ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Φλεβάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ Δ' ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική

Νομικό προκάλυμμα στην αντιμεταναστευτική πολιτική και την αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που επιδιώκουν οι μετανάστες, που μένουν και εργάζονται για χρόνια στη χώρα μας, να μην έχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα, προκειμένου να είναι εύκολα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς, δίνει η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας αναφορικά με την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.

Με την απόφαση ακυρώνεται ο νόμος 3838/2010 που προέβλεπε ότι μπορεί να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον 5 συνεχή χρόνια. Επιπλέον, ακυρώνει τη δυνατότητα να πάρουν την ιθαγένεια αλλοδαποί μετά από αίτησή τους μέσα σε προθεσμία 3 ετών από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους. Το Δ' Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με το συγκεκριμένο νόμο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - όπως και η προηγούμενη της ΝΔ - αρνήθηκε και αρνείται να νομιμοποιήσει την πλειοψηφία των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, αλλά και να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης και ανανέωσης των αδειών διαμονής, εργασίας και οικογενειακής επανένωσης. Ο συγκεκριμένος νόμος αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών, δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του και κινείται στην κατεύθυνση χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στις κυρίαρχες «αξίες» της κοινωνίας της εκμετάλλευσης.

Θυμίζουμε ότι οι δικαστές του ΣτΕ σημειώνουν ότι ο Ελληνας νομοθέτης «εμερίμνησε να διαφυλάξει την εθνική ομοιογένεια του κράτους, μεταξύ των άλλων, και διά της θεσπίσεως δικαίου ιθαγένειας», του οποίου οι ρυθμίσεις βασίζονται στο σταθερό κριτήριο του «δικαίου του αίματος», δηλαδή την καταγωγή από Ελληνες γονείς. Στην πραγματικότητα, λένε ότι κανείς μετανάστης ή παιδί μετανάστη που γεννιέται στη χώρα μας, δεν μπορεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, επειδή δεν αποδέχεται τις αξίες του ελληνισμού, και επειδή δεν κατάγονται από Ελληνες γονείς.

Σε άλλο σημείο αναφέρουν: «...η πολιτογράφηση αυτή - μέσω του νόμου - γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διανομής του αλλοδαπού, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελουσία αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό για την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Υπό αμφισβήτηση και η νομιμοποίηση των μεταναστών!

Οι δικαστές θέτουν υπό αμφισβήτηση όλο το πλαίσιο νομιμοποίησης μεταναστών που ακολούθησε μετά το νόμο 1975/1991, ενισχύοντας έτσι αντικειμενικά τις σημερινές εθνικιστικές κραυγές κατά των μεταναστών, αλλά και σιγοντάροντας το δόγμα της κυβέρνησης και της ΝΔ περί «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, κάτι που που προβάλλει κατά κόρον η κυβέρνηση. Επιπλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι κακώς νομιμοποιούνται ακόμα και εκείνοι στους οποίους με το σταγονόμετρο δίνονται κάποια απαραίτητα έγγραφα.

Λένε συγκεκριμένα: «Οσον αφορά δε τη διαμονή και την εργασία ο νομοθέτης, ναι μεν προέβλεψε σύστημα χορηγήσεως αδειών βάσει συγκεκριμένων προϋποθέσεων και διαδικασίας, το οποίο, όμως, κατά κανόνα, παραβιάσθηκε στην πράξη λόγω της παράνομης εισόδου μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων στη χώρα, και είχε ως περαιτέρω συνέπεια την θέσπιση αλλεπαλλήλων διατάξεων, οι οποίες "νομιμοποιούσαν" την παράνομη είσοδο, διαμονή και εργασία των αλλοδαπών. Η "νομιμοποίηση" αυτή είχε την έννοια ότι εθεωρήθησαν ως νομίμως εισελθόντες στη χώρα αλλοδαποί στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και θεωρήσεως εισόδου ως νομίμως παραμένοντες αλλοδαποί χωρίς άδεια παραμονής ή λήξασα άδεια παραμονής και, τέλος, ως νομίμως εργαζόμενοι αλλοδαποί χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς νόμιμη ασφάλιση. Τελική συνέπεια αυτής της νομοθετικής πολιτικής και της συστοίχου διοικητικής πρακτικής είναι ότι καθίσταται ανέφικτη η διαπίστωση αν υπήρξαν πρόσωπα, ποία και πόσα, τα οποία πράγματι να διέμειναν και να εργάσθηκαν νομίμως, μέχρι σήμερα στη χώρα, δηλαδή με βάση διοικητική άδεια που διαπιστώνει τη συνδρομή των τιθεμένων στις πάγιες διατάξεις των παραπάνω νομοθετημάτων προϋποθέσεων».

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωναν χτες ότι θέση της κυβέρνησης στην οποία εμμένει είναι όσα προβλέπονται στο νόμο και απόφαση του ΣτΕ είναι μόνο η απόφαση της Ολομέλειάς του. Ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Χρ. Ζώης, με δήλωσή του ανέφερε ότι το κόμμα του έχει δεσμευτεί να καταργήσει το νόμο όταν έρθει στην κυβέρνηση και ζήτησε από τη σημερινή κυβέρνηση να μην τρομοκρατήσει τη Δικαιοσύνη. Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κωστής Αϊβαλιώτης εκ μέρους του κόμματός του χαιρέτισε την απόφαση. Το τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΝ χαρακτηρίζει την απόφαση «οπισθοδρόμηση για το νομικό και πολιτικό πολιτισμό μας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαποτισμένη με αντιδραστικό - εθνικιστικό δηλητήριο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για την απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ για την ιθαγένεια και τους μετανάστες

Για την απόφαση του Δ' Τμήματος του ΣτΕ για την ιθαγένεια και τους μετανάστες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει:

«Είναι διαποτισμένη με αντιδραστικό - εθνικιστικό δηλητήριο η απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ως παράνομη την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί εδώ, έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και των οποίων οι γονείς βρίσκονται επί χρόνια στην Ελλάδα. Εκφράζει επί της ουσίας τη ρατσιστική αντίληψη ότι δεν μπορεί να πολιτογραφηθεί κανείς Ελληνας αν δεν κατάγεται από Ελληνες γονείς. Εξίσου επικίνδυνη είναι και η κατάργηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές με το σκεπτικό ότι δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια.

Αυτή η απόφαση έρχεται να δώσει νομικό προκάλυμμα στην αντιδραστική προπαγάνδα κομμάτων και άλλων φορέων του συστήματος που επιδιώκουν οι μετανάστες, παρόλο που βρίσκονται για χρόνια στη χώρα μας, να μην έχουν ούτε στοιχειώδη δικαιώματα, προκειμένου να είναι εύκολα θύματα στυγνής εκμετάλλευσης και αξιοποίησης από διάφορα κυκλώματα και αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς.

Η συγκεκριμένη απόφαση κινείται στην κατεύθυνση της "μηδενικής ανοχής" που διακηρύττει η κυβέρνηση και των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ, εφαρμόζοντας τις βάρβαρες αποφάσεις και συμφωνίες της ΕΕ, όπως αυτή του Δουβλίνου ΙΙ.

Το ΚΚΕ υπερασπίζει και προβάλλει τις θέσεις που υποστήριξε και κατά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου (3838/2010) με οδηγό την επιστημονική τεκμηρίωση και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αντικρούοντας τόσο τον κοσμοπολιτισμό όσο και τον εθνικισμό. Τόσο η εύκολη και με κάθε τρόπο ελληνοποίηση των μεταναστών όσο και οι εθνικιστικές απόψεις περί ιθαγένειας, εχθρεύονται τα συμφέροντα των Ελλήνων και των ξένων εργαζομένων που βρίσκονται στη χώρα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών, η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων, είναι ο μόνος δρόμος για να κατακτήσουν και οι Ελληνες και οι αλλοδαποί εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους».

ΠΑΜΕ
Ο αγώνας των μεταναστών είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ εξέδωσε χτες το εξής σχόλιο για την απόφαση του ΣτΕ για τους μετανάστες:

«Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που στρέφεται ενάντια στους μετανάστες. Ακυρώνει το νόμο που προέβλεπε ότι μπορεί να αποκτηθεί η ιθαγένεια από παιδιά μεταναστών που γεννιούνται και συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, των οποίων οι γονείς μένουν στη χώρα μας για 5 συνεχή χρόνια τουλάχιστον.

Καταργεί ακόμα τη δυνατότητα να πάρουν την ιθαγένεια αλλοδαποί, μέσα σε προθεσμία 3 ετών από τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους.

Η απόφαση αυτή είναι επικίνδυνη και στρέφεται ενάντια στους μετανάστες, που χτυπημένοι από τη φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την ανεργία, διώχτηκαν από τις χώρες τους με ευθύνη των κυβερνήσεών τους και βρέθηκαν στη χώρα μας. Τους εκμεταλλεύονται εδώ και χρόνια κυβερνήσεις και εργοδότες, ξεζουμίζοντάς τους. Ανασφάλιστους, με άθλια μεροκάματα, χωρίς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Δεκάδες είναι οι σκοτωμένοι από τα δολοφονικά χέρια των εργοδοτών. Πάνω στην πλάτη τους αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων γεμίζουν τα σεντούκια τους με τεράστια κέρδη. Ούτε τη ζωή τους δεν υπολογίζουν.

Ο αγώνας των μεταναστών για τα δίκαια αιτήματά τους είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης. Είναι αλληλένδετος με τον αγώνα κόντρα στην κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο.

Οι μετανάστες μαζί με τους Ελληνες να βρεθούν στην πρώτη γραμμή για την επιτυχία της απεργίας στις 23 Φλεβάρη και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 11 π.μ.

Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι».

Συνάντηση με την ΠΟΕ ΟΤΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, αύριο Παρασκευή 4 Φλεβάρη, στις 2 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org