ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Κινητικότητα για το κεφάλαιο στο φόντο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «εμπλοκών»

Στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επιχειρώντας να ενισχύσει διαύλους εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με αζέρικα κεφάλαια, σε χρυσοφόρα πεδία όπως η Ενέργεια.

Κατά πληροφορίες, χτες έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίγιεφ και είχε κατ' ιδίαν με τον Αζέρο ομόλογό του, Ε. Μαμαντιάροφ. Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζονται συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ο. Ασάντοφ, την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοαζερικής φιλίας και τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, Ν. Αλίγιεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Αμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη εξαμηνιαία συνάντηση «Gymnich», των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία θα λάβει χώρα Παρασκευή και Σάββατο. Επισήμως, την Παρασκευή θα συζητηθούν η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν.

Σημειωτέον, Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στο Αμστερνταμ και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Επισήμως, το αντικείμενο της Συνόδου είναι η «ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας» εντός ΕΕ, στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της στο Κέρας της Αφρικής, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την περιοχή του Σαχέλ. Σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν τη στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Από τους δύο Ελληνες υπουργούς διαχέεται ότι στα διαβούλια του Αμστερνταμ θα θέσουν και το ζήτημα του Προσφυγικού, με αιχμή της κυβερνητικής γραμμής ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της στην ΕΕ (βλ. «hot spots» και κέντρα μετεγκατάστασης) και αναμένει να τηρήσουν κι αυτοί τις δικές τους, όπως χορήγηση κονδυλίων και μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, με παράλληλο κλείσιμο της συζήτησης για αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Τέλος, την Κυριακή, ο Ν. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν.

Για ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα για αναγνώριση του Κοσόβου κάνει λόγο ο Σέρβος ΥΠΕΞ

Ολη αυτή η κινητικότητα αναπτύσσεται ώστε να διευρυνθούν τα κομπρεμί εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά η ντόπια αστική τάξη, μέσα από την περιβόητη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική που επαίρεται η κυβέρνηση ότι ασκεί, με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει το ρόλο της μέσα στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, «παίζοντας» ταυτόχρονα με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, στήνοντας άξονες και αντιάξονες, για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχει τις εμπλοκές της.

Χαρακτηριστικά, λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ «άδειασαν» τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ για τις δηλώσεις τους ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία, όπως και το άρθρο Παλαιστίνιου πρώην υπουργού Εξωτερικών με το οποίο εκφραζόταν δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας στα διαβούλια της ΕΕ, χτες προέκυψαν δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, στην εφημερίδα «Novosti» του Βελιγραδίου, ότι Ελλάδα, Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο (το μόρφωμα δηλαδή που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας) δέχονται ισχυρές πιέσεις να το πράξουν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ι. Ντάτσιτς φέρεται να υποστηρίζει ότι η πίεση είναι «ασφυκτική» ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ γράφεται πως ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τον Ν. Κοτζιά ότι δε θα μεταβληθεί η στάση της Αθήνας...

«Στρατιωτική διπλωματία» στο τόξο Μεσόγειος - Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων προχωρά μέσα κι από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία». Ενδεικτική περίπτωση οι σχέσεις που σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΝ αναπτύσσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με αντίστοιχες δυνάμεις άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, γίνονται και δρομολογούνται και παραπέρα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ, με το οποίο μάλιστα έχει προχωρήσει σημαντικά η συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών.

Αντίστοιχες συνεργασίες προχωρά το ΠΝ στο βορρά, στη Μαύρη Θάλασσα, με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στα σχέδια της ανάπτυξης αξόνων περιλαμβάνεται και το Μαρόκο, χώρα που θα παίξει κάποιο ρόλο το επόμενο διάστημα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο ΓΕΝ.

Τέλος, ως «σταθερές» παραμένουν οι «συνεργασίες» με ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι τέτοιες προσπάθειες, βέβαια, σκοντάφτουν και σε αντιθέσεις. Οπως αναφέρουν, άλλωστε, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν ακόμα μεταξύ τους κάποια «ζητήματα», εξ ου και προς ώρας προχωρούν δυο διακριτά «τρίγωνα συνεργασίας», Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, ενώ δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί το τέτοιο κομπρεμί σε «τετράγωνο».

ATHENS ENERGY FORUM
Οι κατευθύνσεις της ΕΕ οδηγός της κυβερνητικής πολιτικής

Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σχεδιάζεται και υλοποιείται «με βασικό γνώμονα τις εύλογες κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια», υπογράμμισε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στο Athens Energy Forum 2016, που πραγματοποιείται από χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή πλειάδας στελεχών του χώρου της Ενέργειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκαθάρισε ότι ο κυβερνητικός ενεργειακός σχεδιασμός διαμορφώνεται με βάση την πολιτική της ΕΕ για την «Ενεργειακή Ενωση» και «τις πραγματικές συνθήκες και στο πεδίο της αγοράς».

Παρουσίασε τις βασικές αρχές του κυβερνητικού ενεργειακού σχεδιασμού αναφερόμενος και στον «εθνικό στόχο», που θέτουν όλα τα εγχώρια αστικά κόμματα, για τη «μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με εμβέλεια από τη ΝΑ Ευρώπη έως και τη ΝΑ Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετηρίου αγωγού Φυσικού Αερίου (IGB), την προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI, την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ, τον αγωγό του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Διαδρόμου μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας. Ταυτόχρονα, όπως είπε, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν δεν έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού, ως «επιπρόσθετη, εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία» και το ελληνικό κράτος έχει λάβει μέτρα έτσι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία υπάρξει αναφορικά με το έργο. Παράλληλα, διερευνώνται προοπτικές για τη λειτουργία Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου.

Σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα, με τη μεταφορά του διά θαλάσσης ή οδικώς σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή.

Ειδική αναφορά έκανε στις «στρατηγικού χαρακτήρα» συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και την Κύπρο, στον ενεργειακό τομέα. Ιδιαίτερα εξετάζεται η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας καθώς επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών κρατών. Ανάλογες είναι οι δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ιράν, πρόσθεσε.

Σχετικά με την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων είπε ότι λαμβάνονται υπόψη η διεθνής συγκυρία και οι τιμές του πετρελαίου και υπ' αυτό το πρίσμα τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος), ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση των προσφορών για τις έρευνες στις 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.

Τέλος, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ για τη ΔΕΗ σημείωσε πως «η δική μας παρέμβαση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης στις νέες συνθήκες», της απελευθέρωσης.

Στην ίδια «ρότα» η αντιπολίτευση

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών γιατί, όπως είπε, έτσι θα οδηγηθούμε σε μείωση του ενεργειακού κόστους, θα υπάρξουν προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και παροχή περισσότερων επιλογών και πιο ποιοτικών υπηρεσιών στους καταναλωτές. Για τον ΑΔΜΗΕ τάχτηκε υπέρ της πλήρους και άμεσης ιδιωτικοποίησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην εξερεύνηση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Πάντως, εξέφρασε τη συμφωνία του στην «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» της κυβέρνησης και τη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει στην ΕΕ το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας ως παραγωγού ενεργειακών πρώτων υλών αλλά και ως χώρας διαμετακόμισης, κάνοντας λόγο για «ενεργειακό δόγμα» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Δήλωσε ενοχλημένος για τη στάση της Γερμανίας αναφορικά με τον «Nord Stream 2», ενώ έδωσε βάρος στην κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στις εξαγωγές αμερικανικού LNG, που, όπως είπε, αλλάζουν τα δεδομένα στην Ευρώπη. Επίσης χαρακτήρισε το αμερικανικό LNG «φτηνό»...

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με συζητήσεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, για την κλιματική αλλαγή και για τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΜΕΤΡΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Την ιδιωτικοποίηση υπό κατασκευή γραμμών μέσω ΣΔΙΤ προωθεί η κυβέρνηση

...κι ενώ στο Μετρό Θεσσαλονίκης προωθείται ουσιαστικά υπενοικίαση εργαζομένων μέσω εταιρείας «τεχνικού συμβούλου»

Η παραχώρηση σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, γραμμών του Μετρό Αττικής που είναι υπό κατασκευή, όπως η γραμμή 4 (γνωστή ως U - ξεκινάει από το Γαλάτσι και περνώντας μέσα από το Γουδή καταλήγει στο Μαρούσι), αλλά και η παραχώρηση του έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης, είναι ορισμένοι από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί αναδείχθηκαν προχτές από τα λεγόμενα του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για να εγκρίνει την υπουργική πρόταση για τα νέα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το προεδρείο της «Αττικό Μετρό ΑΕ».

Ο υπουργός ήταν σαφής: «Η γραμμή 4 της Αθήνας προφανώς είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει ΣΔΙΤ όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την κατασκευή. Γιατί το 75% που πετύχαμε για χρηματοδότηση της γραμμής από την ΕΤΕπ είναι επί της ουσίας ένα δάνειο που θα πληρώνει η ΣΤΑΣΥ και το Ελληνικό Δημόσιο. Τα δίνει έτσι, δωρεάν, τζάμπα, η ΕΤΕπ;». Δείχνοντας, εξάλλου, τι «περιμένει» και άλλες υποδομές, πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να καταδικάσουμε το σύστημα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (...) Το ίδιο ισχύει και για τις παραχωρήσεις. Ούτε μπορεί σε περιόδους κρίσης που δεν έχουμε το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων που θέλουμε, να μην προσπαθήσουμε, μέσω ΣΔΙΤ, να αντλήσουμε χρήματα από το τραπεζικό σύστημα προκειμένου να τρέξουν έργα»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, μιλώντας στην Επιτροπή, αφού ανέφερε ότι όσον αφορά τα πρόσωπα ψηφίζει «παρών», στη συνέχεια παρουσίασε γραπτές καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων της «Αττικό Μετρό», σύμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να προχωρήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει το έργο σε ιδιώτες «συστήνοντας μία δεύτερη εταιρεία εντός της "Αττικό Μετρό"».

Ο σχεδιασμός αυτός προωθείται με την πατέντα της πρόσληψης τεχνικού συμβούλου, μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι, που υποτίθεται ότι θα... προσφέρουν «συμβουλές», είναι περισσότεροι αριθμητικά από τους «κανονικούς» εργαζόμενους της «Αττικό Μετρό».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Σωματείου, που παρουσίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «πρόκειται επί της ουσίας για υπενοικίαση εργαζομένων». Το συνολικό κόστος όλης αυτής της υπόθεσης ανέρχεται στα 18 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως αποκάλυψε ο Χρ. Κατσώτης, «ο τεχνικός σύμβουλος», που όπως φαίνεται έχει υπερισχύσει στο σχετικό διαγωνισμό, κατέθεσε και νέα... βελτιωμένη προσφορά: «Δεσμεύτηκε, με επιστολή του, ότι για κάθε ένα σύμβουλο - εργαζόμενό του, που θα αξιοποιεί η "Αττικό Μετρό" θα προσφέρει, λέει, και έναν ακόμα ως δώρο»! Πρόκειται για τεράστια πρόκληση και σκάνδαλο, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι εργαζόμενοι σαν εμπορεύματα στα σούπερ μάρκετ.

Ο υπουργός απάντησε ότι «έχετε απόλυτο δίκιο». Προσπερνώντας ωστόσο τις καταγγελίες του βουλευτή του ΚΚΕ ανέφερε απλά ότι «θα πρέπει να δει η νέα διοίκηση τους όρους των διαγωνισμών, ιδιαίτερα των συμβούλων. Δεν δικαιολογούνται αυτή την περίοδο διαγωνισμοί σε τέτοια ύψη, με τέτοιες αμοιβές, αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη»...

Χρ. Σπίρτζης: Δεν είναι αύξηση στα εισιτήρια, αλλά στο ΦΠΑ!

Ο Χρ. Κατσώτης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στην αύξηση των εισιτηρίων που επιβλήθηκε από τη Δευτέρα 1/2, σημειώνοντας τι σημαίνει αυτό για τους νέους εργαζόμενους των 300 και 350 ευρώ που χρησιμοποιούν καθημερινά τα μέσα μεταφοράς.

Ο υπουργός συνεχίζοντας να προκαλεί ανέφερε: «Από τη συμφωνία που έγινε» με τους δανειστές «έχουμε αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Δεν είναι λοιπόν αύξηση στα εισιτήρια αλλά αύξηση στο ΦΠΑ»! Ενώ ανακοίνωσε ως μέτρο για την «αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής εκτός από το ηλεκτρονικό εισιτήριο, τον προληπτικό έλεγχο στις εισόδους των σταθμών του Μετρό».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προδιέγραψε την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας

«Πρόκληση» για την κυβέρνηση η «απελευθέρωση της αγοράς» με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων σημαντικών τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου

Με τη φράση ότι «η χώρα κινείται σε απόλυτη συμβατότητα με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, (...) τους στόχους που έχει δώσει η ΕΕ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προδιέγραψε με τον πιο σαφή τρόπο το βάθεμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τα μονοπώλια. Η τοποθέτηση Σκουρλέτη έγινε με αφορμή τη διαδικασία γνωμοδότησης για τους προτεινόμενους από τον υπουργό στη θέση του β' αντιπροέδρου και στη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Τα όσα ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης ήταν απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, προς τα προτεινόμενα πρόσωπα, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο της ΡΑΕ: «Ποια είναι η άποψή σας για την ιδιωτικοποίηση, θα πάτε κόντρα στην ΕΕ; Θα πάτε κόντρα στην κυβερνητική επιλογή έτσι ώστε να μην προχωρήσει η ολική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;».

Ο Π. Σκουρλέτης σπεύδοντας να βγάλει τους προτεινόμενους από... τη δύσκολη θέση, ισχυρίστηκε ότι... «τέτοιου είδους ερωτήματα έχουν ρητορική αξία» και είπε όσα αναφέρονται στην αρχή του ρεπορτάζ.

Αναφερόμενος ειδικά στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι «η πρόκληση η μεγάλη είναι πώς θα μπορέσουμε, ακολουθώντας τα βήματα της απελευθέρωσης της αγοράς, να μην συρρικνώσουμε τη ΔΕΗ και κυρίως η απελευθέρωση αυτή να μη γίνει με έναν τρόπο ληστρικό απέναντί της. Δηλαδή με πολιτικές οι οποίες με βίαιο τρόπο θα ενθαρρύνουν τους νέους ανταγωνιστές σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης της ΔΕΗ». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αγωνία της κυβέρνησης είναι πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με παράλληλη διασφάλιση συμφερόντων σημαντικών τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το... ρόλο της ΔΕΗ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, παρουσίασε ως επίτευγμα ότι «ανακοίνωσε μία γενναία έκπτωση 10% σε όλους τους εμπορικούς πελάτες που είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Οταν πράγματι ενδιαφερόμαστε για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να τις υπογραμμίζουμε και να τις χαιρετίζουμε» και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς μια αντίστοιχη πρακτική, τουλάχιστον για την ώρα, από άλλες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγούς της ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτά την ώρα που κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν καταδικάσει το λαό σε απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια.

Από την πλευρά των άλλων αστικών κομμάτων, η όποια κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση και τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν να ξεκαθαρίσει, όπως ανέφερε για παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, «τις προθέσεις της αν θα προχωρήσει γρήγορα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ ψήφισαν «παρών».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ξεκαθάρισε ότι είναι διατυπωμένη η θέση του ΚΚΕ σε σχέση με το ρόλο και το χαρακτήρα των «ανεξάρτητων αρχών», πολύ δε περισσότερο για την ΡΑΕ, η οποία έρχεται «να υπηρετήσει την εμπορευματοποιημένη απελευθερωμένη Ενέργεια», στο φόντο και της προώθησης από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

«Απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης» τόνισε, «να ακολουθήσει το δρόμο εντολών της ΕΕ είναι και η απόφαση 471/15 που δημοσιοποιήθηκε 20 Γενάρη, που εξαιρεί τις εξαγωγές της ηλεκτρικής ενέργειας από μια σειρά χρεώσεις που προβλέπονται από τον εγχώριο κώδικα λειτουργίας του ΔΕΣΜΗΕ. Μία απόφαση που θα εκτοξεύει το κόστος της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις χρεώσεων στα τιμολόγια τελικά των λαϊκών νοικοκυριών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, διερευνάται η δυνατότητα απαλλαγής της εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρέωση ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Από αυτήν τη σκοπιά, και όχι λόγω προσώπων, δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τους προτεινόμενους.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Κινητικότητα και για το Θριάσιο

Μετά την κυβερνητική «επιτυχία» ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ του ΤΑΙΠΕΔ, σειρά παίρνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Θριάσιο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα, πλειάδα ντόπιων και ξένων εταιρειών εκφράζουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό για τη δημιουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, έκτασης 588 στρεμμάτων.

Μεταξύ των εταιρειών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν φέρονται η COSCO, η «Lamda Development», η «Grivalia Properties», η Εθνική Πανγαία, η METKA, ο ΑΚΤΩΡ, ο όμιλος Κοπελούζου, κ.ά., μιας και οι επενδυτές «εκτιμούν» αύξηση του εμπορευματικού όγκου που διακινείται στον Πειραιά, μετά την απόκτηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από την COSCO.

Η κυβέρνηση κινείται παράλληλα για τις δύο παραπάνω ιδιωτικοποιήσεις, καθώς ο διαγωνισμός για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ λήγει στις 26/4 και η προθεσμία για τον διαγωνισμό του Θριασίου εκπνέει στις 31/5.

Να σημειωθεί ότι η συνολική έκταση στο Θριάσιο, που μπορεί να «αξιοποιηθεί» επενδυτικά, υπερβαίνει κατά πολύ τα 588 στρέμματα που αναφέρονται στο σχετικό διαγωνισμό και δεν αποκλείεται ο τελικός επενδυτής να αναλάβει και τη διαχείριση παρακείμενων δημόσιων εκτάσεων και κτιρίων.

Εκδήλωση της ΠΕΚΑΜ

Την Κυριακή 7/2, στις 11 π.μ., η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει εκδήλωση κοπής πίτας στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο - τηλ: 210.32.47.820 και 697.42.78.797).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ