ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2013
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Προσέγγιση της σκέψης του και της τεχνικής του στο θέατρο

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ συνεχίζοντας τον κύκλο επιστημονικών συνεδρίων για την ανάδειξη του έργου μεγάλων μαρξιστών δημιουργών, μετά τα συνέδρια που διοργάνωσε για τους Γ. Ρίτσο και Κ. Βάρναλη διοργανώνει στις 27 και 28 Απρίλη του 2013 το 3ο Επιστημονικό συνέδριό της, αφιερωμένο αυτή τη φορά στον κορυφαίο μαρξιστή διανοητή, δραματουργό, ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ, με τίτλο: «Μπέρτολτ Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν».

Το συνέδριο θα αποτελέσει την κορύφωση μιας σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν το Δεκέμβρη του 2012 με το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ, και θα διαρκέσουν έως και τον Απρίλη του 2013.

O δεύτερος κύκλος περιλαμβάνει συναυλίες (χτες έγινε με μεγάλη επιτυχία η συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου σε μελοποιημένη ποίηση του Μπ. Μπρεχτ στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό) και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Οπως και στον πρώτο κύκλο έτσι και στο δεύτερο, επιδίωξη είναι να κατανοηθεί και πρακτικά όχι μόνο η σκέψη του Μπρεχτ, αλλά και οι τεχνικές του.

Αναλυτικά το υπόλοιπο πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου των εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ και την Πολιτιστική Επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, έχει ως εξής:

Δευτέρα 18 Φλεβάρη (7.00 μ.μ.)

«Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών». Μουσική - χορευτική - θεατρική παράσταση βασισμένη στο μπαλέτο των Κουρτ Βάιλ και Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Είσοδος με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση που συνδυάζει μουσική - όπερα - θέατρο μέσα σε μια συνεχόμενη χορογραφία. Στην παράσταση παίρνουν μέρος 30 νέοι καλλιτέχνες (12μελής ορχήστρα, 5 λυρικοί τραγουδιστές, 8 ηθοποιοί και 5 χορευτές) σε σκηνοθεσία - χορογραφία της Ιλιας Κοντού, μιας νέας και ταλαντούχας σκηνοθέτιδας της όπερας και μουσική διεύθυνση της γνωστής σολίστ του βιολιού και μαέστρου της Μικρής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών και της Παιδικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Γ' Προγράμματος, Νίνας Πατρικίδου. Στο έργο ο Μπρεχτ παρουσιάζει την πάλη των αντιφάσεων στην προσωπικότητα της πρωταγωνίστριας Αννας, που διακατέχεται από μικροαστικές αντιλήψεις για καριέρα και χρήμα, ενώ στην πορεία συνειδητοποιεί ότι δεν αποτελεί παρά ένα ακόμη αναλώσιμο εμπόρευμα στα δίχτυα του αδηφάγου καπιταλιστικού συστήματος.

Στιγμιότυπο από τον πετυχημένο πρώτο κύκλο εκδηλώσεων και το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μπρεχτ στον κινηματογράφο ΤITANIA
Στιγμιότυπο από τον πετυχημένο πρώτο κύκλο εκδηλώσεων και το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Μπρεχτ στον κινηματογράφο ΤITANIA
Σάββατο 2 Μάρτη (8.00 μ.μ.)

«Τρόμος και αθλιότητα στο Γ' Ράιχ». Θεατρική παράσταση από την 24μελή θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, που έχει επίσης την ευθύνη για τα σκηνικά, τα κοστούμια και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης. Σκηνοθετική επιμέλεια και διδασκαλία Δημήτρης Παπακωνσταντίνου.

Η παράσταση περιλαμβάνει το σύνολο των 24 ανεξάρτητων σκηνών της ομώνυμης συλλογής του Μπρεχτ. Εχει την ιδιαιτερότητα ότι αποτελεί μια εισαγωγή στην τεχνική του επικού θεάτρου, γιατί είναι κατά κάποιον τρόπο νατουραλιστικό έργο, καθώς βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής την περίοδο 1933 - 1938 στη Γερμανία, βασισμένα σε ντοκουμέντα. Ετσι διευκολύνεται και ο θεατής και οι ηθοποιοί - που στην περίπτωσή μας είναι νέοι εργαζόμενοι, ερασιτέχνες - να κατανοήσουν καλύτερα τις διαφορές αυτού του είδους θεάτρου από το παραδοσιακό αριστοτελικό θέατρο. Το έργο είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί αναδεικνύει τον τρόμο που βασίλευε εκείνα τα χρόνια από την άνοδο του φασισμού, αλλά και τις ευθύνες των μικροαστικών στρωμάτων που την ανέχτηκαν.

Τετάρτη 20 Μάρτη (8.00 μ.μ.)

«Το ρομάντζο της πεντάρας». Μουσικοθεατρική παράσταση εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Μπ. Μπρεχτ, σε μουσική Κουρτ Βάιλ από την «Οπερα της πεντάρας», με την ομάδα ΜΙΤΟΣ. Σκηνοθεσία: Βρισηίδα Δανάλη.

Από την παράσταση «Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών» που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις
Από την παράσταση «Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών» που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις
Η ομάδα των νέων επαγγελματιών καλλιτεχνών (5 μουσικοί, 2 τραγουδιστές και ηθοποιοί) που θα την παρουσιάσει, επέλεξε αποσπάσματα από το «Ρομάντζο της πεντάρας» - που γράφτηκε στην εξορία και εκδόθηκε το 1934, έξι χρόνια μετά την «Οπερα της πεντάρας» - για τη μεγαλύτερη λιτότητα και αμεσότητα του κειμένου του, καθώς σ' αυτό ο Μπρεχτ απαλείφει τις υπεκφυγές της «Οπερας της πεντάρας» και πηγαίνει κατευθείαν στο αντικείμενο: Στην αγριότητα της καπιταλιστικής πραγματικότητας. Δεν έχουμε πια τους ληστές - αστούς που παρέπεμπαν έμμεσα στους καπιταλιστές - ληστές, αλλά αυθεντικούς καπιταλιστές με τις εμπορικές δολοπλοκίες τους, τους εκβιασμούς, τα χρηματιστηριακά τεχνάσματα, ενώ πίσω, σε δεύτερο πλάνο, αναδείχνεται η πραγματική δυστυχία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που πληρώνουν τα σπασμένα του ανταγωνισμού των ισχυρών.

Σάββατο 20 Απρίλη (8.00 μ.μ.)

«Γενιές Σημαδεμένες». Μουσικοθεατρική παράσταση με κείμενα του Μπ. Μπρεχτ και μουσική του Τάσου Γκρους. Σκηνοθεσία Γιώργος Αντωνακάκης. Ενορχήστρωση και μουσική εκτέλεση από το συγκρότημα «Κολλεκτίβα». Παίρνουν μέρος: Καλλιόπη Βέτα, Τάσος Γκρους και μια πλειάδα τραγουδιστών και ηθοποιών. Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Ελληνικού Ωδείου (παράρτημα Πειραιά) υπό την διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή.

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Γενιές σημαδεμένες» είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σύνθεση τραγουδιών, ποιημάτων, κειμένων και αποσπασμάτων από το θεατρικό έργο του Μπρεχτ. Τοποθετήθηκε λίγες μέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου, γιατί βοηθά ιδιαίτερα στην απόκτηση μιας γενικής εικόνας του έργου του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ