ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παζάρια στη Γενεύη και στη Ρώμη σχέδια επεμβάσεων

Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη
Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης στη Γενεύη
ΓΕΝΕΥΗ - ΡΩΜΗ.--

Ρευστή παρέμεινε και χτες η κατάσταση στο τραπέζι των έμμεσων διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη, καθώς παρέμενε έντονη η δυσπιστία ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της συριακής αντιπολίτευσης, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να τάσσεται για πρώτη φορά, από το Αμπού Ντάμπι, υπέρ της συμμετοχής ακόμη και ισλαμικών ακραίων ένοπλων οργανώσεων στις διαπραγματεύσεις, όπως ο «Στρατός του Ισλάμ» και η οργάνωση «Αχράρ αλ Σαμ», που έχουν χαρακτηριστεί από τις κυβερνήσεις των Συρίας και Ρωσίας «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Λαβρόφ φέρεται να σημείωσε ότι η συμμετοχή αυτών των οργανώσεων στις συνομιλίες της Γενεύης αντανακλά πλέον «τις ρεαλιστικές τάσεις στο έδαφος της Συρίας», τονίζοντας εντούτοις ότι η συμμετοχή τους στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης «δεν θα πρέπει να εκληφθεί σαν αναγνώρισή τους σε νόμιμους εταίρους για την ειρήνη». Ο Λαβρόφ εξαίρεσε από το τραπέζι μόνον τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα».

Χτες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία και κεντρικό πρόσωπο στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, Στάφαν Ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε πως συναντήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας με την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης, πρόσθεσε πως είχε προγραμματίσει νέα, τη δεύτερη κατά σειρά, συνάντηση με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης και ότι σήμερα σκοπεύει να συναντηθεί με αντιπροσωπεία συριακών γυναικείων οργανώσεων. Επίσης, σημείωσε ότι η κατάπαυση πυρός στη Συρία δεν είναι δική του αρμοδιότητα, αλλά όσων εμπλέκονται στις συγκρούσεις (εννοώντας και τις μεγάλες δυνάμεις).

Ο επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, χαρακτήρισε «πρόωρες» τις έμμεσες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως η διαδικασία βρίσκεται στο «προπαρασκευαστικό στάδιο πριν την επίσημη έναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων».

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Αλούς, είπε ότι η αντιπροσωπεία θα επανεξετάζει την παραμονή στη Γενεύη.

Η υπουργική σύνοδος συμμάχων των ΗΠΑ στη Ρώμη

Το ίδιο 24ωρο, στη Ρώμη οι 25 υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και των πιο στενών δυτικών και Αράβων συμμάχων τους «ζύγισαν» τα αποτελέσματα της έως τώρα επέμβασης σε Συρία, Ιράκ και Λιβύη, με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο οικοδεσπότης Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές έχασαν το 40% του εδάφους που είχαν καταλάβει στο Ιράκ και το 20% του εδάφους που είχαν καταλάβει στη Συρία, επισημαίνοντας ότι παραμένουν απειλή στη Λιβύη και την υποσαχάρεια Αφρική. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, από την πλευρά του, στήριξε τους όρους που θέτει η συριακή αντιπολίτευση, ζητώντας ανάσχεση των βομβαρδισμών κατά αμάχων, εκεχειρία και «πλήρη πρόσβαση» ανθρωπιστικών οργανώσεων σε περιοχές με οξυμένα προβλήματα.

Σε ανακοινωθέν, οι 25 υπουργοί Εξωτερικών εκτιμούν ότι οι προσπάθειες της συμμαχίας τους «κερδίζουν έδαφος» στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών, εκφράζουν την υποστήριξή τους στις έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Συρία και «έντονη ανησυχία για την εντεινόμενη επιρροή του ΙΚ στη Λιβύη». Ανεπίσημες πληροφορίες ανέφεραν πως από τη συνάντηση της Ρώμης δεν έλειψαν και σενάρια για το επόμενο στάδιο ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, με πρόσχημα την «προστασία» των πετρελαίων της χώρας από τους τζιχαντιστές.

ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αποδίδει στη Ρωσία «κακούς υπολογισμούς»

Ενώ το Κίεβο ζητά στρατιωτική συνεργασία με την Αγκυρα

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

«Η Ρωσία δεν είναι ικανή να υπολογίσει τίποτα αυτή την περίοδο. Εμείς ενεργούμε προσεκτικά σε αυτά τα ζητήματα και θα συνεχίσουμε να ενεργούμε προσεκτικά. Δε θα τσιμπήσουμε το δόλωμα» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε αναφορικά με τη νέα φάση όξυνσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τις καταγγελίες της Αγκυρας για ακόμα μια παραβίαση του εναέριου χώρου της από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος.

Ωστόσο, αν και ο Ερντογάν προσπάθησε να εμφανίσει την τουρκική πλευρά ως πιο ...εγκρατή, δεν παρέλειψε να δώσει συνέχεια στις κατηγορίες που η Αγκυρα απευθύνει προς τη Ρωσία, για στήριξη των «τρομοκρατών». «Κοιτάξτε, όλα τα όπλα που κατασχέθηκαν κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις (του στρατού) στα νοτιοανατολικά είναι ρωσικής κατασκευής», εννοώντας ότι η Μόσχα στηρίζει σχεδιασμένα «τρομοκράτες», στους οποίους η Τουρκία περιλαμβάνει τόσο το ΡΚΚ όσο και το κόμμα PYD (το κόμμα των Κούρδων της Συρίας που η Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση» και έχει τη στήριξη τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας). Βεβαίως, το ζήτημα της στήριξης των Κούρδων αποτελεί πεδίο «τριβών» και μεταξύ της Αγκυρας και Δυτικών συμμάχων της, καθώς είναι φανερό ότι ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα επενδύουν στον αναβαθμισμένο «ρόλο» τμημάτων των Κούρδων για την προώθηση των δικών τους γεωπολιτικών σχεδιασμών.

Στην Τουρκία ο Ουκρανός ΥΠΕΞ

Στο μεταξύ, ενδεικτικές της όξυνσης των ανταγωνισμών είναι οι δηλώσεις που έκανε, μιλώντας στην τουρκική «Σαμπάχ», ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Πάβλο Κλίμκιν. Ο Κλίμκιν, σύμφωνα τουλάχιστον με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία (είδηση που δεν «κυκλοφόρησε» ευρέως) και ενώ είχε επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, δεν παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός αξιωματούχος τόνισε πως «Τουρκία και Ουκρανία πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφαλείας», πως «η Τουρκία αποτελεί μοναδικό εταίρο για την Ουκρανία. Η εταιρική μας σχέση αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα», πως «πρέπει να παλέψουμε για το μέλλον της περιοχής και η Τουρκία έχει αποδείξει πολλές φορές πως είναι ικανή να παλέψει», πως «χρειαζόμαστε να μείνουμε μαζί για να επηρεάσουμε τη Ρωσία», πως «η συνεργασία μας, ως μεσαίες δυνάμεις της περιοχής με διεθνείς φιλοδοξίες, είναι πολύ σημαντική».

Επιπλέον, ο Κλίμκιν επισήμανε πως «αναμφισβήτητα» οι δυο χώρες πρέπει να εδραιώσουν τη συνεργασία τους και στο στρατιωτικό τομέα, εξηγώντας ότι σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθεί «η Μαύρη Θάλασσα και πολλά θέματα». Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», σε λίγες βδομάδες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ» ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με πηγές που έχει, η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου στις 31/10/15, στη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, με 224 νεκρούς, ήταν έργο των «Γκρίζων Λύκων» της Τουρκίας.
ΠΑΖΑΡΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - ΕΕ
Δόθηκε «σχέδιο συμφωνίας»

Το Λονδίνο βλέπει «πρόοδο», συμπληρώνοντας όμως ότι «χρειάζεται δουλειά»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα τις προτάσεις των Βρυξελλών για να οριστικοποιηθεί μια συμφωνία σχετικά με την «ειδική» σχέση που το βρετανικό κεφάλαιο διεκδικεί με την ΕΕ. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, αναγνωρίζεται ότι η Βρετανία «δε δεσμεύεται για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση» με την ΕΕ, ενώ αναγνωρίζεται η δυνατότητα κρατών - μελών «να διακόπτουν την εξέταση μιας νομοθετικής πρότασης όταν ένας αριθμός εθνικών κοινοβουλίων (κρατών - μελών) εγείρουν ενστάσεις σε αυτό». Ωστόσο, σε διευκρινίσεις του ο Τουσκ συμπλήρωσε ότι η διαμόρφωση ενός τέτοιου «μηχανισμού» «δε συνιστά δικαίωμα βέτο και δεν μπορεί να καθυστερεί τις επείγουσες αποφάσεις» σε «περίπτωση χρηματοοικονομικής κρίσης».

Ακόμα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου έκανε λόγο για σεβασμό «των δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων» των χωρών που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, μιλώντας και για «μηχανισμό» που θα επιτρέπει στις εννέα χώρες που δεν έχουν ευρώ να διατυπώνουν τις ανησυχίες τους και να λαμβάνουν τις «αναγκαίες διασφαλίσεις» επί των αποφάσεων των 19 που είναι μέλη της Ευρωζώνης. Και πάλι όμως πρόσθεσε ότι οι λεπτομέρειες λειτουργίας αυτού του μηχανισμού μένει να συζητηθούν.

Επίσης, το σχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα της Βρετανίας να αναστέλλει για κάποια χρόνια την καταβολή παροχών σε μετανάστες από χώρες της ΕΕ, σε «εξαιρετικού χαρακτήρα περιπτώσεις εισροής εργαζομένων από άλλες χώρες».

Από τη μεριά του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε πως το σχέδιο των Βρυξελλών «παρουσιάζει σημεία πραγματικής προόδου στους τέσσερις τομείς όπου το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη από αλλαγή, αλλά μένει ακόμη να γίνει δουλειά».

Τις επόμενες μέρες τα παζάρια μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου θα ενταθούν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 18/2, με στόχο έως τότε να έχει οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο συμφωνίας. Οι «λεπτομέρειες» που μένει να συζητηθούν όπως και τα ίδια τα «ναι μεν, αλλά» που προβλέπει το σχέδιο που παρουσιάστηκε χτες είναι ενδεικτικά των συμφερόντων που συγκρούονται, δεδομένων της θέσης που έχει και θέλει να ενισχύσει το βρετανικό κεφάλαιο και του προβληματισμού που έχουν εκείνες οι αστικές τάξεις που βλέπουν αποδυνάμωση της δικής τους θέσης από μια μεγαλύτερη «ευελιξία κινήσεων» για τις εκτός ευρώ χώρες. Την ίδια στιγμή, τα παζάρια αυτά αποτυπώνουν και τις αντιθέσεις που ευρύτερα βαθαίνουν στην ΕΕ, δεδομένων και των διεργασιών στο εσωτερικό πολλών χωρών, όπου μερίδες κεφαλαίου διεκδικούν μεγαλύτερη «αυτονομία» σύμφωνα με τα ιδιαίτερα συμφέροντα κάθε αστικής τάξης.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Συνεχίζονται καθημερινά οι βομβαρδισμοί στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατό και κυρίως εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις), παραβιάζοντας διαρκώς τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ. Στη διάρκεια της νύχτας, από τη Δευτέρα προς Τρίτη χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, στα χωριά Ζαΐτσεβο, Πολετάεβα, Ριμπάκο και άλλα όπου καταστράφηκαν 10 σπίτια και τραυματίστηκε σοβαρά μια γυναίκα.

Την ίδια ώρα που το αιματοκύλισμα συνεχίζεται, ανακοινώθηκε ότι την ερχόμενη βδομάδα θα συγκληθεί στο Παρίσι το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας» με τους υπουργούς Εξωτερικών των Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας, ζήτημα που συζητήθηκε και σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία των Α. Μέρκελ και Βλ. Πούτιν. Θυμίζουμε ότι οι ηγέτες αυτών των 4 χωρών είχαν εγκρίνει τη συμφωνία του Μινσκ το Φλεβάρη του 2015, συμφωνία που στην ουσία είναι στα χαρτιά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ