυτικού fund».
«Τα σενάρια για το αμέσως επόμενο διάστημα στα ξενοδοχεία όπου εργαζόμαστε είναι πολλά. Κανένα από αυτά όμως δεν είναι καλό σενάριο για τους εργαζόμενους, ειδικά στην περίπτωση που μας βρει απροετοίμαστους και σκόρπιους, αντί οργανωμένους και ενωμένους», αναφέρει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του. Ηδη έχει ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να οριστεί τριμερής συνάντηση, απαιτώντας εγγυήσεις για το μέλλον των εργαζομένων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, προετοιμάζει Γενική Συνέλευση προκειμένου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους. «Με την οργάνωση και την πάλη μας, μπορούμε να επιβάλουμε, όποιος κι αν είναι ο ιδιοκτήτης την επόμενη μέρα, να διασφαλιστούν τα δικαιώματά μας, οι μισθοί μας, οι θέσεις εργασίας μας», καταλήγει το Σωματείο.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της ΜΑRΚΕΤ ΙΝ στην οδό Κ. Ντηλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε την Παρασκευή 2/2 το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην «Καρυπίδης» (πρώην ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕΕΕ), συνεχίζοντας τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας.
Το συγκεκριμένο κατάστημα είναι ένα ακόμα από τα καταστήματα της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ που πέρασε στα χέρια της ΜΑRΚΕΤ ΙΝ και ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς τους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Το Σωματείο καταγγέλλει ότι με μεταβίβαση της επιχείρησης κάτω από το τραπέζι, η ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ προσπαθεί να ξεφορτωθεί παλιούς εργαζόμενους με δικαιώματα και να τους αντικαταστήσει με νέους αναλώσιμους. Τα καταστήματα που ανοίγει η ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ θα έπρεπε να λειτουργούν με τους εργαζόμενους της ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ, βάσει του ΠΔ 178/02.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν πίσω μέχρι να δικαιωθεί ο πολύμηνος αγώνας τους για καταβολή των δεδουλευμένων τους και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.
Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων και ανάκληση των απολύσεων στην επιχείρηση «ΘΕΣΓΑΛΑ» απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας.
Με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την επιχείρηση για χαμηλούς μισθούς, απλήρωτη δουλειά, εντατικοποίηση, κόκαλα, εργασιακή ανασφάλεια, εργοδοτική τρομοκρατία και απολύσεις.
Οπως αναφέρει, «η εργοδοσία ζητά από τους εργαζόμενους υπομονή, να δείξουν κατανόηση στις δυσκολίες που - όπως ισχυρίζεται - αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Λένε στους εργαζόμενους ότι όποιοι δεν είναι ευχαριστημένοι, μπορούν να αποχωρήσουν, για όσους βέβαια εξακολουθούν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και καλύτερες συνθήκες εργασίας, υπάρχει και ο δρόμος της απόλυσης. (...) Εφτασαν έως το σημείο να λένε πως πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που πληρωθήκαν το δώρο Χριστουγέννων!».
Το Συνδικάτο απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να μην αποδεχθούν αυτήν την κατάσταση μοιρολατρικά. Να μην επιτρέψουν να περάσει το ιδεολόγημα «να βάλουμε πλάτη, δίνοντας και το μισθό μας». Να διεκδικήσουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο των τροφίμων με αυξήσεις στους μισθούς. Να απαιτήσουν τις θέσεις εργασίας, τα δεδουλευμένα, τα δικαιώματά τους.