ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Προσπάθειες εξωραϊσμού και αναστήλωσης

Τις προθέσεις τους προκειμένου να σώσουν το... προϊόν μέσω της μεγαλύτερης εμπορευματοποίησής του έδειξαν οι επιχειρηματίες του χώρου σε πρόσφατο συνέδριο της Super League

Eurokinissi

Τα σύμφυτα - με το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο, άρα και με τις εκφράσεις του σε κάθε τομέα - προβλήματα και στρεβλώσεις, δημιουργούν αλληλοτροφοδοτούμενες συνέπειες και αδιέξοδα. Η ζώσα πραγματικότητα λοιπόν «φώτισε» πιο έντονα τα συστημικά προβλήματα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία δημιουργούν συνεχώς περισσότερα εμπόδια στην εμπορευματοποίηση του -κατ' αυτούς- προϊόντος. Με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μεγαλώνει ο κίνδυνος και της τυπικής κατάρρευσής του.

Η Super League -σε μια προσπάθεια μετριασμού των συνεπειών και ωφέλιμης για τις ΠΑΕ διαχείρισης- επιχειρεί εξωραϊσμό και αναστήλωση. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διεξαγωγή (την περασμένη βδομάδα, σε κεντρικό ξενοδοχείο) του «1ου Διεθνούς Συνεδρίου Διοίκησης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, "Footballabout"».

Δεν κρύβεται η σαπίλα

Ακόμα και οι ένθερμοι υποστηρικτές του υφιστάμενου μοντέλου, δεν μπορούν να κρύψουν τη σύμφυτη σαπίλα του. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση, στο συνέδριο, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΟΠΑΠ ΑΕ, Κ. Λουρόπουλου: «Οι 16 ΠΑΕ έχουν το 2011 συνολικά έσοδα 176 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές τους είναι στα 73,8 εκατ. και τα χρέη τους 318 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια είναι μείον περίπου 560 χιλ. ευρώ. Το σύνολο ιδίων κεφάλαιο είναι αρνητικό. Σε απλά χρηματοοικονομικά λόγια οι ελληνικές ΠΑΕ έχουν φάει τα κεφάλαιά τους, δεν έχουν κεφάλαια. Το σύνολο των υποχρεώσεων είναι 317 εκατ. ευρώ. Πολύ μεγάλος αριθμός για να μπορούμε να μιλάμε για μια διαχειρίσιμη οικονομικά κατάσταση.


Reporter images

Στους περισσότερους ισολογισμούς εκφράζονται επιφυλάξεις, εκ μέρους των ορκωτών λογιστών, σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας. Οι περισσότερες υποχρεώσεις που αναφέρονται στους ισολογισμούς είναι ληξιπρόθεσμες. Επίσης, έχουν εντοπιστεί δαπάνες χωρίς δικαιολογητικά. Υπάρχουν εκκρεμότητες φορολογικών ελέγχων, υπάρχουν εκκρεμότητες ασφαλιστικών εισφορών»...

Αποκαλυπτικός ήταν και ο διευθυντής του τμήματος αδειοδότησης στην ΕΠΟ, Γ. Δημητρίου: «Κάποια ΠΑΕ δηλώνει πτώχευση, μπαίνει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης αλλάζει ΑΦΜ. Επιστρέφει κατόπιν διαφόρων τεχνασμάτων, φωτογραφικών ρυθμίσεων κλπ. κλπ., με τα ίδια δομικά προβλήματα. Είναι γνωστά σε όλους (...).

Από το Γενάρη του 2012 ως το Νοέμβρη του '12, στο σύνολο των ΠΑΕ της Super League έχουν επιδικαστεί -από προσφυγές- περίπου 12 εκατ. ευρώ. Εκκρεμούν περίπου 4,5 από τα οποία, σήμερα που μιλάμε, κάποια έχουν επίσης επιδικαστεί. Και μιλάμε για ποσά σε παίχτες, προπονητές άλλες ομάδες.

Δεν μιλάμε για εφορία, ΙΚΑ. Εκεί υπάρχει η συνήθης πρακτική χρόνων. Δεν πλήρωνα κανέναν και το κράτος βέβαια δεν με έλεγχε (...). Κάποια στιγμή αποφάσιζε να με ελέγξει και διαπίστωνε παραβιάσεις. Εγώ λοιπόν έκανα μια ρύθμιση, πλήρωνα για λίγο και μετά σταματούσα να πληρώνω. Και αφού "έπεφτε" η ρύθμιση πήγαινα και έκανα μια άλλη ρύθμιση για την προηγούμενη ρύθμιση. Και παράλληλα μια καινούρια ρύθμιση για τα τρέχοντα, αφού ούτε αυτά είχα πληρώσει (...).

Το 2011 εννιά ΠΑΕ παραβίαζαν τα άρθρα (σ.σ. 47,48 του νόμου 2190/20) και έπρεπε να ληφθούν τα προσήκοντα μέτρα. Τα νούμερα δεν απέχουν πολύ και τις προηγούμενες χρονιές δηλαδή '09 και '10. Φρόντισε το κράτος να ανακληθεί καμιά άδεια από αυτές τις ανώνυμες εταιρίες; Εδώ υπάρχει και η απορία τι δουλειά έκανε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όχι πέρυσι ή φέτος, γενικότερα. Το 2010 οι προϋπολογισμένες καταστάσεις (για τη χρήση 2010-2011) προέβλεπαν αυξήσεις κεφαλαίου 19.5 εκατ. ευρώ. Εγιναν 12,4, δηλαδή απόκλιση περίπου 36,5%».

Αγχος για τα κέρδη

Την πραγματικότητα λοιπόν δεν μπορούν πλέον να την κρύψουν ολοκληρωτικά. Γι' αυτό επιχειρούν να την διαχειριστούν επ' ωφελεία του συστήματος. «Στην παρούσα φάση δεν είναι εύκολο να προσελκύσουμε επενδυτές. Δεν είναι εύκολο να αυξήσουμε τα έσοδά μας από την αγορά, καθώς και το τηλεοπτικό συμβόλαιο, αλλά και οι χορηγίες των ομάδων μειώνονται. Ακόμα και η βοήθεια μέσα από ρυθμίσεις του κράτους, ρυθμίσεις που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ελληνικό φαινόμενο, στην παρούσα χρονική περίοδο δεν είναι εφικτή. Η κρίση είναι βέβαιο ότι ωρίμασε το ποδόσφαιρο, του έδειξε τα λάθη του, αλλά ταυτόχρονα του προσφέρει ευκαιρίες και του υποδεικνύει το σωστό δρόμο που πλέον αποτελεί και μονόδρομο».

Ποιος είναι αυτός; Με εργαλείο έναν παραμορφωτικό καθρέφτη, η επιτάχυνση των διαδικασιών για «εκσυγχρονισμό». Δηλαδή, μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση, άρα κερδοφορία για τους επιχειρηματίες...

«Το ποδόσφαιρο είναι και επιχειρηματική δραστηριότητα. Το θέμα μας είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε την εμπορική αξία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα έσοδα των 20 κορυφαίων ομάδων στην Ευρώπη είναι 4,4 δισ. ευρώ. Η UEFA, μέσα από το Champions League, μοίρασε στις 32 ομάδες 754 εκατ. και στο Europa League 150 εκατ. ευρώ. Οι δύο μεγαλύτερες ισπανικές ομάδες, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, έχουν κύκλο εργασιών πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι και μια πάρα πολύ μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι δηλαδή, ένας κλάδος της διεθνούς βιομηχανίας θεάματος. Πλέον (σ.σ. ως εμπορευματοποιημένο) είμαστε σε μια άλλη διάσταση. Υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι. Είναι οι επενδυτές, οι τηλεοπτικοί μεταδότες -βασικοί χρηματοδότες του ποδοσφαίρου- οι χορηγοί που επίσης λειτουργούν σας αιμοδότες της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου. Ολοι αυτοί λοιπόν εργάζονται από κοινού, ώστε το ποδόσφαιρο να είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα κερδοφόρα για όλους» (Γρ. Κατσογιάννης, διευθυντής εταιρικής επικοινωνίας ομίλου Forthnet).

Αν οι ΠΑΕ πάρουν κοινές αποφάσεις θα μπορέσουν να δημιουργήσουν έναν επιχειρηματικό κλάδο στην Ελλάδα, του ποδοσφαίρου. Που θα μπορεί να διαπραγματευτεί, από κοινού, πολύ σοβαρά με τράπεζες, υπουργείο, εταιρείες και να διεκδικήσει -έχοντας ένα καλύτερο προϊόν- μια μεγαλύτερη πίτα από τα χρήματα που αναλογούν στη διαφημιστική δαπάνη» (Ζώης Σωτηρόπουλος, PwC Partner, Tax & Legal Services).

«Είμαστε (σ.σ. ΟΠΑΠ) μια ΑΕ, η οποία έχει το 66% των μετόχων της ιδιώτες. Και υπακούμε στους κανόνες της ιδιωτικής οικονομικής. Παίρνουμε, τουλάχιστον, 2 με 3 φορές παραπάνω αυτά που βάζουμε σε απόλυτα νούμερα. Εμείς πουλάμε ελπίδα, το ποδόσφαιρο πουλάει θέαμα, ο κοινός τόπος μας είναι η τύχη. Θέλουμε θέαμα και συναρπαστικούς αγώνες, γιατί έτσι προωθούνται τα προϊόντα μας» είπε ο Κ. Λουρόπουλος. Αναφέρθηκε στο «πελατολόγιο της ομάδας» και έκανε προτάσεις για «ένα καλύτερο προσφερόμενο προϊόν. Είναι αυτό που ενδιαφέρει και εμάς, ως ΟΠΑΠ, για να χτίσουμε πάνω του».

«Οσο στις ΠΑΕ δε δίνονται τα εργαλεία για να μπορέσουν να αναπτυχθούν, τα ίδια αποτελέσματα θα έχουμε σε 3, σε 5 και σε 10 χρόνια. Αλλωστε, θα έπρεπε να προξενεί εντύπωση ότι ομάδες που πρόσφατα εντάχθηκαν σε σχετικές διατάξεις για την απαλλαγή χρεών, σήμερα είναι στην ίδια, αν όχι σε χειρότερη κατάσταση. Το κράτος πρέπει να δώσει την δυνατότητα στις ΠΑΕ να διατηρούν περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. κυρίως αναφέρεται σ' εγκαταστάσεις). Μ' αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθεί η έλευση νέων επενδυτών. Θα υπάρξει βάση για την ανάπτυξη των ΠΑΕ, μέσω αποτίμησης ή/και εκμετάλλευσης αυτών των στοιχείων. Να δημιουργήσει κλίμα και νομοθετικό πλαίσιο που θα μπορέσει να φέρει νέες επενδύσεις» (Γ. Δημητρίου).

«Θα είναι έγκλημα, αν οι οργανωμένες δυνάμεις του ποδοσφαίρου, δε διεκδικήσουν, τώρα και όχι αύριο, συντονισμένα τον πλήρη επαναπροσδιορισμό των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Πρέπει να λάβει άμεσα τέλος μακρά περίοδος του "θεσμικού πρωτογονισμού", για την ακρίβεια από το 1979, με τις ΠΑΕ να υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, χωρίς κανένα εντελώς δικαίωμα ούτε στο παραγόμενο οικονομικό προϊόν, ούτε στα ενδεχόμενα οφέλη. Τη θέση της οφείλει να πάρει μια νέα τάξη πραγμάτων, με όρους καθαρής και ανόθευτης ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς.

Η ΠΑΕ θα γίνει, επιτέλους, μια κανονική ανώνυμη εμπορική εταιρεία, η οποία, όντως, θα λειτουργεί με βάση τον αντίστοιχο νόμο 2190 και όχι ένα ψευδεπίγραφο κατασκεύασμα μιας ανατολικού τύπου κρατικής οικονομίας, χωρίς κανένα δικαίωμα, παρά μόνο με υποχρεώσεις. Η ΕΠΟ προτείνει κοινό μέτωπο, για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή του αυτονόητου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που δεν είναι άλλο από την περιγραφή των όρων του παιχνιδιού, σε συνθήκες σύγχρονης ιδιωτικής οικονομίας της αγοράς» (Γ. Σαρρής, πρόεδρος στην ΕΠΟ)...


Γ.Κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ