ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Υποδοχή των προσφυγόπουλων σε σχολεία σε Πέραμα και Λάρισα

ΠΕΡΑΜΑ
ΠΕΡΑΜΑ
Χαρακτηριστικά κινητοποίησης για τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των παιδιών Ελληνόπουλων και προσφυγόπουλων στη δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλα τα παιδιά, πήρε χτες η θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν εργαζόμενοι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, στα 18 προσφυγόπουλα που ήρθαν από το Κέντρο Φιλοξενίας του Σχιστού στο Δημοτικό Σχολείο του Ικονίου.

Ταυτόχρονα, όλος αυτός ο εργατόκοσμος που κατέκλυσε το δρόμο μπροστά από το σχολείο, έστειλε και σαφές μήνυμα προς τους εγκληματίες νεοναζί της Χρυσής Αυγής, ότι το βρώμικο σχέδιο που ξεδιπλώνουν στην πόλη του Περάματος, να ποτίσουν λαϊκές συνειδήσεις με το δηλητήριο του ρατσισμού και της ξενοφοβίας για να καλύψουν το κεφάλαιο, τα μονοπώλια και την εξουσία τους, τους υπαίτιους δηλαδή για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, αυτούς που ευθύνονται για την προσφυγιά, δεν θα περάσει.

Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστικό ότι η ίδια ομάδα μπράβων της Χρυσής Αυγής που πριν από περίπου 15 μέρες, με επικεφαλής τον βουλευτή τους Γιάννη Λαγό είχε μπουκάρει στο συγκεκριμένο δημοτικό σχολείο εξαπολύοντας επίθεση σε γονείς και δασκάλους, χτες δεν μπόρεσε ούτε καν να πλησιάσει.

«Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλα τα παιδιά. Καμία ανοχή στην ξενοφοβία και το ρατσισμό. Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία μας», ανέφερε το πανό της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Περάματος, δίνοντας και το στίγμα της όλης κινητοποίησης. Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα που εξέπεμπε το σύνθημα στο πανό της Λαϊκής Επιτροπής Περάματος: «Καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα θύματα πολέμου. Απομονώνουμε κάθε ρατσιστική και φασιστική φωνή».

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Περάματος με προμετωπίδα το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, στο οποίο μαζί με το καλωσόρισμα στα προσφυγόπουλα αναγραφόταν η φράση «έξω η φασίστες από τις γειτονιές». Οι μαθητές κατέφτασαν μπροστά στο δημοτικό σχολείο συγκροτημένα με πορεία, προκαλώντας τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων.

Στη Λάρισα

Με το πιο ζεστό καλωσόρισμα υποδέχτηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, 43 προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό του Κουτσόχερου, στο 26ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και το Εργατικό Κέντρο, εργατικά ταξικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς. Τα προσφυγόπουλα έφτασαν κρατώντας ένα δεντράκι ελιάς σαν σύμβολο φιλίας και ειρήνης για να το προσφέρουν στους συμμαθητές τους, ενώ τα παιδιά του σχολείου τα υποδέχτηκαν με μια μικρή εκδήλωση που περιείχε τραγούδια και χορό. Και σε αυτό το σχολείο, όπως και στα άλλα της Λάρισας που υποδέχτηκαν προσφυγόπουλα, το Εργατικό Κέντρο και η Ενωση Γονέων μοίρασαν ως δώρο για την έναρξη των μαθημάτων τετράδια και στυλό. Η υποδοχή στο 26ο Δημοτικό Σχολείο έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες των προηγούμενων ημερών συγκεκριμένων ατόμων να εμφυσήσουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό, ώστε να εμποδίσουν την πραγματοποίηση των μαθημάτων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το θάνατο του βρέφους στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ για το θάνατο του βρέφους στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, αναφέρει:

«Το περιστατικό με το θάνατο του βρέφους στη Ριτσώνα επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Το τραγικό αυτό συμβάν δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Οι πρόσφυγες έχουν πρόσβαση σε μεταφραστή και πρώτες βοήθειες τις καθημερινές μέχρι τις 4 το απόγευμα, και μάλιστα η πρόσβασή τους είναι ελλιπής. Τις υπόλοιπες μέρες και ώρες στηρίζονται στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του νοσοκομείου, που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τις ελλείψεις στον κλάδο της Υγείας και το πρόβλημα της μετάφρασης. Η κατάσταση αυτή είναι φυσικό επακόλουθο της παράδοσης από την κυβέρνηση κάθε ευθύνης υποδοχής, περίθαλψης, φροντίδας, φιλοξενίας και διάσωσης στις ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλες οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ΕΕ και ΝΑΤΟ έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα, όχι μόνο με την εμπλοκή τους στον πόλεμο στη Συρία, αλλά και με τις εγκληματικές πολιτικές τους στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Τα φανταχτερά σόου πριν από δυο μήνες στον καταυλισμό με αφορμή την τοποθέτηση κοντέινερ, έπειτα από 9 μήνες διαμονής των προσφύγων σε σκηνές, παρόντων των κυρίων Βίτσα και Μουζάλα, είναι πρόκληση μπροστά στο δράμα των προσφύγων.

Η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για να σταματήσει τώρα ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα. Να μεταφερθούν όλοι με ασφάλεια στις χώρες που επιθυμούν. Στο διάστημα της παραμονής τους, με ευθύνη του κράτους, να παρέχεται ανθρώπινη στέγαση, οργανωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να αγωνιστούν ενάντια στις πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της ΕΕ που εγκλωβίζουν τους μετανάστες, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ματοκυλάνε και ξεκληρίζουν τους λαούς».

ΠΑΜΕ
Παρέδωσε κούτες με γάλα για τους πρόσφυγες

Το ΠΑΜΕ συνεχίζει να παραδίδει υλικά που έχει συγκεντρώσει από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της χώρας, εργατικά κέντρα, συνδικάτα, μαζικούς φορείς, σε όσους τα έχουν ανάγκη. Χτες, Πέμπτη, παρέδωσε στο δήμο Χαϊδαρίου κούτες με γάλατα, προκειμένου να διανεμηθούν στους πρόσφυγες και μετανάστες του Σκαραμαγκά.

Σε κρίσιμη κατάσταση 14χρονη

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Ξάνθης μία 14χρονη μαθήτρια, η οποία τραυματίστηκε χθες το πρωί στην περιοχή της Κοτύλης, όταν λεωφορείο έπεσε πάνω σε μαθητές που περίμεναν στη στάση το σχολικό για τη Γλαύκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το λεωφορείο που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο της γραμμής ήταν σταματημένο και ο οδηγός παρέδιδε εφημερίδες στο περίπτερο του χωριού. Για αδιευκρίνιστο λόγο, το χειρόφρενο δεν λειτούργησε και το όχημα άρχισε να κινείται χωρίς οδηγό στην κατηφόρα με την όπισθεν, με αποτέλεσμα να καταλήξει πάνω στους μαθητές που περίμεναν το σχολικό για τη Γλαύκη. Σοβαρά τραυματίστηκε η 14χρονη μαθήτρια του Γυμνασίου, η οποία παρασύρθηκε από το όχημα, το οποίο στη συνέχεια κατέληξε σε κατοικία, την οποία διαπέρασε καταστρέφοντάς την σε μήκος 3 μέτρων.

Το ναζιστικό «καμάρι» δεν κρύβεται...

Το ναζιστικό «καμάρι» δεν κρύβεται. Ετσι, και φέτος στη χρυσαυγίτικη φιέστα για τα Ιμια υπήρχαν προσκεκλημένοι Γερμανοί ναζιστές. Μπορεί τα ρεπορτάζ και τα κείμενα των φασιστών να αποσιώπησαν την παρουσία τους στη σχετική συγκέντρωση, όμως ο επικεφαλής της νεοναζιστικής οργάνωσης «Τρίτος Δρόμος», Ματίας Φίσερ, ήταν παρών στη γιορτή. Μαζί του ήταν και ο Κάι Τσίμερμαν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι καλεσμένοι των χρυσαυγιτών αυτοχαρακτηρίζονται «εθνικοσοσιαλιστές επαναστάτες», γεγονός που προσδιορίζει ακριβώς το ναζιστικό τους ποιόν.

Ο Μ. Φίσερ είναι γνωστός νεοναζί της Βαυαρίας. Υπήρξε μέλος του δικτύου Freis Netz Sud που έχει τεθεί εκτός νόμου το 2014 από τις γερμανικές αρχές. Ο δεύτερος υπήρξε μέλος της ίδιας οργάνωσης και το 2011 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για βίαιη επίθεση και πρόκληση σωματικής βλάβης. Ο Μ. Φίσερ είχε κληθεί στην Αθήνα από τη Χρυσή Αυγή και το 2013. Οταν αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του ο Ν. Μιχαλολιάκος είχε ισχυριστεί πως δεν τον γνώριζε. Να τούς χαίρονται οι εν Ελλάδι ναζιστές και να βγάζει συμπεράσματα ο λαός...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ