ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Φλεβάρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
ΗΠΑ και ΕΕ μεθοδεύουν άμεση ανεξαρτητοποίηση

Ξένες εφημερίδες αποκαλύπτουν «εσωτερικό πρωτόκολλο της σλοβενικής κυβέρνησης» που καταγράφει τις εντολές των Αμερικανών για την προώθηση της ανεξαρτησίας στον «κατάλληλο χρόνο»...

Ο «πρόεδρος» του προτεκτοράτου και πρώην αρχηγός του ΟΥ-ΤΣΕ-ΚΑ Χ. Θάτσι

Associated Press

Ο «πρόεδρος» του προτεκτοράτου και πρώην αρχηγός του ΟΥ-ΤΣΕ-ΚΑ Χ. Θάτσι
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Αρχικά ήταν η βρετανική κυβέρνηση που έκανε σεμινάρια σε Σλοβένους αξιωματούχους λίγους μήνες πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Σλοβενία, ώστε «να μάθουν» πώς θα χειριστούν δύσκολα «ζητήματα» της ευρωενωσιακής προεδρίας μεταξύ αυτών και το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Προ ολίγων ημερών, αυστριακές και σερβικές εφημερίδες αποκάλυψαν πως Αμερικανοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους έδωσαν σαφείς εντολές στη σλοβενική προεδρία της ΕΕ ώστε να μπει το νερό στο αυλάκι και να αρχίσουν τα όργανα «διεθνούς αναγνώρισης» της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου στον καλύτερο δυνατό χρόνο.

Η αγαστή συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και των κραταιών χωρών της ΕΕ σε σχέση με τις τελευταίες φάσεις διαμελισμού όχι της Γιουγκοσλαβίας (που ολοκληρώθηκε πριν λίγα χρόνια με την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου) αλλά της Σερβίας, καταγράφτηκε στο τέλος Γενάρη σε εκτενές δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Βίνερ Τζάιτουνγκ». Η εφημερίδα ανέφερε μάλιστα την ύπαρξη ενός «εσωτερικού πρωτοκόλλου της σλοβενικής κυβέρνησης» που αναφέρει πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους συμβούλευσαν τους Σλοβένους για το πώς να χειριστούν καλύτερα σχετικά, την «καυτή πατάτα» της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.

Ποιες οδηγίες έδωσαν οι Αμερικανοί στους Σλοβένους; Σύμφωνα με δημοσιεύματα ξένου Τύπου, οι Αμερικανοί πρότειναν το Κοσσυφοπέδιο να κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του κατά προτίμηση ημέρα Κυριακή, (ίσως και σήμερα) ώστε να μην μπορέσει άμεσα η Ρωσία να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στην καλύτερη περίπτωση, οι Αμερικανοί θα ήθελαν κοινή απόφαση της ΕΕ που ωστόσο δεν πρόκειται να γίνει λόγω των ανένδοτων αντιρρήσεων πρώτα της Κύπρου και άλλων μικρότερων χωρών της ΕΕ όπως η Ρουμανία. Γι' αυτό οι Αμερικανοί φέρονται να συμβούλεψαν τους Σλοβένους να προχωρήσουν πρώτοι σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Ωστε να προβληθεί το «καλό παράδειγμα» που θα έδινε η προεδρεύουσα της ΕΕ... Οσο για τον ΟΗΕ; Ανάλογες πληροφορίες ανέφεραν πως ήδη μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία ή η Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες όπως η Ιαπωνία ή ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν το «ανεξάρτητο» Κοσσυφοπέδιο δίχως να περιμένουν τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το οποίο είναι, κατά το διεθνές δίκαιο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει το μελλοντικό καθεστώς της επαρχίας... Αλλά που λόγω των γνωστών αντιρρήσεων Ρωσίας και Κίνας (χωρών με δυνατότητα άσκησης βέτο στον ΟΗΕ) σχεδιάζεται να «παρακαμφθεί» από τους στενούς συμμάχους ΗΠΑ και ΕΕ προκειμένου να εφαρμόσουν νέα επικίνδυνα σχέδια εις βάρος των λαών όχι μόνον της Βαλκανικής αλλά και του υπόλοιπου πλανήτη.


ΡΩΣΙΑ
«Επιθετική στήριξη» στο κεφάλαιο

Αυτό υπόσχεται ο επίσημος υποψήφιος του Κρεμλίνου

Associated Press

Ο Α` αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ, μιλώντας στο συνέδριο των Ρώσων βιομηχάνων και επιχειρηματιών, τους κάλεσε να προχωρήσουν σε μαζική εξαγορά επιχειρήσεων στο εξωτερικό. «Κάτι τέτοιο κάνει τώρα η Κίνα. Κι εμείς μπορούμε να το κάνουμε», είπε ο Μεντβέντιεφ και υποσχέθηκε τη συνδρομή του ρωσικού κράτους στα ανάλογα επενδυτικά σχέδια των Ρώσων καπιταλιστών στο εξωτερικό.

«Η πολιτική της ενεργού, επιθετικής υποστήριξης» από τη μεριά του κράτους, είπε ο Μεντβέντιεφ, είναι μια «ολοφάνερη παγκόσμια πρακτική» και υποσχέθηκε επεξεργασμένη από το κράτος στήριξη στα οικονομικά σχέδια του ρωσικού κεφαλαίου. Ο Μεντβέντιεφ σημείωσε επίσης πως στα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης είναι η υποστήριξη στην εξαγωγή ρωσικής τεχνολογίας στο εξωτερικό, όπως και η στήριξη στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη χώρα.

Την ίδια ώρα, πρέπει να σημειωθεί πως δύο πρωτοκλασάτα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Α. Κουντρίν, και ο επικεφαλής της Επιχείρησης Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ρωσίας, Α. Τσουμπάις, άσκησαν σφοδρή κριτική στην «επιθετική εξωτερική πολιτική της χώρας», μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα. Τα δύο κυβερνητικά στελέχη σημείωσαν πως η ιδιαίτερα σκληρή στάση στα διεθνή ζητήματα, απέναντι στις ΗΠΑ και την ΕΕ, βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και δημιουργεί επιπλέον κινδύνους σε συνθήκες που υπάρχει κίνδυνος παγκόσμιας χρηματιστικής κρίσης.

Η θέση αυτή δείχνει, μεταξύ άλλων, και τη διαπάλη που γίνεται στους κυρίαρχους κύκλους της Ρωσίας και στην κυβέρνησή της, σχετικά με την τακτική που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να επιτευχθεί ο στρατηγικός στόχος της ενσωμάτωσης της Ρωσίας στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα από καλύτερες θέσεις. Στρατηγικός στόχος, που δεν αμφισβητείται από κανέναν στους κόλπους αυτούς.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Γ. Γκαϊντάρ, κάλεσε τη χώρα του να μη συμπεριφέρεται ως «θυμωμένος έφηβος», ενώ ο «πράσινος», πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γ. Φίσερ, κάλεσε τη Ρωσία να «αλλάξει τη σκληρή στάση της με μια πιο μαλακή, όπως, π.χ., αυτή που έχει η Κίνα.

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Β. Φρίντμαν, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει η ρωσική οικονομία, σε περίπτωση παγκόσμιας κρίσης, σημειώνοντας ως αδύνατο σημείο το μεγάλο ξένο δανεισμό των μεσαίων και μικρών ρωσικών τραπεζών.


Ι. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ