ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Στόχος η διαφύλαξη και των «αναπτυξιακών συμφερόντων» της χώρας

Βασικό μέλημα και η «διατήρηση» της «παγκόσμιας ειρήνης»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οτι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας πρέπει να είναι πάντα έτοιμες για τη διαφύλαξη «της εθνικής κυριαρχίας, της ασφάλειας αλλά και των αναπτυξιακών συμφερόντων» της χώρας, τόνισε ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας προχτές σε ειδική τελετή παρουσίασης της νέας δομής του στρατού, που πλέον θα διαιρείται σε πέντε τομείς. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η νέα δομή θα ενισχύσει αφενός την αυτονομία του κάθε τομέα, αφετέρου τη δυνατότητα συντονισμού τους όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση του «αξιόμαχου» και της «μάχιμης ετοιμότητας» όλων των σωμάτων του στρατού.

Η αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων αφορά μια «στρατηγική απόφαση που πήρε η ΚΕ του ΚΚ Κίνας και η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή (της χώρας), με το βλέμμα στραμμένο στην πραγμάτωση του κινεζικού ονείρου και του ονείρου για έναν ισχυρό στρατό» τόνισε ο Σι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου «Σινχουά». Οι νέοι τομείς θα είναι πλέον έτοιμοι και υπεύθυνοι για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που θα αφορούν την «αντιμετώπιση απειλών ασφαλείας», τη «διατήρηση της ειρήνης», την «αποτροπή πολέμων» και για «νικηφόρες μάχες».

Οπως εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας, Γιανγκ Γιουτζούν, η νέα «προσαρμογή (των Ενόπλων Δυνάμεων) είναι ευνοϊκή για τη βελτίωση των κοινών επιχειρησιακών κέντρων (του στρατού), τη διαμόρφωση συστήματος κοινών επιχειρήσεων», αλλά και την καλύτερη διαφύλαξη μεταξύ άλλων της «εθνικής κυριαρχίας», τη «διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας και της παγκόσμιας ειρήνης». Απαντώντας σε ερώτημα για το αν αλλάζει ο αμυντικός χαρακτήρας της στρατηγικής της χώρας, ο Γιανγκ σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «οι κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις θα προσαρμόζονται με τις κοινές, πλήρεις, συνεργατικές και βιώσιμες προοπτικές ασφαλείας, επεκτείνοντας ενεργά το πεδίο της στρατιωτικής συνεργασίας τους για την ασφάλεια και δημιουργώντας ένα περιβάλλον ασφαλείας ευνοϊκό για την ειρηνική ασφάλεια του έθνους, με μεγαλύτερη συνεισφορά στην παγκόσμια ειρήνη».

Τα σχέδια ενίσχυσης της κινεζικής «συμβολής» στην περιφερειακή και παγκόσμια «ειρήνη» και «σταθερότητα» καταρτίζονται ενώ οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Τελευταία έκφραση αυτής της όξυνσης είναι η εμφάνιση, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενός ακόμα αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο των περιπολιών που η Ουάσιγκτον ανοιχτά δηλώνει ότι θα ενισχύσει, δήθεν στο όνομα της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ειδικό βάρος στην «οικονομική πλευρά»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ειδικό βάρος που οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό δίνουν στην «οικονομική πλευρά της λύσης» αποτυπώνεται στο έγγραφο που ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, έδωσε στον γγ του ΟΗΕ, στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Νταβός, μαζί με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί. Πρόκειται για την ίδια «πλευρά» του Κυπριακού που και ο ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα ξεχωρίζει συστηματικά, τονίζοντας την ανάγκη προσέλκυσης όσο περισσότερων επενδύσεων γίνεται, αναδεικνύοντας ότι το έντονο διεθνές «ενδιαφέρον», για το οποίο οι εμπλεκόμενες πλευρές πανηγυρίζουν δεν αφορά παρά τις προσδοκίες μονοπωλίων να ενισχύουν τα κέρδη και τη θέση τους.

Στο έγγραφο, ο Κύπριος ηγέτης τονίζει ότι «για την οικονομική διάσταση της λύσης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν» ζητήματα όπως για τη δημιουργία «Ταμείου» που θα στηρίζει την εφαρμογή της λύσης, το θέμα της «διεθνούς διάσκεψης δωρητών», «να υπάρξουν εγγυήσεις για τα δάνεια που θα χρειαστούν», «να βρεθούν μέσα και τρόποι αποπληρωμής των δανείων που θα χρειαστούν» κ.τ.λ. Πρέπει να είναι καθαρό πως όλα τα παραπάνω αφορούν ουσιαστικά το πώς θα διασφαλιστεί η έλευση μονοπωλιακών κεφαλαίων, αλλά και το πώς θα διασφαλιστούν ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματική δράση (φόρτωμα του λαού με νέα δάνεια, νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις κ.τ.λ.).

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ακόμα δεν έχουν συζητηθεί καθόλου ζητήματα όπως «ασφάλεια και εγγυήσεις», «χρονοδιαγράμματα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων», «η λίστα των διεθνών συμφωνιών οι οποίες θα είναι δεσμευτικές για την Ενωμένη Κύπρο». Μεταξύ άλλων, η Λευκωσία υπογραμμίζει ότι απαιτείται «προσεκτικός σχεδιασμός» δεδομένων των περιπλοκών που αφορούν την εφαρμογή της λύσης σε διάφορα ζητήματα και δεδομένων των εμπειριών του 2004 «με το γνωστό αποτέλεσμα», την απόρριψη δηλαδή από πλευράς του κυπριακού λαού των διχοτομικών σχεδιασμών που σήμερα επανέρχονται.

Η διαρροή του εγγράφου (που έγινε μετά την προχτεσινή ενημερωτική συνάντηση του Προέδρου με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων) προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης που υποστήριξε ότι πλήττεται η αξιοπιστία του ίδιου του Προέδρου, αλλά και η διαπραγματευτική ισχύς της ελληνοκυπριακής κοινότητας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά την «παρέμβαση» των δυνάμεων καταστολής εναντίον κινητοποίησης που έγινε χτες στο αεροδρόμιο του Καράτσι, στο νοτιοανατολικό Πακιστάν. Δακρυγόνα και ρόπαλα της αστυνομίας χρησιμοποιήθηκαν εναντίον διαδηλωτών που αντιδρούν σε ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο όνομα της «ανάπτυξης».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η ισραηλινή Βουλή ενέκρινε χτες τη διεύρυνση των εξουσιών στους αστυνομικούς, επιτρέποντάς τους πλέον να σταματούν και να κάνουν σωματικό έλεγχο σε περαστικούς «υπόπτους» ακόμη και χωρίς προφανή αιτία, αυξάνοντας τις ρατσιστικές διακρίσεις και την αστυνομική βία σε βάρος των Αράβων του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη.

ΛΑ ΠΑΖ.-- Ο υπουργός Επικρατείας της Βολιβίας, Χουάν Ραμόν Κιντάνα, κατήγγειλε χτες διάφορα παραμάγαζα της αμερικανικής CIA, όπως το «Εθνικό Ιδρυμα για τη Δημοκρατία», ότι χρηματοδοτούν όλο και πιο γενναία την αντιδραστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Εβο Μοράλες, ειδικά μέσω της λεγόμενης Εθνικης Ενωσης Τύπου, που αυτή ελέγχει απόλυτα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ενοχοι για τους φόνους 14 ανθρώπων το Σεπτέμβρη του 2007, στη διάρκεια μπαράζ απρόκλητων πυροβολισμών στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, βρέθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον τέσσερις πρώην εργολάβοι της ιδιωτικής εταιρείας μισθοφόρων, Μπλακγουότερ, που είχε αναλάβει με τις ευλογίες της τότε κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, «υπηρεσίες ασφαλείας» στο κατεχόμενο Ιράκ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η BP ανακοίνωσε χτες ετήσιες ζημιές ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες της τελευταίας 20ετίας, μεταξύ άλλων και λόγω των χαμηλών διεθνών τιμών του πετρελαίου. Η εξέλιξη προκάλεσε νέο επιπλέον «κύμα» 3.000 απολύσεων έως το 2017, πέρα από τις 4.000 που είχαν ανακοινωθεί προ μερικών βδομάδων.

Περιοδεία του Τούρκου Προέδρου στη Νότια Αμερική

Περιοδεία σε χώρες της Νότιας Αμερικής ξεκίνησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Βιομηχανίας, Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων καθώς και από πλήθος επιχειρηματιών. Το ταξίδι αυτό, που στόχο έχει να προωθήσει τα συμφέροντα τουρκικών μονοπωλιακών ομίλων, ξεκίνησε από τη Χιλή, όπου τη Δευτέρα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, όπου εκφράστηκε η επιδίωξη να διπλασιαστούν οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών από 417 εκατομμύρια δολάρια πέρσι σε 1 δισ. δολάρια την επόμενη χρονιά. Οι δύο χώρες έχουν υπογράψει, με την προηγούμενη κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα, σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο του στρατηγικού πλαισίου συνεργασίας όπως το ονομάζουν και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου από το 2011, σε τομείς βιομηχανικών επενδύσεων, υποδομών, κατασκευών και τεχνικών και επιστημονικών ανταλλαγών, ενώ επιδιώκουν τη διεύρυνση των συναλλαγών στον τομέα του τουρισμού και της αγροτικής οικονομίας, με τη Χιλή να ενδιαφέρεται για την αύξηση των εξαγωγών των βοοειδών της προς την Τουρκία, για πάχυνση, αναπαραγωγή και παραγωγή γάλατος. Ο Ερντογάν επίσης συμμετείχε στην 3η Επιχειρηματική Συνάντηση Χιλής - Τουρκίας, ενώ υπογράφτηκε και συνεργασία ανάμεσα στην Εταιρεία Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Χιλής και το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας για τη σύσταση διμερούς επιτροπής που θα εξετάσει την προώθηση της περαιτέρω συνεργασίας και των ξένων επενδύσεων.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος θα μετέβαινε στο Περού και τελευταίος σταθμός της περιοδείας, που ολοκληρώνεται αύριο, είναι το Εκουαδόρ. Το ενδιαφέρον βεβαίως των τουρκικών μονοπωλιακών ομίλων εκδηλώνεται σε μια περίοδο που έχουν να ανταγωνιστούν πολύ πιο «δυνατούς παίκτες» από ισχυρές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, χώρες της ΕΕ, η Κίνα και η Ρωσία.

ΗΠΑ - ΑΪΟΒΑ
Νικητές οι Κρουζ και Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεων στα «στρατόπεδα» Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών έδωσε το αποτέλεσμα των χτεσινών προκριματικών εκλογών στην Αϊόβα. Στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικάνων, οι δυνάμεις μοιράστηκαν στα τρία, με σίγουρο νικητή τον 45χρονο Τεξανό γερουσιαστή Τεντ Κρουζ που βγήκε πρώτος με 28%. Στη δεύτερη θέση μπήκε ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ με 24% και στην τρίτη ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο με 23%.

Ο Τεντ Κρουζ υποστήριξε ότι η νίκη του δεν ήταν προσωπική «αλλά νίκη της βάσης», ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην απογοητεύονται. Στους Δημοκρατικούς, οι ψηφοφόροι στην Αϊόβα «μοιράστηκαν» ανάμεσα στην 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον 74χρονο γερουσιαστή από το Βέρμοντ Μπέρνι Σάντερς που δηλώνει σοσιαλδημοκράτης. Η εύθραυστη «νίκη» της Κλίντον κρίθηκε στο νήμα, αφού προηγήθηκε μόλις κατά 0,2% έναντι του αντιπάλου της, παίρνοντας το 49,8% των ψήφων έναντι του 49,6% που πήρε ο Σάντερς.

Ο τρίτος υποψήφιος των δημοκρατικών, Μάρτιν Ο Μάλεϊ πήρε μόλις 0,5%, πράγμα που τον ανάγκασε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την «κούρσα». Οι επόμενες προκριματικές θα διεξαχθούν στις 9 του μήνα στο Νιου Χαμσάιρ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Συγκροτείται ειδική μονάδα κατά του ιού «Ζίκα»

ΓΕΝΕΥΗ.--

Δράση κατά των κρουσμάτων μικροκεφαλίας στη Λατινική Αμερική, τα οποία φέρονται να σχετίζονται με τον ιό «Ζίκα» (που προσβάλλει εγκύους και έμβρυα), εντείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθώς χτες αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας «μονάδας συνολικής απόκρισης» για την αντιμετώπιση του ιού, που θεωρείται πλέον πως θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε σχετικά σύντομο διάστημα και στην Αφρική και την Ασία, μετά τη Λατινική Αμερική.

Η εξέλιξη συνέπεσε με τον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού «Ζίκα», που μεταδίδεται στον άνθρωπο από το κουνούπι «τίγρης», στην Ταϊλάνδη σε έναν νεαρό 22 ετών. Ο νεαρός νοσηλεύτηκε για μικρό χρονικό διάστημα και χτες πήρε εξιτήριο. Σε κάθε περίπτωση, οι υγειονομικές αρχές της χώρας εμφανίστηκαν καθησυχαστικές, κάνοντας λόγο για «μεμονωμένο κρούσμα».

Τέλος, χτες η γαλλική φαρμακοβιομηχανία SANOFI PASTEUR ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνες για τον εντοπισμό και ανάπτυξη ασφαλούς εμβολίου κατά του ιού «Ζίκα», στη βάση εμπειρίας που έχει αποκτήσει πάνω στην παραγωγή εμβολίου για την καταπολέμηση τροπικής ασθένειας, γνωστής ως δάγκειος πυρετός, (που μεταδίδεται στον άνθρωπο επίσης από τα κουνούπια) και το οποίο κυκλοφόρησε πέρσι στη Βραζιλία μετά από χρόνια επιστημονικών ερευνών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org