ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Φλεβάρη 2018 - Κυριακή 4 Φλεβάρη 2018
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
100 χρόνια ΚΚΕ

Ελληνες στρατιώτες στη Μικρασιατική Εκστρατεία
Ελληνες στρατιώτες στη Μικρασιατική Εκστρατεία
Γράφοντας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, παραθέτουμε παλιότερη τοποθέτηση του αείμνηστου κομμουνιστή αρχιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού, Αντώνη Κακαρά. Απαντάει απλά με τη δύναμη του γραπτού του λόγου, γιατί οι στρατιωτικοί από τα φτωχά λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον να συνταχθούν με το ΚΚΕ. Γράφει: «Υποστηρίζω το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, γιατί ποτέ μέχρι σήμερα δεν πρόδωσε, ούτε εξαπάτησε. Γιατί είναι το αρχαιότερο Κόμμα, που ούτε για μια στιγμή δεν έλειψε από τους αγώνες για ελευθερία, για δικαιοσύνη, για προκοπή του τόπου. Ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν μπόρεσε να σταθεί περισσότερο από μια γενιά, κανένα άλλο κόμμα δεν υπηρέτησε ουσιαστικά, πιστά και με αυτοθυσίες, τα συμφέροντα των φτωχών, των αδυνάτων, των εργαζομένων, της Πατρίδας... Κανένα, εκτός του ΚΚΕ. Το υποστηρίζω και για έναν ακόμα λόγο, που είναι και η επιβεβαίωση των παραπάνω. Γιατί το πολεμάνε οι άλλοι, φανερά, κρυφά, πλάγια, υπόγεια, ύπουλα».

Στην περίοδο της Κατοχής 1941 - 1944, πολλά είναι τα παραδείγματα αξιωματικών του αστικού στρατού που συντάχθηκαν με τις γραμμές του ΕΑΜ και στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ από σημαντικές θέσεις. Μπορούν να ξεχωρίσουν πολλά στελέχη, ανθυπολοχαγοί, λοχαγοί, ταγματάρχες. Σημαντική χρονολογία για τον ΕΛΑΣ ήταν η 1η Αυγούστου 1943, που ιδρύεται η Σχολή Αξιωματικών στο Περτούλι. Πρώτοι εκπαιδευτές της Σχολής ήταν αξιωματικοί, που είχαν τελειώσει τη Σχολή Ευελπίδων, όπως ο Αλέκος Βραχάτης, ο Τάσος Γριμπόγιαννης, ο Βασίλης Παπαδημητρίου, ο Γιώργος Τσακαρδώνης, ο Αλέκος Παπαγεωργίου και άλλοι που δεν είχαν ονομαστεί ανθυπολοχαγοί, γιατί τους πρόλαβαν ο πόλεμος και η κατοχή. Αντίστοιχο είναι και το παράδειγμα της Σχολής του ΕΛΑΣ στη Ρεντίνα, στην οποία μαθήτευσαν και αρκετές γυναίκες.

Ελληνες φαντάροι στην Οδησσό
Ελληνες φαντάροι στην Οδησσό
Στα πρώτα βήματα ζωής του, το ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) είχε να αντιμετωπίσει την αποστολή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Ουκρανία και στη Μικρά Ασία, το 1919, στις οποίες τάχθηκε ενάντια.

Σχετικά με την πρώτη εκστρατεία στην Ουκρανία, στόχος της τότε ελληνικής αστικής τάξης, η οποία συμμετείχε στην ιμπεριαλιστική συμμαχία της Αντάντ (των καπιταλιστικών χωρών Αγγλίας, Γαλλίας, Ιαπωνίας, Ιταλίας κ.ά.), ήταν να πολεμήσει ενάντια στην εξουσία των εργατών, στο πρώτο τότε σοσιαλιστικό κράτος στον κόσμο. Οι αντιδράσεις στρατιωτών ήταν εξαρχής μεγάλες, πολλοί ήταν οι στρατιώτες που δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία, ενώ υπήρχαν ακόμη και ανώτερα στελέχη του στρατού που ζήτησαν τη μη αποστολή τους σε αυτήν την εκστρατεία. Η δυσαρέσκεια των στρατιωτών συγκεντρωνόταν και στο πρόσωπο του Ελ. Βενιζέλου, που ήταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι που έγραψαν οι ίδιοι οι φαντάροι: «Πού μωρέ, πού. Πού σας πάει ο αρχηγός σας στο μακρύ το δρόμο μπρος σας;».

Την περίοδο εκείνη, η φυλακή της Οδησσού ήταν γεμάτη από Ελληνες που αρνήθηκαν να πολεμήσουν ενάντια στην εξουσία των εργατών και στον Κόκκινο Στρατό. Το πέρασμα στον Κόκκινο Στρατό πήρε ομαδικό χαρακτήρα, παρά τα ψέματα των αντιδραστικών για δήθεν βιαιότητα των μπολσεβίκων, για βασανιστήρια που δήθεν υποβάλλονταν οι αιχμάλωτοι φαντάροι, για εκτελέσεις. Η Ελληνική Κομμουνιστική Ομάδα της Οδησσού, με ανακοινώσεις της στους Ελληνες στρατιώτες, τους καλούσε να ενωθούν με τον Κόκκινο Στρατό και να στραφούν ενάντια στον κοινό εχθρό, τις δυνάμεις της Αντάντ.

Από τα πρώτα κιόλας βήματά του το ΚΚΕ αντιτάχθηκε τόσο στην Ουκρανική Εκστρατεία ενάντια στη νεαρή ΕΣΣΔ, όσο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στη φωτ.: Λογοκριμένος «Ριζοσπάστης» κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας
Από τα πρώτα κιόλας βήματά του το ΚΚΕ αντιτάχθηκε τόσο στην Ουκρανική Εκστρατεία ενάντια στη νεαρή ΕΣΣΔ, όσο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Στη φωτ.: Λογοκριμένος «Ριζοσπάστης» κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας
Η επαφή με τους μπολσεβίκους, συνολικά η επίδραση της Οκτωβριανής Επανάστασης είχε θετικές επιπτώσεις στη βαθμιαία διαμόρφωση των συνειδήσεων. Αντίκτυπο είχε και σε αρκετούς αξιωματικούς που ήταν στο εκστρατευτικό σώμα στην Ουκρανία, οι οποίοι την περίοδο 1941 - 1944 στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ, όπως ο Στ. Σαράφης κ.ά.

Η δεύτερη εκστρατεία ήταν με προορισμό τη Μικρά Ασία. Το νεαρό τότε ΣΕΚΕ ήταν το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που αντιτάχθηκε σε αυτόν τον πόλεμο, αψηφώντας τις άπειρες διώξεις και τις συκοφαντίες των πολιτικών του αντιπάλων. Ενημέρωσε το λαό για τους κινδύνους που περιέκλειε η εν λόγω εκστρατεία.

Οι κομμουνιστές φαντάροι από τα μέτωπα του πολέμου πάλευαν με αυτοθυσία για τη διαφώτιση του λαού και του στρατού, ξεσκεπάζοντας την πραγματική ουσία του συγκεκριμένου πολέμου, που ήταν σε βάρος των λαών και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού, καταδίκασαν τη στάση που κρατούσαν οι κυβερνήσεις πρώτα του Βενιζέλου και μετά τις εκλογές του 1920 των αντιβενιζελικών κομμάτων και την επαναφορά του βασιλιά Κωνσταντίνου, που κρατούσαν ανοιχτό το μέτωπο στη Μικρά Ασία. Σε ένα από τα γράμματά τους, στρατιώτες από το μέτωπο της Ανατολίας γράφουν: «Εχουμε ιερό καθήκον απέναντι του εαυτού μας (...) να τινάξουμε από πάνω μας το βραχνά της αστικής πρόληψης και να πάρουμε βαθειά συναίσθηση της γιγάντιας δύναμης που κρύβεται μέσα μας, που μπορεί να μας απαλλάξη μονομιάς απ' τα τωρινά μας βάσανα, να ρίξη τις καινούργιες κλίκες των εκμεταλλευτών μας και να στεριώση το κράτος της αληθινής λαϊκής θέλησης. Αυτή τη ληθαργούσα μέσα μας δύναμη, ένα μέσο υπάρχει εδώ στην Ελλάδα, όπως και σ' όλον τον κόσμο, για να μας την συνειδητοποιήση, να την οργανώση συστηματικά και να δώση στη δράση της την κατάλληλη πολιτική κατεύθυνση. Κι αυτό είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα».

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και η πικρή πραγματικότητα για το κόστος μετακινήσεων

Το τελευταίο διάστημα ακούμε τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας (ΑΝΥΠΕΘΑ) να κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το «έτος μέριμνας προσωπικού». Σε πρόσφατη απάντηση, μάλιστα, σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις μετακινήσεις των φαντάρων, ακούσαμε από τον ΑΝΥΠΕΘΑ για τα παζάρια που κάνει για να εξασφαλίσει εκπτώσεις στα εισιτήρια. Να τι λένε κι αυτοί που ζουν την πραγματικότητα μέσα στα στρατόπεδα, οι ίδιοι οι φαντάροι:

«Στον 21ο Λόχο Διαβιβάσεων, στην Κομοτηνή, υπήρξαν στρατιώτες που το κόστος για τη μετακίνησή τους μπορεί να άγγιζε τα 250 ευρώ από Κομοτηνή προς Πελοπόννησο και τα νησιά. Δεν φτάνει που ο στρατός καλύπτει το κόστος μόνο για ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής, αυτό εκδίδεται και με το οικονομικότερο μέσο. Πρακτικά δηλαδή με το πιο αργό, το πιο παλιό κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι για τους στρατιώτες η μόνη επιλογή είναι το τρένο που κάνει 6 ώρες μέχρι Θεσσαλονίκη. Κι από κει ανταποκρίσεις. Ταυτόχρονα, για να μη δοθεί καθόλου κάρτα επιβίβασης, μας λέγανε ότι η άδεια είναι εορταστική.

Φαντάροι από τον 21ΛΧ/ΔΒ, Κομοτηνή».

«Ο στρατός είναι προετοιμασία για το μετά, για την κοινωνία»

Ανταπόκριση από το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΣΠΕΝ) της 16ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού στο Διδυμότειχο. Στρατιώτες σχολιάζουν τα όσα ειπώθηκαν σε ομιλία στη συγκεκριμένη μονάδα: «Η διοίκηση επέλεξε τη μέρα της απεργίας στις 12 Γενάρη για να συμβουλέψει τους στρατιώτες πως "εδώ θα δοκιμάσετε τον εαυτό σας και θα γνωρίσετε τα όριά σας. Αν ξέρετε τα όριά σας θα μάθετε και να τα ξεπερνάτε... Για παράδειγμα, αύριο στο χώρο δουλειάς σας θα πρέπει να μάθετε να ξεπερνάτε το θυμό που νιώθετε για τον εργοδότη σας...".

Φαντάροι από τη 16η ΜΗΧ/ΜΠΖ».

Είναι πολύ σοβαρό ζήτημα ότι κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης γίνονται κηρύγματα αποκήρυξης κάθε αγωνιστικής διεκδίκησης, τόσο για τη διάρκεια της θητείας όσο και για τη ζωή που ακολουθεί. Δηλαδή ο φαντάρος που δεν του πληρώνουν τα μεταφορικά για να κατέβει από τον Εβρο στο σπίτι του, ο φαντάρος που βρίσκει σκουλήκια στο φαγητό του, ο φαντάρος που τον καλούν να υποταχθεί στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πρέπει «να ξεπεράσει τα όριά του» και να υπομείνει;

Επικίνδυνη «κάλυψη» της κυβέρνησης σε αντιδραστικά - ρατσιστικά συνθήματα!

Τον προηγούμενο μήνα, βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν Επίκαιρη Ερώτηση για την απαράδεκτη αναφώνηση συνθημάτων με εθνικιστικό - ρατσιστικό περιεχόμενο. Στο κείμενο της Ερώτησης μάλιστα αναφέρονταν συγκεκριμένοι στίχοι από τα εμετικά συνθήματα, όπως «Αίμα τουρκικό, σκοπιανό, αλβανικό - αίμα να 'ναι κι ότι να 'ναι - τα G3 να βαράνε, χήρες κι ορφανά να κλαίνε και τα σπίτια να τους καίμε», «Στην Αγιά Σοφιά ψηλά στο μιναρέ θα πάω να καρφώσω το μπερέ..», «Ενα αρματαγωγό πάει παραλία, στη Μικρά Ασία...», καθώς και συγκεκριμένα στρατόπεδα όπου φαντάροι είχαν καταγγείλει δημόσια ότι είχαν ακουστεί παρόμοια αισχρά συνθήματα. Τι απάντησε ο υπουργός (υπογραμμίσεις δικές μας); «Τα στελέχη, όπως επίσης και οι οπλίτες των Ενόπλων Δυνάμεων, δύνανται στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους να αναφωνούν συνθήματα καθαρά πατριωτικού περιεχομένου, κατόπιν σχετικής εντολής, χωρίς όμως να προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή να θίγουν άλλους λαούς.

Σε κάθε περίπτωση, η αναφώνηση των συνθημάτων δημιουργεί τόσο στα στελέχη όσο και στους οπλίτες αίσθημα αυτοπεποίθησης, ενώ παράλληλα καλλιεργεί υψηλό φρόνημα στο στράτευμα».

Με την απάντησή του ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ουσία καλύπτει πολιτικά όσους παροτρύνουν φαντάρους του Ελληνικού Στρατού να αναφωνούν αισχρά ρατσιστικά - φασιστικά συνθήματα. Εκτός αν νομίζει ότι δεν θίγονται άλλοι λαοί όταν βάζουν τους Ελληνες στρατιώτες να ζητάνε το αίμα τους! Παράλληλα, τους παρέχει και το άλλοθι της «αυτοπεποίθησης», δίνοντας το «παρασύνθημα» για τη συνέχιση των αισχρών συνθημάτων.

Οσο για τις εντολές των Διοικήσεων που αναφέρει ο υπουργός, που τάχα απαγορεύουν την ενθάρρυνση για αναφώνηση εθνικιστικών συνθημάτων, πέραν του ότι αντιφάσκει σε σχέση με όσα λέει παραπάνω ο ίδιος, δεν έχουν σχέση και με την πραγματικότητα. Η Ερώτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη και αναφερόταν σε συγκεκριμένες καταγγελίες φαντάρων από διάφορα στρατόπεδα, στις οποίες ο υπουργός αποφεύγει να απαντήσει.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρει τεράστιες ευθύνες. Μετά τις φωτογραφίσεις αγκαζέ με τους ναζί στο Καστελόριζο, μετά την πρόσκληση των υπόδικων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής στην άσκηση «Παρμενίων» και σε άλλες εκδηλώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, τώρα μέσω του υπουργού της ανοίγει το δρόμο για να φουντώνουν τα αντιδραστικά συνθήματα μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Κανείς φαντάρος να μη δεχτεί να φωνάζει εθνικιστικά και αντιδραστικά συνθήματα! Να τα καταγγείλει στους φαντάρους και τα στελέχη βγαίνοντας στην αναφορά! Να στείλει καταγγελία στον «Ριζοσπάστη». Να απομονωθούν αντιδραστικά στοιχεία, η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή και κάθε φασιστοειδές.

Το ΚΚΕ στηρίζει το δικαίωμα των στρατιωτικών για συλλογική έκφραση

Το τελευταίο διάστημα, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και με μια σειρά από Ενώσεις Περιφερειακών Ενοτήτων, όπως με τον Δυτικό και Βόρειο Τομέα Αθήνας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Πιερίας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.

Από τις συναντήσεις με τις ενώσεις αναδείχθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Αυτά έχουν σχέση με την επαγγελματική τους εξέλιξη, το Ασφαλιστικό, το στεγαστικό, το καθεστώς μεταθέσεων, τη χορήγηση στολών, την πραγματική κάλυψη του κόστους μετακινήσεων κατά τις μεταθέσεις, την ουσιαστική και όχι κατ' επίφαση συνυπηρέτηση συζύγων, την κάλυψη της υπερωριακής απασχόλησης με ουσιαστική αμοιβή και όχι κοροϊδία, και πολλά άλλα που τελειωμό δεν έχουν.

Το ΚΚΕ αναγνωρίζει αυτά τα προβλήματα, που κάνουν δυσβάστακτη την καθημερινότητα των στελεχών των ΕΔ, με ξεκάθαρες θέσεις για τη γενεσιουργό αιτία τους.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης των στελεχών των ΕΔ, το δικαίωμα να έχουν ενώσεις, για την προβολή και διεκδίκηση των προβλημάτων των ίδιων αλλά και των οικογενειών τους. Το κατέκτησαν με αγώνες, με διώξεις, με απαγορεύσεις. Είναι νωπές οι μνήμες από τη λυσσαλέα και ευτυχώς ατελέσφορη προσπάθεια του μετέπειτα νεοδημοκράτη υφυπουργού και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ Χηνοφώτη, ο οποίος με δικονομικά τερτίπια προσπάθησε να ανακόψει το γιγάντωμα της συλλογικής διεκδίκησης. Είναι πολύ πρόσφατη η πανικόβλητη επιβολή ποινών (με «καμπάνες», τρομοκρατία και φίμωση) από τον στρατηγό Κωσταράκο (τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ και σήμερα ευρωενωσιακό στρατιωτικό διοικητή) στους μπροστάρηδες αυτού του αγώνα. Και βέβαια, από κοντά και η ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή, που υποστηρίζει την κατάργηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Οσοι επιλέγουν το δρόμο στήριξης του συνδικαλισμού αγωνίζονται για να γίνει πιο πλατιά ανάμεσα στους συναδέλφους τους η αναγνώριση της αποτελεσματικότητας της συλλογικής δύναμης. Ο άμεσος και έμμεσος εκβιασμός (με σκοπό την καλλιέργεια κομματικών πελατειακών σχέσεων) για τοποθετήσεις σε «ειδικές» θέσεις εσωτερικού και εξωτερικού, ευνοϊκές μεταθέσεις, προνομιακή επιλογή για φοίτηση σε σχολές κυρίως εξωτερικού, δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων ιεραρχικής ανέλιξης και πολλά άλλα, ήταν σε ημερήσια διάταξη, πραγματικά απαξιωτική για το προσωπικό των ΕΔ. Σαφώς και είναι ουτοπία η παραδοχή σήμερα ότι όλα αυτά, με την καθιέρωση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στα στελέχη των ΕΔ, θα ξεριζωθούν οριστικά. Το ποτάμι όμως ξεκίνησε και πλέον δεν γυρίζει πίσω. Οπως είναι επίσης ουτοπία η θέση ότι το μέλλον του συνδικαλισμού του προσωπικού των ΕΔ προδιαγράφεται ανέφελο. Η φαρέτρα της αντίδρασης έχει πολλά ακόμη βέλη, όπως της πρόσφατης πρωτόδικης απόφασης υπέρ της διασπαστικής ομοσπονδίας ΠΟΜΕΝΣ και σε βάρος της ΠΟΕΣ. Τα στελέχη των ΕΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι αγώνες για δικαίωση των αιτημάτων τους δίνονται μαζικά από τους ίδιους και όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει το αναφαίρετο δικαίωμα των στελεχών των ΕΔ να συμμετέχουν μαζικά στις ενώσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων. Να ακυρώσουν έτσι στην πράξη τις κατευθυνόμενες δικαστικές πρακτικές, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να δυναμώνει η συλλογική έκφραση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Το γλέντι της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Το 2014, στην εκδήλωση του ΚΚΕ για τα 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας, ο Αντώνης Κακαράς τέλειωνε την ομιλία του λέγοντας: «...το Κόμμα μας θα πρέπει να κοιτάξει όσο γίνεται περισσότερο τους στρατιωτικούς και είναι προσβλητικό να μας θεωρούν, οι της άρχουσας τάξης, δεδομένους ως φρουρούς των συμφερόντων τους!...»

Μαζί με τον Αντώνη, έλειπαν κι άλλοι πολλοί από το γλέντι που διοργάνωσε η Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας στις 21/1. Αν ήταν μπορετό, είναι σίγουρο ότι όλοι τους θα χαίρονταν πολύ βλέποντάς μας, στριμωγμένους - σχεδόν αγκαλιά - γιατί η προσέλευση ξεπέρασε τις αρχικές προβλέψεις.

Μοιραία «περικόπηκε» η πίστα για χορό! Σε σχετικό απολογητικό σχόλιο του συντονιστή της εκδήλωσης, κάποιος από τους συναδέλφους φώναξε: «Εδώ μας έχουν περικόψει κι αν μας έχουν περικόψει... Η πίστα θα μας ενοχλήσει;». Το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» εξαιρετικό!

Το χειροκρότημα ήταν έντονο, στη σύντομη αλλά μεστή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αρχή της εκδήλωσης.

Μεγάλο και ζωηρό το τραπέζι των πυροσβεστών, αλλά και εκείνα των συναδέλφων του Στρατού Ξηράς, του Ναυτικού, της ΕΛ.ΑΣ. Αλλά και οι εν ενεργεία συνάδελφοι από όλους τους κλάδους και τα σώματα δεν υστέρησαν! Μαζί και η στρατευμένη νεολαία. Ολους σχεδόν τους χαιρέτησε ο Δ. Κουτσούμπας, ανταλλάσσοντας απόψεις. Οι εκπρόσωποι φορέων παρακάθισαν στο τραπέζι με τον Γραμματέα. Παίρνοντας το κομμάτι της πίτας, που έκοψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, εκπρόσωποι φορέων χαιρέτισαν την εκδήλωση. Το φλουρί έπεσε στο Κόμμα! Χωρίς στήσιμο ...εξηγούμαστε!

Παρά τη στενότητα, ο χορός έδωσε και πήρε. Οι κλήροι ήταν πάμφθηνοι με πολλά δώρα. Ολοι έφευγαν φορτωμένοι! Στην έξοδο τους προσφέρονταν επιπλέον ένα επιτραπέζιο ημερολόγιο και ένα αντίγραφο χαρακτικού του Βαρλάμου.

Φεύγοντας, οι συνδαιτυμόνες, ακόμα και οι πιο «ριγμένοι», εξαιτίας του στριμώγματος, είχαν έναν επαινετικό λόγο να πουν και δεν ήταν για λόγους αβρότητας. «Την επόμενη φορά στο... ΣΕΦ», έλεγε αστειευόμενος, αλλά μάλλον ενθουσιασμένος, ο μουσάτος συνάδελφος και άλλοι συμφωνούσαν γελώντας. «Είδες; Τώρα φεύγει και ο Γραμματέας», πέταξε η κόρη στον απόστρατο πατέρα. «Δεν έφυγε μετά την ομιλία, όπως κάνουν άλλοι!».

«Μπράβο βρε αδέρφια», θα έλεγε ο Αντώνης!

Μπράβο στο Κόμμα! Μπράβο για το άνοιγμά του στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας! Ας μη δημιουργούνται εντυπώσεις ότι μπορεί να αντιμετωπίζεται μονοπωλιακά από τα άλλα κόμματα και την τάξη που εκπροσωπούν. Είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών οι περισσότεροι από αυτούς! Μπράβο για τη δημιουργία της Επιτροπής για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας! Χρειαζόταν! Ας είναι καλοτάξιδη!


Γιάννης ΝΤΟΥΝΙΑΔΑΚΗΣ
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ