ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ευθύνη της κυβέρνησης να παρθεί πίσω η δίωξη της Χρυσής Αυγής κατά του δημάρχου Πατρέων

Eurokinissi

Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την επικίνδυνη εξέλιξη της δίωξης κατά του δημάρχου Πατρέων επισημαίνει η ΤΕ Πάτρας του ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα σε κινητοποίηση τη μέρα της δίκης του Κ. Πελετίδη και σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στο φασισμό.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σε δίκη παραπέμπεται στις 13 Φλεβάρη ο κομμουνιστής δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, μετά από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Ο δήμαρχος δικάζεται, διότι δεν παραχώρησε χώρους στους δολοφόνους - ναζιστές της Χρυσής Αυγής για να προπαγανδίσουν τις φασιστικές τους αντιλήψεις και να στάξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, στις βουλευτικές εκλογές του 2015, κατηγορία που οι μηχανισμοί του αστικού κράτους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται, παρά και τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Λίγες μέρες μετά και την τραμπούκικη επίθεση των χρυσαυγιτών σε Δημοτικό Σχολείο του Περάματος (με επικεφαλής υπόδικο χρυσαυγίτη βουλευτή), σχεδόν τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της επίθεσης κατά των στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ στο Πέραμα, καθώς και των Αιγυπτίων ψαράδων και ενώ οι δολοφόνοι - τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής κυκλοφορούν ελεύθεροι, η "τυφλή" αστική δικαιοσύνη, "με τις πλάτες" της κυβέρνησης, διώκει τον δήμαρχο Πάτρας. Αιτιολογία τους είναι ότι ο Δήμος Πατρέων, με πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ουδεμία σχέση θέλει να έχει με τη ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και με κανέναν τρόπο δεν διευκολύνει την κοινοβουλευτική ή άλλη δραστηριότητα και εγκληματική της δράση.

Η δίωξη του δημάρχου είναι εξέλιξη επικίνδυνη για όλο το λαό και της Πάτρας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όχι μόνο για την ανοχή που δείχνουν απέναντι στο φασιστικό μόρφωμα (πρόσφατα υπουργοί της "παρέλασαν" από κοινού με τους χρυσαυγίτες βουλευτές στο Καστελόριζο και στη Ρω), αλλά και για τη δυνατότητα δίωξης που είχε περιγράψει ο ίδιος ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απαντώντας σε Ερώτηση των φασιστών της Χρυσής Αυγής το καλοκαίρι του 2015, για το αν θα αποδοθούν ποινικές ευθύνες στον δήμαρχο Πάτρας.

Η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έθεσε ζητήματα νομιμότητας των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, που κρατά πολιτική θέση αρχής απέναντι στο χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής (ως καθαρά, ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης), με το αιτιολογικό ότι δεν έχει έλθει σε γνώση της κάποια δικαστική απόφαση που να την χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση!

Αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας του αστικού κράτους

Αυτές οι εξελίξεις μπορεί να μοιάζουν παράδοξες αλλά δεν είναι. Δεν είναι η πρώτη φορά που μηχανισμοί του αστικού κράτους βρίσκονται απέναντι σε κομμουνιστές δημάρχους, επειδή πήραν μια φιλολαϊκή απόφαση. Στην Πάτρα, η δημοτική αρχή εγκαλέστηκε, είτε γιατί μείωσε τα δημοτικά τέλη και θέσπισε εκπτώσεις, είτε γιατί δεν έδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου στην κυβέρνηση, είτε γιατί αρνήθηκε να απολύσει εργαζόμενους και τους υπερασπίστηκε.

Εκτός από τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παραπομπή σε δίκη του Κ. Πελετίδη, αποκαλύπτεται και ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, κομμάτι του οποίου είναι και η Τοπική Διοίκηση. Γι' αυτό έχει και "βαθμίδες", που επιτρέπουν να "διορθώνει" τυχόν "αστοχίες" που σημειώνονται σε περίπτωση που υπάρξει δημοτική αρχή που θα πάρει μια απόφαση κόντρα στους νόμους του. Το γεγονός αυτό κάνει φανερό το γιατί η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη για το αστικό κράτος και τους μηχανισμούς του, πολύ περισσότερο που υπάρχουν, όπως αποδεικνύεται, ορατά και αόρατα νήματα που συνδέουν τη φασιστική οργάνωση με κρατικούς μηχανισμούς, με τμήματα του κεφαλαίου ως γνήσιο τέκνο του συστήματος.

Αποτελεί πρόκληση για τις οικογένειες των θυμάτων, όσων έχουν δεχθεί επιθέσεις από τους φασίστες - ναζιστές της Χρυσής Αυγής, η συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ας αφήσουν ορισμένοι τα κροκοδείλια δάκρυα (που και τώρα μπορεί να χύσουν μπροστά στο δικαστήριο), επειδή αποκαλύπτονται στα μάτια του λαού για τις επιλογές τους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που διατήρησε όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα οποία ενίσχυσε με το 3ο μνημόνιο (που ψήφισαν από κοινού) και έρχεται να τα ενισχύσει με μια σειρά νέα (στα εργασιακά δικαιώματα και όχι μόνο), προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της καπιταλιστικής ανάπτυξης με τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα τσακισμένους και στη γωνία, είναι η ίδια που δίνει "αέρα στα πανιά" των εγκληματιών χρυσαυγιτών. Η δράση των τελευταίων, εκτός των τραμπούκικων επιθέσεων κατά βασανισμένων μεταναστών ή ακόμη και των παιδιών τους, ως γνήσιο μόρφωμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος, επικεντρώνεται στο πώς θα δοθούν μεγαλύτερα προνόμια στο κεφάλαιο.

Να μην περάσουν τα σχέδιά τους

Τα σχέδιά τους δεν πρέπει να περάσουν. Να βρούνε τη σθεναρή αντίσταση όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και της Πάτρας, μέσα από τα συνδικάτα, τα σωματεία, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης και λαϊκή γειτονιά. Να καταδικαστούν και να απομονωθούν οι φασίστες - ναζιστές όπου ζει, δουλεύει και αναπνέει η εργατική τάξη, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα και τα παιδιά τους στην Πάτρα.

Σ' αυτό το πλαίσιο να δυναμώσει και η πάλη ενάντια στο φασισμό, το σύστημα που τον γεννά και τον θρέφει, για αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των χρυσαυγιτών, για απομόνωσή τους. Να δυναμώσει η απαίτηση για καταδίκη της Χρυσής Αυγής στη δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις δολοφονικές της ενέργειες.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της Πάτρας με την κινητοποίησή τους τη μέρα της δίκης κατά του δημάρχου, αλλά και καθημερινά, με την πάλη τους, να ακυρώσουν στην πράξη, να πάρουν πίσω τη δίωξη, για τη θέση αρχής που κρατά η δημοτική αρχή, να απομονωθεί η Χρυσή Αυγή, κάθε φασιστικό μόρφωμα και τσιράκι του συστήματος. Να μπει ταυτόχρονα μπλόκο στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, να διεκδικήσουμε με όπλο μας την κοινωνική συμμαχία και στόχο την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη ζωή που μας αξίζει, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ
Αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή

Το ένα μετά το άλλο τα Δημοτικά Συμβούλια δήμων της χώρας ζητούν να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων

Την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων που αφορά στη δίκη του δημάρχου Κώστα Πελετίδη με την κατηγορία παράβασης καθήκοντος, ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, κατέθεσαν ως αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, ζητώντας να σταματήσει άμεσα η δίωξή του.

Στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, που ελήφθη στις 27 Γενάρη 2017 σημειώνεται: «Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παραπέμπεται σε δίκη στις 13 Φλεβάρη ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν διευκόλυνε τη δράση της Χρυσής Αυγής.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε μια από αυτές, την υπ. αριθμ. 400/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου: " (...) Οσον αφορά το αν υπάρχει ή όχι δικαστική απόφαση για το χαρακτηρισμό ως εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό. Η ιστορία του λαού μας, που πλήρωσε με φόρο αίματος το φασισμό. (...) Ο εγκληματικός της χαρακτήρας εκπορεύεται από τη ναζιστική της ιδεολογία, που ποτέ δεν έκρυψε. (...)".

Σημειώνουμε ότι η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής περιγράφεται αναλυτικά και εμπεριστατωμένα στο με αριθμό 215/2015 παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, με το οποίο παραπέμφθηκαν οι βουλευτές - ηγέτες της, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, σε δίκη που είναι ήδη σε εξέλιξη, για τα κακουργήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και μια σειρά άλλων εγκλημάτων, τα οποία διέπραξε, μέσω των ταγμάτων εφόδου που έχει συγκροτήσει.

Αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη, συνολικά για το λαό.

Απαιτούμε, με βάση τα παραπάνω να σταματήσει τώρα η δίωξη του δημάρχου Πατρέων και να αναλάβουν προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες».

Ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων

Στο μεταξύ, το ένα μετά το άλλο, τα Δημοτικά Συμβούλια δήμων της χώρας εκδίδουν ψηφίσματα υπέρ του δημάρχου και ζητούν να σταματήσει η δίωξή του, όπως επίσης και το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Πατρέων υπογραμμίζει: «Σε χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ζήτησε με ομόφωνη απόφασή του, "να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων".

Η απόφαση έχει ως εξής: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ αναφορικά με την παραπομπή σε δίκη του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη στις 13 Φεβρουαρίου, ο οποίος διώκεται ύστερα από μήνυση τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος και δικάζεται γιατί, υλοποιώντας και αντίστοιχες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης δεν διευκόλυνε δράσεις της οργάνωσης, θεωρεί ότι η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής είναι πολιτική πράξη και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκληφθεί ως παράβαση καθήκοντος. Το ΔΣ της ΚΕΔΕ ζητά ομόφωνα να σταματήσει η δίωξη του δημάρχου Πατρέων καθώς και να αναλάβει προς αυτήν την κατεύθυνση ανάλογη πρωτοβουλία η κυβέρνηση και οι αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες"».

Αποφάσεις, επίσης, για να σταματήσει η δίωξη του Κ. Πελετίδη έχουν πάρει τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Αγρινίου, Ναυπάκτου, Θέρμου, Χαϊδαρίου, Ικαρίας, Κέρκυρας, Καισαριανής, Ακτίου - Βόνιτσας, Πύργου, Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, Νεάπολης - Συκεών, Ζωγράφου, Πρέβεζας και Σάμου.

Πέθανε ο Πάνος Δημητρίου

Πέθανε χτες σε ηλικία 100 χρόνων ο Πάνος Δημητρίου, στέλεχος της οπορτουνιστικής ομάδας που ηγήθηκε της διάσπασης του ΚΚΕ το 1968. Το 1933 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ, το 1938 εξορίστηκε στη Φολέγανδρο και με την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα δραπέτευσε και εντάχθηκε στην Αντίσταση. Μαζί με τους Μήτσο Παρτσαλίδη και Ζήση Ζωγράφο πρωταγωνίστησαν στη διάσπαση του ΚΚΕ το 1968 στη 12η Ολομέλεια. Μέλος της ΚΕ του αυτοαποκαλούμενου «ΚΚΕ εσ.» και στη συνέχεια μέλος του Συνασπισμού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org